Dodaj do ulubionych

Babka z ajerkoniakiem i krówkami z mniam.mniam

IP: *.acn.waw.pl 10.12.07, 19:46
Czy ktoś ma przepis na tą babkę???? Ewentualnie czy na tej stronie
jest możliwość " wykupienia" jednego przepisu. Wiem że kiedyś była
taka możliwość, ale teraz nie mogę się doszukać, a abonamentu nie
chcę wykupować. Z góry dziękuję.
Edytor zaawansowany
  • dorotus76 10.12.07, 19:55
    Proszę, skopiowałam Ci:

    składniki
    25 dag cukru
    25 dag mąki pszennej
    15 dag cukierków krówek
    15 dag margaryny
    125 ml ajerkoniaku
    4 jaja
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    tłuszcz do wysmarowania blaszki




    sposób przygotowania
    Cukierki podzielić na niewielkie kawałki.
    Margarynę utrzeć z cukrem i solą, dodawać po 1 jajku. Ciągle mieszając wlewać
    ajerkoniak. Dodać mąkę z proszkiem, na końcu delikatnie wmieszać cukierki.
    Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem formy z kominkiem lub podłużnej blachy
    (keksówki). Piec 60-65 minut w 175-180 st.C.

    --
    Nic nie trwa wiecznie. Niebezpiecznie jest wierzyć w to, że coś trwa wiecznie.
    moje SŁODKIE życie
  • malange 10.12.07, 20:01
    Już wiem co jutro będę robiła :) dziękuję Wam za przepis
  • dorotus76 10.12.07, 20:02
    To taka dobra ta babka? :)
    --
    Nic nie trwa wiecznie. Niebezpiecznie jest wierzyć w to, że coś trwa wiecznie.
    moje SŁODKIE życie
  • dorotus76 10.12.07, 20:03
    tzn. to było do Dudusi, bo ona szukała...
    --
    Nic nie trwa wiecznie. Niebezpiecznie jest wierzyć w to, że coś trwa wiecznie.
    moje SŁODKIE życie
  • malange 10.12.07, 20:05
    A to jeszcze raz przepraszam, znów się wtrąciłam :D
  • dorotus76 10.12.07, 20:54
    malange napisała:

    > A to jeszcze raz przepraszam, znów się wtrąciłam

    No coś Ty, nie wygłupiaj się :)
    Do Dudusi było tylko to pytanie, czy ta babka jest taka dobra, skoro szuka przepisu!
    :DD
    Przepis skopiowałam dla wszystkich chętnych :D
    --
    Nic nie trwa wiecznie. Niebezpiecznie jest wierzyć w to, że coś trwa wiecznie.
    moje SŁODKIE życie
  • malange 10.12.07, 20:04
    Jutro powiem :) - brzmi smakowicie, kiedyś robiłam babkę z samym ajerkoniakiem i
    była bardzo dobra, więc z krówkami może być tylko lepsza :)

    Pozdrawiam!
  • malange 10.12.07, 20:03
    Jeszcze pytanie mam :) krówki ciagnące czy kruche?
  • Gość: dudusia30 IP: *.acn.waw.pl 10.12.07, 21:07
    Krówki chyba kruche, choć pewna nie jestem
  • Gość: dudusia30 IP: *.acn.waw.pl 10.12.07, 20:57
    Dorotus76-bardzo dziękuję za przepis.
    Jakiś czas temu jadłam ją u znajomych i bardzo mi smakowała tylko o
    wzięciu przepisu zapomniałam
  • chillianna 11.12.07, 17:57
    Hmm..brzmi świetnie. Moze zrobię na święta, ale ..właśnie. Czy ktoś
    robił?? Jak to cudeńko smakuje:D
  • malange 11.12.07, 18:41
    Jest bardzo, bardzo dobra! Kiedyś robiłam bez krówek i była trochę za ostra, a
    ta jest taka w sam raz - nie jest zbyt słodka i aromat ajerkoniaku nie jest
    "nachalny". Puszysta, wilgotna... pyszna! Na pewno jeszcze ją zrobię :)

  • malange 11.12.07, 19:00
    Zapomniałam o najważniejszym - piekłam ją 90 minut w 180'C, ale podejrzewam że
    mój piekarnik coś szwankuje.
  • asiak44 12.12.07, 00:37
    a te krówki to pokroić czy całe? One się rozpuszczą czy jak? wyglada
    smakowicie
  • Gość: dudusia30 IP: *.acn.waw.pl 12.12.07, 00:44
    Ja dziś zrobiłam, tylko ajerkoniaku nie miałam więc dałam likier
    kawowy.Krówki pokroiłam. Babka pięknie wyrosła, jest puszysta.
    Piekłam 65 miniut w 175 st. z termoobiegiem.
  • malange 12.12.07, 00:48
    No właśnie, ja piekłam bez termoobiegu i zajęło to 90 minut!!! Ale warto było
    czekać :)
  • malange 12.12.07, 00:47
    Ja krówki kroiłam i się trochę napracowałam, bo moje się ciagnęły - następnym
    razem muszą być w 100% kruche - kroiłam po dwie, wrzucałam po kosteczce i
    mieszałam, bo inaczej sie sklejały :D krówki się rozpusciły, tylko parę tych
    które upadły na spód przykeliło się do blaszki. Myślę, że przy krówkach kruchych
    nie będzie tego problemu :)

    Wiecie może jaka firma produkuje kruche krówki? Ja miałam z Goplany i się
    ciągnęły (ale byłe pyszne :D).

    Pozdrawiam!
  • Gość: dudusia30 IP: *.acn.waw.pl 12.12.07, 00:49
    Krówki dałam kruche, rozpuściły się, choć odrobina przywarła do
    blaszki i miałam mały problem z jej wyjęciem:)
  • malange 12.12.07, 00:50
    Jakiej firmy miałaś krówki?
  • dorotus76 12.12.07, 09:10
    Oo, to skoro dobra, to wrzucam do ulubionych :)
    dzieki!
    --
    Nic nie trwa wiecznie. Niebezpiecznie jest wierzyć w to, że coś trwa wiecznie.
    moje SŁODKIE życie

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka