Tusze z dorsza- jak samcznie upiec??? Dodaj do ulubionych

  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
  • Pomózcie i podajcie jakiś fajny przepis jak upiec i w czym
    najlepiej, z jakimi dodatkami (bo nie wiem co oprócz przyprwy do ryb
    dać, aby było smaczne jedzonko.Smazenie odpada wiec szukam jakiegoś
    sprwdzonego i smacznego przepisu na pieczonego dorsza???
    Z góry dzięki!
    Pozdrawiam!
    --
    Iwa

  • --
    Nie mam zamiaru chodzić gdzieś wcześniej , jeśli mogę się w tym miejscu znależć
    później.
  • Proponuję wyrzucić przyprawę do ryb, bo wzmacniaczy smaku i antyzbrylaczy mamy
    dosyć na co dzień.
    Dorsza pokroić w kawałki, posolić, popieprzyć, skropić obficie sokiem z cytryny.
    W naczyniu do zapiekania ułożyć plastry ziemniaków, kawałki dorsza, różyczki
    brokułów, posypując tartym serem (gruyere, emmentaler). Całość zalać śmietaną,
    wstawić do piekarnika, piec przez ok. 20 minut (sprawdzić, czy plastry ziemniaka
    zmiękły). Podawać posypane siekaną pietruszką z ósemką cytryny. Pyszne.
    --
    Kuchnia kociewska i kaszubska - poszukiwaczesmaku.pl
  • Gość: ella IP: 212.76.37.* 05.01.08, 15:17
    hmm... stosujac sie do powyzszych zalecen stracimy niestety opcje prawdziwej
    uczty rybnej:


    "Re: jak zrobic sos do ryby
    poszukiwaczarmi 05.01.08, 01:27 Odpowiedz

    Ryby oczywiście można podawać z sosami, ale warto pamiętać, że dobre ryby
    (wyjąwszy kostki z mintaja i ryby sztuczne czyli pangę itp.) są tak pyszne, że
    same smakują najlepiej. Jeśli pieczemy rybę, warto do jej wnętrza włożyć jakieś
    zioło i kosteczkę masła. Sól, pieprz, cytryna - i jest prawdziwa uczta rybna.
    --
    grapa ryn wew ta plata,
    tego jeścia to nie znata - kuchnia kociewska
    poszukiwaczesmaku.pl"

  • --
    Nie mam zamiaru chodzić gdzieś wcześniej , jeśli mogę się w tym miejscu znależć
    później.
  • Gość: ella IP: 212.76.37.* 05.01.08, 15:35
    ?
  • W przypadku dorsza możemy tylko zyskać :) To ryba chuda, śmietana dobrze jej
    zrobi. Podałem wskazówki do jednego ze sztandarowych dań z dorsza, proponowanych
    przez jedną z obleganych kaszubskich rybnych restauracji.

    --
    grapa ryn wew ta plata,
    tego jeścia to nie znata - kuchnia kociewska
    poszukiwaczesmaku.pl
  • Gość: ella IP: 212.76.37.* 05.01.08, 15:55
    i pomyslec, ze poprzednia rada dotyczaca ryb brzmiala tak uniwersalnie... :)
  • Gość: anita IP: 212.122.223.* 05.01.08, 16:02
    Gdyby mi ktoś znakomitego dorsza polał śmietaną i posypał żółtym
    serem, to bym się obraziła. Zgrozą i zmorą gotowania jest
    posypywanie wszystkiego żółtym serem i "zapiekanie". Stąd już blisko
    do zalania smacznego jedzenia zasmażką albo majonezem. Oj z tym
    poszukiwaniem smaku to chyba jakiś żart albo ta wykwintność
    poszukiwawcza jest bardzo bardzo bardzo subiektywna.
  • Tuszę, albo filety posolić, można potraktować też np. białym
    pieprzem albo pieprzem czosnkowym. Skropić cytryną. Można położyć na
    rybę plasterki pieczarek, papryki, kłączy imbiru, plastry cebuli.
    Posypać wiórkami masła, zawinąć w folię alu wysmarowaną oliwą.
    Upiec w gorącym piekarniku.
    Nie przepadam za rybami, ale w takiej wersji pochłaniam z
    przyjemnością.
    --
    Moje dodatkowe umiejętności: układanie truskawek na bitej śmietanie.
  • Poszukiwacz nie zawsze jada wykwintnie, czasem zagląda do tawern. Stąd taki
    przepis.

    Recz rybią ujmując ogólnie, jestem zdania, że ryby pochodzące z naturalnych
    akwenów, w których żyją, najlepsze są saute, o czym wspominałem wcześniej.
    Różniste smaki, zapachy, konsystencje.

    Jeśli jednak ktoś woli je inaczej, jego prawo :)
    --
    poszukiwaczesmaku.pl -
    super strona o kuchni regionalnej

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Okazje.info.pl

Bestsellery

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.