Dodaj do ulubionych

Jakie ciasta pieczecie na święta?

15.12.07, 15:47
U mnie tradycyjnie musi być sernik z brzoskwiniami;piernik już od 2
tygodni leżakuje i dalej zastanawiam się...?
Obserwuj wątek
      • brooks4 Alinko-li 15.12.07, 23:08
        czy moglabys podac przepis na tort zurawinowy i pijana sliwke??
        Brzmi intrygujaco...

        Wracajac do tematu - u mnie piernik Apolki, makowiec krucho-
        drozdzowy z GP, sernik nowojorski oraz christmas pudding
      • Gość: ania_m Re: Jakie ciasta pieczecie na święta? IP: *.pools.arcor-ip.net 16.12.07, 16:04
        u nas jest naprawde tradycyjnie, tzn. zadnych "staropolskich tradycyjnych ;)"
        sernikow z brzoskwiniami z puszki itp.
        piernik, makowiec i keks. zadnego z tych ciast nie trawie. nie zeby bylo cos nie
        tak z przepisami na nie, po prostu nerwowo nie znosze nadzienia z maku,
        suszonych sliwek dodawanych do keksa i piernikow ogolnie (miod - bleeee,
        przyprawa do piernikow - ok). mama robi co roku, wszyscy sie zajadaja, a dla
        mnie sa to jedyne swieta w ktore nie tyje :)
        mozliwe jednak, ze w tym roku sie zawezme i zrobie jakis "tradycyjny"
        (buahahaha) tort. tort zurawinowy brzmi dobrze, tez z checia poprosilabym o ten
        przepis. kiedys ktos pisal o wspanialym torcie piernikowym, jesli bez miodu,
        pisze sie i na niego. ale pewnie skonczy sie na jakims kawowym z whisky, albo
        czyms podobnym :)
        • alinka_li Re: Jakie ciasta pieczecie na święta? 16.12.07, 22:32
          Jednak dziś:

          świąteczny tort żurawinowy

          160g masła
          300g holenderskich ciastek cynamonowych- spekulatiusy
          100g ciemnej czekolady
          6 płatków żelatyny białej(6g)
          1 szklanka żurawin (ze słoiczka)
          200g jogurtu naturalnego
          4 duże łyżki cukru
          4 duże łyżki soku z cytryny
          250g(ml)śmietanki 30%
          1 paczka cukru waniliowego
          1 łyżka cukru pudru do posypania
          olej do formy
          żurawiny wyłożyć na sitko, zostawić do odcedzenia( złapać "dżem" bez owoców, przyda się do sosów lub do sera smażonego). Masło rozpuścić, ciastka pokruszyć, zostawić 2 łyżki na posypkę. Resztę wymieszać z ciepłym masłem. Masę wyłożyć na dno tortownicy (22 cm), zrobić brzeg, włożyć na 1 godz.do lodówki. żelatynę namoczyć w zimnej wodzie(odrobina), podgrzać i rozpuścić. Jogurt , cukier, sok z cytryny wymieszać. Ubić śmietanę z cukrem waniliowym. 2 łyżki masy jogurtowej dodać do żelatyny, wymieszać, dodać do reszty jogurtu. Dodać ubitą śmietanę, żurawiny( trochę żurawin zostawić do ozdoby). Wylać masę na ciasto. Wstawić do lodówki na min.1 godz. Ozdobić: najpierw ułożyć promieniście wiórki czekolady, potem rozłożyć żurawiny, posypać pokruszonymi ciastkami, a tuż przed podaniem- delikatnie przysypać cukrem pudrem.

          Przy 12 porcjach- 1 porcja ma 350 kcal:)

          Przepis pochodzi z niemieckiej gazety kulinarnej( o ile pamiętam to taki niemiecki "sól i pieprz"), stąd spekulatiusy i żelatyna w płatkach. Przekład jest amatorski, ale ciasto sprawdzone, naprawdę pyszne. Widziałam w tesco ciasteczka cynamonowe, być może będą dobre( ja mam przywiezione niemieckie). Jak zrobię, to wstawię na GP, bo wygląd jest chyba jeszcze lepszy od smaku. Polecam.
    • Gość: tulipanna Re: Jakie ciasta pieczecie na święta? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.12.07, 13:07
      Ja pewnie polecę na piernik ;). A tak naprawdę, to mój kohabitant
      (nie mąż, nie narzeczony, więc chyba kohabitant?.. Słowa konkubent
      nie cierpię)poleci, więc się zorganizuję na piernik. A zatem piernik
      z mnóstwem orzechów włoskich, rodzynek i polewą czekoladową.
      U mamy na pewno będzie masa makowców (ja zawsze robię masę, sekretny
      przepis z lat pięcdziesiątych, kiedy jeszcze żyły tradycje dobrej,
      polskiej kuchni), na pewno keks z ogromem bakalii ([podczas
      pieczenia trzeba cicho mówić, nie chodzić, najlepiej delikatnie
      oddychać, żeby nie opadł). I zupełnie dziwnie i niebożonarodzeniowo -
      baby drożdzowe, które cała rodzina pożera gorące(wiem, igramy ze
      śmiercią), z masłem i gorącym mlekiem. Ahhhh, już mi ślinka
      poleciała..
    • c43 Makowiec tradycyjny zawsze wyjdzie 17.12.07, 15:31
      na 8 makowców

      Ciasto

      1 jajko 5 zółtek
      kilo do 1.5 kilo mąki tortowej (to zależy od mąki mniej lub bardziej wilgotna)
      0. 5 litra mleka
      paczka drożdży
      250 gram masła lub margaryny
      aromat waniliowy
      szklanka cukru

      Masa makowa

      0.75 kg do1 kg maku (zależy jak kto lubi mniej lub więcej maku)
      400 gram rodzynek
      aromat migdałowy
      5 białek (pozostałych z jajek dodanych do ciasta)
      2 szklanki cukru
      100 gram masła

      Przygotowanie ciasta

      Najpierw rozgniatamy drożdże na talerzu z łyżką aż się rozpuszczą dodaję odrobinę ciepłego mleka i mąki aż powstanie rozczyn gęstości śmietany wstawiam do ciepłego piekarnika (30 do 40 stopni drożdże lubią ciepło ale nie można ich przegrzać) . Jednocześnie w tym czasie jak rosną drożdże ubijam 1 jajko i pięć żółtek ze szklanką cukru i aromatem waniliowym, podgrzewam mleko do 30 stopni. Drożdże na pewno już urosły. Wsypuję mąkę do miski (miska takiej wielkości aby nam się zmieściła do piekarnika) wlewam ubite żółtak z cukrem, dodaje drożdzę które wyrosły i ciepło mleko i zaczynam wyrabiać ciasto. Ciasto nie może być za gęste ani za rzadkie. Najlepiej ciasto wyrabiać ręcznie nie żadnymi robotami!!.
      W miedzyczasie rozpuszczam masło albo margarynę na gazie ( też nie może być gorące góra 30 stopni) i dodaję do ciasta wrabiając je w nie. Gdy ciasto już wyrobimy wstawiamy do ciepłego piekarnika (góra 30 stopni) aby nam wyrosło, gdy ciasto nam rośnie bierzemy się za wyrabianie masy makowej.

      Wyrobienie masy makowej

      Dzień przed wieczorem należy zalać mak wrzątkiem tak aby cały był zalany rodzynki też zalewamy wrzątkiem aby napęczniały. Następnego dnia odsączmy mak na sitku (nie powinien być za bardzo odsączony), i mielimy go trzy razy przez maszynkę przed ostatnim trzecim mieleniem dodajemy do maku 2 szklanki cukru mieszmy zmielony mak i razem z tym cukrem mielimy.
      W garnku rozpuszczamy masło dodajemy zmielony mak odsączone rodzynki ubitą pianę z pięciu białek i aromat migdałowy., wszystko razem mieszamy.

      Wykonanie makowców

      Bierzemy po kawalku wyrośnietego ciasta kładziemy na stolnicy wałkujemy na stolnicy na cienkie prostąty (nie mogą być za cienkie) kładziemy na nich masę makową brzegi zostawiamy wolne. Składamy dwa brzegi do środka i zwijamy makowce, kładzemy na blasze najlepiej w papierze do pieczenie, na blachę mieszczą się cztery,.
      następnie wkładamy do ciepłego piekarnika( góra 40 stopni) wykonane makowce i czekamy aż jeszcze raz wyrośnie ciasto drożdżowe (bardzo ważne) gdy już wyrośnsną makowce wtedy podwyższamy temperaturę piekarnika do 170, 180 stopni i peczemy koło 30 do 40 minut
      • Gość: tehuana Re: Makowiec tradycyjny zawsze wyjdzie IP: 87.204.81.* 18.12.07, 02:00
        Cukier w masie makowej to przestępstwo-tam powinien być miód.
        A makowiec to oczywiście król Bożego Narodzenia i nigdy nie smakuje
        lepiej. Moja Mama jest mistrzynią -masa makowa jest pełna bakali i
        stanowi z 90 procent wypieku. Poza tym ma reękę do drożdżowego i
        ciasto jest wielki, że aż wyłazi z blachy. Poza makowcem (i
        pieczonymi/smażonymi uszkami z grzybami)w Święta nic mi więcej ne
        potrzeba. Ale mamy jeszcze biszkoptową roladę z kakaowym kremem-
        czyli gałąź wigilijną.
      • kejtus_0 Re: Jakie ciasta pieczecie na święta? 17.12.07, 19:18
        W dziale Kuchnia Artystyczna "Wysokich Obcasow" opublikowano kiedys przepis na
        ciasto z brandy, z dodatkiem owocow suszonych i kandyzowanych. Pokusi£am sie,
        zrobi£am, wyszlo fenomenalne :) Teraz £akocie owo lezakuje szczelnie zapakowane
        , raz w tygodniu je podlewam brandy i czekam...
        • anet77 do kajus_0 17.12.07, 19:57
          A mozesz podac przepis na to ciasto z brendy? Akurat mam otwarta
          butelke brendy, tak zachwalasz to moze bym zrobiła to ciasto.
        • olcha11 Re: Jakie ciasta pieczecie na święta? 17.12.07, 19:58
          Ciekawe, ciekawe. Ja też (a właściwie żona) piekę pijaną śliwkę oraz
          keks oraz piernik oraz drobne ciasteczka zdobione w śmieszne buźki -
          kiedyś dla dzieci, teraz przetrwały jako tradycja rodzinna. I
          łamańce z makiem uformowane w kształt makowego jeżyka. Ale skąd u
          wszystkich ten sernik? Przecież sernik to ciasto wielkanocne - nigdy
          w zyciu na Wigilię! Na Boże Narodzenie piecze sie ciasta
          tradycyjnie z tego, co zimą mogła znaleźć w spiżarni zapobiegliwa
          gospodyni (stąd te susze - bakalie, orzechy, miody, mak). Choć może
          nie należy przesadzać z tą tradycją? MOja babcia (Kresy)zmuszała nas
          w Wigilię do kisielu owsianego z sokiem żurawinowym albo mleczkiem
          migdałowym - wyglądał jak szare smarki i był ohydny!
          • kejtus_0 ciasto z suszonych owocow, z dodatkiem brandy 17.12.07, 20:25
            skladniki :
            125 g masla
            150 g miekkiego, brazowego cukru
            250 g sultanek ( ja je zastapilam kandyzowana skorka pomaranczowa)
            250 g rodzynek
            200 g suszonych moreli pokrojonych w kostke
            120 g wisni kandyzowanych pokrojonych w cwiartki
            sok i skorka z jednej pomaranczy ( z tej ostatniej ja zrezygnowalam na rzecz
            kandyzowanej skorki pom. )
            100 ml brandy plus troche do nasaczenia
            2 jajka lekko ubite
            250 g maki tortowej
            pol lyzeczki proszku do pieczenia
            pol lyzeczki mielonych przypraw korzennych
            pol lyzeczki mielonego cynamonu
            - Wysmarowac tluszczem tortownice o srednicy 20 centymetrow. Wylozyc ja pergaminem.
            - W rondlu wymieszac: maslo, cukier, suszone owoce, wisnie, pokrojona skorke
            pomaranczowa, sok i 100 ml brandy . lekko podgrzac, az maslo sie rozpusci, a
            nastepnie gotowac na malym ogniu pzrez 5 minut. Zostawic do wystudzenia.
            - Rozgrzac piec do 150st.C.
            -Wymieszac pozostale skladniki z owocami. calosc przelozyc do tortownicy i
            wygladzic wierzch.
            - Piec przez 2- 2,5 godziny. Jesli wierzch za bardzo zbrazowieje, ciasto nalezy
            przykryc folia aluminiowa. Po 2 godzinach sprawdzic, czy jest juz dobre,
            wkladajac patyczek do srodka- po wyjeciu powinien byc czysty. Jesli nie, piec
            jeszcze 15 minut i test powtorzyc.
            - Wystudzic , wyjac z formy, obrac z pergaminu, Nakluc w kilku miejscach
            patyczkiem , polac mniejw iecej dwiema lyzkami brandy.
            - Owinac w pergamin, potem w folie, wlozyc do szczelnego pudelka.
            - Polewac ciato brandy raz w tygodniu az do swiat.
            - Mozna przechowywac przez dwa- trzy miesiace.
        • amel22 Re: PROSZĘ O przepis na pyszny sernik 18.12.07, 18:38
          PRZEPIS NA SERNIK WZIĘTY Z GALERII:

          ciasto: 1/2 kostki margaryny, 2 szklanki mąki, 1/2 szklanki cukru, 4
          łyżki mleka, 2 żółtka, cukier waniliowy, 2 łyżeczki proszku do
          pieczenia

          masa serowa: 1,3 kg białego sera (takiego zmielonego na sernik np.
          Jana w wiaderku lub z Sokołowa w kiełbaskach lub każdego innego),
          1 1/4 szklanki cukru, cukier waniliowy, 3/4 szklanki oleju, ok. 1
          szklanki mleka, 2 budynie śmietankowe, 8 żółtek

          Ciasto zagnieść na gładką masę. Rozwałować i ułożyć na blasze
          wyłożonej papierem do pieczenia
          Masa: wszystko zmiksować, ubić pianę z 10 białek, dodać 6 łyżek
          cukru i ewentualnie paczkę wiórków kokosowych. Połowę piany dodać do
          masy serowej a połowę wylać na wierzch ciasta przed upieczeniem.

          Piec ok. 1,5-2 godz w temperaturze 180 stopni
            • amel22 Re: PROSZĘ O przepis na pyszny sernik 18.12.07, 19:53
              SERNIK Z BRZOSKWINIAMI

              Kruche ciasto:
              mąka krupczatka-30dkg
              masło-20dkg (ja daję 3/4 kostki)
              cukier puder-10dkg
              żółtka -3 ugotowane
              Mąkę przesiać ,dodać zimne masło(starkowane na tarce),ugootowane
              żółtka(przetarte)i cukier.Szybko zagnieść i włożyć do lodówki na 1-2
              godz.(ja wkładam do zamrażalnika na ok.30-40min.)
              Masa serowa:
              750g sera,6jaj,1szk.cukru pudru(można dać 3/4 szkl.),150g masła,1
              budyń śmietankowy,1 łyżka cuk.waniliowego.
              Inne:
              puszka brzoskwiń,bułka tarta,blaszka ok.35X23cm.
              Masło utrzeć z cukrem,cuk.wanil.,dodawać po żółtku,łyżce twarogu,
              budyniu.Białka ubić na sztywno i dodać delikatnie do masy-mieszać
              łyzką,nie mikserem.Dodać pokrojone w małą kostkę odsączone
              brzoskwinie.
              Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia,na to starkować
              ciasto,uklepać.Podpiec ok.10 min.w tem.180C.Wystudzić.Spód posypać
              dobrze bułką tartą, na to masa serowa z brzoskwiniami i do
              piekarnika na 170C na ok.60min.(zależy od piekarnika)-jak się
              zrumieni.Zostawić w piekarniku do wystygnięcia.Na koniec posypać
              np.cukrem pudrem lub można polukrować.
      • marbor1 Re: Jakie ciasta pieczecie na święta? 18.12.07, 23:02
        Dwa pierniki [jeden przełożony powidłami własnej roboty, drugi przełożony masą
        orzechową "Starszej pani"] już kruszeją.
        Strucla makowa w kruchym cieście oraz szarlotka z duuuużą ilości jabłek [ciasto
        kruche do szarlotki już w zamrażalniku].
          • rozyczko Re: Buche de Noel. 23.12.07, 21:01
            Znalazlam przepis na to ciasto na portalu "MniamMniam"
            Oto on ;

            Buche de Noel - francuska rolada świąteczna

            Buche de Noel jest biszkoptową roladą przełożoną czekoladowym kremem na bazie
            masła lub śmietany i takim też kremem posmarowaną na zewnątrz. Jest niezwykle
            dekoracyjne: krem nakłada się tak, by wyglądał jak kora drzewa i, dla dodania
            realizmu, ozdabia się je cukrowymi listkami, bezowymi grzybami i suszonymi owocami.

            czas: 60 minut
            trudność: średniołatwe
            liczba porcji: 8-12
            koszt: trochę kosztuje
            kalorie: bardzo dużo
            kategoria: Ciasta, Kuchnia francuska, Potrawy na dzień pierwszy i drugi Bożego
            Narodzenia

            składniki
            ciasto:
            8 jaj
            1/2 szklanki mąki
            1/2 szklanki cukru
            1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

            nadzienie:
            1 szklanka kremówki
            3 łyżki cukru
            1 i 1/2 łyżeczki kakao
            1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

            do dekoracji:-listki i grzyby z masy cukrowej
            masło do wysmarowania formy

            sposób przygotowania

            1. W misce wymieszaj kremówkę z cukrem, kakao i ekstraktem waniliowym. Wstaw
            do lodówki.
            2. Jajka rozbij oddzielając białka od żółtek.
            3. Żółtka utrzyj z cukrem aż masa będzie pulchna, a cukier się rozpuści.
            Dodaj mąkę przesianą z proszkiem i wymieszaj drewnianą łyżką.
            4. Białka ubij na pianę i ostrożnie połącz z resztą składników.
            5. Ciasto wylej do prostokątnej formy wysmarowanej tłuszczem. Piecz w
            piekarniku nagrzanym do 160 stopni ok. 20 minut. Odstaw do wystudzenia.
            6. Miskę ze składnikami na nadzienie wyjmij z lodówki i ubij na sztywną pianę.
            7. Wystudzone ciasto przełóż na czystą ściereczkę i posmaruj je połową bitej
            śmietany. Zwijaj roladę pomagając sobie ściereczką. Przełóż ją na tacę lub
            talerz i posmaruj resztą bitej śmietany robiąc przy tym rowki widelcem tak, by
            powierzchnia wyglądała jak kora drzewa. Udekoruj cukrowymi listkami i grzybami.
            Wstaw na dwie godziny do lodówki.




    • ag.gu Re: Jakie ciasta pieczecie na święta? 27.12.07, 01:51
      Zawsze piernik i coś z makiem,na zmianę makowiec wylewany na kruchym
      spodzie lub tort makowy (z kremem kawowym-pycha),keks i
      drożdżowe,tym razem strucle.No i małe pierniczki 6 tyg. przed
      Świętami.A sernik na Nowy Rok.
      --
      moją ulubioną sygnaturkę wykorzystuje już ktoś inny...
      • reniam_123 Re: Jakie ciasta pieczecie na święta? 30.11.17, 10:18
        Jak w temacie, jakie ciasta pieczecie na święta? Po 10-ciu latach na pewno już tych samych nie pieczecie, po za tym mamy większą dostępność egzotycznych produktów w sklepach. A czego życzylibyście sobie mieć dostępne przez cały rok bo niektóre towary tylko świateczno-sezonowe?
        • wadera3 Re: Jakie ciasta pieczecie na święta? 30.11.17, 10:48
          reniam_123 napisała:

          > Po 10-ciu latach na pewno już tych samych nie pieczecie, po za tym mamy większą
          > dostępność egzotycznych produktów w sklepach.

          Otóż nadal, mimo upływu lat, na Święta (Wielkanoc i Boże Narodzenie) piekę zawsze to samo.
          Boże Narodzenie:
          - piernik
          - pierniczki
          - makowiec
          - łamańce
          - sernik
          - ciasto drożdżowe

          Wielkanoc:
          - baba drożdżowa
          - sernik lub pascha
          - mazurki
          Cały urok polega na tym, że jadamy te ciasta raz w roku (może poza drożdżowym).
          --
          www.facebook.com/przetworybabcijoasi/
          • aqua48 Re: Jakie ciasta pieczecie na święta? 30.11.17, 12:17
            Ja też piekę na Święta te same ciasta co dziesięć, dwadzieścia i trzydzieści lat temu. Sernik, makowiec i tort orzechowy oraz kakaowce. Co więcej moja Mama również je piekła :) Ot siła tradycji...nowinki to piekę wtedy kiedy mam smak.
        • roseanne Re: Jakie ciasta pieczecie na święta? 30.11.17, 14:31
          po kilku latach po tym wpisie po przejsciach medycznych przestalam tolerowac niektore rzeczy i przeszlam na diete hypoalergiczna, z wykluczeniem glutenu i mleka krowiego pod kazda postacia, i padu innymi ograniczeniami

          piernik uwado sie zaadaptowac bez wieskszych strat
          wylawany makowiec niestety stracil wielca i przestalam go piec

          czasami piegus w jego miejsca

          dzieci pieka tradycyjne ciasteczka maslane
          ja czasami pierniczki w wersji gf
          czasammi ciasto marchewkowe

          po latach rowniez zmniejsyl sie apetyt na slodkie

          --
          co bylo to bylo
          co moze byc jest
          a bedzie to co bedzie
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka