Dodaj do ulubionych

Jak zrobić dobry sos koperkowy???

21.01.08, 13:33
Z Góry dziękuję za przepis.
--
Iwa z "męską brygadą"
Edytor zaawansowany
  • Gość: nieskorzanka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.08, 13:44
    zrobić zasmażkę z masła i mąki, rozrobić bulionem, wlać śmietanę i
    na chwilę przed zagotowaniem wsypać siekany koperek
  • 21.01.08, 13:46
    Zrobić beszamel, dodać posiekany koperek i to wszystko.
    Albo komplikując sobie nieco:
    1.1,5 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 1 szklanka bulionu, pół szklanki śmietany 18%,
    posiekany koperek, sól, biały pieprz.
    Do stopionego masła dodać mąkę, zasmażyć bez rumienienia, rozprowadzić zimnym
    bulionem, zagotować mieszając, doprawić solą i pieprzem. Dodać koperek i
    śmietanę, podgrzać.

    2.40 g masła, pęczek koperku, 1 łyżka mąki, 1 łyżka posiekanej cebuli
    1/2 szklanki kwaśnej śmietany, 1 łyżeczka cukru, 1 szklanka bulionu lub wywaru z
    warzyw, sok z cytryny

    Koperek drobno posiekać. Z masła i mąki zrobić jasną zasmażkę, dodać połowę
    koperku i cebulę, rozprowadzić bulionem, doprawić solą, cukrem i sokiem z
    cytryny i gotować na małym ogniu przez 15 min. Przecedzić przez sito, dodać
    drugą połowę koperku i kwaśną śmietanę, jeszcze raz zagotować.

    3.
    --
    Nie mam zamiaru chodzić gdzieś wcześniej , jeśli mogę się w tym miejscu znależć
    później.
  • 22.01.08, 09:45
    Ja robię tak: W rondelku rozpuszczam masło, wsypuję trochę mąki. Dodaję śmietanę
    i delikatne rozrzedzam wodą, Trza uważać, by się nie zważyło. Wciskam pół żąbja
    czosnku, solę, i minutę przed zdjęciem z ognia dodaję drobno posiekany koperek.
    Zimowy i suszony koperek trochę dłużej trzeba trzymać.
  • Gość: Małgorzatka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.08, 11:21
    Witam. Sos koperkowy, chrzanowy i musztardowy przygotowuję na
    podstawie przepisu z Kuchni Polskiej - nr przepisu bazy 181 i 182.
    Baza: Zimny rosól - 0,5 l, ok. 3 dkg mąki, 200 ml śmietany kwaśnej -
    ja używam 12%. W zależności od smaku dodatki: chrzan, musztarda lub
    koperek posiekany w ilościach jak kto lubi. Ja dodaję minimum 2
    łyzki chrzanu lub musztardy lub pęczek koperku.
    Przygotowanie: Do zimnego rosołu (może być z kostki) dodaję mąkę i
    dokładnie mieszam trzepaczką. Zagotowuję mieszając, dodaję chrzan,
    musztardę lub koperek, potem śmietanę. Doprowadzam do wrzenia
    mieszając. Sos jest pyszny o kremowej konsystencji i bardzo łatwy w
    przyrządzeniu - żadnych zasmażek, żadnego masła.
    Pozdrawiam, Małgorzata

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.