Dodaj do ulubionych

Bita śmietana: Co zrobiłem nie tak?

IP: *.dip.t-dialin.net 12.11.07, 00:22
Zrobiłem rolade biszkoptowa z bita smietana, ale smietana mi sie rozlewa....

Połowe smietany (250 ml) podgrzałem, dodałem gozdzików, kawy rozpuszczalnej, 50 g whisky i 2 łyzki miodu. Potem ochłodzilem, dodałem reszte (razem jest 0,5l), ubiłem, pod koniec wlałem łyzeczke zelatyny rozpuszczona w 1/4 szklanki wody.

Poprzednio robiłem podobnie, ale nie dodawałem kawy, gozdzików i whisky, tylko 2 posiekane habanero - i sie nie rozlewała (trzymala sie w lodówce tydzien).

Czy to przez alkohol?
Edytor zaawansowany
  • lina37 12.11.07, 00:34
    miod byl przyczyna
  • Gość: Marek IP: *.dip.t-dialin.net 12.11.07, 00:45
    ...i nie było problemu.

    (dałem mniej, ale przez lyzke miodu cos takiego?)
  • lina37 12.11.07, 00:49
    nie potrafie ci tego wytlumaczyc jakie reakcje tam zachodza ,ale
    miod nie nadaje sie do bitej smietany i do utarcia zoltek moje
    proby zasapienia cukru miodem konczyly sie fiaskiem -powroc do cukru
  • Gość: Marek IP: *.dip.t-dialin.net 12.11.07, 01:00
    dzięki.
  • asik12 12.11.07, 14:30
    A może alkohol? Mnie ostatnio po dodaniu ajerkoniaku do śmietany
    zrobiła się woda.
  • Gość: Marek IP: *.dip.t-dialin.net 12.11.07, 17:54
    ...z miodu.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka