Dodaj do ulubionych

kaczka - co zrobić by była dobrze upieczona

IP: *.izacom.pl 06.12.07, 15:56
Proszę o poradę jak upiec kaczkę by była miekka (przy założeniu, że
mięso kaczki raczej jest twarde). W jakiej temperaturze piec? Czy
jest różnica gdy sie piecze kaczkę z owocami?
Edytor zaawansowany
  • 06.12.07, 16:34
    Mogę podesłać przepisy na maila - za dużo wklepywania.
    --
    Nie mam zamiaru chodzić gdzieś wcześniej , jeśli mogę się w tym miejscu znależć
    później.
  • 07.12.07, 13:11
    ja się uśmiecham o jakieś niezbyt skomplikowane przepisy na kaczkę i
    podpowiedzi, jak kaczkę dobrze upiec. mail gazetowy:
    iza1973@gazeta.pl
  • Gość: Doda IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.12.07, 13:27
    Ja równiez będę baardzo wdzięczna :)
    Własnie mam świeżą kaczkę w lodówce i nie wiem co z nią zrobic :)))

    doda1983@gazeta.pl
  • 07.12.07, 14:45

    --
    Nie mam zamiaru chodzić gdzieś wcześniej , jeśli mogę się w tym miejscu znależć
    później.
  • 29.12.07, 11:31
  • 29.12.07, 12:06
  • 09.12.07, 00:29
    Ja wlasnie cwicze kaczke po dunsku :)
    Przepis tesciowej, kaczke dobrze umyc i osuszyc, wlozyc do srodka pocwiartkowane
    jablko, kilka sliwek (prunes, one nie sa tak wysuszone jak nasze sliwki),
    posolic, popieprzyc , warto zamknac metalowa szpilka jak do koka.
    Wlozyc do brytfanny, podlac piwem.
    Piec w piekarniku 3-3.5 godz. w 175 st. pod przykryciem. Po 2-2,5 godz zdjac
    pokrywe zeby kaczka sie zbrazowila. Pod koniec zebrac tluszcz i wywalic (chyba
    ze macie do czego wykorzystac, podobno da sie w nim jakos przyrzadzic ziemniaki)
    a sok (juice?) uzyc jako podstawe do sosu.
    Dunczycy jedza to z brazowym sosem, czerwona kapusta i brazowymi ziemniakami
    (male ugotowane ziemniaki skarmelizowane, pycha :)
    Tradycyjna potrawa wigilijna i na Morten's aften :)
  • Gość: iza1973 IP: *.acn.waw.pl 27.12.07, 23:02
    Banita, bardzo dziękuję za przepisy. Zrobiłam tą z brzoskwiniami i wyszła
    pysznie. To była moja pierwsza pieczona kaczka w życiu :)
    Oczywiście nie obyło się bez problemów (rozmrażanie trwało strasznie długo, a
    nie chciałam przyspieszać, a potem zaskoczyła mnie troszkę konieczność
    doskubania) - ale dałam radę. zmodyfikowałam trochę przepis- brzoskwinie z
    puszki, i likier zastąpiłam odrobiną syropu spod brzoskwiń. Wyszło pyszne.
    Ponieważ w ostatniej chwili okazało isę że brzoskwinie wyjadły dzieci, i nie
    miałam co dodać do kaczki - ptak został upieczony jednego dnia, a drugiego
    zapieczony z brzoskwiniami i sosem. wyszło akurat.
  • Gość: lolka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.07, 14:48

    Odszukajcie ten wątek tadka-niejadka



    Pieczenie kaczki
    Autor: tadek-niejadek 06.09.06, 22:34
    Dodaj do ulubionych zarchiwizowany

    Fraglessko! Pieczenie kaczki najlepiej zacząć od jej ugotowania na "półmiękko".
    Gotowanie w małej ilości wody w ten sposób, że na dno garnka kładziesz
    odwrócony płaski talerz, na niego zamarynowaną na sucho kaczkę, wlewasz z pół
    litra wody i pod deklem niech to pyrka z godzinę.
    W międzyczasie usmaż na żółto szklankę ryżu, drobno pokrój jedną cebulę,
    zetrzyj marchewkę i zrób ćwiartki z kilograma kwaśnych jabłek.
    Po wyjęciu kaczki (i talerza) do wywaru wrzucasz ryż, cebulę i marchewkę,
    przyprawiasz to solą i pieprzem a gdy ryż "wypije" wodę wyłóż go na brytfankę.
    Na to kaczkę napełnioną jabłkami i posmarowaną słoną śmietaną oraz resztę
    jabłek. Teraz tylko pół godziny pieczenia w temp. 180 stC i gotowe.
    Kaczka upieczona, soczysta i rumiana a ryż - palce lizać.
  • 28.12.07, 10:03
    W środę robiłam wg tego przepisu
    kobieta.gazeta.pl/poradnik-domowy/1,51400,2967935.html , wyszła pyszna i
    mięciutka. Chyba kluczem do sukcesu było wypchanie jej mokrymi owocami. Nie
    podawałam z jabłkami nadziewanymi żurawiną, tylko z surówką z czerwonej kapusty
    i jabłek i z czerwonym winem. Jabłka to szare renety.
    --
    Uwielbiam dzieci. Zwłaszcza płci męskiej, między 18 a 40 rokiem życia.
    Forum Avon
  • 28.12.07, 22:36
    Kaczke przed pieczeniem nalezy nakluc nozem lub widelcem, w czasie
    pieczenia wycieka tluszcz, nalezy czesto podlewac ja w czasie
    pieczenia, np. woda, czerwonym winem i in.
    Kaczka wyjatkowo dobrze komponuje sie z owocami.
    Nie tylko jablka, ale i gruszki, ananas, figi, kasztany, mango,
    wisnie, no i przede wsystkim POMARANCZE !
    Wielka klasyka z kuchni francuskiej, istnieje wiele przepisow,
    dostepnych rowniez na forum i na google.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.