Jak zrobić dobry szpinak?? Dodaj do ulubionych

  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
    • Ja robię tak:
      Paczka mrożonego szpinaku [najlepszy jest szpinak w liściach firmy Bonduelle], 1
      cebula, 1 jajko, 2 łyżki śmietany, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 2 ząbki
      czosnku lub więcej jak kto lubi.
      Rozmrozić szpinak i ew. nadmiar wody odlać.
      Poszatkowaną cebulę zeszklić na patelni na 1 łyżce masła. Dodać rozmrożony
      szpinak i przesmażyć parę minut. Do szpinaku dodać jajko rozbełtane z dwoma
      łyżkami słodkiej śmietany. Doprawić solą, pieprzem i świeżo startą gałką
      muszkatołową oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Jeszcze parę chwil
      poddusić.
      Można też do tego szpinaku dodać pieczarki uprzednio przesmażone na patelni.
      Doskonały jest z makaronem, z naleśnikami piwnymi i omletem.

      Poszatkowaną cebulę zeszklić na patelni na 1 łyżce masła, dodać rozmrożony szpinak
    • Sposobów na szpinak jest wiele, jeden z najprostszych i moich ulubionych jest taki:

      na maśle przesmażyć lekko przesiekany czosnek, dodać szpinak w liściach (można
      kupić tzw brykiety, czyli mrożone liście szpinaku zwinięte w kule - są o wiele
      lepsze niż szpinakowa mielonka), doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
      Może być odrobina śmietany.

      Taki szpinak będzie świetny. Żeby był jeszcze lepszy, na etapie przesmażania
      czosnku można dodać pokrojoną w kostkę gotowaną szynkę. Wówczas bezdyskusyjnie
      doskonały.

      --
      Kuchnia kociewska i kaszubska - poszukiwaczesmaku.pl
    • Gość: osmanthus IP: *.act.schools.net.au 09.01.08, 23:50
      Paciaja szpinakowa -FUJ! !

      Swiezy (najchetniej angielski)
      Liscie bez ogonkow dokladnie umyc, zblanszowac i podawac z
      winegretem.
      • Gość: senin IP: *.for.connect.net.au 10.01.08, 09:24
        na rozgrzany olej swieze liscie szpinaku - niech zwiedna (ok 30 sek)
        dodac sos rybny lub sojowy, zmiazdzony zabek czosnku podawac po
        nastepnych 30 sekundach

        inne wersja to przesmazyc swieze chilli na goracym oleju (ok 10 sek)
        sypnac lyzka cukru) dac szpinak, sos rybny i czosnek ( cale
        smazenie trwac powinno nie dluzej niz 2 minuty - mozna z ryzem,
        mozna z makaronem

        mozna dodac inne 'rzeczy' do tego smazenia
    • Gość: dede IP: 217.11.129.* 10.01.08, 10:14
      Banalne pytanie, czy trzeba odrywać te długie łodyżki czy można jeść
      wszystko. Tzn czy nie są za twarde lub łykowate. Przyznam, że
      odstrasza mnie od świeżego szpinaku to obrywanie łodyżek
    • Na oliwę lub roztopione masło wrzucić posiekany czosnek. Na to umyte
      i w miarę osuszone liście szpinaku, albo mrożony szpinak w liściach
      (można wcześniej rozmrozić, ale nie jest to konieczne). Świeży
      szpinak smażymy jak najkrócej, doprawiamy gałką muszkatołową, solą i
      pieprzem. Można dodać namoczone wcześniej rodzynki i prażone
      piniole, ale nie trzeba. Można doprawić sokiem z cytryny albo
      odrobiną białego wytrawnego wina. Można dodać trochę mleka albo
      pokruszonej gorgonzoli.

      Jak w "Dziewczynach do wzięcia" - możliwości jest wiele :)

      --
      What a night to fly my kite on
    • wysiac na wiosnę, podlewać .. zebrać i zajadać.
      Najsmaczniejszy (wg mnie) jest nieprzetworzony.
      --
      Homo sapiens non urinat in ventum
    • zima najlepszy jest szpinak w lisciach z frosty. Do tego ja dodaje
      lyzke masla, 2 zabki czosnku, odrobine soli i pieprzu i koniecznie
      galke muszkatolowa!jak uzyjesz takiej w calosci (ja tre na
      najdrobniejszej tarce do warzyw) a nie mielonej to aromat bedzie
      niezapomniany. Jak calosc bedzie zbyt sucha to mozna dodac odrobine
      smietany.
      • Gość: amelia IP: *.intersc.com.pl 13.01.08, 12:28
        doskonały jest też szpinak frosty z sosem śmietanowym. to jak ci się nie chce
        samej gotować. wystarczy go machnąć na patelnie i podgrzewając rozmrozić. palce
        lizać.
        a, ostatnio wypuścili też w sosie serowym. też jest fajny

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Bestsellery

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.