Dodaj do ulubionych

Polewa czekoladowa

IP: *.rzeszow.mm.pl 02.12.07, 13:35
Upiekłam tort Sachera wg przepisu Pascala Brodnickiego. Udał się świetnie,
jest wilgotny, pulchny. Nie udała mi sie tylko polewa czekoladowa. Zrobiłam
jak w przepisie: 150 g czekolady gorzkiej, 200g przesianego cukru pudru, 80 ml
wody. Czekoladę rozpuściłam w kąpieli wodnej, dodałam cukier i wodę, ale
cukier mi się nie rozpuścił mimo,że dość długo mieszałam nad gotującą sie
wodą. Polewa wyszła dość gęsta, z mocno wyczuwalnym cukrem. Żałuję,że polałam
nią tort. Prawdę mówiąc polewy czekoladowe niezbyt mi wychodzą. Na ogół nie są
lśniące, dość gęste i często nie najlepiej zastygają. Co robię źle? Podajcie
dobry sposób i przepis.
Edytor zaawansowany
  • ela.tu-i-tam 02.12.07, 22:39
    > jak w przepisie: 150 g czekolady gorzkiej, 200g przesianego
    > cukru pudru, 80 ml wody

    Ten cukier totalnie zbedny. Czekolada (tak z 52%) polamana na
    kosteczki, woda, pokrecic na slabym ogniu az sie rozpusci. Dodalabym
    ciut masla (prawdziwego masla, 82,5%), ok 30 gram, wtedy bedzie
    lsnic.
  • Gość: ania_m IP: *.pools.arcor-ip.net 02.12.07, 22:46
    slyszalam, ze aby polewa sie pieknie lsnila nalezy czekolade rozpuscic 2 razy w
    kapieli wodnej. rozpuscic, dac zastygnac i znowu rozpuscic.
    cukier rowniez wydaje mi sie niepotrzebny jesli czekolada miala jakies 50-60%.
    rowniez dodalabym lyzeczke masla, lub lyzke smietanki slodkiej do rozpuszczonej
    czekolady

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.