wypiekacz do chleba Dodaj do ulubionych

  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
  • Byłam ostatniow sklepie AGD i widziałam wynalazek Panasonica do wypieku
    chleba.
    Urządzenie kosztuje 899 pln i podobno samo wyrabia ciasto, robi różne
    rodzaje pieczywa o różnym stopniu wypieczenia.

    Czy ktoś z Was ma takie urządzenie w domu lub korzystał z niego i wie jak
    działa?

    Nie ukrywam, że perspektywa świeżego pieczywa jest kusząca... :)
  • mam takie cudo, ale ja placilam w de "tylko" 50 euro, wiec 900 pln wydaje mi
    sie strasznie duzo. a urzadzenie jest genialne! naprawde warto!
    --
    *** Chcialoby sie od czasu do czasu byc kanibalem, ale nie po to aby tego czy
    owego pozrec, tylko wyrzygac***

    Emile Michael Cioran
  • Gość: AGA IP: 213.76.10.* 11.08.03, 22:37
    A jak smakuje taki chleb? Bo chyba jest pieczony bez zakwasu , więc raczej
    będzie mdły w smaku.
  • Gość: Linn IP: *.dialup.tiscali.it 12.08.03, 07:54
    899 zl. to stanowczo za duzo. We Wloszech, gdzie te automaty sa drozsze niz
    Niemczech, kosztuja mniej niz polowe.
  • Gość: giezik IP: 213.25.170.* 12.08.03, 08:07
    mdly, mdly. !!! Jak mozesz tak mowic. Samodzielnie wypieczony chlebek z roznego
    rodzaju maki - mdly?!?!.
    no tak z rana sie zdenerwowalem
    ;)
  • Gość: leenet IP: *.ld.euro-net.pl 12.08.03, 08:23
    Spróbuj poszukać na Allegro. Ja kupiłam za 300 zł ale były i tańsze(skusiła
    mnie roczna gwarancja). Jestem bardzo zadowolona i wszyscy podziwiają mój
    chlebek :)
    Pozdrowienia
  • Gość: Kiku IP: *.miechow.com / 192.168.1.* 12.08.03, 12:16
    A ta maszynka do pieczenia chleba z telezakupów Mango?
    Czy też jest dobra?

  • Gość: AGA IP: 213.76.10.* 12.08.03, 23:22
    Ciekawa jestem czy przygotowanie ciasta na taki chleb jest skomplikowane czy
    tylko wrzuca się składniki do maszynki i już?
  • Gość: leenet IP: *.ld.euro-net.pl 13.08.03, 06:58
    Wrzucam wszystkie składniki i włączam program a potem wszystko robi się "samo".
    Mam piecyk dopiero 3 tygodnie, więc ciągle eksperymentuję z przepisami i
    programami (u mnie jest ich 11, więc sporo czasu zajmuje ich wypróbowanie, tym
    bardziej, że w instrukcji nie są dokładnie opisane - to jedyna wada mojego
    piecyka: beznadziejna instrukcja).
  • Gość: ha14 IP: *.lapy.sdi.tpnet.pl 13.08.03, 21:12
    Ja kupiłam na allegro używaną za 150zł. Czasami jednak są drobne zacięcia ale
    do opanowania. To co niezbyt mi odpowiadalo to mała ilość pieczywa. Dlatego do
    maszyny wrzucam 1kgmąki dodaję potrzebne składniki i włączam na wyrabianie.
    Potem przekładam do dużej blachy albo robię rogaliki, bułeczki. Jeszcze nie
    próbowałam robić w ten sposób pączków ale wszystko przede mną. Itak to co
    najgorsze przy drożdżowym czyli wyrabianie robi maszyna, a trzeba przyznać, że
    robi to dobrze.
  • Gość: AGA IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 14.08.03, 00:14
    Ajak duży chleb wychodzi i jak długo go się piecze?
  • Gość: Linn IP: *.dialup.tiscali.it 14.08.03, 08:30
    Wczoraj widzialam Klaudiusza, jak kroil taki chleb: prawie calkowicie uginal
    sie pod nozem. Wam tez tak wychodzi? Ja pozostane chyba przy chlebie z
    Altamury, ktory w pewnych miejscach i w pewnych dniach tygodnia moge kupic.
  • Bo ten jego chleb to właściwie bułka była. Mnie na etapie eksperymentów
    wychodziły rózne chleby, bardziej i mniej twarde, to wszystko zalezy od
    składników jakie użyjesz do pieczenia.

    --
    Życie jest poszukiwaniem właściwej sygnaturki.
  • Wszystkie maszynki są podobne w zasadzie działania, różnią się tylko wielkością
    pojemnika roboczego, niektóre pojemniki są poziome wtedy maja dwa mieszadła.
    Ten automat z Mango ma identyczny wygląd jak mój Clatronic (różni się tylko
    kolorem), który kupiłam przeszło 100 zł taniej na Allegro.

    --
    Życie jest poszukiwaniem właściwej sygnaturki.
  • Gość: ha14 IP: *.lapy.sdi.tpnet.pl 14.08.03, 16:17
    Mnie też każdy chleb bardziej przypomina bułkę, dlatego stosuję urządzenie do
    pieczenia drożdżówek -po zminach o których pisałam wcześniej
  • Gość: Linn IP: *.dialup.tiscali.it 14.08.03, 18:15
    Napisalam tak, ze wyszlo jakby Klaudiusz uginal sie pod nozem. Ha ha.. Chyba za
    duzo thrillerow ogladam. Wracajac do tego chleba: sa szanse, ze moze wyjsc i
    inny niz bula. Napiszcie, ktore nie sa bulami albo z jakich skladnikow wychodzi
    bula.
  • mysle, ze moze wyjsc inny niz bula:)

    w komplecie z wypiekaczem dostalam instrukcje z przepisami na przerozne
    chlebki. z ziarnami, pomidorowe, z ziolami, z cebulka, serowe itd. moza uzywac
    do nich roznej maki: pszennej, zytniej, razowej, chleby wychodza wiec rozne.
    wiem tez ze zamiast drozdzy mozna dodac zaczyn i wyjdzie prawdzimy chleb na
    zaczynie a nie bula:) sama jeszcze nie probowalam, ale kolega owszem, i jest
    zadowolony.

    --
    Lylith
  • Pytanka zasadnicze/dla mnie/ czy w wypiekaczu do chleba mozna zrobic ciasto
    drozdzowe???Jak sie robi ZACZYN do chleba.Jesli bede mogla piec ciasto
    szczescie bedzie pelne1
    pozdrawiam
    ml
  • mozna robic ciasto. mozna np. tylko pozostawic do wyrosniecia i wymieszania
    skladnikow, a upiec w piekarniku, albo na odwrot. wymieszac skladniki recznie
    (mikserem) a upiec w wypiekaczu. mysle ze mozna tez jedno i drugie, tak jak
    chleb:)

    jezeli chodzi o zaczyn, to wiem o nim tylko tyle, ze zawiera make zytnia i wode
    i odstawia sie w cieple miejsce, zeby wytworzyly sie odpowiednie kultury
    bakterii... niestety nie znam szczegolow.

    --
    Lylith
  • Tak jak na żurek? To jeszcze trzeba dodać skórkę chleba na zakwasie do
    zapoczątkowania reakcji. Mam to opanowane, u mnie w zimie żurek jest podstawą
    wyżywienia...

    --
    l.
  • Gość: SISI IP: 195.117.68.* 17.08.03, 18:35
    mam to urządzenie od czerwca za 50 euro i jest to mój najlepszy życiowy zakup
    ponieważ nie miałam instrukcji po polsku więc ze słownikiem w ręku rozgryzałam
    przepisy i programy, trochę też sama modyfikuję a wogóle uczę się na własnych
    błędach /nie znam j,niem, włoskiego i węg,-a w tych j,jest instrikcja/
    piekę chleb, ciasto,i wyrabiam ciasta- urządzenie super.
    chętnie podzielę sie doświadczeniami mnie np. bardzo często na progr.1 chleb
    opada.t.zn. jest jadalny, wyrasta aż pod samo wieko, a w pewnym momencie ,
    robi się zapaść, i nie wiem dlaczego, a najlepszy chleb wychodzi mi na progr.4
    tj, schnell. a ciasto drożdżowe to pychota SISI
  • lady napisała:

    > Tak jak na żurek? To jeszcze trzeba dodać skórkę chleba na zakwasie do
    > zapoczątkowania reakcji. Mam to opanowane, u mnie w zimie żurek jest
    podstawą
    > wyżywienia...

    tak, tak jak na zurek, tylko bez czosnku i innych dodatkow. ja dostalam juz
    troche zakwasu, wiec skorka nie byla mi potrzebna.

    chlebek wychodzi bardzo dobry, juz robilam:)


    --
    Lylith
  • Gość: aga IP: 213.76.10.* 19.08.03, 16:40
    Z tym zakwasem to nie takie proste. Próbowałam kiedyś zrobić na skórce z
    razowego chleba ale przez te chemikalia, których używają do pieczywa wszystko
    mi raczej zgniło niż sfermentowało.
  • jestem w tej luksusowej systuacji, ze kraju, w ktorym mieszkam, mieszanek,
    gotowych zakwasow etc. dostatek :))

    z doswiadczenia - nie dawajcie za duzo wody (trzeba wyczuc proporcje), bo zrobi
    sie zakalec. do bialego pieczywa nie daje wody a mleko (pycha!!!!), tzn. tam
    gdzie w przepisie woda zastepuje mlekiem. czesto robie "pieczywko", czyli
    wrzucam wszystko na program "mieszanie i wyrosniecie" i po uplynieciu 1,5 godz.
    wlaczam piekarnik i na blasze tworze bulki - "zakretance". przykrywam czysta
    sciereczka i gdy nagrzeje sie piekarnik (200 st.) smaruje moje pieczywko oliwa
    z oliwek, posypuje czosnkiem, sola i bazylia i do pieca na 20 min.. moj maz to
    uwielbia i moglby jesc codziennie!! (pieke co dwa dni).
    --
    *** Chcialoby sie od czasu do czasu byc kanibalem, ale nie po to aby tego czy
    owego pozrec, tylko wyrzygac***

    Emile Michael Cioran

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Okazje.info.pl

Bestsellery

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.