Dodaj do ulubionych

chłodnik z burakami... i czym jeszcze?

05.08.03, 13:00
Proszę o w miarę szybką odpowiedź: wiem, że są w nim jajka, buraki gotowane i
starte, ogórek ziel. (chyba), czosnek... więcej nie pamiętam (zgubiłam
przepis). Wychodzę na zakupy (buraki już mam ugotowane :) )
proszę o odzew...
Obserwuj wątek
    • wedrowiec2 Re: chłodnik z burakami... i czym jeszcze? 05.08.03, 14:54
      Od lat w naszej rodzinie (pochodzącej z Litwy) robi się chołodziec litewski:
      2 pęczki botwinki
      1 ogórek
      3 jajka ugotowane na twardo
      1/2 pęczka koperku
      peczek rzodkiewek
      1/3 - 1/2 pęczka szczypiorku
      200 ml śmietany 22% (najczęściej Dannona)
      Młodą botwinkę dokładnie myję i kroję w kawałki (leżące liście kroję co ok. 1,5
      cm:))). Wkładam do wody (ok.1 litra) i gotuję kilkanaście minut. Jeśli botwina
      jest srarsza, to najpierw gotuję pokrojone w kostkę buraczki (kilka minut) a
      potem dokładam pokrojone liście. Po ugotowaniu studzę całość. Połowę porcji
      kopru i cały szczypior rozcieram z 1 łyżeczką soli. Dodaję pokrojone
      rzodkiewki, jajka i ogórek, zalewam smietaną i dokładnie mieszam. Gdy wywar
      botwinkowy ostygnie wlewam do jarzyn ze śmietaną. Najpierw dodaję
      część "gęstą" - ugotowane liście i buraczki, a potem dolewam wywar. Doprawiam
      solą i octem. Czasami, gdy w botwince jest mało buraków, dodaję trochę
      koncentratu burakowego. Podaję z gotowanymi ziemniakami polanymi tłuszczem ze
      stopinej słoniny i posypanymi pozostały koperkiem
      • babazgaga Re: chłodnik z burakami... i czym jeszcze? 05.08.03, 21:36
        A u mnie w domu wywar sie robi z botwinki i szczawiu. Robi sie tego cały gar,
        miksuje liscie po ugotowaniu bo nikomu sie nie chce drobniutko kroic, studzi i
        trzyma w lodowce. Kazdego dnia rano "odbiera" się porcję na dany dzien, miesza
        z kefirem i "wsadem" czyli mieszanką ogórek+jajko+koperek+szczypiorek, czasem
        tez rzodkiewka i wstawia spowrotem do lodowki zeby sie przegryzlo
        Sposob o tyle dobry, ze juz wymieszany, gotowy chłodnik moze stac niedlugo, a
        wywar botwinkowo-szczawiowy spokojnie wytzymuje pare dni.
        pzdr
        babazgaga
        ps. jak nie ma szczawiu to ja wciskam cytryne, a moja mama rezygnuje z robienia
        chłodnika, bo mówi ze bez szczawiu sie nie liczy. Uczulam zeby nie kupowac
        szczawiu od tzw. babulek tylko w porzadnych warzywniakach, zeby sie sie naciąć
        na taki co to rósł przy autostradzie
    • Gość: kluba1 Re: chłodnik z burakami... i czym jeszcze? IP: *.we.client2.attbi.com 07.08.03, 18:20
      apolka napisała:

      > Proszę o w miarę szybką odpowiedź: wiem, że są w nim jajka, buraki gotowane i
      > starte, ogórek ziel. (chyba), czosnek... więcej nie pamiętam (zgubiłam
      > przepis). Wychodzę na zakupy (buraki już mam ugotowane :) )
      > proszę o odzew...
      barszcz, buraczki w zapalki, koperek, szczypior, zielony ogorek, moze byc kura
      pieczona pokrojona w male kawalki lub indyk, troche wedzonej szynki , sol,
      pipeprz, sytryna lub ocet , troche cukru i masa kwasnej smietany. Dobrze
      schlodzic. Mozna dodac rowniez pociety seler naciowy. Jajko na twardo pociete
      podaje indywidualnie na kazdy talerz - rozciapciuje sie przy mieszaniu
      skladnikow.
    • Gość: marinik Re: chłodnik z burakami... i czym jeszcze? IP: 212.191.160.* 09.08.03, 17:06
      a moze bez burakow?????
      Gaspacho proponuję.
      Przepisow jest mnostwo, ale ja osobiscie preferuje nastepujacy:
      - ok 1 kg pomidorow,
      - 1 papryka czerwona,
      - 1 papryka zielona,
      - 3 srednie ogorki,
      - 1 srednia cebula,
      - 2 zabki czosnku,
      - czerstwa bulka,
      - 3 lyzki oliwy extra virgin,
      - 3 lyzki octu winnego,
      - sol,
      - pieprz
      - szczypta cukru.

      Bulke namoczyc w wodzie.
      Pomidory sparzyc, obrac ze skorki, pokroic w kawalki. Czerwona papryke
      wydrazyc, pokroic na kawalki, 2 ogorki obrac, pokroic w kawalki.
      Do duzego naczynia wlozyc pokrojone pomidory, ogorki papryke, czosnek,
      odcisnieta bulke. Dodac oliwe, ocet, sol pieprz i cukier.
      Naczynie wlożyc do lodowki i dobrze calosc schlodzic.
      Osobno pokroic w drobna kostke cebule i nasolic. Dodac pokrojona w kostke
      zielona papryke i pokrojonego w kostke trzeciego ogorka.
      Warzywa pokrojone w kostke takze schlodzic.
      Przed podaniem wlozyc warzywa do musu- wymieszac.
      Smacznego
      • Gość: marinik Re: chłodnik z burakami... i czym jeszcze? IP: 212.191.160.* 09.08.03, 17:10
        Gość portalu: marinik napisał(a):

        > a moze bez burakow?????
        > Gaspacho proponuję.
        > Przepisow jest mnostwo, ale ja osobiscie preferuje nastepujacy:
        > - ok 1 kg pomidorow,
        > - 1 papryka czerwona,
        > - 1 papryka zielona,
        > - 3 srednie ogorki,
        > - 1 srednia cebula,
        > - 2 zabki czosnku,
        > - czerstwa bulka,
        > - 3 lyzki oliwy extra virgin,
        > - 3 lyzki octu winnego,
        > - sol,
        > - pieprz
        > - szczypta cukru.
        >
        > Bulke namoczyc w wodzie.
        > Pomidory sparzyc, obrac ze skorki, pokroic w kawalki. Czerwona papryke
        > wydrazyc, pokroic na kawalki, 2 ogorki obrac, pokroic w kawalki.
        > Do duzego naczynia wlozyc pokrojone pomidory, ogorki papryke, czosnek,
        > odcisnieta bulke. Dodac oliwe, ocet, sol pieprz i cukier.
        > Naczynie wlożyc do lodowki i dobrze calosc schlodzic.
        > Osobno pokroic w drobna kostke cebule i nasolic. Dodac pokrojona w kostke
        > zielona papryke i pokrojonego w kostke trzeciego ogorka.
        > Warzywa pokrojone w kostke takze schlodzic.
        > Przed podaniem wlozyc warzywa do musu- wymieszac.
        > Smacznego
        No tak- zapomnailem dodac, ze przed schlodzeniem pomidory z dodatkami nalezy
        zmiksowac. Bez miksowania pozostaje tylko cebula,zieloa papryka i jeden
        ogorek :))))

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka