• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego

Jak zrobić dobry sos koperkowy??? Dodaj do ulubionych

  • 21.01.08, 13:33
    Z Góry dziękuję za przepis.
    --
    Iwa z "męską brygadą"
    Zaawansowany formularz
    • Gość: nieskorzanka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.08, 13:44
      zrobić zasmażkę z masła i mąki, rozrobić bulionem, wlać śmietanę i
      na chwilę przed zagotowaniem wsypać siekany koperek
    • 21.01.08, 13:46
      Zrobić beszamel, dodać posiekany koperek i to wszystko.
      Albo komplikując sobie nieco:
      1.1,5 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 1 szklanka bulionu, pół szklanki śmietany 18%,
      posiekany koperek, sól, biały pieprz.
      Do stopionego masła dodać mąkę, zasmażyć bez rumienienia, rozprowadzić zimnym
      bulionem, zagotować mieszając, doprawić solą i pieprzem. Dodać koperek i
      śmietanę, podgrzać.

      2.40 g masła, pęczek koperku, 1 łyżka mąki, 1 łyżka posiekanej cebuli
      1/2 szklanki kwaśnej śmietany, 1 łyżeczka cukru, 1 szklanka bulionu lub wywaru z
      warzyw, sok z cytryny

      Koperek drobno posiekać. Z masła i mąki zrobić jasną zasmażkę, dodać połowę
      koperku i cebulę, rozprowadzić bulionem, doprawić solą, cukrem i sokiem z
      cytryny i gotować na małym ogniu przez 15 min. Przecedzić przez sito, dodać
      drugą połowę koperku i kwaśną śmietanę, jeszcze raz zagotować.

      3.
      --
      Nie mam zamiaru chodzić gdzieś wcześniej , jeśli mogę się w tym miejscu znależć
      później.
    • 22.01.08, 09:45
      Ja robię tak: W rondelku rozpuszczam masło, wsypuję trochę mąki. Dodaję śmietanę
      i delikatne rozrzedzam wodą, Trza uważać, by się nie zważyło. Wciskam pół żąbja
      czosnku, solę, i minutę przed zdjęciem z ognia dodaję drobno posiekany koperek.
      Zimowy i suszony koperek trochę dłużej trzeba trzymać.
    • Gość: Małgorzatka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.08, 11:21
      Witam. Sos koperkowy, chrzanowy i musztardowy przygotowuję na
      podstawie przepisu z Kuchni Polskiej - nr przepisu bazy 181 i 182.
      Baza: Zimny rosól - 0,5 l, ok. 3 dkg mąki, 200 ml śmietany kwaśnej -
      ja używam 12%. W zależności od smaku dodatki: chrzan, musztarda lub
      koperek posiekany w ilościach jak kto lubi. Ja dodaję minimum 2
      łyzki chrzanu lub musztardy lub pęczek koperku.
      Przygotowanie: Do zimnego rosołu (może być z kostki) dodaję mąkę i
      dokładnie mieszam trzepaczką. Zagotowuję mieszając, dodaję chrzan,
      musztardę lub koperek, potem śmietanę. Doprowadzam do wrzenia
      mieszając. Sos jest pyszny o kremowej konsystencji i bardzo łatwy w
      przyrządzeniu - żadnych zasmażek, żadnego masła.
      Pozdrawiam, Małgorzata
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.