• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego

co to jest knysza? Dodaj do ulubionych

  • 11.08.03, 11:48
    ktoś mi może powiedzieć?

    pozdrowka
    Edytor zaawansowany
    • 11.08.03, 11:58
      knysze - takie pierożki z drożdżowego ciasta, w środku mięso albo ser, albo
      coś, pieczone albo smażone

      ja to kojarzę z kuchnią żydowską, ale zdaje się ogólnowschodni wynalazek
      • 11.08.03, 12:05
        dziekuje
        pozdrowka
        • 11.08.03, 12:08
          Jesli jestes z Warszawy, to mozesz sie udac na Nowy Swiat do baru
          wegetarianskiego Mata Hari i tam wlasnie podaja knysze.
          • 11.08.03, 12:23
            ariel23 napisała:

            > Jesli jestes z Warszawy, to mozesz sie udac na Nowy Swiat do baru
            > wegetarianskiego Mata Hari i tam wlasnie podaja knysze.

            nie jestem z Warszawy
            dzieki
            pozdrowka

            • Gość: tangerines IP: *.pop.e-wro.net.pl 11.08.03, 14:46
              Najtrudniej opisać rzeczy proste :-)
              We Wrocławiu knysze są w każdej budce, barze itd... Najlepsze były kiedyś na
              dworcu PKP.
              I nie jest to pieróg. Rodzaj bułki z warzywami, sosem majonezowym i dodatkami:
              ser żółty, gyros..... Podstawą bułka, taka duża plackowata, raczej placek niż
              bułka. Kroi się ją na pół. Do każdej połówki tak jak do kieszonki wkłada się
              farsz. Takie coś jak pita tylko większe.
              • Gość: dervish IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.03, 15:00
                Gość portalu: tangerines napisał(a):

                > Najtrudniej opisać rzeczy proste :-)
                > We Wrocławiu knysze są w każdej budce, barze itd... Najlepsze były kiedyś na
                > dworcu PKP.

                Wlasnie, dlaczego tylko we Wrocku?Nigdzie na polnocy kraju tego nie
                widzialem.Pite juz czesciej.A przeciez sensowniejsze to niz te wszystkie
                hamburgerownie.
                PZDR
              • 11.08.03, 16:37
                ławskie knysze nie muszą być wzorcem knysz jako takich :)

                książka naukowa o kuchni izraelsko-żydowskiej z głębi lat 80tych podaje kilka
                przepisów na knysze i wszędzie występuje ciasto drożdżowe, z którego potem lepi
                się kwadratowe albo trójkątne pierożki wypchane solidną treścią

                a w ogóle to chyba trzeba poszperać po kuchniach wschodnich, bo to raczej na
                bardziej kresowy przysmak patrzy
    • 11.08.03, 16:38
      najlepsze knysze we wrocławiu mają w budkach na dworcu PKP oraz w budce obok
      knajpy "alibi" - tam knysze mają na wierzchu posypkę z prażonej cebulki. pycha:)
      • 11.08.03, 18:03
        W ksiązce "Cymes czyli kuchnia żydowska" znalazłam dwa różne przepisy (zresztą
        obok siebie). Pierwszy z nich na paszteciki knishes. Podobne są do rolady - na
        cienkie ciasto nakłada się farsz, zwija całość i kroi na plastry, które
        następnie smazy się w gorący tłuszczu. Drugi przepis na pieczone knedle z
        cebulą (knishes). Sa to typowe knedle z nadzieniem ze smazonej cebuli pieczone
        w piekarniku. Dla chętnych podam dokładne przepisy.
        Do Jottki - w Szczecinie było coś o nazwie Bar Knysza. Jeszcz wiosna mieścił
        się na Powstańców WLKP przy Akademii Medycznej. Codziennie przechodziłam
        tamtędy idąć do pracy, ale nie wykazałam nawet minimum zainteresowania.
        Pozdrawiam
        • Gość: tangerines IP: *.pop.e-wro.net.pl 11.08.03, 19:48
          Proponuję rozejm w sprawie knyszy. Nazwa rzeczywiście raczej z kuchni
          żydowskiej. Naocznie mogę stwierdzić, że placek (bułka) do knyszy czy pity
          kojarzy mi się z kuchnią arabską. Wiem, że knysza stała się sztandarową potrawą
          Wrocławia i w takiej pisowni przypuszczam, że autorowi pytania chodziło właśnie
          o nią. Moi znajomi z innych miast wspominają ją bardzo miło i jak przyjeżdżają
          do mnie to zawsze wędrują na knyszę do sprawdzonych miejsc. Oczywiście można
          natknąć się na profanację tej potrawy. Polecam warzywną z żółtym serem.
          Wszelkie dodatki z cyklu kotlety i parówki mogą być mało przyjemne. Choć to
          rodzaj fastfood to chyba najlepszy z możliwych. Bułka, biała kapustka,
          pomidory, ogórki, cebulka, kukurydza i inne, wszystko w jogurtowo-majonezowym
          sosie, knysza jest duża i ma jeszcze jedną zaletę cenę: 4-5 zł.
        • 11.08.03, 20:44
          wedrowiec2 napisała:

          > Do Jottki - w Szczecinie było coś o nazwie Bar Knysza.


          o, my sie już znamy? na tem forum z pochodzeniem sie nie zdradzałam :)

          poza tym pierwsze słyszę, ale na pomorzany to ja się z rzadka zapuszczałam, ale
          mogę sprawdzić zaniedługo
          • 11.08.03, 21:02
            Baru Knysza już nie ma. Kodak przejął jego pomieszczenia i poszerzył swój
            salon. Ciebie znam (jednostronnnie) z wypowiedzi na forum Szczecin (i Kraków).
            Nie jestem aktywna na tych forach, ale może coś się zmieni (od trzech tygodni
            mam sztywne łącze; wczesniej połączenie modemowe....)
            Pozdrawiam
            • 11.08.03, 21:10
              wielbicielka?

              na pewno tak :) ale przepis na te pierogi gdzieś wcięło :(
              • 11.08.03, 21:26
                Oczywiście, zaliczam Ciebie do tego towarzystwa do którego należą rado,
                swarozyc, gryf, absztyfikant i cała masa innych ludzi z forum Kraków i Zakopane.
                Oczywiście odróżniam wasze poglądy:)) Ale to nie jest już temat kulinarny.
                Pozdrawiam
                • 11.08.03, 21:29
                  jakaś dziwna klasyfikacja

                  może to nie o mnie chodzi? ja jestem od skutera, frankkka, jacka, emki, m7
                  itede :)
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.