Dodaj do ulubionych

Schab pieczony - żeby był soczysty

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.07, 22:39
Co zrobić żeby schab po upieczeniu nie był taki suchy. Trzymać go
wcześniej w jakiejś zalewie? Jeśli tak to w jakiej? Jak go piec czy
w folii czy może w rękawie? Czekam na porady.
Edytor zaawansowany
  • 13.12.07, 22:43
    a. zamarynować
    b. piec pod przykyciem, najlepiej razem z marynatą
    c. co jakiś czas podlewać płynem
    d. nie nastawiac peikarnika na b. wysoka temperaturę

    mniej więcej tak to idzie :)
    --
    Homo sapiens non urinat in ventum
  • 14.12.07, 18:46
    marghe_72 napisała:

    > a. zamarynować

    w jakiej marynacie? i czy to taki schab na goraco do jedzenia czy do kanapek
    ewentualnie?
  • Gość: karineczka5 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.07, 20:03
    Jaka to ma być marynata??
  • 14.12.07, 20:09
    marynat jest od groma:
    moje miesiwa teraz są w:
    sól, papryka słodka, czosnek, gorczyca biała, pieprz czarny, chili,
    kolendra, ziele angielskie + sos sojowy + nalewka(ew.zamienniki %)
    - alkohol nadaje smak, ale tez zmienia strukture miesa podobnie jak
    glutamina sodu (sól zmiekczająca), a nie narazi cię na na wieczne
    potępnienie przez czychających cenzorów ;)))))))))
    --
    moje :) przy sm@ki bis
    rodzynek
  • 14.12.07, 10:09
    upiecz go w soli
    bedzie bardzo "mokry" i pyszny
  • 14.12.07, 10:22
    Marghe wylozyla wszystko pieknie, a ja tylko dodam, ze mozna przed
    pieczeniem krotko, na mocno rozgrzanym tluszczu obsmazyc schab,
    wtedy soki zostana w srodku.
    --
    So why do witches burn?
    ...Because they're made of wood...?
    Już za momencik, już za chwileczkę
  • 14.12.07, 16:30
    - obsmażenie na tłuszczu na max. temperaturze ze wszystkich stron,
    trudno trzeba trzymac dwoma widelcami jak piłkę do rugby - zawsze to
    robię ale nie zawsze pisze w przepisie bo umyka jako oczywista
    oczywistość ;))
    --
    moje :) przy sm@ki bis
    rodzynek
  • 14.12.07, 10:22
    Bardzo wiele zależy od samego mięsa. Jak trafisz na zły gatunkowo, to chyba
    tylko marynaty, rękawy etc. Ale jeśli jest dobre, to wg. mnie najważniejszy jest
    czas pieczenia. Ja na początku zawsze za długo to robiłam. Czas spędzony w
    piekarniku [godziny]= waga mięsa [kilogramy], ewentualnie ciut krócej. No i
    oczywiście pod przykryciem. AGA
  • 14.12.07, 10:24
    Nie pisałam o tym, bo wydawało mi się oczywiste. Bez tego ani rusz!
  • Gość: Agata IP: 195.243.142.* 14.12.07, 16:22
    a czy mogę prosic o przepis na schab w soli?
  • 14.12.07, 18:41
    hmm
    ja nigdy nie obsmażam :)
    --
    Homo sapiens non urinat in ventum
  • Gość: karineczka5 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.07, 20:07
    Jaka to ma być marynata?
  • 15.12.07, 00:03
    Gość portalu: karineczka5 napisał(a):

    > Jaka to ma być marynata?


    dowolna :)
    ja lubie marynować w winie (białym lub czerwonym z czosnkiem)
    w oliwie z czosnkiem i octem balsamicznym
    w musztardzie
    w sambalu

    itp
    chulaj dusza, jednym słowem
    --
    Homo sapiens non urinat in ventum
  • 15.12.07, 00:04
    krzysztof_wandelt napisał:

    > tu karczek, ale kazde mieso przed mieczeniem u mnie idze najpierw
    na
    > patelnie

    tak, poważnie
    nie widzę takiej potrzeby


    --
    Homo sapiens non urinat in ventum
  • Gość: ika IP: *.dip.t-dialin.net 14.12.07, 20:31
    Ostatnio schab pieklam w czyms,co nazywa sie "garnek
    rzymski".Przywiozlam toto z Niemiec i polecam!Rewelacja!Mieso
    przyprawiasz tak jak lubisz,garnek z pokrywka wkladasz na 15 min.do
    zimnej wody,osuszasz,wkladasz mieso,wkladasz do zimnego(!)
    piekarnika,temp.utawiasz na 200 stopni i ...zapominasz o pieczeni na
    godzine,poltorej(wiadomo,ze czas zalezy od wagi miesa).Jesli chcesz
    dorzucasz ziemniaczki do miesa,tez sie piknie upieka.Schab jest
    mieciutki,soczysty i przyrumieniony(nie wiem jakim cudem:-)Bez
    obsmazania,zapachu obsmazanego miesa,pryskajacego tluszczu...Super
    sprawa,podobno mozna to kupic i u nas,ale nie mam pojecia
    gdzie.Acha,i mozna podac mieso w tym na stol.Sosu jest niewiele,ale
    jest naprawde aromatyczny,a i pewnie na to jest jakis sposob;-)
    Naprawde polecam!
  • 14.12.07, 20:46
    pod choinke
    ale kupie! tylko mnie wkurza ze do kurczaka, ryb, deserow itd sa
    inne naczynia ;)))
    chce jedno uniwersalne - juz nie mam miejsc na gary
    technologia mnie przekonuje - materiał nasiąka wodą którą oddaje
    w trakcie pieczenie beztłuszczowego
    spokojnie poczytam bo jest sporo o nich i sporo przepisów
    www.allegro.pl/search.php?string=garnek+rzymski&category=15978&country=1
    dzieki ze wspomnialas... ale bedzie mi brakowało zapachu smażonego
    mięsa :))
    --
    moje :) przy sm@ki bis
    rodzynek
  • Gość: ika IP: *.dip.t-dialin.net 14.12.07, 21:13
    Kurczaka tez sie w tym robi(podobno chrupiaca skorka gwarantowana:-
    ),ryby na pewno tez,widzialam przepisy,ale ten schab to byla
    premiera garnka,ktory po roku stania i zastanawiania sie"co z tym
    fantem zrobic"wreszcie sie doczekal.Fajna sprawa,a miesko pachnie;-)
  • 14.12.07, 21:16
    na soczystosc ja mam jeden sposob,
    co z nim zrobisz wczesniej nie ma w sumie znaczenia, jesli chcesz
    zeby byl kruchy, to potrzymaj go ze dwa dni w marynacie: olej, ocet,
    zioła

    obsmażasz przed pieczeniem bardzo dokładnie, wkładasz do naczynia
    żaroodpornego i podlewasz lekko wodą (mozesz dodac miód np tez),
    zakrywasz naczynie i pieczesz ok godzine w 180st. co ok kwadrans
    otwierasz naczynie i polewasz mięso sosem, który bedzie w naczyniu.
    U mnie sie sprawdza. zawsze.
    :)
    --
    nie obawiaj się śmierci,
    obawiaj się niespełnionego życia

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.