Dodaj do ulubionych

Jakie ciasta pieczecie na święta?

15.12.07, 15:47
U mnie tradycyjnie musi być sernik z brzoskwiniami;piernik już od 2
tygodni leżakuje i dalej zastanawiam się...?
Edytor zaawansowany
  • 15.12.07, 17:15
    piernik staropolski, pierniczki drobne, sernik wiedeński, pishingier, anglik,
    keks, makowiec, miodownik, no i nie ciasto ale koniecznie KUTIA!!!!!
  • Gość: Sonia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.07, 19:47
    Ja piekę sernik w polewie czekoladowej,tort owocowy lub makowy,
    makowiec kupuję w dobrej cukierni bo takiego nie potrafię upiec.
  • Gość: bajeczka04 IP: 195.150.165.* 16.12.07, 13:21
    A co to za ciasto "anglik"? Czy można prosić o przepis?
    Pozdrawiam! bajeczka04
  • Gość: malandzia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.12.07, 12:44
    Mam prośbę o wyjaśnienie co to za ciasto "ANGLIK". Jeśli mogę to
    poproszę o przepis. Dzieki.
  • Gość: Anna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.07, 23:35
    Pierwszy raz o tym słyszę...
  • 15.12.07, 19:57
    piernik "kanadyjski" z z ksiazki "taka kuchnia jakie czasy"
    wylewany makowiec na biszkopcie
    ciasteczka cukrowe i owsiankowe

    i chyba tyle
    --
    Inny Swiat - Zespół Aspergera
  • 15.12.07, 20:00
    U mnie tradycyjnie. Pierniczki staropolskie, drożdżowy makowiec, i
    serowniec na kruchym spodzie. Więcej nie piekę, bo nie ma kto jeść.
  • 15.12.07, 23:04
    Przede wszystkim zrobię tort żurawinowy- odkrycie ubiegłych świąt, pyszny i
    piękny, i chyba pijaną śliwkę heli(pierwszy raz), poza tym jadę do mamy na
    Wigilię, a tam sernik, makowiec, piernik.
  • 15.12.07, 23:08
    czy moglabys podac przepis na tort zurawinowy i pijana sliwke??
    Brzmi intrygujaco...

    Wracajac do tematu - u mnie piernik Apolki, makowiec krucho-
    drozdzowy z GP, sernik nowojorski oraz christmas pudding
  • Gość: ania_m IP: *.pools.arcor-ip.net 16.12.07, 16:04
    u nas jest naprawde tradycyjnie, tzn. zadnych "staropolskich tradycyjnych ;)"
    sernikow z brzoskwiniami z puszki itp.
    piernik, makowiec i keks. zadnego z tych ciast nie trawie. nie zeby bylo cos nie
    tak z przepisami na nie, po prostu nerwowo nie znosze nadzienia z maku,
    suszonych sliwek dodawanych do keksa i piernikow ogolnie (miod - bleeee,
    przyprawa do piernikow - ok). mama robi co roku, wszyscy sie zajadaja, a dla
    mnie sa to jedyne swieta w ktore nie tyje :)
    mozliwe jednak, ze w tym roku sie zawezme i zrobie jakis "tradycyjny"
    (buahahaha) tort. tort zurawinowy brzmi dobrze, tez z checia poprosilabym o ten
    przepis. kiedys ktos pisal o wspanialym torcie piernikowym, jesli bez miodu,
    pisze sie i na niego. ale pewnie skonczy sie na jakims kawowym z whisky, albo
    czyms podobnym :)
  • 16.12.07, 18:45
    Przepisy podam jutro, zaznaczam że tort żurawinowy nie jest tortem tradycyjnym
    typu biszkopt przekładany masą- to ciasto na zimno na ciasteczkowym spodzie. Ale
    szczegóły potem, dziś nie mam siły, a przepisy dość długie.
  • Gość: veterinario IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.07, 19:40
    Ja piekę...makowiec tradycyjny, makowiec retro czyli takie kruchawe
    ciasto na to masa makowa a po upieczeniu dużo lukru i bakalii,
    operę, tort kawowo-makowy, piernik staropolski i keks. Teoretycznie
    dużo ale dzielę się wypiekami więc dla mnie zostaje tylko część :)
  • 16.12.07, 20:17
    Tego roku piernik,makowiec drożdżowy z forumowego przepisu,cwibak
    (już upiekłam,będzie dojrzewał)i w planie sernik, nie wiem jeszcze
    jaki, musi być przepyszny.Po świętach,przed Nowym Rokiem planuje
    tort poziomkowy.
    --
    Chrzanić sygnaturki
  • 16.12.07, 20:26
    a co to za cudo ta OPERA?
  • Gość: jolantaS IP: *.ds1-op.adsl.cybercity.dk 17.12.07, 21:42
    Mieszkam w Danii
    Na Swieta na slodko robie tradycyjny dunski deser wigilijny Risengrød czyli
    Danie krasnoludkow
    a wiec ryz puddingowy gotowany na mleku a pozniej nastepnego dnia wymieszany z
    bita smietana ,vanilia ,migdalami i cukrem pudrem,podany na zimno i polany sosem
    wisniowym.Wiecej na stole wigilijnym ze slodkosci nie nie znajdziecie.W srodku
    sa pociete migdaly i jeden caly,kto go znajdzie w swojej porcji dostanie prezent
  • 16.12.07, 22:32
    Jednak dziś:

    świąteczny tort żurawinowy

    160g masła
    300g holenderskich ciastek cynamonowych- spekulatiusy
    100g ciemnej czekolady
    6 płatków żelatyny białej(6g)
    1 szklanka żurawin (ze słoiczka)
    200g jogurtu naturalnego
    4 duże łyżki cukru
    4 duże łyżki soku z cytryny
    250g(ml)śmietanki 30%
    1 paczka cukru waniliowego
    1 łyżka cukru pudru do posypania
    olej do formy
    żurawiny wyłożyć na sitko, zostawić do odcedzenia( złapać "dżem" bez owoców, przyda się do sosów lub do sera smażonego). Masło rozpuścić, ciastka pokruszyć, zostawić 2 łyżki na posypkę. Resztę wymieszać z ciepłym masłem. Masę wyłożyć na dno tortownicy (22 cm), zrobić brzeg, włożyć na 1 godz.do lodówki. żelatynę namoczyć w zimnej wodzie(odrobina), podgrzać i rozpuścić. Jogurt , cukier, sok z cytryny wymieszać. Ubić śmietanę z cukrem waniliowym. 2 łyżki masy jogurtowej dodać do żelatyny, wymieszać, dodać do reszty jogurtu. Dodać ubitą śmietanę, żurawiny( trochę żurawin zostawić do ozdoby). Wylać masę na ciasto. Wstawić do lodówki na min.1 godz. Ozdobić: najpierw ułożyć promieniście wiórki czekolady, potem rozłożyć żurawiny, posypać pokruszonymi ciastkami, a tuż przed podaniem- delikatnie przysypać cukrem pudrem.

    Przy 12 porcjach- 1 porcja ma 350 kcal:)

    Przepis pochodzi z niemieckiej gazety kulinarnej( o ile pamiętam to taki niemiecki "sól i pieprz"), stąd spekulatiusy i żelatyna w płatkach. Przekład jest amatorski, ale ciasto sprawdzone, naprawdę pyszne. Widziałam w tesco ciasteczka cynamonowe, być może będą dobre( ja mam przywiezione niemieckie). Jak zrobię, to wstawię na GP, bo wygląd jest chyba jeszcze lepszy od smaku. Polecam.
  • Gość: veterinario IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.07, 09:31
    Trudno mi się wypowiadać ponieważ robię to ciasto po raz pierwszy.
    Bardzo spodobał mi się przepis z listopadowej Kuchni a wcześniej
    widziałam to ciastko u Bliklego jednak nie miałam okazji spróbować.
    Wygląda bardzo apetycznie wklejam linka gdzie można zobaczyć
    przekrojoną operę...
    farm1.static.flickr.com/47/148164470_24b709ed61.jpg
    Poszukując w necie informacji o operze zobaczyłam że jest to bardzo
    popularne i drogie ciastko. Sprzedaje się je w kawałkach jak np.
    bajaderki u nas.
    Przerażająca jest ilość czekolady którą trzeba dać do masy. 60dkg
    mlecznej czekolady.
  • 17.12.07, 10:35
    Dzieki serdeczne za przepis! Te ciastka to takie cynamonowe
    herbatniki?

    I jeszcze poprosze o przepis na pijana sliwke... jak bedziesz miala
    czas, nie musi byc przed Swietami :)
  • 17.12.07, 12:44
    Ciasteczka to kruche herbatniki, bardzo aromatyczne, wspaniały smak ciasta to w
    dużej mierze ich zasługa. A tu wklejam "pijaną śliwkę Heli", jeszcze nie
    robiłam, ale przepis bardzo kuszący. Zdjęcia nie są zachęcające moim zdaniem, ja
    wyobrażam sobie dużo lepiej, chyba raczej w okrągłej formie, więcej kakao i z
    gorzką polewą. No ale zobaczymy.

    www.gotowanie.wkl.pl/przepis22719.html
  • 18.12.07, 13:10
    Pijana śliwka jest wspaniala, moja siostra robi ja na święta
  • 27.12.07, 02:05
    brooks4 napisała:

    > Te ciastka to takie cynamonowe herbatniki?
    >
    Speculaas, bo tak się przede wszystkim nazywają to smak cynamonu z
    dodatkiem goździków, kardamonu, imbiru, gałki muszk. i białego
    pieprzu
    to zapach Holandii w czasie adwentu :)

    en.wikipedia.org/wiki/Speculaas
  • 23.12.07, 19:27
    W przepisie na tort żurawinowy błędnie podałam ilość żelatyny- 6 listków, czyli
    10 g. A żurawiny miałam ze słoiczka 400g, po odcedzeniu było ich ok.1/2 szkl.
    Wesołych świąt!
  • Gość: BB IP: 195.116.249.* 18.12.07, 09:44
    A co to jest tort żurawinowy? Alinkę proszę o przepis. Czy to na bazie bezów?
  • 18.12.07, 11:26
    Już podałam, jest troszkę wyżej;)
  • 17.12.07, 11:44
    Sernik, makowiec zwijany, Tort czekoladowy z wiśniami, pierniki. ;)
    --
    opieram się wszystkiemu, oprócz pokusy /O.W.
  • 17.12.07, 12:39
    sernik, makowiec, szarlotka - w ramach przygotowań własnych
    reszty, keksów, biszkoptów, miodowników, pierników, najem się u rodziny ;D


    --
    Zamknąć to forum! Zostawić tylko wyszukiwarkę.
    (Baky o f. Kuchnia)
  • 17.12.07, 12:49
    Obowiązkowo drożdzowy makowiec i sernik na kruchym spodzie. No i
    jeszcze coś z kremem, może miodownik albo jakas rolada? Więcej nie
    pójdzie nawet jak goście pomogą.
  • Gość: tulipanna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.12.07, 13:07
    Ja pewnie polecę na piernik ;). A tak naprawdę, to mój kohabitant
    (nie mąż, nie narzeczony, więc chyba kohabitant?.. Słowa konkubent
    nie cierpię)poleci, więc się zorganizuję na piernik. A zatem piernik
    z mnóstwem orzechów włoskich, rodzynek i polewą czekoladową.
    U mamy na pewno będzie masa makowców (ja zawsze robię masę, sekretny
    przepis z lat pięcdziesiątych, kiedy jeszcze żyły tradycje dobrej,
    polskiej kuchni), na pewno keks z ogromem bakalii ([podczas
    pieczenia trzeba cicho mówić, nie chodzić, najlepiej delikatnie
    oddychać, żeby nie opadł). I zupełnie dziwnie i niebożonarodzeniowo -
    baby drożdzowe, które cała rodzina pożera gorące(wiem, igramy ze
    śmiercią), z masłem i gorącym mlekiem. Ahhhh, już mi ślinka
    poleciała..
  • 17.12.07, 13:12
    Gość portalu: tulipanna napisał(a):

    > (nie mąż, nie narzeczony, więc chyba kohabitant?.. Słowa konkubent
    > nie cierpię)

    koegzystor? symbiant? ;>


    --
    Zamknąć to forum! Zostawić tylko wyszukiwarkę.
    (Baky o f. Kuchnia)
  • 17.12.07, 13:09
    "Christmas cake" - uktv.co.uk/food/recipe/aid/514420

    Dojrzewa od 3 tygodni podlewane co tydzien likierem pomaranczowym -
    w piatek bedzie wykonczone marcepanem, lukrem i ozdobami
  • Gość: ma_go IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.07, 13:29
    makowiec (drożdżowy),
    weihnacht stollen już leżakuje
    pierniczki upieczone
    sernik czekoladowy (z galerii)
    panettone(duże ilosci, bo obiecałam" na wynos")
    piernik z Yorkshire(też z galerii, Lis_ki, dzięki za przepis)
  • 17.12.07, 13:38
    makowiec i sernik, wiecej bysmy nie zjedli
  • 17.12.07, 13:39
    U mnie tylko sernik z kruszonką dla mnie i keks dla męża.Nie ma
    sensu piec czegoś co nie ma wzięcia.Piekę to co schodzi.
  • Gość: sikora01 IP: *.csk.pl 17.12.07, 14:00
    sernik z brzoskwiniami, keks, 3bit i może jeszcze jakies jedno wymyślę
  • Gość: dora IP: 193.120.116.* 17.12.07, 14:21
    kochane podajcie mi dobry przepis na sernik pieczony, nie na zimno.
  • 17.12.07, 14:22
    Czy mółby mi ktos podac przepis na to ciasto Opera? Wyglada
    smakowicie i chętnei by wypróbowała. Z góry bardzo dziękuję.
  • Gość: justyna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.12.07, 17:57
    to ciasto znane jest także pod nazwą KSIĄŻĘ REGENT. może znajdziesz
    w google... jak nie znajdziesz daj znac, a jak wroce do domu to
    wkleje.
  • 17.12.07, 19:45
    Cos znalazłam ale chyba to nie ejst to ciasto, bo ktos tu pisał, ze
    tka dużo czekolady idzie do tego ciasta a w tym przepisie jest
    czekolada ale nie tak wcale dużo. Tak wiec jeśli możesz to abrdzo
    prosze o podanie przepisu.
  • Gość: justyna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.07, 18:31
    7 żółtek, 150 g cukru, 7 białek, 150 g mąki
    1/2 litra mleka, 1 budyń aniliowy, 2 żółtka, 100 g cukru, 250 g
    masła, 50 g kakao, 50 g czekolady, 200 g kuwertury czekoladowej.
    natłuścić 2-3 blachy i posypac je delikatnie mąką.
    żółtka utrzeć z po budyń po 1 łżce. na koniec dodać kakao i
    roztopioną czekoladę. krążkiposmarować kremem i złożyć. wstawić do
    lodoówki do zastygnięcia. posmarować roztopioną kuwerturą.

    smacznego :)
  • Gość: veterinario IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.07, 11:25
    To nie jest przepis na operę ;/ jeśli ktoś chce chętnie prześlę
    fotkę z przepisem z Kuchni. mail veterinario@gazeta.pl
  • Gość: ania_m IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.07, 14:55
    "prinzregententorte", czyli tort ksiecia regenta. jadlam go raz w renomowanym
    bawarskim hotelu. szczerze odradzam, bo jest ochydny :(
    czekolada to jedyna dobra w nim rzecz. reszta to przeslodki, wstretny krem z
    masla i cukru. wiecej niz 2 keski nie da sie tego zjesc, a na zoladku lezy godzinami
  • 17.12.07, 14:35
    Co roku tak samo-keks, sernik, makowiec i piernik ;)
    --
    Uwaga! Kobieta z brzuchem ;)
  • Gość: kot IP: *.crowley.pl 17.12.07, 14:42
    sero-mak i keks
    i finito
  • Gość: evvik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.07, 14:54
    sernik z brzoskwiniami, keks-bo uwielbiam, piernik-bo być musi i pierniczki.
  • Gość: agnes IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.07, 15:06
    pierniczki na choinkę
    piernik przekładany powidłami śliwkowymi
    makowiec
    sernik
    miodownik
    makiełki
  • 17.12.07, 15:31
    na 8 makowców

    Ciasto

    1 jajko 5 zółtek
    kilo do 1.5 kilo mąki tortowej (to zależy od mąki mniej lub bardziej wilgotna)
    0. 5 litra mleka
    paczka drożdży
    250 gram masła lub margaryny
    aromat waniliowy
    szklanka cukru

    Masa makowa

    0.75 kg do1 kg maku (zależy jak kto lubi mniej lub więcej maku)
    400 gram rodzynek
    aromat migdałowy
    5 białek (pozostałych z jajek dodanych do ciasta)
    2 szklanki cukru
    100 gram masła

    Przygotowanie ciasta

    Najpierw rozgniatamy drożdże na talerzu z łyżką aż się rozpuszczą dodaję odrobinę ciepłego mleka i mąki aż powstanie rozczyn gęstości śmietany wstawiam do ciepłego piekarnika (30 do 40 stopni drożdże lubią ciepło ale nie można ich przegrzać) . Jednocześnie w tym czasie jak rosną drożdże ubijam 1 jajko i pięć żółtek ze szklanką cukru i aromatem waniliowym, podgrzewam mleko do 30 stopni. Drożdże na pewno już urosły. Wsypuję mąkę do miski (miska takiej wielkości aby nam się zmieściła do piekarnika) wlewam ubite żółtak z cukrem, dodaje drożdzę które wyrosły i ciepło mleko i zaczynam wyrabiać ciasto. Ciasto nie może być za gęste ani za rzadkie. Najlepiej ciasto wyrabiać ręcznie nie żadnymi robotami!!.
    W miedzyczasie rozpuszczam masło albo margarynę na gazie ( też nie może być gorące góra 30 stopni) i dodaję do ciasta wrabiając je w nie. Gdy ciasto już wyrobimy wstawiamy do ciepłego piekarnika (góra 30 stopni) aby nam wyrosło, gdy ciasto nam rośnie bierzemy się za wyrabianie masy makowej.

    Wyrobienie masy makowej

    Dzień przed wieczorem należy zalać mak wrzątkiem tak aby cały był zalany rodzynki też zalewamy wrzątkiem aby napęczniały. Następnego dnia odsączmy mak na sitku (nie powinien być za bardzo odsączony), i mielimy go trzy razy przez maszynkę przed ostatnim trzecim mieleniem dodajemy do maku 2 szklanki cukru mieszmy zmielony mak i razem z tym cukrem mielimy.
    W garnku rozpuszczamy masło dodajemy zmielony mak odsączone rodzynki ubitą pianę z pięciu białek i aromat migdałowy., wszystko razem mieszamy.

    Wykonanie makowców

    Bierzemy po kawalku wyrośnietego ciasta kładziemy na stolnicy wałkujemy na stolnicy na cienkie prostąty (nie mogą być za cienkie) kładziemy na nich masę makową brzegi zostawiamy wolne. Składamy dwa brzegi do środka i zwijamy makowce, kładzemy na blasze najlepiej w papierze do pieczenie, na blachę mieszczą się cztery,.
    następnie wkładamy do ciepłego piekarnika( góra 40 stopni) wykonane makowce i czekamy aż jeszcze raz wyrośnie ciasto drożdżowe (bardzo ważne) gdy już wyrośnsną makowce wtedy podwyższamy temperaturę piekarnika do 170, 180 stopni i peczemy koło 30 do 40 minut
  • Gość: tehuana IP: 87.204.81.* 18.12.07, 02:00
    Cukier w masie makowej to przestępstwo-tam powinien być miód.
    A makowiec to oczywiście król Bożego Narodzenia i nigdy nie smakuje
    lepiej. Moja Mama jest mistrzynią -masa makowa jest pełna bakali i
    stanowi z 90 procent wypieku. Poza tym ma reękę do drożdżowego i
    ciasto jest wielki, że aż wyłazi z blachy. Poza makowcem (i
    pieczonymi/smażonymi uszkami z grzybami)w Święta nic mi więcej ne
    potrzeba. Ale mamy jeszcze biszkoptową roladę z kakaowym kremem-
    czyli gałąź wigilijną.
  • Gość: olka IP: *.l5.c2.dsl.pol.co.uk 17.12.07, 16:29
    Czekoladowo-kasztanowe, migdalowe, sernik dla Walijczyka;), kawowo- czekoladowe
    z kremem latte z biala czekolada, i kokosanki chyba:)
  • Gość: kali IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.07, 18:51
    U mnie pierniczki (już upieczone), sernik z brzoskwiniami, makowiec, szarlotka
    (to piecze mama tradycyjnie). I jeszcze krajanka czekoladowa, jako prośba
    przehandlowana od siostry za szminkę lasting finish brązową :]
  • Gość: megi IP: *.am.wroc.pl 17.12.07, 18:52
    u mnie jest piernik, sernik, makowce x3 i pewnie coś jeszcze:)
  • 17.12.07, 18:58
    ciasteczka pierniczki własnoręcznie robione i zdobione
    sernik
    miodownik
    rolada makowa na blacie drożdżowym
    tradycyjnie kutia i makówki
  • 17.12.07, 19:18
    W dziale Kuchnia Artystyczna "Wysokich Obcasow" opublikowano kiedys przepis na
    ciasto z brandy, z dodatkiem owocow suszonych i kandyzowanych. Pokusi£am sie,
    zrobi£am, wyszlo fenomenalne :) Teraz £akocie owo lezakuje szczelnie zapakowane
    , raz w tygodniu je podlewam brandy i czekam...
  • 17.12.07, 19:57
    A mozesz podac przepis na to ciasto z brendy? Akurat mam otwarta
    butelke brendy, tak zachwalasz to moze bym zrobiła to ciasto.
  • 17.12.07, 19:58
    Ciekawe, ciekawe. Ja też (a właściwie żona) piekę pijaną śliwkę oraz
    keks oraz piernik oraz drobne ciasteczka zdobione w śmieszne buźki -
    kiedyś dla dzieci, teraz przetrwały jako tradycja rodzinna. I
    łamańce z makiem uformowane w kształt makowego jeżyka. Ale skąd u
    wszystkich ten sernik? Przecież sernik to ciasto wielkanocne - nigdy
    w zyciu na Wigilię! Na Boże Narodzenie piecze sie ciasta
    tradycyjnie z tego, co zimą mogła znaleźć w spiżarni zapobiegliwa
    gospodyni (stąd te susze - bakalie, orzechy, miody, mak). Choć może
    nie należy przesadzać z tą tradycją? MOja babcia (Kresy)zmuszała nas
    w Wigilię do kisielu owsianego z sokiem żurawinowym albo mleczkiem
    migdałowym - wyglądał jak szare smarki i był ohydny!
  • 17.12.07, 20:25
    skladniki :
    125 g masla
    150 g miekkiego, brazowego cukru
    250 g sultanek ( ja je zastapilam kandyzowana skorka pomaranczowa)
    250 g rodzynek
    200 g suszonych moreli pokrojonych w kostke
    120 g wisni kandyzowanych pokrojonych w cwiartki
    sok i skorka z jednej pomaranczy ( z tej ostatniej ja zrezygnowalam na rzecz
    kandyzowanej skorki pom. )
    100 ml brandy plus troche do nasaczenia
    2 jajka lekko ubite
    250 g maki tortowej
    pol lyzeczki proszku do pieczenia
    pol lyzeczki mielonych przypraw korzennych
    pol lyzeczki mielonego cynamonu
    - Wysmarowac tluszczem tortownice o srednicy 20 centymetrow. Wylozyc ja pergaminem.
    - W rondlu wymieszac: maslo, cukier, suszone owoce, wisnie, pokrojona skorke
    pomaranczowa, sok i 100 ml brandy . lekko podgrzac, az maslo sie rozpusci, a
    nastepnie gotowac na malym ogniu pzrez 5 minut. Zostawic do wystudzenia.
    - Rozgrzac piec do 150st.C.
    -Wymieszac pozostale skladniki z owocami. calosc przelozyc do tortownicy i
    wygladzic wierzch.
    - Piec przez 2- 2,5 godziny. Jesli wierzch za bardzo zbrazowieje, ciasto nalezy
    przykryc folia aluminiowa. Po 2 godzinach sprawdzic, czy jest juz dobre,
    wkladajac patyczek do srodka- po wyjeciu powinien byc czysty. Jesli nie, piec
    jeszcze 15 minut i test powtorzyc.
    - Wystudzic , wyjac z formy, obrac z pergaminu, Nakluc w kilku miejscach
    patyczkiem , polac mniejw iecej dwiema lyzkami brandy.
    - Owinac w pergamin, potem w folie, wlozyc do szczelnego pudelka.
    - Polewac ciato brandy raz w tygodniu az do swiat.
    - Mozna przechowywac przez dwa- trzy miesiace.
  • 18.12.07, 11:31
    Czy to ta sama pijana śliwka co w moim linku wyżej? Jeśli tak to mam pytanie:
    200g masła do kremu to nie za dużo, nie będzie mdłe? I czy robicie w tortownicy
    czy na blaszce- bo ja sie przymierzam do tortownicy, ale nie wiem....
  • Gość: lolka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.07, 12:31
    przypomniało mi się,kilka razy spędzaliśmy zimowy urlop w
    szwajcarskim Villars i w knajpce na stoku był taki deser z owsianki
    z sokiem i cieszył się wzięciem!Niestety nie próbowałam, właśnie z
    powodu tego szarawego koloru.
  • Gość: dirgone IP: *.chello.pl 17.12.07, 20:20
    Ja piekę, a raczej tylko "układam" niemca. To w rodzinie najukochańsze ciasto i
    zawsze znika w pierwszej kolejności :)
  • Gość: ERA IP: 193.120.116.* 17.12.07, 20:49
    podajcie mi proszę przepis na sernik
  • 18.12.07, 18:38
    PRZEPIS NA SERNIK WZIĘTY Z GALERII:

    ciasto: 1/2 kostki margaryny, 2 szklanki mąki, 1/2 szklanki cukru, 4
    łyżki mleka, 2 żółtka, cukier waniliowy, 2 łyżeczki proszku do
    pieczenia

    masa serowa: 1,3 kg białego sera (takiego zmielonego na sernik np.
    Jana w wiaderku lub z Sokołowa w kiełbaskach lub każdego innego),
    1 1/4 szklanki cukru, cukier waniliowy, 3/4 szklanki oleju, ok. 1
    szklanki mleka, 2 budynie śmietankowe, 8 żółtek

    Ciasto zagnieść na gładką masę. Rozwałować i ułożyć na blasze
    wyłożonej papierem do pieczenia
    Masa: wszystko zmiksować, ubić pianę z 10 białek, dodać 6 łyżek
    cukru i ewentualnie paczkę wiórków kokosowych. Połowę piany dodać do
    masy serowej a połowę wylać na wierzch ciasta przed upieczeniem.

    Piec ok. 1,5-2 godz w temperaturze 180 stopni
  • 18.12.07, 18:41
    później podam tobie przepis na sernik ,który ja piekę na kruchym
    spodzie z brzoskwiniami,chociaż ten który podałam z galerii też
    bardzo zachwalano...
  • 18.12.07, 19:53
    SERNIK Z BRZOSKWINIAMI

    Kruche ciasto:
    mąka krupczatka-30dkg
    masło-20dkg (ja daję 3/4 kostki)
    cukier puder-10dkg
    żółtka -3 ugotowane
    Mąkę przesiać ,dodać zimne masło(starkowane na tarce),ugootowane
    żółtka(przetarte)i cukier.Szybko zagnieść i włożyć do lodówki na 1-2
    godz.(ja wkładam do zamrażalnika na ok.30-40min.)
    Masa serowa:
    750g sera,6jaj,1szk.cukru pudru(można dać 3/4 szkl.),150g masła,1
    budyń śmietankowy,1 łyżka cuk.waniliowego.
    Inne:
    puszka brzoskwiń,bułka tarta,blaszka ok.35X23cm.
    Masło utrzeć z cukrem,cuk.wanil.,dodawać po żółtku,łyżce twarogu,
    budyniu.Białka ubić na sztywno i dodać delikatnie do masy-mieszać
    łyzką,nie mikserem.Dodać pokrojone w małą kostkę odsączone
    brzoskwinie.
    Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia,na to starkować
    ciasto,uklepać.Podpiec ok.10 min.w tem.180C.Wystudzić.Spód posypać
    dobrze bułką tartą, na to masa serowa z brzoskwiniami i do
    piekarnika na 170C na ok.60min.(zależy od piekarnika)-jak się
    zrumieni.Zostawić w piekarniku do wystygnięcia.Na koniec posypać
    np.cukrem pudrem lub można polukrować.
  • 18.12.07, 21:30
    Dla mnie ten sernik jest najsmaczniejszy
    www.cincin.cc/index.php?showtopic=7437 Dodam, ze nawet mój
    maz, który nie lubi serników za tym przepada.
  • 17.12.07, 22:06
    nie znosimy słodyczy !! A z wytrawnych piekę tarty - ale nie na święta:)
  • Gość: genny IP: 217.11.129.* 18.12.07, 07:20
    Naprawdę?! Oboje?! Toście się dobrali! Nie wiem, współczuć czy
    zazdrościć .... -:)
  • 18.12.07, 10:52
    ZAZDROŚCIĆ!
  • 18.12.07, 12:26
    nie ma, nawet odwiedzający nas goście jacyś "niesłodcy" :)
  • Gość: tulipanna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.12.07, 09:13
    A w ogóle niech ktoś założy temat: "jakie potrawy wigilijne
    robicie? "(ja nie mam uprawnień). Domyślam się, że były już takie
    wątki, ale myślę, że wszyscy tak to lubią, że warto! :))
  • 18.12.07, 11:03
    Zajrzyj do KUCHNI, był taki wątek: "Potrawy wigilijne z różnych stron Polski".
    Pozdrawiam
  • Gość: night IP: *.torun.mm.pl 18.12.07, 14:07
    Pierniczki już gotowe, siedzą w słojach i czekają na święta. Keks próbny też już
    upiekłam, wyszedł pyszny, już pożarty, więc może powtórzę. Chciałam piec
    christstollen, ale nie zdążę, poza tym nie mam ręki do drożdży. Więc zostaje
    piernik pełen bakalii ( z figami), polany polewą czekoladową.
  • 18.12.07, 23:02
    Dwa pierniki [jeden przełożony powidłami własnej roboty, drugi przełożony masą
    orzechową "Starszej pani"] już kruszeją.
    Strucla makowa w kruchym cieście oraz szarlotka z duuuużą ilości jabłek [ciasto
    kruche do szarlotki już w zamrażalniku].
  • 19.12.07, 12:18
    Czy ktoś ma przepis na to ciasto?
  • 23.12.07, 21:01
    Znalazlam przepis na to ciasto na portalu "MniamMniam"
    Oto on ;

    Buche de Noel - francuska rolada świąteczna

    Buche de Noel jest biszkoptową roladą przełożoną czekoladowym kremem na bazie
    masła lub śmietany i takim też kremem posmarowaną na zewnątrz. Jest niezwykle
    dekoracyjne: krem nakłada się tak, by wyglądał jak kora drzewa i, dla dodania
    realizmu, ozdabia się je cukrowymi listkami, bezowymi grzybami i suszonymi owocami.

    czas: 60 minut
    trudność: średniołatwe
    liczba porcji: 8-12
    koszt: trochę kosztuje
    kalorie: bardzo dużo
    kategoria: Ciasta, Kuchnia francuska, Potrawy na dzień pierwszy i drugi Bożego
    Narodzenia

    składniki
    ciasto:
    8 jaj
    1/2 szklanki mąki
    1/2 szklanki cukru
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    nadzienie:
    1 szklanka kremówki
    3 łyżki cukru
    1 i 1/2 łyżeczki kakao
    1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

    do dekoracji:-listki i grzyby z masy cukrowej
    masło do wysmarowania formy

    sposób przygotowania

    1. W misce wymieszaj kremówkę z cukrem, kakao i ekstraktem waniliowym. Wstaw
    do lodówki.
    2. Jajka rozbij oddzielając białka od żółtek.
    3. Żółtka utrzyj z cukrem aż masa będzie pulchna, a cukier się rozpuści.
    Dodaj mąkę przesianą z proszkiem i wymieszaj drewnianą łyżką.
    4. Białka ubij na pianę i ostrożnie połącz z resztą składników.
    5. Ciasto wylej do prostokątnej formy wysmarowanej tłuszczem. Piecz w
    piekarniku nagrzanym do 160 stopni ok. 20 minut. Odstaw do wystudzenia.
    6. Miskę ze składnikami na nadzienie wyjmij z lodówki i ubij na sztywną pianę.
    7. Wystudzone ciasto przełóż na czystą ściereczkę i posmaruj je połową bitej
    śmietany. Zwijaj roladę pomagając sobie ściereczką. Przełóż ją na tacę lub
    talerz i posmaruj resztą bitej śmietany robiąc przy tym rowki widelcem tak, by
    powierzchnia wyglądała jak kora drzewa. Udekoruj cukrowymi listkami i grzybami.
    Wstaw na dwie godziny do lodówki.




  • 23.12.07, 20:27
    Wesolych Swiat !

    Ewa
  • 26.12.07, 20:02
    Obowiązkowo makowiec i keks - specjalność mojego narzeczonego.
    --
    Butik Lefigle.com
  • 27.12.07, 01:51
    Zawsze piernik i coś z makiem,na zmianę makowiec wylewany na kruchym
    spodzie lub tort makowy (z kremem kawowym-pycha),keks i
    drożdżowe,tym razem strucle.No i małe pierniczki 6 tyg. przed
    Świętami.A sernik na Nowy Rok.
    --
    moją ulubioną sygnaturkę wykorzystuje już ktoś inny...

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.