Dodaj do ulubionych

Kotlety ziemniaczane- szukam przepis?????

03.01.08, 12:23
Bardzo prosze o pomoc, szukam przepisu na takie własnie kotlety z
dodatkiem sera białego lub w innej wersji wiem, że hjeszcze jajko
się dodaje ale co i jak w jakiej proporcji....
Z góry dzięki!
--
Iwa
Edytor zaawansowany
  • matylda1001 03.01.08, 12:32
    1 kg gotowanych, wystudzonych ziemniaków zemleć, dodać 1-2 łyżki
    mąki pszennej, 2 całe jajka, posiekaną natkę pietruszki, uprażoną
    cebulę. Posolić, popieprzyć albo dodac przyprawe do potraw z
    ziemniaków. Formować kotlety, otaczać w tartej bułce i smażyć na
    gorącym tłuszczu.
  • poughkeepsie 03.01.08, 13:13
    dobre są takie jak nadzienie do ruskich usmażone na złoto. W galerii
    jest gdzieś zdjęcie z przepisem.
    --
    Komitet Pomocy dla Zwierząt
  • wyroj 03.02.08, 22:43
    dziekuje za przepis. Zrobie je w najblizszym czasie.
  • adypka 03.01.08, 13:40

    --
    Iwa
  • hania55 03.01.08, 13:47
    Ja lubię kotlety ziemniaczane z sosem grzybowym.

    --
    "Wiadome wszystkim, nieliczne grupy awanturników prowadzą swoją
    zakulisową i kierowniczą działalność."
  • wyroj 03.02.08, 22:47
    Moze byc pomidorowy,grzybowy,beszamel.
    A chcialabym znac przepis na flaczki z 1860r.
  • matylda1001 03.01.08, 20:58
    Tak jest, grzybowy najlepszy ale może być też pieczarkowy,
    pomidorowy albo mięsny. W zasadzie każdy, przeciez to ziemniak.
  • figgin1 04.01.08, 00:59
    ziemniaczki z białum serem pół na pół, do tego cebula smażona na maśle, surowe
    jajo, kapkę mąki, dużo pieprzu. Genialnie z sosem grzybowym.
  • figgin1 04.02.08, 20:10
    Ziemniaków i sera ma byś tyle samo. Objętościowo, nie wagowo. Ziemniaki trzeba
    rozgnieść jak są ciepłe, kiedy przestygną dadać twaróg, cebulę podsmażoną ma
    maśle (to ważne, jak dasz taką na oleju konsystenscja się spieprzy). Solisz do
    woli, pieprzysz dużo. Jak lubisz możesz dać majeranek albo koperek. dodajesz
    mąki, tyle zeby masa była sprężysta ale nie twarda. Dodawaj po trochę to
    złapiesz proporcje. Jajko jedno, chyba ze robisz jakieś niesamowite ilości.
    Musisz wszystko rozgniść na gładką masę. Możesz jeszcze dodać pieprzu, kotlety
    to lubią. Możesz dać czosneczku, jak lubisz. Kiedy wszystko będzie ukręcone na
    gładko formujesz nieduże płaskie kotleciki, obtaczasz w bułce tartej
    (niekoniecznie, ale tak jest fajniej) i smażysz na złoto. Ważne jest by smażyć
    na gorącym tłuszczu, jak przesiąkną olejem to nie to...
    Podawaj z sosem grzybowym lub gulaszem, posyp po wierchu pietruszka zieloną...
    Do tego ogóreczek kiszony... Ach, życie jest piękne.
  • hayena 10.02.08, 16:41
    A ja dziś zrobiłam tylko zapomniałam doczytać i nie dodałam mąki a cebulę usmażyłam na margarynie no i kicha.Za rzadkie i zaczęło się rozpadać:-(Jutro dodam mąkę i mam nadzieję,że tym razem wyjdą.W smaku świetne,nawet bez mąki.
    --
    To co było może być tylko cieniem, tego co może się stać...
  • maruda.r 11.02.08, 02:31
    hayena napisała:

    > A ja dziś zrobiłam tylko zapomniałam doczytać i nie dodałam mąki a cebulę usmaż
    > yłam na margarynie no i kicha.Za rzadkie i zaczęło się rozpadać:-(Jutro dodam m
    > ąkę i mam nadzieję,że tym razem wyjdą.W smaku świetne,nawet bez mąki.

    ************************************

    Zupełnie nie wiem, po co ta mąka? Od dwudziestu lat robię bez mąki: ugotowane,
    schłodzone i przefasowane ziemniaki, drobno posiekana i podsmażona cebulka, sól,
    jajko. Tarta bułka do panierowania.

    Dobre, jako dodatek do szampionów lub innego sosu grzybowego, smażonych filetów
    z kurczaka lub indyka, zestawów surówek i... znakomicie pasują do jajka sadzonego.

    Smażyć szybko, na rozgrzanym oleju i przekładać do gorącego półmiska (najlepsza
    jest patelnia go grillowania), by nie wchłaniały zbyt dużo tłuszczu z patelni.

  • figgin1 11.02.08, 08:51
    nieee, nie na margarynie i nie na oleju. maslo, mus byc maslo!
    --
    problem z klawiatura

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka