Dodaj do ulubionych

szarlotka,szarlotka

18.12.01, 20:56

Marzy mi sie dobra szarlotka na swieta. Czy Ktos z Was ma jakijs dobry i
latwy przepis.
Edytor zaawansowany
  • Gość: muzaaa IP: *.dialin.buffalo.edu 18.12.01, 21:05
    Moja mama robila rewelacyjna szarlotke, przepisu nie znam:)
    Za to Agma i Srebro podaly podobno latwe przepisy na szarlotki w innym watku.
    Jeszcze nie probowalam zrobic, ale moze ty bedziesz pierwsza:)
    Watek ma tytul "Lubie to forum z kuchnia, ale..." Chcialam te przepisy wziac
    stamtad i skopiowac tutaj, niestety cos mi sie nie udaje. Musisz tam zajrzec
    sama osobiscie:)
  • Gość: hania IP: 195.217.253.* 19.12.01, 13:46
    Nie pamietam jak sie robi spod z kruchego ciasta, ale jak juz sie zagniecie
    kruche ciasto i wlozy je do zamrazalnika na co najmniej godzine (zeby bylo
    naprawde kruche), mozna sie zajac nadzieniem. Kilogram kwasnych jablek (np.
    renety) trzeba obrac, pocwiartowac i usunac pestki. Wlozyc do rondelka i zalac
    3 lyzkami wody. Dodac 3-4 lyzki cukru i dusic. W trakcie duszenia dodac
    rodzynki, ktore przedtem odmokly w goracej wodzie a pozniej przez godzinke
    polezaly np. w rumie, albo koniaku albo whisky. Kiedy z jablek zrobi sie
    jednolita masa, dodac pol torebki cukru waniliowego, troszke soku z cytryny do
    smaku i wylac cala te mase na upieczone juz kruche ciasto. Ubrac platkami
    migdalow, posypac pokruszonymi orzechami i zapiec jeszcze 7-8 minut w
    piekarniku. Uwazac, zeby sie migdaly nie przypalily!!
    Smacznego.
  • maurycy 19.12.01, 14:02
    Nie przepadam za szarlotką, ale kocham strudel z jabłkami - oto przepis:

    Strudel z jabłkami
    Ciasto:
    25 dag mąki,
    2 białka,
    sól

    Nadzienie:
    1 kg truskawek,
    20 dag cukru,
    cukier waniliowy,
    cynamon
    4 dag margaryny,
    6-8 dag tartej bułki,
    tłuszcz do formy,
    4 dag cukru pudru do posypania.

    Mąkę przesiać na stolnicę. Zrobić w środku dołek, wlać białka, dodać szczyptę
    soli i wlać tyle przegotowanej, ciepłej wody, aby zagęścić ciasto wolniejsze
    niż na pierogi. Wyrabiać bardzo starannie aż na powierzchni ciasta ukażą się
    pęcherzyki Przykryć i zostawić w cieple na 1 godz. Stół przykryć obrusem,
    posypać dokładnie mąką. Na środku stołu pod obrus wstawić głęboki talerz
    odwrócony do góry dnem. Ciasto lekko rozwałkować, położyć na obrusie na
    odwróconym talerzu i palcami obsypanymi mąką rozciągnąć je równomiernie we
    wszystkich kierunkach. Im cieniej ciasto rozciągnięte - tym strudel będzie
    smaczniejszy, grubsze brzegi ciasta odciąć i pozostawić do przeschnięcia.
    Jabłka obrać i utrzeć. Posypać cukrem, cynamonem i cukrem waniliowym. Skropić
    ciasto stopionym masłem, nałożyć równą warstwę truskawek, posypać tartą bułką.
    Zwinąć dosyć ciasno w rulon, unieść dwa rogi obrusa, aby ciasto dało się
    łatwiej zwijać. Strudel powinien mieć 25-30 cm długości. Blachę wysmarować
    tłuszczem, ułożyć ciasto, skropić masłem, wstawić do gorącego (ok. 200 C)
    piekarnika i piec 20-30 min. Gotowy strudel wyjąć, pokroić na mniejsze kawałki,
    ułożyć na półmisku, posypać cukrem pudrem.
  • Gość: hania IP: 195.217.253.* 19.12.01, 14:15
    maurycy napisał(a):

    > Nie przepadam za szarlotką, ale kocham strudel z jabłkami - oto przepis:
    >
    > Strudel z jabłkami
    > Ciasto:
    > 25 dag mąki,
    > 2 białka,
    > sól
    >
    > Nadzienie:
    > 1 kg truskawek,
    > 20 dag cukru,
    > cukier waniliowy,
    > cynamon
    > 4 dag margaryny,
    > 6-8 dag tartej bułki,
    > tłuszcz do formy,
    > 4 dag cukru pudru do posypania.
    >
    > Mąkę przesiać na stolnicę. Zrobić w środku dołek, wlać białka, dodać szczyptę
    > soli i wlać tyle przegotowanej, ciepłej wody, aby zagęścić ciasto wolniejsze
    > niż na pierogi. Wyrabiać bardzo starannie aż na powierzchni ciasta ukażą się
    > pęcherzyki Przykryć i zostawić w cieple na 1 godz. Stół przykryć obrusem,
    > posypać dokładnie mąką. Na środku stołu pod obrus wstawić głęboki talerz
    > odwrócony do góry dnem. Ciasto lekko rozwałkować, położyć na obrusie na
    > odwróconym talerzu i palcami obsypanymi mąką rozciągnąć je równomiernie we
    > wszystkich kierunkach. Im cieniej ciasto rozciągnięte - tym strudel będzie
    > smaczniejszy, grubsze brzegi ciasta odciąć i pozostawić do przeschnięcia.
    > Jabłka obrać i utrzeć. Posypać cukrem, cynamonem i cukrem waniliowym. Skropić
    > ciasto stopionym masłem, nałożyć równą warstwę truskawek, posypać tartą bułką.
    > Zwinąć dosyć ciasno w rulon, unieść dwa rogi obrusa, aby ciasto dało się
    > łatwiej zwijać. Strudel powinien mieć 25-30 cm długości. Blachę wysmarować
    > tłuszczem, ułożyć ciasto, skropić masłem, wstawić do gorącego (ok. 200 C)
    > piekarnika i piec 20-30 min. Gotowy strudel wyjąć, pokroić na mniejsze kawałki,
    >
    > ułożyć na półmisku, posypać cukrem pudrem.

    Maurycy, to wspanialy przepis! Ile jablek potrzeba do nadzienia? Czy truskawki
    mozna zastapic rodzynkami?
  • maurycy 19.12.01, 17:41
    Haniu,

    Ma być strudel z jabłkami.
    Robie to także jako strudel z truskawkami.
    Powinno byc - 1 kg jabłek
    W przypadku truskawek nie daje cynamonu. Jeżeli lubisz - to dodaj do jablek 1
    wyprażony, zmielony goździk.
    Można dodać rodzynek. Można używać mieszanki owocowej - jabłko/gruszka lub
    pigwa, truskawka/jabłko.

    Pozdrowienia,

    Maurycy
  • Gość: Hania IP: 195.217.253.* 19.12.01, 17:46
    maurycy napisał(a):

    > Haniu,
    >
    > Ma być strudel z jabłkami.
    > Robie to także jako strudel z truskawkami.
    > Powinno byc - 1 kg jabłek
    > W przypadku truskawek nie daje cynamonu. Jeżeli lubisz - to dodaj do jablek 1
    > wyprażony, zmielony goździk.
    > Można dodać rodzynek. Można używać mieszanki owocowej - jabłko/gruszka lub
    > pigwa, truskawka/jabłko.
    >
    > Pozdrowienia,
    >
    > Maurycy

    Wspanialy pomysl z mieszkanka owocowa! Cos na pewno wyprobuje. Kiedy temperatura
    spada ponizej zera nie ma jak dobry deser :)
    Pozdrawiam i dziekuje!
    Hania

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.