• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
Dodaj do ulubionych

Jakie ciasta pieczecie na święta?

  • 15.12.07, 15:47
    U mnie tradycyjnie musi być sernik z brzoskwiniami;piernik już od 2
    tygodni leżakuje i dalej zastanawiam się...?
    Edytor zaawansowany
    • 15.12.07, 17:15
      piernik staropolski, pierniczki drobne, sernik wiedeński, pishingier, anglik,
      keks, makowiec, miodownik, no i nie ciasto ale koniecznie KUTIA!!!!!
      • Gość: Sonia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.07, 19:47
        Ja piekę sernik w polewie czekoladowej,tort owocowy lub makowy,
        makowiec kupuję w dobrej cukierni bo takiego nie potrafię upiec.
      • Gość: bajeczka04 IP: 195.150.165.* 16.12.07, 13:21
        A co to za ciasto "anglik"? Czy można prosić o przepis?
        Pozdrawiam! bajeczka04
      • Gość: malandzia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.12.07, 12:44
        Mam prośbę o wyjaśnienie co to za ciasto "ANGLIK". Jeśli mogę to
        poproszę o przepis. Dzieki.
      • Gość: Anna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.07, 23:35
        Pierwszy raz o tym słyszę...
    • 15.12.07, 19:57
      piernik "kanadyjski" z z ksiazki "taka kuchnia jakie czasy"
      wylewany makowiec na biszkopcie
      ciasteczka cukrowe i owsiankowe

      i chyba tyle
      --
      Inny Swiat - Zespół Aspergera
      • 15.12.07, 20:00
        U mnie tradycyjnie. Pierniczki staropolskie, drożdżowy makowiec, i
        serowniec na kruchym spodzie. Więcej nie piekę, bo nie ma kto jeść.
    • 15.12.07, 23:04
      Przede wszystkim zrobię tort żurawinowy- odkrycie ubiegłych świąt, pyszny i
      piękny, i chyba pijaną śliwkę heli(pierwszy raz), poza tym jadę do mamy na
      Wigilię, a tam sernik, makowiec, piernik.
      • 15.12.07, 23:08
        czy moglabys podac przepis na tort zurawinowy i pijana sliwke??
        Brzmi intrygujaco...

        Wracajac do tematu - u mnie piernik Apolki, makowiec krucho-
        drozdzowy z GP, sernik nowojorski oraz christmas pudding
      • Gość: ania_m IP: *.pools.arcor-ip.net 16.12.07, 16:04
        u nas jest naprawde tradycyjnie, tzn. zadnych "staropolskich tradycyjnych ;)"
        sernikow z brzoskwiniami z puszki itp.
        piernik, makowiec i keks. zadnego z tych ciast nie trawie. nie zeby bylo cos nie
        tak z przepisami na nie, po prostu nerwowo nie znosze nadzienia z maku,
        suszonych sliwek dodawanych do keksa i piernikow ogolnie (miod - bleeee,
        przyprawa do piernikow - ok). mama robi co roku, wszyscy sie zajadaja, a dla
        mnie sa to jedyne swieta w ktore nie tyje :)
        mozliwe jednak, ze w tym roku sie zawezme i zrobie jakis "tradycyjny"
        (buahahaha) tort. tort zurawinowy brzmi dobrze, tez z checia poprosilabym o ten
        przepis. kiedys ktos pisal o wspanialym torcie piernikowym, jesli bez miodu,
        pisze sie i na niego. ale pewnie skonczy sie na jakims kawowym z whisky, albo
        czyms podobnym :)
      • 16.12.07, 18:45
        Przepisy podam jutro, zaznaczam że tort żurawinowy nie jest tortem tradycyjnym
        typu biszkopt przekładany masą- to ciasto na zimno na ciasteczkowym spodzie. Ale
        szczegóły potem, dziś nie mam siły, a przepisy dość długie.
        • Gość: veterinario IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.07, 19:40
          Ja piekę...makowiec tradycyjny, makowiec retro czyli takie kruchawe
          ciasto na to masa makowa a po upieczeniu dużo lukru i bakalii,
          operę, tort kawowo-makowy, piernik staropolski i keks. Teoretycznie
          dużo ale dzielę się wypiekami więc dla mnie zostaje tylko część :)
          • 16.12.07, 20:17
            Tego roku piernik,makowiec drożdżowy z forumowego przepisu,cwibak
            (już upiekłam,będzie dojrzewał)i w planie sernik, nie wiem jeszcze
            jaki, musi być przepyszny.Po świętach,przed Nowym Rokiem planuje
            tort poziomkowy.
            --
            Chrzanić sygnaturki
          • 16.12.07, 20:26
            a co to za cudo ta OPERA?
          • Gość: jolantaS IP: *.ds1-op.adsl.cybercity.dk 17.12.07, 21:42
            Mieszkam w Danii
            Na Swieta na slodko robie tradycyjny dunski deser wigilijny Risengrød czyli
            Danie krasnoludkow
            a wiec ryz puddingowy gotowany na mleku a pozniej nastepnego dnia wymieszany z
            bita smietana ,vanilia ,migdalami i cukrem pudrem,podany na zimno i polany sosem
            wisniowym.Wiecej na stole wigilijnym ze slodkosci nie nie znajdziecie.W srodku
            sa pociete migdaly i jeden caly,kto go znajdzie w swojej porcji dostanie prezent
        • 16.12.07, 22:32
          Jednak dziś:

          świąteczny tort żurawinowy

          160g masła
          300g holenderskich ciastek cynamonowych- spekulatiusy
          100g ciemnej czekolady
          6 płatków żelatyny białej(6g)
          1 szklanka żurawin (ze słoiczka)
          200g jogurtu naturalnego
          4 duże łyżki cukru
          4 duże łyżki soku z cytryny
          250g(ml)śmietanki 30%
          1 paczka cukru waniliowego
          1 łyżka cukru pudru do posypania
          olej do formy
          żurawiny wyłożyć na sitko, zostawić do odcedzenia( złapać "dżem" bez owoców, przyda się do sosów lub do sera smażonego). Masło rozpuścić, ciastka pokruszyć, zostawić 2 łyżki na posypkę. Resztę wymieszać z ciepłym masłem. Masę wyłożyć na dno tortownicy (22 cm), zrobić brzeg, włożyć na 1 godz.do lodówki. żelatynę namoczyć w zimnej wodzie(odrobina), podgrzać i rozpuścić. Jogurt , cukier, sok z cytryny wymieszać. Ubić śmietanę z cukrem waniliowym. 2 łyżki masy jogurtowej dodać do żelatyny, wymieszać, dodać do reszty jogurtu. Dodać ubitą śmietanę, żurawiny( trochę żurawin zostawić do ozdoby). Wylać masę na ciasto. Wstawić do lodówki na min.1 godz. Ozdobić: najpierw ułożyć promieniście wiórki czekolady, potem rozłożyć żurawiny, posypać pokruszonymi ciastkami, a tuż przed podaniem- delikatnie przysypać cukrem pudrem.

          Przy 12 porcjach- 1 porcja ma 350 kcal:)

          Przepis pochodzi z niemieckiej gazety kulinarnej( o ile pamiętam to taki niemiecki "sól i pieprz"), stąd spekulatiusy i żelatyna w płatkach. Przekład jest amatorski, ale ciasto sprawdzone, naprawdę pyszne. Widziałam w tesco ciasteczka cynamonowe, być może będą dobre( ja mam przywiezione niemieckie). Jak zrobię, to wstawię na GP, bo wygląd jest chyba jeszcze lepszy od smaku. Polecam.
          • Gość: veterinario IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.07, 09:31
            Trudno mi się wypowiadać ponieważ robię to ciasto po raz pierwszy.
            Bardzo spodobał mi się przepis z listopadowej Kuchni a wcześniej
            widziałam to ciastko u Bliklego jednak nie miałam okazji spróbować.
            Wygląda bardzo apetycznie wklejam linka gdzie można zobaczyć
            przekrojoną operę...
            farm1.static.flickr.com/47/148164470_24b709ed61.jpg
            Poszukując w necie informacji o operze zobaczyłam że jest to bardzo
            popularne i drogie ciastko. Sprzedaje się je w kawałkach jak np.
            bajaderki u nas.
            Przerażająca jest ilość czekolady którą trzeba dać do masy. 60dkg
            mlecznej czekolady.
          • 17.12.07, 10:35
            Dzieki serdeczne za przepis! Te ciastka to takie cynamonowe
            herbatniki?

            I jeszcze poprosze o przepis na pijana sliwke... jak bedziesz miala
            czas, nie musi byc przed Swietami :)
            • 17.12.07, 12:44
              Ciasteczka to kruche herbatniki, bardzo aromatyczne, wspaniały smak ciasta to w
              dużej mierze ich zasługa. A tu wklejam "pijaną śliwkę Heli", jeszcze nie
              robiłam, ale przepis bardzo kuszący. Zdjęcia nie są zachęcające moim zdaniem, ja
              wyobrażam sobie dużo lepiej, chyba raczej w okrągłej formie, więcej kakao i z
              gorzką polewą. No ale zobaczymy.

              www.gotowanie.wkl.pl/przepis22719.html
              • 18.12.07, 13:10
                Pijana śliwka jest wspaniala, moja siostra robi ja na święta
            • 27.12.07, 02:05
              brooks4 napisała:

              > Te ciastka to takie cynamonowe herbatniki?
              >
              Speculaas, bo tak się przede wszystkim nazywają to smak cynamonu z
              dodatkiem goździków, kardamonu, imbiru, gałki muszk. i białego
              pieprzu
              to zapach Holandii w czasie adwentu :)

              en.wikipedia.org/wiki/Speculaas
          • 23.12.07, 19:27
            W przepisie na tort żurawinowy błędnie podałam ilość żelatyny- 6 listków, czyli
            10 g. A żurawiny miałam ze słoiczka 400g, po odcedzeniu było ich ok.1/2 szkl.
            Wesołych świąt!
      • Gość: BB IP: 195.116.249.* 18.12.07, 09:44
        A co to jest tort żurawinowy? Alinkę proszę o przepis. Czy to na bazie bezów?
        • 18.12.07, 11:26
          Już podałam, jest troszkę wyżej;)
    • 17.12.07, 11:44
      Sernik, makowiec zwijany, Tort czekoladowy z wiśniami, pierniki. ;)
      --
      opieram się wszystkiemu, oprócz pokusy /O.W.
    • 17.12.07, 12:39
      sernik, makowiec, szarlotka - w ramach przygotowań własnych
      reszty, keksów, biszkoptów, miodowników, pierników, najem się u rodziny ;D


      --
      Zamknąć to forum! Zostawić tylko wyszukiwarkę.
      (Baky o f. Kuchnia)
    • 17.12.07, 12:49
      Obowiązkowo drożdzowy makowiec i sernik na kruchym spodzie. No i
      jeszcze coś z kremem, może miodownik albo jakas rolada? Więcej nie
      pójdzie nawet jak goście pomogą.
    • Gość: tulipanna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.12.07, 13:07
      Ja pewnie polecę na piernik ;). A tak naprawdę, to mój kohabitant
      (nie mąż, nie narzeczony, więc chyba kohabitant?.. Słowa konkubent
      nie cierpię)poleci, więc się zorganizuję na piernik. A zatem piernik
      z mnóstwem orzechów włoskich, rodzynek i polewą czekoladową.
      U mamy na pewno będzie masa makowców (ja zawsze robię masę, sekretny
      przepis z lat pięcdziesiątych, kiedy jeszcze żyły tradycje dobrej,
      polskiej kuchni), na pewno keks z ogromem bakalii ([podczas
      pieczenia trzeba cicho mówić, nie chodzić, najlepiej delikatnie
      oddychać, żeby nie opadł). I zupełnie dziwnie i niebożonarodzeniowo -
      baby drożdzowe, które cała rodzina pożera gorące(wiem, igramy ze
      śmiercią), z masłem i gorącym mlekiem. Ahhhh, już mi ślinka
      poleciała..
      • 17.12.07, 13:12
        Gość portalu: tulipanna napisał(a):

        > (nie mąż, nie narzeczony, więc chyba kohabitant?.. Słowa konkubent
        > nie cierpię)

        koegzystor? symbiant? ;>


        --
        Zamknąć to forum! Zostawić tylko wyszukiwarkę.
        (Baky o f. Kuchnia)
    • 17.12.07, 13:09
      "Christmas cake" - uktv.co.uk/food/recipe/aid/514420

      Dojrzewa od 3 tygodni podlewane co tydzien likierem pomaranczowym -
      w piatek bedzie wykonczone marcepanem, lukrem i ozdobami
    • Gość: ma_go IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.07, 13:29
      makowiec (drożdżowy),
      weihnacht stollen już leżakuje
      pierniczki upieczone
      sernik czekoladowy (z galerii)
      panettone(duże ilosci, bo obiecałam" na wynos")
      piernik z Yorkshire(też z galerii, Lis_ki, dzięki za przepis)
      • 17.12.07, 13:38
        makowiec i sernik, wiecej bysmy nie zjedli
    • 17.12.07, 13:39
      U mnie tylko sernik z kruszonką dla mnie i keks dla męża.Nie ma
      sensu piec czegoś co nie ma wzięcia.Piekę to co schodzi.
      • Gość: sikora01 IP: *.csk.pl 17.12.07, 14:00
        sernik z brzoskwiniami, keks, 3bit i może jeszcze jakies jedno wymyślę
        • Gość: dora IP: 193.120.116.* 17.12.07, 14:21
          kochane podajcie mi dobry przepis na sernik pieczony, nie na zimno.
        • 17.12.07, 14:22
          Czy mółby mi ktos podac przepis na to ciasto Opera? Wyglada
          smakowicie i chętnei by wypróbowała. Z góry bardzo dziękuję.
          • Gość: justyna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.12.07, 17:57
            to ciasto znane jest także pod nazwą KSIĄŻĘ REGENT. może znajdziesz
            w google... jak nie znajdziesz daj znac, a jak wroce do domu to
            wkleje.
            • 17.12.07, 19:45
              Cos znalazłam ale chyba to nie ejst to ciasto, bo ktos tu pisał, ze
              tka dużo czekolady idzie do tego ciasta a w tym przepisie jest
              czekolada ale nie tak wcale dużo. Tak wiec jeśli możesz to abrdzo
              prosze o podanie przepisu.
              • Gość: justyna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.07, 18:31
                7 żółtek, 150 g cukru, 7 białek, 150 g mąki
                1/2 litra mleka, 1 budyń aniliowy, 2 żółtka, 100 g cukru, 250 g
                masła, 50 g kakao, 50 g czekolady, 200 g kuwertury czekoladowej.
                natłuścić 2-3 blachy i posypac je delikatnie mąką.
                żółtka utrzeć z po budyń po 1 łżce. na koniec dodać kakao i
                roztopioną czekoladę. krążkiposmarować kremem i złożyć. wstawić do
                lodoówki do zastygnięcia. posmarować roztopioną kuwerturą.

                smacznego :)
                • Gość: veterinario IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.07, 11:25
                  To nie jest przepis na operę ;/ jeśli ktoś chce chętnie prześlę
                  fotkę z przepisem z Kuchni. mail veterinario@gazeta.pl
            • Gość: ania_m IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.07, 14:55
              "prinzregententorte", czyli tort ksiecia regenta. jadlam go raz w renomowanym
              bawarskim hotelu. szczerze odradzam, bo jest ochydny :(
              czekolada to jedyna dobra w nim rzecz. reszta to przeslodki, wstretny krem z
              masla i cukru. wiecej niz 2 keski nie da sie tego zjesc, a na zoladku lezy godzinami
    • 17.12.07, 14:35
      Co roku tak samo-keks, sernik, makowiec i piernik ;)
      --
      Uwaga! Kobieta z brzuchem ;)
      • Gość: kot IP: *.crowley.pl 17.12.07, 14:42
        sero-mak i keks
        i finito
    • Gość: evvik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.07, 14:54
      sernik z brzoskwiniami, keks-bo uwielbiam, piernik-bo być musi i pierniczki.
      • Gość: agnes IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.07, 15:06
        pierniczki na choinkę
        piernik przekładany powidłami śliwkowymi
        makowiec
        sernik
        miodownik
        makiełki
    • 17.12.07, 15:31
      na 8 makowców

      Ciasto

      1 jajko 5 zółtek
      kilo do 1.5 kilo mąki tortowej (to zależy od mąki mniej lub bardziej wilgotna)
      0. 5 litra mleka
      paczka drożdży
      250 gram masła lub margaryny
      aromat waniliowy
      szklanka cukru

      Masa makowa

      0.75 kg do1 kg maku (zależy jak kto lubi mniej lub więcej maku)
      400 gram rodzynek
      aromat migdałowy
      5 białek (pozostałych z jajek dodanych do ciasta)
      2 szklanki cukru
      100 gram masła

      Przygotowanie ciasta

      Najpierw rozgniatamy drożdże na talerzu z łyżką aż się rozpuszczą dodaję odrobinę ciepłego mleka i mąki aż powstanie rozczyn gęstości śmietany wstawiam do ciepłego piekarnika (30 do 40 stopni drożdże lubią ciepło ale nie można ich przegrzać) . Jednocześnie w tym czasie jak rosną drożdże ubijam 1 jajko i pięć żółtek ze szklanką cukru i aromatem waniliowym, podgrzewam mleko do 30 stopni. Drożdże na pewno już urosły. Wsypuję mąkę do miski (miska takiej wielkości aby nam się zmieściła do piekarnika) wlewam ubite żółtak z cukrem, dodaje drożdzę które wyrosły i ciepło mleko i zaczynam wyrabiać ciasto. Ciasto nie może być za gęste ani za rzadkie. Najlepiej ciasto wyrabiać ręcznie nie żadnymi robotami!!.
      W miedzyczasie rozpuszczam masło albo margarynę na gazie ( też nie może być gorące góra 30 stopni) i dodaję do ciasta wrabiając je w nie. Gdy ciasto już wyrobimy wstawiamy do ciepłego piekarnika (góra 30 stopni) aby nam wyrosło, gdy ciasto nam rośnie bierzemy się za wyrabianie masy makowej.

      Wyrobienie masy makowej

      Dzień przed wieczorem należy zalać mak wrzątkiem tak aby cały był zalany rodzynki też zalewamy wrzątkiem aby napęczniały. Następnego dnia odsączmy mak na sitku (nie powinien być za bardzo odsączony), i mielimy go trzy razy przez maszynkę przed ostatnim trzecim mieleniem dodajemy do maku 2 szklanki cukru mieszmy zmielony mak i razem z tym cukrem mielimy.
      W garnku rozpuszczamy masło dodajemy zmielony mak odsączone rodzynki ubitą pianę z pięciu białek i aromat migdałowy., wszystko razem mieszamy.

      Wykonanie makowców

      Bierzemy po kawalku wyrośnietego ciasta kładziemy na stolnicy wałkujemy na stolnicy na cienkie prostąty (nie mogą być za cienkie) kładziemy na nich masę makową brzegi zostawiamy wolne. Składamy dwa brzegi do środka i zwijamy makowce, kładzemy na blasze najlepiej w papierze do pieczenie, na blachę mieszczą się cztery,.
      następnie wkładamy do ciepłego piekarnika( góra 40 stopni) wykonane makowce i czekamy aż jeszcze raz wyrośnie ciasto drożdżowe (bardzo ważne) gdy już wyrośnsną makowce wtedy podwyższamy temperaturę piekarnika do 170, 180 stopni i peczemy koło 30 do 40 minut
      • Gość: tehuana IP: 87.204.81.* 18.12.07, 02:00
        Cukier w masie makowej to przestępstwo-tam powinien być miód.
        A makowiec to oczywiście król Bożego Narodzenia i nigdy nie smakuje
        lepiej. Moja Mama jest mistrzynią -masa makowa jest pełna bakali i
        stanowi z 90 procent wypieku. Poza tym ma reękę do drożdżowego i
        ciasto jest wielki, że aż wyłazi z blachy. Poza makowcem (i
        pieczonymi/smażonymi uszkami z grzybami)w Święta nic mi więcej ne
        potrzeba. Ale mamy jeszcze biszkoptową roladę z kakaowym kremem-
        czyli gałąź wigilijną.
    • Gość: olka IP: *.l5.c2.dsl.pol.co.uk 17.12.07, 16:29
      Czekoladowo-kasztanowe, migdalowe, sernik dla Walijczyka;), kawowo- czekoladowe
      z kremem latte z biala czekolada, i kokosanki chyba:)
      • Gość: kali IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.07, 18:51
        U mnie pierniczki (już upieczone), sernik z brzoskwiniami, makowiec, szarlotka
        (to piecze mama tradycyjnie). I jeszcze krajanka czekoladowa, jako prośba
        przehandlowana od siostry za szminkę lasting finish brązową :]
    • Gość: megi IP: *.am.wroc.pl 17.12.07, 18:52
      u mnie jest piernik, sernik, makowce x3 i pewnie coś jeszcze:)
    • 17.12.07, 18:58
      ciasteczka pierniczki własnoręcznie robione i zdobione
      sernik
      miodownik
      rolada makowa na blacie drożdżowym
      tradycyjnie kutia i makówki
      • 17.12.07, 19:18
        W dziale Kuchnia Artystyczna "Wysokich Obcasow" opublikowano kiedys przepis na
        ciasto z brandy, z dodatkiem owocow suszonych i kandyzowanych. Pokusi£am sie,
        zrobi£am, wyszlo fenomenalne :) Teraz £akocie owo lezakuje szczelnie zapakowane
        , raz w tygodniu je podlewam brandy i czekam...
        • 17.12.07, 19:57
          A mozesz podac przepis na to ciasto z brendy? Akurat mam otwarta
          butelke brendy, tak zachwalasz to moze bym zrobiła to ciasto.
        • 17.12.07, 19:58
          Ciekawe, ciekawe. Ja też (a właściwie żona) piekę pijaną śliwkę oraz
          keks oraz piernik oraz drobne ciasteczka zdobione w śmieszne buźki -
          kiedyś dla dzieci, teraz przetrwały jako tradycja rodzinna. I
          łamańce z makiem uformowane w kształt makowego jeżyka. Ale skąd u
          wszystkich ten sernik? Przecież sernik to ciasto wielkanocne - nigdy
          w zyciu na Wigilię! Na Boże Narodzenie piecze sie ciasta
          tradycyjnie z tego, co zimą mogła znaleźć w spiżarni zapobiegliwa
          gospodyni (stąd te susze - bakalie, orzechy, miody, mak). Choć może
          nie należy przesadzać z tą tradycją? MOja babcia (Kresy)zmuszała nas
          w Wigilię do kisielu owsianego z sokiem żurawinowym albo mleczkiem
          migdałowym - wyglądał jak szare smarki i był ohydny!
          • 17.12.07, 20:25
            skladniki :
            125 g masla
            150 g miekkiego, brazowego cukru
            250 g sultanek ( ja je zastapilam kandyzowana skorka pomaranczowa)
            250 g rodzynek
            200 g suszonych moreli pokrojonych w kostke
            120 g wisni kandyzowanych pokrojonych w cwiartki
            sok i skorka z jednej pomaranczy ( z tej ostatniej ja zrezygnowalam na rzecz
            kandyzowanej skorki pom. )
            100 ml brandy plus troche do nasaczenia
            2 jajka lekko ubite
            250 g maki tortowej
            pol lyzeczki proszku do pieczenia
            pol lyzeczki mielonych przypraw korzennych
            pol lyzeczki mielonego cynamonu
            - Wysmarowac tluszczem tortownice o srednicy 20 centymetrow. Wylozyc ja pergaminem.
            - W rondlu wymieszac: maslo, cukier, suszone owoce, wisnie, pokrojona skorke
            pomaranczowa, sok i 100 ml brandy . lekko podgrzac, az maslo sie rozpusci, a
            nastepnie gotowac na malym ogniu pzrez 5 minut. Zostawic do wystudzenia.
            - Rozgrzac piec do 150st.C.
            -Wymieszac pozostale skladniki z owocami. calosc przelozyc do tortownicy i
            wygladzic wierzch.
            - Piec przez 2- 2,5 godziny. Jesli wierzch za bardzo zbrazowieje, ciasto nalezy
            przykryc folia aluminiowa. Po 2 godzinach sprawdzic, czy jest juz dobre,
            wkladajac patyczek do srodka- po wyjeciu powinien byc czysty. Jesli nie, piec
            jeszcze 15 minut i test powtorzyc.
            - Wystudzic , wyjac z formy, obrac z pergaminu, Nakluc w kilku miejscach
            patyczkiem , polac mniejw iecej dwiema lyzkami brandy.
            - Owinac w pergamin, potem w folie, wlozyc do szczelnego pudelka.
            - Polewac ciato brandy raz w tygodniu az do swiat.
            - Mozna przechowywac przez dwa- trzy miesiace.
          • 18.12.07, 11:31
            Czy to ta sama pijana śliwka co w moim linku wyżej? Jeśli tak to mam pytanie:
            200g masła do kremu to nie za dużo, nie będzie mdłe? I czy robicie w tortownicy
            czy na blaszce- bo ja sie przymierzam do tortownicy, ale nie wiem....
          • Gość: lolka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.07, 12:31
            przypomniało mi się,kilka razy spędzaliśmy zimowy urlop w
            szwajcarskim Villars i w knajpce na stoku był taki deser z owsianki
            z sokiem i cieszył się wzięciem!Niestety nie próbowałam, właśnie z
            powodu tego szarawego koloru.
    • Gość: dirgone IP: *.chello.pl 17.12.07, 20:20
      Ja piekę, a raczej tylko "układam" niemca. To w rodzinie najukochańsze ciasto i
      zawsze znika w pierwszej kolejności :)
      • Gość: ERA IP: 193.120.116.* 17.12.07, 20:49
        podajcie mi proszę przepis na sernik
        • 18.12.07, 18:38
          PRZEPIS NA SERNIK WZIĘTY Z GALERII:

          ciasto: 1/2 kostki margaryny, 2 szklanki mąki, 1/2 szklanki cukru, 4
          łyżki mleka, 2 żółtka, cukier waniliowy, 2 łyżeczki proszku do
          pieczenia

          masa serowa: 1,3 kg białego sera (takiego zmielonego na sernik np.
          Jana w wiaderku lub z Sokołowa w kiełbaskach lub każdego innego),
          1 1/4 szklanki cukru, cukier waniliowy, 3/4 szklanki oleju, ok. 1
          szklanki mleka, 2 budynie śmietankowe, 8 żółtek

          Ciasto zagnieść na gładką masę. Rozwałować i ułożyć na blasze
          wyłożonej papierem do pieczenia
          Masa: wszystko zmiksować, ubić pianę z 10 białek, dodać 6 łyżek
          cukru i ewentualnie paczkę wiórków kokosowych. Połowę piany dodać do
          masy serowej a połowę wylać na wierzch ciasta przed upieczeniem.

          Piec ok. 1,5-2 godz w temperaturze 180 stopni
          • 18.12.07, 18:41
            później podam tobie przepis na sernik ,który ja piekę na kruchym
            spodzie z brzoskwiniami,chociaż ten który podałam z galerii też
            bardzo zachwalano...
            • 18.12.07, 19:53
              SERNIK Z BRZOSKWINIAMI

              Kruche ciasto:
              mąka krupczatka-30dkg
              masło-20dkg (ja daję 3/4 kostki)
              cukier puder-10dkg
              żółtka -3 ugotowane
              Mąkę przesiać ,dodać zimne masło(starkowane na tarce),ugootowane
              żółtka(przetarte)i cukier.Szybko zagnieść i włożyć do lodówki na 1-2
              godz.(ja wkładam do zamrażalnika na ok.30-40min.)
              Masa serowa:
              750g sera,6jaj,1szk.cukru pudru(można dać 3/4 szkl.),150g masła,1
              budyń śmietankowy,1 łyżka cuk.waniliowego.
              Inne:
              puszka brzoskwiń,bułka tarta,blaszka ok.35X23cm.
              Masło utrzeć z cukrem,cuk.wanil.,dodawać po żółtku,łyżce twarogu,
              budyniu.Białka ubić na sztywno i dodać delikatnie do masy-mieszać
              łyzką,nie mikserem.Dodać pokrojone w małą kostkę odsączone
              brzoskwinie.
              Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia,na to starkować
              ciasto,uklepać.Podpiec ok.10 min.w tem.180C.Wystudzić.Spód posypać
              dobrze bułką tartą, na to masa serowa z brzoskwiniami i do
              piekarnika na 170C na ok.60min.(zależy od piekarnika)-jak się
              zrumieni.Zostawić w piekarniku do wystygnięcia.Na koniec posypać
              np.cukrem pudrem lub można polukrować.
        • 18.12.07, 21:30
          Dla mnie ten sernik jest najsmaczniejszy
          www.cincin.cc/index.php?showtopic=7437 Dodam, ze nawet mój
          maz, który nie lubi serników za tym przepada.
    • 17.12.07, 22:06
      nie znosimy słodyczy !! A z wytrawnych piekę tarty - ale nie na święta:)
      • Gość: genny IP: 217.11.129.* 18.12.07, 07:20
        Naprawdę?! Oboje?! Toście się dobrali! Nie wiem, współczuć czy
        zazdrościć .... -:)
        • 18.12.07, 10:52
          ZAZDROŚCIĆ!
        • 18.12.07, 12:26
          nie ma, nawet odwiedzający nas goście jacyś "niesłodcy" :)
    • Gość: tulipanna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.12.07, 09:13
      A w ogóle niech ktoś założy temat: "jakie potrawy wigilijne
      robicie? "(ja nie mam uprawnień). Domyślam się, że były już takie
      wątki, ale myślę, że wszyscy tak to lubią, że warto! :))
      • 18.12.07, 11:03
        Zajrzyj do KUCHNI, był taki wątek: "Potrawy wigilijne z różnych stron Polski".
        Pozdrawiam
    • Gość: night IP: *.torun.mm.pl 18.12.07, 14:07
      Pierniczki już gotowe, siedzą w słojach i czekają na święta. Keks próbny też już
      upiekłam, wyszedł pyszny, już pożarty, więc może powtórzę. Chciałam piec
      christstollen, ale nie zdążę, poza tym nie mam ręki do drożdży. Więc zostaje
      piernik pełen bakalii ( z figami), polany polewą czekoladową.
      • 18.12.07, 23:02
        Dwa pierniki [jeden przełożony powidłami własnej roboty, drugi przełożony masą
        orzechową "Starszej pani"] już kruszeją.
        Strucla makowa w kruchym cieście oraz szarlotka z duuuużą ilości jabłek [ciasto
        kruche do szarlotki już w zamrażalniku].
        • 19.12.07, 12:18
          Czy ktoś ma przepis na to ciasto?
          • 23.12.07, 21:01
            Znalazlam przepis na to ciasto na portalu "MniamMniam"
            Oto on ;

            Buche de Noel - francuska rolada świąteczna

            Buche de Noel jest biszkoptową roladą przełożoną czekoladowym kremem na bazie
            masła lub śmietany i takim też kremem posmarowaną na zewnątrz. Jest niezwykle
            dekoracyjne: krem nakłada się tak, by wyglądał jak kora drzewa i, dla dodania
            realizmu, ozdabia się je cukrowymi listkami, bezowymi grzybami i suszonymi owocami.

            czas: 60 minut
            trudność: średniołatwe
            liczba porcji: 8-12
            koszt: trochę kosztuje
            kalorie: bardzo dużo
            kategoria: Ciasta, Kuchnia francuska, Potrawy na dzień pierwszy i drugi Bożego
            Narodzenia

            składniki
            ciasto:
            8 jaj
            1/2 szklanki mąki
            1/2 szklanki cukru
            1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

            nadzienie:
            1 szklanka kremówki
            3 łyżki cukru
            1 i 1/2 łyżeczki kakao
            1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

            do dekoracji:-listki i grzyby z masy cukrowej
            masło do wysmarowania formy

            sposób przygotowania

            1. W misce wymieszaj kremówkę z cukrem, kakao i ekstraktem waniliowym. Wstaw
            do lodówki.
            2. Jajka rozbij oddzielając białka od żółtek.
            3. Żółtka utrzyj z cukrem aż masa będzie pulchna, a cukier się rozpuści.
            Dodaj mąkę przesianą z proszkiem i wymieszaj drewnianą łyżką.
            4. Białka ubij na pianę i ostrożnie połącz z resztą składników.
            5. Ciasto wylej do prostokątnej formy wysmarowanej tłuszczem. Piecz w
            piekarniku nagrzanym do 160 stopni ok. 20 minut. Odstaw do wystudzenia.
            6. Miskę ze składnikami na nadzienie wyjmij z lodówki i ubij na sztywną pianę.
            7. Wystudzone ciasto przełóż na czystą ściereczkę i posmaruj je połową bitej
            śmietany. Zwijaj roladę pomagając sobie ściereczką. Przełóż ją na tacę lub
            talerz i posmaruj resztą bitej śmietany robiąc przy tym rowki widelcem tak, by
            powierzchnia wyglądała jak kora drzewa. Udekoruj cukrowymi listkami i grzybami.
            Wstaw na dwie godziny do lodówki.




    • 23.12.07, 20:27
      Wesolych Swiat !

      Ewa
    • 26.12.07, 20:02
      Obowiązkowo makowiec i keks - specjalność mojego narzeczonego.
      --
      Butik Lefigle.com
    • 27.12.07, 01:51
      Zawsze piernik i coś z makiem,na zmianę makowiec wylewany na kruchym
      spodzie lub tort makowy (z kremem kawowym-pycha),keks i
      drożdżowe,tym razem strucle.No i małe pierniczki 6 tyg. przed
      Świętami.A sernik na Nowy Rok.
      --
      moją ulubioną sygnaturkę wykorzystuje już ktoś inny...
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.