• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego

Tusze z dorsza- jak samcznie upiec??? Dodaj do ulubionych

  • 04.01.08, 12:12
    Pomózcie i podajcie jakiś fajny przepis jak upiec i w czym
    najlepiej, z jakimi dodatkami (bo nie wiem co oprócz przyprwy do ryb
    dać, aby było smaczne jedzonko.Smazenie odpada wiec szukam jakiegoś
    sprwdzonego i smacznego przepisu na pieczonego dorsza???
    Z góry dzięki!
    Pozdrawiam!
    --
    Iwa
    Zaawansowany formularz
    • 04.01.08, 17:44

      --
      Nie mam zamiaru chodzić gdzieś wcześniej , jeśli mogę się w tym miejscu znależć
      później.
    • 05.01.08, 02:22
      Proponuję wyrzucić przyprawę do ryb, bo wzmacniaczy smaku i antyzbrylaczy mamy
      dosyć na co dzień.
      Dorsza pokroić w kawałki, posolić, popieprzyć, skropić obficie sokiem z cytryny.
      W naczyniu do zapiekania ułożyć plastry ziemniaków, kawałki dorsza, różyczki
      brokułów, posypując tartym serem (gruyere, emmentaler). Całość zalać śmietaną,
      wstawić do piekarnika, piec przez ok. 20 minut (sprawdzić, czy plastry ziemniaka
      zmiękły). Podawać posypane siekaną pietruszką z ósemką cytryny. Pyszne.
      --
      Kuchnia kociewska i kaszubska - poszukiwaczesmaku.pl
      • Gość: ella IP: 212.76.37.* 05.01.08, 15:17
        hmm... stosujac sie do powyzszych zalecen stracimy niestety opcje prawdziwej
        uczty rybnej:


        "Re: jak zrobic sos do ryby
        poszukiwaczarmi 05.01.08, 01:27 Odpowiedz

        Ryby oczywiście można podawać z sosami, ale warto pamiętać, że dobre ryby
        (wyjąwszy kostki z mintaja i ryby sztuczne czyli pangę itp.) są tak pyszne, że
        same smakują najlepiej. Jeśli pieczemy rybę, warto do jej wnętrza włożyć jakieś
        zioło i kosteczkę masła. Sól, pieprz, cytryna - i jest prawdziwa uczta rybna.
        --
        grapa ryn wew ta plata,
        tego jeścia to nie znata - kuchnia kociewska
        poszukiwaczesmaku.pl"
        • 05.01.08, 15:20

          --
          Nie mam zamiaru chodzić gdzieś wcześniej , jeśli mogę się w tym miejscu znależć
          później.
      • Gość: anita IP: 212.122.223.* 05.01.08, 16:02
        Gdyby mi ktoś znakomitego dorsza polał śmietaną i posypał żółtym
        serem, to bym się obraziła. Zgrozą i zmorą gotowania jest
        posypywanie wszystkiego żółtym serem i "zapiekanie". Stąd już blisko
        do zalania smacznego jedzenia zasmażką albo majonezem. Oj z tym
        poszukiwaniem smaku to chyba jakiś żart albo ta wykwintność
        poszukiwawcza jest bardzo bardzo bardzo subiektywna.
        • 05.01.08, 18:07
          Tuszę, albo filety posolić, można potraktować też np. białym
          pieprzem albo pieprzem czosnkowym. Skropić cytryną. Można położyć na
          rybę plasterki pieczarek, papryki, kłączy imbiru, plastry cebuli.
          Posypać wiórkami masła, zawinąć w folię alu wysmarowaną oliwą.
          Upiec w gorącym piekarniku.
          Nie przepadam za rybami, ale w takiej wersji pochłaniam z
          przyjemnością.
          --
          Moje dodatkowe umiejętności: układanie truskawek na bitej śmietanie.
        • 05.01.08, 18:55
          Poszukiwacz nie zawsze jada wykwintnie, czasem zagląda do tawern. Stąd taki
          przepis.

          Recz rybią ujmując ogólnie, jestem zdania, że ryby pochodzące z naturalnych
          akwenów, w których żyją, najlepsze są saute, o czym wspominałem wcześniej.
          Różniste smaki, zapachy, konsystencje.

          Jeśli jednak ktoś woli je inaczej, jego prawo :)
          --
          poszukiwaczesmaku.pl -
          super strona o kuchni regionalnej
    • 05.01.08, 15:47
      W przypadku dorsza możemy tylko zyskać :) To ryba chuda, śmietana dobrze jej
      zrobi. Podałem wskazówki do jednego ze sztandarowych dań z dorsza, proponowanych
      przez jedną z obleganych kaszubskich rybnych restauracji.

      --
      grapa ryn wew ta plata,
      tego jeścia to nie znata - kuchnia kociewska
      poszukiwaczesmaku.pl
      • Gość: ella IP: 212.76.37.* 05.01.08, 15:55
        i pomyslec, ze poprzednia rada dotyczaca ryb brzmiala tak uniwersalnie... :)
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.