Dodaj do ulubionych

Jacku1f i inni śledziowcy - prosze o pomoc:)

18.12.07, 10:24
Poniewaz jestem kompletnym ewenementem i sledzi nie dosc, ze nie
robilam nigdy, a co wiecej nigdy tez nie jadlam, potrzebuje kilku
banalnych wyjasnien odnosnie rzeczonych.
Postanowilam w tym roku zrobic 3 rodzaje sledzi na wigilie:
1) cytrynowe Jacka
2) korzenne z gazety
3) w sosie chrzanowym z rodzynkami i zielenina z GP


sledzie kupilam juz w oleju, wiec teraz musze je odsaczyc,
powycierac i czy oczyscic? czy po prostu po odsaczeniu, pokroic w
kostke??
cytrynowe, wg Jacka, czy podawac na stol razem z sosem (doczytalam,
ze sosu sie nie jada), czy bez?
cytrynowe maja sie przegryzac 6-7 dni, a te inne - w przepisach nie
ma info - czy lepiej je zostawic na kilka dni, czy noc w lodowce
bedzie wystarczajaca?

czy sa jakies jeszcze wazne informacje na temat sledzi, ktore
powinnam wziac pod uwage??

pozdrawiam serdecznie
___________________________________
"Co za czasy parszywe, jeszcze dziesięć lat temu kolesie od
podsłuchów udawali, że ich tam nie ma, a teraz nie dość, że się nie
kryją, to jeszcze wchodzą w polemiki" A.Pilipiuk
Edytor zaawansowany
  • jacek1f 18.12.07, 13:52
    obmyj z oleju i wytrzyj. Sa oczyszczone:-), mozesz juz kroic w
    kawalki.
    Sprobuj kawaleczek - moga czasem byc za slone, ale raczej nie.
    Sprobuj dla spokoju. (jesli za slone, to mozesz je wsadzic do zimnej
    wody na 4-5 godzin, wymoczyc i odlac wode..)

    Moje cytrynowe po 6-7 dniach podawaj same, bez sosu, mozna tylko
    kilka nitek tej skorki wylozyc dla dekoracji.

    Polecam Ci jeszcze na slodko prost4e pyszne sledzie w czerwonym
    winie, szybko sie robi i wychodzą rewelacyjnie:
    na 4 platy pokrojone w kawalki robisz zalewe z czerwonego wina -
    szklanica, pol szklanki octu winnego czerownego lub balsamiko,
    cukier brazowy (moze byc bialy) - 30-40 gr., korzenie: goździki ze 3-
    4, 2 cm cynamonu, ze 2-3 kardamony, kilka pieprzow czarnych, kawalek
    skorki z pomaranczy.
    Gotujesz to wszysto przez 5 minut mieszajac, dodajesz piorka z
    czerwonej jednej cebuli i jeszcze z 5 minut i schladzasz.
    Zalewaszśledzie przekladane cebulą.
    I 4 dni... i bomba!
  • bir.ke 18.12.07, 14:08
    pozdr
    ___________________________________
    "Co za czasy parszywe, jeszcze dziesięć lat temu kolesie od
    podsłuchów udawali, że ich tam nie ma, a teraz nie dość, że się nie
    kryją, to jeszcze wchodzą w polemiki" A.Pilipiuk
  • Gość: ewcia IP: *.lanet.net.pl 18.12.07, 14:35
    bir.ke Nie chcę/ jacku1f nie obraż się/Cię straszyć ,ale ja bym na Twoim miejscu
    nie robiła tych śledzi cytrynowych na święta.Miałam ten sam pomysł,ale
    postanowiłam wypróbowac je wcześniej i niestety nam nie smakowały.Nikt kto
    spróbował nie chciał ich jeść.Nie twierdzę ,że są niezjadliwe,ale jeśli chcesz
    zabłysnąć na święta zrób inne-bardziej tradycyjne-a te wypróbuj innym
    razem.Wiem,że się narażam,ale są smaki i smaczki.
    Jacku1f wybacz!!!
  • jacek1f 18.12.07, 19:48
    jakoś przebijała się i dlatego podałem te w winie czerwonym.

    Śledzie cytrynowe sa jak marmite - albo smakuja albo nie, w dodatku
    zgadzam sie, ze nie zastapia "klasyka" żadnego. Są dla bardzo wielu -
    dodatkiem atrakcyjnym ciekawym. Ale dla innych wielu ...nie:-)

    Dzieki Ewciu za ostrzeganie!

  • bir.ke 19.12.07, 11:13
    juz za pozno;)
    ale mam w planie zrobic 3 rodzaje, a cytrynowe maja byc tylko jednym
    z nich, wiec moze nie bedzie najgorzej;)
    zrobie jeszcze te winne i mowicie ze klasyczne?
    czyli co, smietana, cebulka i co - koperek???
    --
    ___________________________________
    "Co za czasy parszywe, jeszcze dziesięć lat temu kolesie od
    podsłuchów udawali, że ich tam nie ma, a teraz nie dość, że się nie
    kryją, to jeszcze wchodzą w polemiki" A.Pilipiuk
  • jacek1f 19.12.07, 11:38
    beda bardzo smakowac:-)?

    Klasyczne dla mnie z domu wyniesione, to
    1.
    w oleju z cebulka. (3-4 dni). (pieprz oczywiscie grubo tłuczony
    tez...)
    2.
    Oraz pod pierzynka: czyli sledzie w kawałkach skryte pod gruba
    śmietaną gęstą, pod cebulka drobno skrojona i grubo tartym jabłkiem
    kwaśnym.

    a potem juz te setki innych, mniam.
  • evamarija 19.12.07, 12:42
    jacek1f napisał:

    > 2.
    > Oraz pod pierzynka: czyli sledzie w kawałkach skryte pod gruba
    > śmietaną gęstą, pod cebulka drobno skrojona i grubo tartym jabłkiem
    > kwaśnym.

    Ja daje jeszcze warstwe ogorka kiszonego.
    Moje zamiary sledziowe na ta wigilie to m.in.:
    szukaj.gazeta.pl/szukaj/0,52001.html?VE_szukaj_a=%B6ledzie&ile=15&sort=data_desc&spojnik=and&forum=777&poz=0&A_szukaj=temat&x=425&y=16&zywe=2
    fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,72931684,72931684.html?f=777&w=72931684&a=72931684

    Ze sledziami cytrynowymi - ewcia ma racje, u mnie w domu tez sie nie przyjely.
    --
    Forum prawne
  • Gość: bir.ke IP: *.um.wroc.pl 19.12.07, 13:49
  • Gość: kobieta IP: *.ipt.aol.com 19.12.07, 15:10
    a pod pierzynką robi się calkiem inaczej/z
    majonezem,ziemniakami,marchewką,cebula i buraczkami/.Kazda warstwa warzyw na
    tarce+majonez,cebula musi być na sledziu,na konec buraki+majonez.Trzeba zrobić
    pare warstw w przezroczistej salaterce,zeby bylo widac kolorowe paski
    warzyw.Robic dzień wczesniej/na noc do loduwki/,zeby przesiąklo majonezem.Sledz
    do tego jest krojona w drobną kostke,warzywa gotowane.Smacznego!
  • jacek1f 19.12.07, 15:14
    pierzynką. brrr.

    Niejedna pierzynka śedzie okrywa.

    :-)
  • Gość: śledziomaniaczka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.07, 21:40
    popieram - tylko pod smietana z jabluszkiem i cebula!!!
    majonez - brrr!
  • Gość: olabogga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.07, 14:20
    do tych winnych moga byc platy sledziowe solone, kupowane na wage? czy mam kupic
    pakowane, tak jak Birke?
  • bir.ke 19.12.07, 14:22
    trzeba je moczyc przez dobe i zmieniac wode (p. watek pana
    krzysztofa)
    --
    ___________________________________
    "Co za czasy parszywe, jeszcze dziesięć lat temu kolesie od
    podsłuchów udawali, że ich tam nie ma, a teraz nie dość, że się nie
    kryją, to jeszcze wchodzą w polemiki" A.Pilipiuk
  • bir.ke 19.12.07, 14:27
    taki wigilijny z tymi sliwkami i orzechami;)
    kuchnia.gazeta.pl/kuchnia/2,54041,,,,5783787,P_KOBIETA_PRZEPISY.html
    --
    ___________________________________
    "Co za czasy parszywe, jeszcze dziesięć lat temu kolesie od
    podsłuchów udawali, że ich tam nie ma, a teraz nie dość, że się nie
    kryją, to jeszcze wchodzą w polemiki" A.Pilipiuk
  • jacek1f 19.12.07, 14:36
    z zimna woda nocke wymoczone ze zmiana woady z raz, dwa.
    I juz:-)
  • ba_nita 19.12.07, 15:17

    --
    Nie mam zamiaru chodzić gdzieś wcześniej , jeśli mogę się w tym miejscu znależć
    później.
  • wampirius 19.12.07, 15:17
    ja tam wolę z konserwy
    ---
    mragow.myminicity.com/
  • Gość: Basia IP: *.rtk.net.pl 19.12.07, 16:07
    kto wie jak zrobić śledzie po królewsku? takie z rodzynkami i
    migdałami. Jadłam je kiedyś i były pyszne, ale nie wiem jak zrobić.
  • ba_nita 19.12.07, 16:09

    --
    Nie mam zamiaru chodzić gdzieś wcześniej , jeśli mogę się w tym miejscu znależć
    później.
  • earlyyears 19.12.07, 18:02
  • wiewior1 19.12.07, 19:24
    Szukam, szukam i nie mogę znaleźć. Proszę o podanie.
    --
    kliknij:
    www.pajacyk.pl/
  • wiewior1 20.12.07, 08:04

    --
    kliknij:
    www.pajacyk.pl/
  • Gość: Zofia. IP: *.broker.com.pl 20.12.07, 06:03
    Aby zrobić b.dobre śledzie : kupuje się matyjasy lekko solone, potem się jemoczy w wodzie z3-4godziny odsącza i można robić cuda z takimi filecikami, na różne sposoby..
  • tuss 20.12.07, 10:39
    proponuje w musztardzie.hm rewelacja no i 5 min roboty:)

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.