Dodaj do ulubionych

co do piwa?????

30.07.03, 13:31
Witam
Zamierzam otworzyc bar piwny
i nie bardzo wiem co podawac do piwa
tz: jakies przekaski na ciepło i zimno
jakies konkretniejsze dania

Co proponujecie?????????

Prosze o sugestie!!!!


Edytor zaawansowany
  • Gość: giezik IP: 213.25.170.* 30.07.03, 13:36
    jesli na cieplo (grill moze) to zacznij robic np. normalne hamburgery w miejsce
    tych wszystkich kielbas, karkowek itd (tanio, szybko i inaczej).
    Masz szanse na powodzenie (ze wzgl. na odmiane)
  • hania_76 30.07.03, 15:31
    Koniecznie parówki - nie wiem, czy gdziekolwiek się je teraz podaje (nie jako
    danie śniadaniowe, tylko właśnie jako przekąska do piwa).

    Pieczywo czosnkowe, śliwki suszone zawijane w boczku i opiekane w piekarniku,
    chleb ze smalcem.
  • Gość: Dora IP: *.int.warszawa.sint.pl 30.07.03, 16:16
    Skrzydelka na ostro.
    W supermarketach mozna kupic takie przekaski serowe (wyglada jak makaron i
    czeto robia z tego takei warkocze). Jest to slone i do piwa super!!!
    Generalnie rzeczy slone i pikantne.
    A w jakim miescie otwierasz ten bar?
  • dagg 31.07.03, 14:41
    Gość portalu: Dora napisał(a):

    > W supermarketach mozna kupic takie przekaski serowe (wyglada jak makaron i
    > czeto robia z tego takei warkocze). Jest to slone i do piwa super!!!
    To są PYSZNE korbaczinki(czyli właśnie warkoczyki). Na Słowacji typowy dodatek
    do piwa...

    Dagmara
  • myszka77 30.07.03, 18:57
    chleb ze smalcem!
  • Gość: Ency IP: *.chello.pl 30.07.03, 21:36
    j.wrona napisał:

    > Prosze o sugestie!!!!

    Deska dobrych serów !!!!!!
  • ogabiniak 31.07.03, 07:08
    Ryba suszona - sztokfisz.
    Nie ma nic lepszego od sztokfisza - wejdz w uklad z
    jakims ruskim by Ci przywozil.
  • hania_76 31.07.03, 10:06
    I jeszcze mi się przypomniało - krążki cebuli smażone w cieście. Przepyszna
    przekąska do piwa!
  • Gość: amy IP: *.atm2-0-1031127.0x50a55fa2.bynxx14.customer.tele.dk 31.07.03, 10:53
    A ja polecam surowe marchewki. Zawsze je podaja w Libanie.
    POkroic marchewki w wysoke slupki, ulozyc na malym talerzyku pposypac sola i
    [polac ssokiem z cytryny. Mozan tez do kubeczka nalac soku z cytrymy i wlozyc
    pionowo marchewki. Pycha na prawde pasuje, ja tez bylam zdziwiona ale w Libanie
    dostajesz je w kazdej knajpie automatycznie z piwem no i jeszcze do tego
    miseczka roznych orzeszkow...
  • Gość: kortatu IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 31.07.03, 12:09
    to wszystko zalezy od rodzaju piwa !!!! jedynym uniwersalnym dodatkiem jest
    mieszanka orzechow (ale nie studencka) tylko mieszanka orzeszkow pikantnych.
    W Czeskich pubach czesto podaje sie tez ser piwny (u nas malo popularny) i
    mysle ze ze wzgledow smakowo-estetycznych sie nie przyjmie.
    Pomysl o parowkach, a najlepiej o kielbaskach peperoni.
    Napisz jakie piwa bedziesz serwowal (bo jesli polskie (zywiec, okocim itd) to
    dowolnosc jest duza. Jesli chcesz wejsc w leffe (mniam) chimaya(mniam) itd ...
    to wszystkiego o sugerowanych dodatkach dowiesz sie na stronach www
    producentów. :) pozdrawiam :)
  • Gość: kasia. IP: 195.117.149.* 31.07.03, 14:50
    ja tam do piwa lubie szaszłyczka
  • catalina1 31.07.03, 15:01
    Talarki cebuli w cieście piwnym smażone na głębokim tłuszczu, a do tego sos np
    grilowy - pycha.
  • Gość: mazzi IP: *.elartnet.pl 31.07.03, 18:54
    Niektorzy lubia paluszki, chipsy, orzeszki solone itp. Niektorzy wola
    skrzydelka kurczaka, panierowane paluszki serowe, deske serwow, miesiwo z
    grilla (karkowka, boczek, ewentualnie kielbasa) Troche to zalezy od klienteli
    na jaka sie nastawiasz. Chlopaki z budowy beda woleli parowki z ogorkiem, a
    jakis mlodociany student chipsy paprykowe... Napisz gdzie i kiedy ten barek
    otwierasz to moze forumowicze Cie odwiedza! Pozdrawiam
  • hania_76 31.07.03, 19:22
    Hej, ja ani chlopak ani z budowy, a parówki z musztardą + kiszony ogórek i
    zimne piwko - mniam, mniam :-)

    Jakiś atawizm....? ;-)
  • Gość: mazzi IP: *.elartnet.pl 31.07.03, 19:30
    Ja chlopak choc nie z budowy i tez lubie parowke z ogorkiem kiszonym do piwka.
    Tak mi sie jakos zgeneralizowalo..., ale tak w szczegole to jestem za tym, zeby
    mozna bylo w barku piwnym dobrze zjesc bo po 6-tym zaczynam odczuwac duze
    ssanie. Pzdr
  • hania_76 31.07.03, 19:53
    Oj tak, w barku piwnym zdecydowanie powinny być przekąski :-)
  • Gość: j.wrona IP: *.ists.pl / 192.168.1.* 31.07.03, 23:01
    Dzieki za wszystkie pomysły . Widze ze chiciorem byłyby parówki.
    Ale pytanko w jakiej postaci oraz jakie drób swinina cielecina
    na goraco czy zimno
    zapiekane czy gotowane

    wasze pomysły?????????
  • Gość: Dora IP: *.int.warszawa.sint.pl 01.08.03, 09:57
    Parowki zapiekane z boczkiem i serem.
  • hania_76 05.08.03, 21:12
    Gość portalu: j.wrona napisał(a):

    > Dzieki za wszystkie pomysły . Widze ze chiciorem byłyby parówki.
    > Ale pytanko w jakiej postaci oraz jakie drób swinina cielecina
    > na goraco czy zimno
    > zapiekane czy gotowane
    >
    > wasze pomysły?????????

    Świńskie albo cielęce. Koniecznie gotowane w wodzie z paroma ziarenkami ziela
    angielskiego i listkiem laurowym. Podawane z musztardą, ketchupem, świeżą
    bułką i ogórkami kiszonymi. Mniam!
  • ewiesia1 01.08.03, 10:46
    To ja bym jeszcze do tych parówek sałatkę bawarską

    Ziemniaki, dobrze osolone i ugotowane w mundurkach, obrać ze skórki i pokroić
    w grubą kostkę
    ogórki kiszone pokroić w drobną kostkę
    cebulę pokroić w kostkę i zeszklić lekko na oleju
    wszystko wymieszać z majonezem (kieleckim oczywiście ;-)), mieszanką ziół
    prowansalskich i ewentualnie dodać nieco śmietany. Schłodzić w lodówce.

    Sałatka, tania i prosta a bardzo smaczna i do parówek oraz piwa jak znalazł.

    A tak na boku, to cały czas piszemy o dodatkach do piwa typu pilsner. A jakieś
    piwka słodsze,np. bursztynowy Palm też przewidujesz? Bo do niego to coś mniej
    pikantnego, może łagodne sery, orzeszkii.. i ...no własnie i co dla kobiet w
    tym barku? Bo ja, bardzo takie słodkawe piwko jak Palm lubię i generalnie
    kobiety w tym kierunku idą. A barek ma być koedukacyjny, prawda ;-)

  • Gość: j.wrona IP: *.ists.pl / 192.168.1.* 01.08.03, 19:39
    witam wszystkich

    Dzieki za rady

    Jezeli tylko uda mi sie otworzyc takowy bar to wszystkich zapraszam na jedzonko
    i piwki

    Pozdrawiam

    Yaro
  • Gość: genowefa IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 01.08.03, 21:57
    Party II
    autor: Genowefa Morawska, Bydgoszcz

    Składniki:
    paczka pitty ,1 czerwona papryka, filety z kurczaka, przyprawa meksykańska, 4
    łyżki oleju, odrobina soli, mały ząbek czosnku.

    Sposób przyrządzania:

    kurczaka pokroić na drobne paseczki podsmażyć na oleju ok. 5 minut w temp. 180
    stopni, następnie dodać drobno pokrojoną paprykę, przyprawę meksykańską,
    czosnek rozgnieciony i wszystko do patelni pod przykryciem na chwilę. Wszystko
    pyszne - dobre na przyjęcie przy piwku lub winie.

    pzxdr,
  • Gość: brookie IP: *.tnt2.per1.da.uu.net 02.08.03, 10:26
    Nie mozna tez zapomniec o golonkach.
  • segovia 02.08.03, 14:44

    oooo tak! golonka koniecznie, posłuż się przepisami z forum :)
    są rewelacyjne!
  • Gość: siwa IP: 217.20.200.* 02.08.03, 18:21
    skoro to bar piwny, to mysle, ze pasowac beda udka kurczaka w marynacie piwno-
    imbirowej.

    potrzebujesz:

    udka kurczaka (na 1 porcje marynaty 6-8 udek)
    3 papryki (po 1 zoltej, zielonej i czerwonej)
    150 ml piwa
    sol i pieprz

    skladniki marynaty:
    1 lyzka musztardy
    2 lyzki miodu
    1 lyzka posiekanego imbiru (moze byc tez imbir sproszkowany, ale wtedy
    niepelna lyzka)
    3 lyzki sosu sojowego
    2 wycisniete przez praske zabki czosnku
    1 posiekana papryczka chili
    2 lyzki piwa
    2 lyzki oleju z orzeszkow ziemnych
    sok z polowy cytryny

    w duzej misce wymieszc wszystkie skladniki marynaty. wlozyc umyte i
    osuszone udka i wstawic do lodowki na 6-8 godzin. pol godziny przed
    rozpoczeciem przygotowywania potrawy, wyjac udka z lodowki.

    rozgrzac na patelni tluszcz do wysokiej temperatury. wlozyc na patelnie udka i
    smazyc kilka minut na mocnym ogniu - zrumienic je z kazdej strony. zdjac z
    patelni i odstawic.

    papryki pokroic w kostke, wrzucić na rozgrzany tłuszcz (moze byc ten pozostaly
    po smazeniu kurczaka), wlac piwo i pozostala marynate, przez chwile odparować
    na duzym ogniu. zmniejszyc temperaturę, przykryc i gotowac jeszcze ok. 20
    minut. wlozyc kawalki kurczaka i gotowac pod przykryciem jeszcze ok. pol
    godziny na małym ogniu. doprawic sola i pieprzem.

    mysle, ze w barze piwnym znajda sie tez i tacy, ktorzy beda chcieli sie do
    piwa najesc, zwlaszcza, gdy zrobia sobie dluszcza nasiadowke przy jasnym
    pelnym :-), wiec to chyba pasuje.

    p.s. potrawe mozna zrobic nie tylko z udek kurczaka, ale mozna tak przygotowac
    rowniez calego kurczaka czy tylko skrzydelka. kurczaka pociac na jakies 8-10
    czesci i dalej jak wyzej :-)
  • Gość: j.wrona IP: *.ists.pl 05.08.03, 20:38
    Witam!!!!

    Wszystkie pomysły są świetne!!1

    A może co co nie brudzi rąk i talerzy?


    Pozdrawiam
  • Gość: j.wrona IP: *.ists.pl 06.08.03, 12:50
    Witam!!!!

    Wszystkie pomysły są świetne!!1

    A może co co nie brudzi rąk i talerzy?


    Pozdrawiam

  • hania_76 06.08.03, 15:40
    Nie brudzą rąk i talerzy solone orzeszki, wędliny na zimno, ogórki kiszone
    (no, w stopniu umiarkowanym ;-)).

    A gdzie ten barek piwny będzie?
  • hania_76 06.08.03, 15:41
    A, jeszcze chleb ze smalcem rąk i talerzy nie brudzi.
  • myszactwo 08.08.03, 19:58
    Proponuje specjal dostepny w wielu piwiarniach litewskich a zapomniany w
    Polsce. Swinskie uszy sie zwie ta pysznosc. Pokrojone w cienkie paski (ok 0,5
    cm grubosci i dlugosc jak ucho wieprzowe). To sa paski z uszu uwedzonych.
    Podejrzewam ze ksozt w Polsce niski a z piwem komponuje sie fantastycznie.
    Smakuje troszke jak chrupiaca cieniutka chrzastka obleczona skorka od wedzonego
    kurczaka. Bardzo delikatne i robi swietny podklad pod piwko. No i bedzie raczej
    oryginalne. U nas tego nie widzialam. Tutaj tez podaje sie ciemny chleb
    (cienkie paski usmazony na masle z czosnkiem i dlugie kawalki ozdobnie
    krojonego zoltego sera. W zestawie czesto wlasnie talerz 3 tych specjalow jesli
    podaje sie na grupke klientow piwoszy :)
    Pozdrawiam
    Myszacwto
  • myszactwo 08.08.03, 20:01
    A zapomnialam dopisac ze wlasnie nie brudza te litewskie specjaly ani rak ani
    talerza i mozna je nazwac taki zestawik wlasnie w ten sposob podkreslajac ich
    oryginalne pochodzenie. Powodzenia w rozkrecaniu barku piwnego!
    Myszactwo
  • Gość: olo IP: *.chello.pl 08.08.03, 20:15

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka