Dodaj do ulubionych

Jak zrobić dobry szpinak??

IP: *.chello.pl 09.01.08, 21:58
Edytor zaawansowany
  • 09.01.08, 22:56
    Ja robię tak:
    Paczka mrożonego szpinaku [najlepszy jest szpinak w liściach firmy Bonduelle], 1
    cebula, 1 jajko, 2 łyżki śmietany, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 2 ząbki
    czosnku lub więcej jak kto lubi.
    Rozmrozić szpinak i ew. nadmiar wody odlać.
    Poszatkowaną cebulę zeszklić na patelni na 1 łyżce masła. Dodać rozmrożony
    szpinak i przesmażyć parę minut. Do szpinaku dodać jajko rozbełtane z dwoma
    łyżkami słodkiej śmietany. Doprawić solą, pieprzem i świeżo startą gałką
    muszkatołową oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Jeszcze parę chwil
    poddusić.
    Można też do tego szpinaku dodać pieczarki uprzednio przesmażone na patelni.
    Doskonały jest z makaronem, z naleśnikami piwnymi i omletem.

    Poszatkowaną cebulę zeszklić na patelni na 1 łyżce masła, dodać rozmrożony szpinak
  • 09.01.08, 22:58
    Sposobów na szpinak jest wiele, jeden z najprostszych i moich ulubionych jest taki:

    na maśle przesmażyć lekko przesiekany czosnek, dodać szpinak w liściach (można
    kupić tzw brykiety, czyli mrożone liście szpinaku zwinięte w kule - są o wiele
    lepsze niż szpinakowa mielonka), doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
    Może być odrobina śmietany.

    Taki szpinak będzie świetny. Żeby był jeszcze lepszy, na etapie przesmażania
    czosnku można dodać pokrojoną w kostkę gotowaną szynkę. Wówczas bezdyskusyjnie
    doskonały.

    --
    Kuchnia kociewska i kaszubska - poszukiwaczesmaku.pl
  • Gość: osmanthus IP: *.act.schools.net.au 09.01.08, 23:50
    Paciaja szpinakowa -FUJ! !

    Swiezy (najchetniej angielski)
    Liscie bez ogonkow dokladnie umyc, zblanszowac i podawac z
    winegretem.
  • Gość: senin IP: *.for.connect.net.au 10.01.08, 09:24
    na rozgrzany olej swieze liscie szpinaku - niech zwiedna (ok 30 sek)
    dodac sos rybny lub sojowy, zmiazdzony zabek czosnku podawac po
    nastepnych 30 sekundach

    inne wersja to przesmazyc swieze chilli na goracym oleju (ok 10 sek)
    sypnac lyzka cukru) dac szpinak, sos rybny i czosnek ( cale
    smazenie trwac powinno nie dluzej niz 2 minuty - mozna z ryzem,
    mozna z makaronem

    mozna dodac inne 'rzeczy' do tego smazenia
  • Gość: dede IP: 217.11.129.* 10.01.08, 10:14
    Banalne pytanie, czy trzeba odrywać te długie łodyżki czy można jeść
    wszystko. Tzn czy nie są za twarde lub łykowate. Przyznam, że
    odstrasza mnie od świeżego szpinaku to obrywanie łodyżek
  • 10.01.08, 11:21
    Szpinak musi byc koniecznie swiezy.Czosnek,jajko do srodka i
    smazyc.Smakuje super z roznymi serami albo ryba
  • Gość: Minutka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.08, 11:58
    Dede, ja odrywam tylko to, co brzydkie, bo łodyżki też lubię. Nie
    wiem jednak, czy jest to zgodne z "regułami dobrej kuchni".
    A reszta - jak inni: czosnek, oliwa, może być feta, może być
    podrumieniony boczek wędzony.
  • 10.01.08, 16:04
    Na oliwę lub roztopione masło wrzucić posiekany czosnek. Na to umyte
    i w miarę osuszone liście szpinaku, albo mrożony szpinak w liściach
    (można wcześniej rozmrozić, ale nie jest to konieczne). Świeży
    szpinak smażymy jak najkrócej, doprawiamy gałką muszkatołową, solą i
    pieprzem. Można dodać namoczone wcześniej rodzynki i prażone
    piniole, ale nie trzeba. Można doprawić sokiem z cytryny albo
    odrobiną białego wytrawnego wina. Można dodać trochę mleka albo
    pokruszonej gorgonzoli.

    Jak w "Dziewczynach do wzięcia" - możliwości jest wiele :)

    --
    What a night to fly my kite on
  • Gość: Karolina IP: *.adsl.alicedsl.de 10.01.08, 18:09
    Z jajkiem lub smietana i zasmazka.
  • 10.01.08, 20:52
    wysiac na wiosnę, podlewać .. zebrać i zajadać.
    Najsmaczniejszy (wg mnie) jest nieprzetworzony.
    --
    Homo sapiens non urinat in ventum

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.