Re: c3 p9 Sery jabłeczne duże Dodaj do ulubionych


9. Sery jabłeczne duże. Gdy kto ma pod dostatkiem jabłek, robią się duże sery,
zwane jabłecznikami; do takowych bowiem wychodzi niezmierna ilość owocu. Obrane,
oczyszczone i pokrajane jabłka, gotują się w kociołku lub w ogromnym
rondlu, nalane małą ilością wody; gdy się zupełnie wygotują, odcedzić przez
płócienny worek pozostały w nich jeszcze sok, wcale nie wyciskając, o
tyle tylko, aby zbyt wiele wody w sobie nie zawierały; jeżeli nawet tak się
rozgotowały, że nie mają w sobie klarownego soku. to jeszcze lepiej, nie
trzeba w takim razie wcale odlewać, przefasować tylko przez durszlak lub
przetak, włożyć powtórnie massę w rondel, dołożyć cukru ile kto chce korzeni
miałko utłuczonych, jako to: cynamonu, goździków i pomarańczowych skórek w
cukrze smażonych i usiekanych drobno, tak to wszystko wysadzić na wolnym ogniu
ciągle łyż¬ką, mieszając, żeby się nie przypaliło, dopóki od rondla odstawać nie
będzie. Natenczas włożyć w płótno umoczone w wodzie i wyciśnięte z niej zupełnie
i jak zwyczajne sery pod prasą wyciskać, w której parę dni leżeć powinny. Po
wyjęciu z prasy, gdyby się okazał wilgotny, włożyć do bardzo wolnego pieca.

--
poszukuję starych książek kucharskich
Przeczytaj całą dyskusję (1-100)
  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
przejdź do: 1-100 101-153
(101-153)

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Okazje.info.pl

Bestsellery

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.