kaczka - co zrobić by była dobrze upieczona Dodaj do ulubionych

  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
  • Proszę o poradę jak upiec kaczkę by była miekka (przy założeniu, że
    mięso kaczki raczej jest twarde). W jakiej temperaturze piec? Czy
    jest różnica gdy sie piecze kaczkę z owocami?
    • Mogę podesłać przepisy na maila - za dużo wklepywania.
      --
      Nie mam zamiaru chodzić gdzieś wcześniej , jeśli mogę się w tym miejscu znależć
      później.
      • ja się uśmiecham o jakieś niezbyt skomplikowane przepisy na kaczkę i
        podpowiedzi, jak kaczkę dobrze upiec. mail gazetowy:
        iza1973@gazeta.pl
      • Gość: iza1973 IP: *.acn.waw.pl 27.12.07, 23:02
        Banita, bardzo dziękuję za przepisy. Zrobiłam tą z brzoskwiniami i wyszła
        pysznie. To była moja pierwsza pieczona kaczka w życiu :)
        Oczywiście nie obyło się bez problemów (rozmrażanie trwało strasznie długo, a
        nie chciałam przyspieszać, a potem zaskoczyła mnie troszkę konieczność
        doskubania) - ale dałam radę. zmodyfikowałam trochę przepis- brzoskwinie z
        puszki, i likier zastąpiłam odrobiną syropu spod brzoskwiń. Wyszło pyszne.
        Ponieważ w ostatniej chwili okazało isę że brzoskwinie wyjadły dzieci, i nie
        miałam co dodać do kaczki - ptak został upieczony jednego dnia, a drugiego
        zapieczony z brzoskwiniami i sosem. wyszło akurat.
    • Gość: lolka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.07, 14:48

      Odszukajcie ten wątek tadka-niejadka



      Pieczenie kaczki
      Autor: tadek-niejadek 06.09.06, 22:34
      Dodaj do ulubionych zarchiwizowany

      Fraglessko! Pieczenie kaczki najlepiej zacząć od jej ugotowania na "półmiękko".
      Gotowanie w małej ilości wody w ten sposób, że na dno garnka kładziesz
      odwrócony płaski talerz, na niego zamarynowaną na sucho kaczkę, wlewasz z pół
      litra wody i pod deklem niech to pyrka z godzinę.
      W międzyczasie usmaż na żółto szklankę ryżu, drobno pokrój jedną cebulę,
      zetrzyj marchewkę i zrób ćwiartki z kilograma kwaśnych jabłek.
      Po wyjęciu kaczki (i talerza) do wywaru wrzucasz ryż, cebulę i marchewkę,
      przyprawiasz to solą i pieprzem a gdy ryż "wypije" wodę wyłóż go na brytfankę.
      Na to kaczkę napełnioną jabłkami i posmarowaną słoną śmietaną oraz resztę
      jabłek. Teraz tylko pół godziny pieczenia w temp. 180 stC i gotowe.
      Kaczka upieczona, soczysta i rumiana a ryż - palce lizać.
    • W środę robiłam wg tego przepisu
      kobieta.gazeta.pl/poradnik-domowy/1,51400,2967935.html , wyszła pyszna i
      mięciutka. Chyba kluczem do sukcesu było wypchanie jej mokrymi owocami. Nie
      podawałam z jabłkami nadziewanymi żurawiną, tylko z surówką z czerwonej kapusty
      i jabłek i z czerwonym winem. Jabłka to szare renety.
      --
      Uwielbiam dzieci. Zwłaszcza płci męskiej, między 18 a 40 rokiem życia.
      Forum Avon
      • Kaczke przed pieczeniem nalezy nakluc nozem lub widelcem, w czasie
        pieczenia wycieka tluszcz, nalezy czesto podlewac ja w czasie
        pieczenia, np. woda, czerwonym winem i in.
        Kaczka wyjatkowo dobrze komponuje sie z owocami.
        Nie tylko jablka, ale i gruszki, ananas, figi, kasztany, mango,
        wisnie, no i przede wsystkim POMARANCZE !
        Wielka klasyka z kuchni francuskiej, istnieje wiele przepisow,
        dostepnych rowniez na forum i na google.

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.