IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.07, 19:49
Witam!
Czy mogłabym prosić o dobre rady nt bigosu.
Szczerze mówiąc do kapusty dodałam podsmażone mięso wieprzowe,
wołowe,podsmażoną kiełbasę, cebulę i nie bardzo wiem co dalej.
To mój pierwszy w życiu samodzelny bigos (a w rodzinie nabijają się
delikatnie, że pewnie nie wyjdzie)daltego baaaaardzo proszę o
wskazówki co dalej(przyprawy?, dodatki?)
Z góry bardzo dziękuje i życzę wesołych Świąt!!!!
Edytor zaawansowany
  • Gość: Nani IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.07, 20:35
    Ja dodaje do bigosu jeszcze podduszoną cebulkę, czerwone wino, pokrojone suszone
    śliwki i grzyby. Do tego używam przyprawy do bigosu i odrobiny koncentratu
    pomidorowego.
  • Gość: ela IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.07, 20:36
    ja bigos robie na sylwestra,wtedy po swietach jest duzo resztek,mies
    pieczonych,wedlin wedzonek...ziele ang,listek laurowy,suszone grzybki odmoczone
    w goracej wodzie,daje tez pokrojne kawalki pomidora bez skorki,kilka sliwek
    pokrojonych w paski suszonych oczywiscie.BIgos gotuje sie 3 dni.Na koniec wlewam
    pol szklanki czerwonego wytrawnego wina.pieprz,sol wg uznania.
  • qubraq 20.12.07, 21:16
    Czy zadalas sobie pytanie po co ten bigos gotujesz? czy po to zeby
    cos bylo do zjedzenia czy tez po to zeby powstala potrawa wyrazista
    w smaku i zapachu - spelniajaca Twoje zmysłowe oczekiwania? Nic nie
    piszesz jak zaczęłaś obrabiac kapustę a tu czesto sie zaczyna sztuka
    "bigosowania"; dalas dwa gatunki mięsa różnego w smaku do tego
    kielbasę nie wiadomo jaką, to w koncu o jaki Ci smak chodzi? Co ma w
    tym bigosie dominowac - smak kwasnej kapusty, smak kielbasy, smak
    wina byc moze czy grzybów suszonych to wszystka ma wplyw na smak,
    czy dodasz rozmarynu i kminku czy tymianku albo Baharati; jesli
    podsmazając mieso podlejesz je na koncu winem a potem "przepalisz"
    destylatem ziolowym czy z cydrowym (z Calvadosu np.) to zatrzymasz w
    potrawie ten jego charakterystyczny - nieporownywalny z niczym
    "balsam" odkrywany potem z upodobaniem przez jedzacych; jesli dodasz
    jeszcze w fazie gotowania kapusty prawdziwki zamiast maslakow-sitarzy
    to juz od razu nasycisz bigos docelowym zapachem suszonych
    najprzedniejszych grzybów a jedzący jesli maja smak to wyczuja
    natychmiast tę poezję...Mozna godzinami rozprawiac o wyzszosci lub
    na odwrót czerwonego wytrawnego wina nad zakwasem buraczanym
    dodawanym do bigosu ale jesli dasz sliwki kalifornijskie zamiast
    polskich wędzonych to znów zmienisz smak...
    widzisz, to sie latami cwiczy ...i kazdy bigos jest dobry ale inny!
    Inaczej smakuje inaczej pachnie... :-))
  • mhr-cs 22.12.07, 15:25
    moze nie kazdy tak rorumie jak ty
    i ma inny smak
    grzyby dobre,wedlina upieszona z cebulka
    dobra do tego dobra kapusta kiszona
    (a z kwasu z burakuw zrob lepiej
    inna wspaniala zupe )
    do bigosu nalezy
    kapusta kiszona (nie ta ze sklepu)
    dobre mieso (wolowe,wieprzowe potem ostatki
    po upieczeniu kaczki,gesi,krolika i co
    jeszcze jest dobra kielbasa zwyczajna
    pomidorowa pasta a na koniec troche wina
    ale tylko bialego wytrawnego
    a jezeli nikt nie lubi kapusty i bigosu
    dlaczego pisze
  • qubraq 20.12.07, 23:09
    Przepraszam, tak mnie jakos naszlo ... wybaczcie!
  • westina 21.12.07, 09:23
    A nie ma za co przepraszac. Gotowac sie powinno z udzialem zmyslow, serca i
    fantazji! :)
  • westina 21.12.07, 22:37
    mnie nie naszlo...ja tak juz mam ;)
    Musze ze wzgledow zdrowotnych przydusic tluszczyki ale ze smaku nie rezygnuje!
    Zamiast wieprzowinki- indyk, null boczku, kielbaska drobiowa i palce lizac:)i
    duuuuzo grzybkow! :)
    Zdrowo i smacznie :)
  • qubraq 21.12.07, 23:11
    wadera3 napisała:

    > ładnie Cię naszło ;)

    dzieki :-)

    > ...do tego doszli myśliwi, którzy bez jałowca w ogóle nie chcą
    > gadać o bigosie,

    mówisz "jałowiec"...hmm, pewnie masz na mysli nasz jalowiec communis
    'Hibernica'...mam w ogrodzie kilkanascie odmian jalowca ale naszej
    lesnej Hiberniki nie mam - ciekawe czy inne tez sie nadaja - np.
    chinskie czy wirgińskie; z jałowca robilem tylko jałowcówkę... :-))
  • alinka_li 21.12.07, 13:43
    Pozwolę sobie wkleić linka do mojego bigosu- ja również robiłam bigos raptem parę razy, ale dzięki prostemu przepisowi mojej Mamy wychodzi zawsze pyszny. Jest tam również inna wersja, w winem i śliwkami. Porównaj , na jakim jesteś etapie gotowania i zobacz co dalej. Powodzenia.
  • Gość: mona IP: *.edata.net.pl 21.12.07, 13:46
    A ja dodaję dużą łychę smażonych powideł śliwkowych.polecam.Dzieki
    za przypomnienie o jałowcu.
  • billy.the.kid 21.12.07, 22:13
    i bez tych przypraw potrawą nie lada
    jest bigos bo się z jarzyn dobrych sztucznie składa
    bierze sie doń siekana kwaszona kapusta
    która wedle przsłowia sama idzie w usta
    ukryta w kotle łonem wilgotnem okrywa
    wyszukane najlepsze kawałki mięsiwa
    i warzy sie az ogień wszystkie z niej wycisnie
    soki, a z brzegów naczynia war pryśnie
    i powietrze dokoła zionie aromatem....
  • Gość: AnkaKw IP: *.enterpol.pl 21.12.07, 23:20
    Gotuję na wodzie z grzybów a na koniec dodaję słoik!!!Tak tak - słoik powideł
    śliwkowych.Rewelacja smakowa.
  • qubraq 22.12.07, 20:00
    wadera3 napisała:

    > czy słoik się rozpuszcza? ;)

    ... :-))) w kwasie fluorowodorowym!
  • billy.the.kid 23.12.07, 17:19
    tak fajnie zgrzyta miedzy zębami.
  • qubraq 21.12.07, 20:12
    odpowiem Ci jak Nauczyciel z Nazaretu: wstań otrzyj łzy i nie grzesz
    więcej... :-)

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka