Dodaj do ulubionych

Sos Guacamole

03.08.03, 18:06
Czy kots wie jak przyrządza się meksykański sos z awokado, który nazywa się
guacamole? (nie wiem czy dobrze napisałem nazwę).
Edytor zaawansowany
  • Gość: hania :o) IP: *.virnxx1.adsl.tele.dk 03.08.03, 20:16
    powiedzialabym ze to bardziej krem niz sos ja robie to tak:
    awokado rozduszam widelcem , drobno pokrojona cebule, posiekany czosnek i sok z
    cytyny mieszam razem sole i pieprze. czasem urozmaicam to kwasna smietana zeby
    bylo kremowe a czasem posiekanymi pomidorami.
    powodzenia
  • 03.08.03, 21:16
    Kilka lat temu kupiłam oryginalna przyprawę do guacamole (produkowane w El
    PAso, Texas, ale kupione w Polsce) by sprawdzić jaki jest oryginalny smak
    potrawy. Na opakowaniu jest skład: pomidory w proszku, cebula, sól, papryka,
    kwasek cytrynowy, czosnek w proszku, pietruszka, sok z cytryny. Zrobiłam raz,
    potem już stosowałam świeże składniki.
    Pozdrawiam
  • Gość: giezik IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 03.08.03, 22:39
    jesli to byl taki w czerwonej paczuszce to ochyda do kwadratu

    a tu:
    Old Mexico Guacamole
    2 duze awokado 1 pomidor (bez skorki) cebulka drobno posiekana, lyzka soku z
    cytryny
    Rozciapac wszystko widelcem
    i pyszne z tortillami (i chili con carne)

  • 03.08.03, 23:51
    Zgadza się - paskudztwo jakich mało. Dlatego uzyłam to tylko jeden raz, a potem
    robiłam z surowych składników. Na szczęście znajomi "światowi bywalcy"
    potwierdzili smak. Torebka z przyprawą do guacamole była czerwonozielona.
    Wyrzuciłam ja razem z zawartością po dokonaniu poprzedniego wpisu, gdyz dwa
    lata temu straciła ważność. Równie nie odpowiadają mi smakiem suszone warzywa
    sprzedawane w różnych formach (np. warzywko), ale to już rzecz gustu.
    Pozdrawiam
  • Gość: Ani IP: 157.25.119.* 04.08.03, 09:38
    Wlasnie wrocilam z Meksyku i sila rozpedu robie rozne tamtejsze potrawy by
    przypomniec sobie smak wakacji. Mam rade dla osob robiacych guacamole - do
    gotowego sosu dodaje sie pestki z awocado (w calosci, sa ladne i duze wiec nikt
    ich przez pomylke nie zje), wtedy sos nie ciemnieje.
    I nigdy, przenigdy nie wolno skladnikow na guacamole miksowac!

    pozdrawiam,

    Ani
  • Gość: giezik IP: 213.25.170.* 04.08.03, 09:40
    W ksiazce pani Mrozek "Meksyk od kuchni" sa przepisy na tortille. Niemal w
    kazdym z nich jest wymieniony gips (tak, dokladnie: G I P S).
    Moze wiesz o co chodzi?
  • Gość: elka IP: *.toya.net.pl / 10.0.210.* 05.08.03, 14:04
    Gość portalu: giezik napisał(a):

    > W ksiazce pani Mrozek "Meksyk od kuchni" sa przepisy na tortille. Niemal w
    > kazdym z nich jest wymieniony gips (tak, dokladnie: G I P S).
    > Moze wiesz o co chodzi?
    po pierwsze nie gips, ale wapno (chyba, że woda+wapno=gips? o budownictwie nie
    mam zielonego pojęcia)
    po drugie, pani Mrożek w tejże książce tlumaczy, dlaczego i po co to wapno
    po trzecie mój przyjaciel Meksykanin twierdził, że jak się tego wapna nie
    dodaje, to można się otruć; ale zacytowałam mu panią Mrożek
    pozdr, elka
  • Gość: giezik IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 06.08.03, 07:27
    no i prosze musze wrocic do tej pozycji, bo kupilem dawno temu i tylko
    przekartkowalem (oczywiscie masz racje z tym wapnem sprawdzilem, ale tak mi
    jakos utkwilo w tej formie w głowie).
    niemniej jednak niepokoi
  • 11.08.03, 07:36
    Gość portalu: elka napisał(a):

    > Gość portalu: giezik napisał(a):
    >
    > > W ksiazce pani Mrozek "Meksyk od kuchni" sa przepisy na tortille. Niemal w
    >
    > > kazdym z nich jest wymieniony gips (tak, dokladnie: G I P S).
    > > Moze wiesz o co chodzi?
    > po pierwsze nie gips, ale wapno (chyba, że woda+wapno=gips? o budownictwie
    nie
    > mam zielonego pojęcia)
    > po drugie, pani Mrożek w tejże książce tlumaczy, dlaczego i po co to wapno
    > po trzecie mój przyjaciel Meksykanin twierdził, że jak się tego wapna nie
    > dodaje, to można się otruć; ale zacytowałam mu panią Mrożek
    > pozdr, elka



    Czy mozesz podac wiecej szczegolow na temat tego wapna dodawanego do tortilli?
    Bardzo mnie to zaintrygowalo tym wiecej,ze czesto jadam "po meksykansku".
    Mieszkam bardzo niedaleko od Meksyku.
    Nigdy o tym nie slyszalam...
  • Gość: elka IP: *.kopernik.lodz.pl 11.08.03, 21:54
    oczywiście, że mogę napisać, ale dopiero jutro, bo muszę posiłkować sie
    wspomnianą książką, którą mam w domu. A dzisiaj - cała doba w pracy :(((
    pozdrawiam,
    elka
  • 12.08.03, 08:13
    Gość portalu: elka napisał(a):

    > oczywiście, że mogę napisać, ale dopiero jutro, bo muszę posiłkować sie
    > wspomnianą książką, którą mam w domu. A dzisiaj - cała doba w pracy :(((
    > pozdrawiam,
    > elka


    Czekam w napieciu i tez pozdrawiam.
  • Gość: elka IP: *.toya.net.pl 12.08.03, 15:36
    Co do wapna, jego dodawanie dotyczy wyłącznie tortilli z kukurydzy (tortilla de
    maiz), nie ma natomiast nic wspólnego z tortillą z mąki pszennej (tortilla de
    trigo); ta ostatnia zresztą częściej spotykana w Polsce- nigdzie u nas nie
    spotkałam tortilli kukurydzianej. A nawet rodowici Meksykanie w Meksyku kupują
    gotową masę (nixtamal) do wyrobu tortilli kukurydzianej-już z dodatkiem wapna
    właśnie. Do wyrobu tortilli kukurydzianych w warunkach domowych używa się
    specjalnej maszynki. A teraz cytat:
    "Ludziezostali stworzeni zmasy kukurydzianej, przygotowanej wg przepisu bogini
    pożywienia- Chicomecóatl. Przepis jest stosowany do dziś przy wyrobie tortilli,
    cienkich placków pieczonych na glinianej płycie zwanej comal. Są one
    podstawowym pożywieniem, chlebem Meksykanów. Masa nazywa się nixtamal i żeby ją
    przygotować, moczy się suche ziarna w ciepłej wodzie z wapnem. Pomysł wydaje
    się rzeczywiście pochodzić z boskiej inspiracji. Współczesne badania wykazały,
    że w trakcie tego procesu zachodzą trzy ważne zjawiska. Po pierwsze, kukurydza
    zostaje wzbogacona w wapń, co znacznie poprawiło dietę dawnych Meksykanów,
    którzy przed przybyciem Hiszpanów nie spożywali produktów mlecznych. Po drugie,
    witaminy z grupy B, w które bogata jest kukurydza, nie zostają zniszczone przez
    wysoką temperaturę, ponieważ- po trzecie, znacznie skraca się czas gotowania
    ziaren.
    Z nixtamal przyrządza się tortille, atole- gęsty napój słodzony miodem lub
    przyprawiany solą i chili, tamales- kulki z masy kukurydzianej gotowane na
    parze w liściach kukurydzy lub bananowych. (...) Robi się też tlacoyos- masę
    nadziewa się fasolą, mięsem lub warzywami, formuje się owalne "bułeczki" i
    piecze na glinianej płycie."- Susana Osorio-Mrożek "Meksyk od kuchni. Książka
    niekucharska"
    I to by było na tyle w kwestii gipsu. Pozdrawiam.
  • Gość: pinkink IP: *.oc.oc.cox.net 12.08.03, 23:48
    Dzieki.
    To bylo rzeczywiscie b.interesujace .
    Gotowej masy do robienia tortilli u mnie nie widzialam, za to gotowce w kazdym
    ksztalcie - owszem. Sa z kukurydzy, bialej kukurydzy i maki pszennej; razowej i
    bialej, z tluszczem i bez, male i duze, sztywne i miekkie.
    Maja rozne nazwy i rozne przeznaczenie. I sa tanie jak barszcz. To zdaje sie
    inaczej niz w Polsce...

    Natomiast widzialam na wlasne oczy produkcje tortilli. Machina, do ktorej z
    jednego konca wpuszcza sie rzeczona mase, a z drugiego - odbiera gotowe placki
    i wklada do workow stoi jako atrakcja w slynnej hali targowej na Broadway w Los
    Angeles. Jest w ciaglym ruchu.
    Masa przesuwa sie przez system waleczkow, wycinarek i Bog wie, czego jeszcze
    zeby na koncu wyladowac jako gotowy wyrob w zgrabnym stosiku.
    Wszystko na oczach zachwyconej publicznosci.

    Musze zapytac moich meksykanskich znajomych, czy sa swiadomi obecnosci gipsu w
    tortilli.)))
    Nie dziwilabym sie, gdyby byli tak samo zaskoczeni, jak ja. Sa juz bardzo
    zamerykanizowani.
    Tortille kupuja w sklepie.

  • 08.08.03, 19:38
    Potwierdzam, prawdziwy Guacamole jest robiony wlasnie z uzyciem specjalnej
    przyprawy. Nielatwo ja zdobyc w Polsce. Moja mama, ktora jest wielka
    milosniczka tego specjalu, dorwala ja kiedys w jakims specjalistycznym sklepie
    z przyprawami i ziolami w Warszawie ale nie wiem dokladnie gdzie.
    Myszactwo
  • Gość: jw IP: *.clt.bellsouth.net 12.08.03, 15:27
    myszactwo napisała:

    > Potwierdzam, prawdziwy Guacamole jest robiony wlasnie z uzyciem specjalnej
    > przyprawy. Nielatwo ja zdobyc w Polsce. Moja mama, ktora jest wielka
    > milosniczka tego specjalu, dorwala ja kiedys w jakims specjalistycznym
    sklepie
    > z przyprawami i ziolami w Warszawie ale nie wiem dokladnie gdzie.
    > Myszactwo

    Guzik-prawda! Zadnych przypraw sie do guacamole nie dodaje, oczywiscie oprocz
    pieprzu i soli do smaku.
  • 04.08.03, 19:39
    Dzięki bardzo.
  • 05.08.03, 08:53
    guacamole bez cilantro to nieporozumienie.
    Trzeba wrzucic spora garsc swiezego cilantro koniecznie.
    Cebule daje czerwona, ale biala tez wchodzi.
  • Gość: giezik IP: 213.25.170.* 05.08.03, 08:56
    kolendra znaczy ;)
  • 06.08.03, 05:17
    Gość portalu: giezik napisał(a):

    > kolendra znaczy ;)
    Prawdopodobnie.
    Polakom jednak kolendra kojarzy sie z suchymi ziarenkami, podczas kiedy
    cilantro to natka.Inna nazwa to "chinska pietruszka".

    I wlasnie o te natke chodzi, bron Boze o suche ziolko.
    Ja pozostane wobec tego przy cilantro kiedy mowa o meksykanskich przysmakach.
    Ole!
  • Gość: giezik IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 06.08.03, 07:24
    eee, nie do końca, albo sie pisze o liściach kolendry, albo o mielonej
    kolendrze (i w tym wypadku wiadomo, ze chodzi o nasiona)
  • Gość: anka IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.08.03, 11:22
    , 1 limonkę, papryka zielona, drobno pokrojona, papryka peperoni, kolendra
    (świeża),cebula,oliwa z oliwek, ocet winny to wymieszać rozgnieść awokado dodać
    i gotowe
  • Gość: Ani IP: 157.25.119.* 07.08.03, 12:49
    Wiem tylko tyle, ze teraz w Meksyku (a przynajmniej tam gdzie ja bylam) kupuje
    sie gotowe placki ze specjalnych fabryk lub tzw masę z tych samych fabryk. Tym
    samym o gipsie, wapnie itp. nic nie wiem.
    A co do guacamole to oczywiscie, ze musi byc kolendra ale z braku takowej
    (oblazlam pol warszawy zeby ja kupic - bez skutku) dobra jest tez zwykla naszxa
    powszednia pietruszka-natka.
    Osobiscie twierdze, ze dodanie do guacamole suszonej kolendry to
    nieporozumienie - jej smak jest zbyt dominujacy.

    pozdrawiam,

    Ani
  • Gość: kaska IP: *.tele2.pl 07.08.03, 16:29
    z tego co wiem - i robilam - to nie jest sos, tylko taka pasta z awokado,
    bardzo dobra, zreszta.......
  • Gość: jw IP: *.clt.bellsouth.net 12.08.03, 15:25
    gajgin napisał:

    > Czy kots wie jak przyrządza się meksykański sos z awokado, który nazywa się
    > guacamole? (nie wiem czy dobrze napisałem nazwę).

    2 owoce avocado (musza byc miekkie)
    1 maly pomidor (pokrojony w drobna kostke)
    troche slodkiej cebuli (Vidalia)
    swieza kolendra
    1 mala papryczka jalapeno, pokrojona w drobna kostke (bez pestek)
    sok z limonki
    sol i pieprz do smaku.

    Rozgniec owoce avokado i w wymieszaj z pozostalymi skladnikami. Jest to
    klasyczny przepis, wiec nie dodawaj absolutnie czosnku. Smacznego.
  • Gość: audi IP: 195.117.144.* 12.08.03, 16:07
    to jeszcze raz ja,tam jest też przepis Marty Gessler i napisane jest,ze to
    kuchnia argentyńska
  • Gość: Ines IP: *.acn.pl 12.08.03, 16:45
    Gość portalu: audi napisał(a):

    > to jeszcze raz ja,tam jest też przepis Marty Gessler i napisane jest,ze to
    > kuchnia argentyńska

    Właśnie, że nie - "Kuchnia: amerykańska" - czyżby w ten sposób Pani M. Gessler
    chciała pogodzić Meksyk i Argentynę? :))) W końcu Ameryka to kontynent i jest
    ich dwóch :)))

    pzdr
    Ines
  • Gość: Ines IP: *.acn.pl 12.08.03, 16:47
    pomerdało mi się...
    To jest przepis Wandy Rapaczyńskiej i Heleny Łuczywo...

    sori
  • Gość: kluba1 IP: *.we.client2.attbi.com 12.08.03, 16:54
    Zacznijmy od tego , ze to nie sos. Pasta - owszem ale nie sos. Mozna uzyc
    guacamole do sosu ale samo guacamole to nic innego jak rozciapciane avocado
    i... no wlasnie , co ? Wystarczy troche soli i sok z cytryny i juz jest
    dobre. Pamietajmy , ze nie jest to potrawa wykwintna - guacamole robione bylo
    czesto przez pracujacych z dala od domu do zjedzenia z tortija - to byl
    czesto objad. Mozna dodac cebule, cilandro, drobniutko pokrojone pomidory ,
    ostry sos - jasne, ze mozna. Ile jest przepisow na nalesniki z serem? To samo
    tutaj. Ktos podal dobry pomysl z tymi nasionami : fakt , avocado nie ciemnieje
    jesli jest w nim zostawiona pestka . Smacznego !!
  • 13.08.03, 15:17
    test

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.