• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego

wypiekacz do chleba Dodaj do ulubionych

  • 30.07.03, 19:34
    Byłam ostatniow sklepie AGD i widziałam wynalazek Panasonica do wypieku
    chleba.
    Urządzenie kosztuje 899 pln i podobno samo wyrabia ciasto, robi różne
    rodzaje pieczywa o różnym stopniu wypieczenia.

    Czy ktoś z Was ma takie urządzenie w domu lub korzystał z niego i wie jak
    działa?

    Nie ukrywam, że perspektywa świeżego pieczywa jest kusząca... :)
    Edytor zaawansowany
    • 30.07.03, 19:53
      mam takie cudo, ale ja placilam w de "tylko" 50 euro, wiec 900 pln wydaje mi
      sie strasznie duzo. a urzadzenie jest genialne! naprawde warto!
      --
      *** Chcialoby sie od czasu do czasu byc kanibalem, ale nie po to aby tego czy
      owego pozrec, tylko wyrzygac***

      Emile Michael Cioran
    • Gość: AGA IP: 213.76.10.* 11.08.03, 22:37
      A jak smakuje taki chleb? Bo chyba jest pieczony bez zakwasu , więc raczej
      będzie mdły w smaku.
      • Gość: Linn IP: *.dialup.tiscali.it 12.08.03, 07:54
        899 zl. to stanowczo za duzo. We Wloszech, gdzie te automaty sa drozsze niz
        Niemczech, kosztuja mniej niz polowe.
      • Gość: giezik IP: 213.25.170.* 12.08.03, 08:07
        mdly, mdly. !!! Jak mozesz tak mowic. Samodzielnie wypieczony chlebek z roznego
        rodzaju maki - mdly?!?!.
        no tak z rana sie zdenerwowalem
        ;)
        • Gość: leenet IP: *.ld.euro-net.pl 12.08.03, 08:23
          Spróbuj poszukać na Allegro. Ja kupiłam za 300 zł ale były i tańsze(skusiła
          mnie roczna gwarancja). Jestem bardzo zadowolona i wszyscy podziwiają mój
          chlebek :)
          Pozdrowienia
        • Gość: AGA IP: 213.76.10.* 12.08.03, 23:22
          Ciekawa jestem czy przygotowanie ciasta na taki chleb jest skomplikowane czy
          tylko wrzuca się składniki do maszynki i już?
          • Gość: leenet IP: *.ld.euro-net.pl 13.08.03, 06:58
            Wrzucam wszystkie składniki i włączam program a potem wszystko robi się "samo".
            Mam piecyk dopiero 3 tygodnie, więc ciągle eksperymentuję z przepisami i
            programami (u mnie jest ich 11, więc sporo czasu zajmuje ich wypróbowanie, tym
            bardziej, że w instrukcji nie są dokładnie opisane - to jedyna wada mojego
            piecyka: beznadziejna instrukcja).
    • Gość: Kiku IP: *.miechow.com / 192.168.1.* 12.08.03, 12:16
      A ta maszynka do pieczenia chleba z telezakupów Mango?
      Czy też jest dobra?

      • 14.08.03, 08:41
        Wszystkie maszynki są podobne w zasadzie działania, różnią się tylko wielkością
        pojemnika roboczego, niektóre pojemniki są poziome wtedy maja dwa mieszadła.
        Ten automat z Mango ma identyczny wygląd jak mój Clatronic (różni się tylko
        kolorem), który kupiłam przeszło 100 zł taniej na Allegro.

        --
        Życie jest poszukiwaniem właściwej sygnaturki.
    • Gość: ha14 IP: *.lapy.sdi.tpnet.pl 13.08.03, 21:12
      Ja kupiłam na allegro używaną za 150zł. Czasami jednak są drobne zacięcia ale
      do opanowania. To co niezbyt mi odpowiadalo to mała ilość pieczywa. Dlatego do
      maszyny wrzucam 1kgmąki dodaję potrzebne składniki i włączam na wyrabianie.
      Potem przekładam do dużej blachy albo robię rogaliki, bułeczki. Jeszcze nie
      próbowałam robić w ten sposób pączków ale wszystko przede mną. Itak to co
      najgorsze przy drożdżowym czyli wyrabianie robi maszyna, a trzeba przyznać, że
      robi to dobrze.
      • Gość: AGA IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 14.08.03, 00:14
        Ajak duży chleb wychodzi i jak długo go się piecze?
        • Gość: Linn IP: *.dialup.tiscali.it 14.08.03, 08:30
          Wczoraj widzialam Klaudiusza, jak kroil taki chleb: prawie calkowicie uginal
          sie pod nozem. Wam tez tak wychodzi? Ja pozostane chyba przy chlebie z
          Altamury, ktory w pewnych miejscach i w pewnych dniach tygodnia moge kupic.
          • 14.08.03, 08:38
            Bo ten jego chleb to właściwie bułka była. Mnie na etapie eksperymentów
            wychodziły rózne chleby, bardziej i mniej twarde, to wszystko zalezy od
            składników jakie użyjesz do pieczenia.

            --
            Życie jest poszukiwaniem właściwej sygnaturki.
            • Gość: ha14 IP: *.lapy.sdi.tpnet.pl 14.08.03, 16:17
              Mnie też każdy chleb bardziej przypomina bułkę, dlatego stosuję urządzenie do
              pieczenia drożdżówek -po zminach o których pisałam wcześniej
              • Gość: Linn IP: *.dialup.tiscali.it 14.08.03, 18:15
                Napisalam tak, ze wyszlo jakby Klaudiusz uginal sie pod nozem. Ha ha.. Chyba za
                duzo thrillerow ogladam. Wracajac do tego chleba: sa szanse, ze moze wyjsc i
                inny niz bula. Napiszcie, ktore nie sa bulami albo z jakich skladnikow wychodzi
                bula.
                • 14.08.03, 19:20
                  mysle, ze moze wyjsc inny niz bula:)

                  w komplecie z wypiekaczem dostalam instrukcje z przepisami na przerozne
                  chlebki. z ziarnami, pomidorowe, z ziolami, z cebulka, serowe itd. moza uzywac
                  do nich roznej maki: pszennej, zytniej, razowej, chleby wychodza wiec rozne.
                  wiem tez ze zamiast drozdzy mozna dodac zaczyn i wyjdzie prawdzimy chleb na
                  zaczynie a nie bula:) sama jeszcze nie probowalam, ale kolega owszem, i jest
                  zadowolony.

                  --
                  Lylith
                  • 14.08.03, 23:15
                    Pytanka zasadnicze/dla mnie/ czy w wypiekaczu do chleba mozna zrobic ciasto
                    drozdzowe???Jak sie robi ZACZYN do chleba.Jesli bede mogla piec ciasto
                    szczescie bedzie pelne1
                    pozdrawiam
                    ml
                    • 14.08.03, 23:53
                      mozna robic ciasto. mozna np. tylko pozostawic do wyrosniecia i wymieszania
                      skladnikow, a upiec w piekarniku, albo na odwrot. wymieszac skladniki recznie
                      (mikserem) a upiec w wypiekaczu. mysle ze mozna tez jedno i drugie, tak jak
                      chleb:)

                      jezeli chodzi o zaczyn, to wiem o nim tylko tyle, ze zawiera make zytnia i wode
                      i odstawia sie w cieple miejsce, zeby wytworzyly sie odpowiednie kultury
                      bakterii... niestety nie znam szczegolow.

                      --
                      Lylith
                      • 17.08.03, 07:53
                        Tak jak na żurek? To jeszcze trzeba dodać skórkę chleba na zakwasie do
                        zapoczątkowania reakcji. Mam to opanowane, u mnie w zimie żurek jest podstawą
                        wyżywienia...

                        --
                        l.
                        • Gość: SISI IP: 195.117.68.* 17.08.03, 18:35
                          mam to urządzenie od czerwca za 50 euro i jest to mój najlepszy życiowy zakup
                          ponieważ nie miałam instrukcji po polsku więc ze słownikiem w ręku rozgryzałam
                          przepisy i programy, trochę też sama modyfikuję a wogóle uczę się na własnych
                          błędach /nie znam j,niem, włoskiego i węg,-a w tych j,jest instrikcja/
                          piekę chleb, ciasto,i wyrabiam ciasta- urządzenie super.
                          chętnie podzielę sie doświadczeniami mnie np. bardzo często na progr.1 chleb
                          opada.t.zn. jest jadalny, wyrasta aż pod samo wieko, a w pewnym momencie ,
                          robi się zapaść, i nie wiem dlaczego, a najlepszy chleb wychodzi mi na progr.4
                          tj, schnell. a ciasto drożdżowe to pychota SISI
                        • 18.08.03, 12:28
                          lady napisała:

                          > Tak jak na żurek? To jeszcze trzeba dodać skórkę chleba na zakwasie do
                          > zapoczątkowania reakcji. Mam to opanowane, u mnie w zimie żurek jest
                          podstawą
                          > wyżywienia...

                          tak, tak jak na zurek, tylko bez czosnku i innych dodatkow. ja dostalam juz
                          troche zakwasu, wiec skorka nie byla mi potrzebna.

                          chlebek wychodzi bardzo dobry, juz robilam:)


                          --
                          Lylith
                          • Gość: aga IP: 213.76.10.* 19.08.03, 16:40
                            Z tym zakwasem to nie takie proste. Próbowałam kiedyś zrobić na skórce z
                            razowego chleba ale przez te chemikalia, których używają do pieczywa wszystko
                            mi raczej zgniło niż sfermentowało.
                            • 19.08.03, 19:56
                              jestem w tej luksusowej systuacji, ze kraju, w ktorym mieszkam, mieszanek,
                              gotowych zakwasow etc. dostatek :))

                              z doswiadczenia - nie dawajcie za duzo wody (trzeba wyczuc proporcje), bo zrobi
                              sie zakalec. do bialego pieczywa nie daje wody a mleko (pycha!!!!), tzn. tam
                              gdzie w przepisie woda zastepuje mlekiem. czesto robie "pieczywko", czyli
                              wrzucam wszystko na program "mieszanie i wyrosniecie" i po uplynieciu 1,5 godz.
                              wlaczam piekarnik i na blasze tworze bulki - "zakretance". przykrywam czysta
                              sciereczka i gdy nagrzeje sie piekarnik (200 st.) smaruje moje pieczywko oliwa
                              z oliwek, posypuje czosnkiem, sola i bazylia i do pieca na 20 min.. moj maz to
                              uwielbia i moglby jesc codziennie!! (pieke co dwa dni).
                              --
                              *** Chcialoby sie od czasu do czasu byc kanibalem, ale nie po to aby tego czy
                              owego pozrec, tylko wyrzygac***

                              Emile Michael Cioran
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.