Dodaj do ulubionych

Jakie macie ciekawe pomysły na śniadanie?

IP: *.icpnet.pl 23.01.08, 01:24
Szukam fajnych sposobów na przyrządzenie śniadania, bo kanapki z
chleba czy bułki już mi się znudziły, tymbardziej, że jakość
pieczywa w mojej okolicy kiepska.
Edytor zaawansowany
  • ba_nita 23.01.08, 02:58
    Zainwestuj w maszyne do chleba to będziesz miała pieczywo najwyższej jakości a
    oprócz tego ciasta drożdżowe czy makaronowe ona Ci będzie wyrabiać a Ty albo
    manikiure albo przed TV - co tam chcesz. A pro pos śniadania to na przykład
    langosze, pasty rybne, jajeczne, sałatki wszelkiej maści, grapefruity, własne
    pieczywo z prawdziwym masłem i miodem pod szklankę (w moim przypadku zimnego)
    mleka, pasty warzywne na bazie domowego serka jogurtowego, tosty w cieście z
    pomidorami, grzanki różnego rodzaju - tyle na szybko i z głowy o tej porze.
    --
    Nie mam zamiaru chodzić gdzieś wcześniej , jeśli mogę się w tym miejscu znależć
    później.
  • sigrid.storrada 23.01.08, 14:12
    Uwielbiam chałkę na mleku. Nic nie szkodzi, jeśli chałka będzie lekko
    przysuszona. Tu przepis:
    kuchnia.gazeta.pl/kuchnia/2,54041,,,,-5969146,P_KOBIETA_PRZEPISY.html
    Na tej stronie z resztą jest dział śniadania, który możesz przejrzeć.
    Pomysł na dobre i zdrowe śniadanie znalazłam też w książce Agnieszki Maciąg:
    4 lyżki płatków owsianych,
    8-10 łyżek mleka
    1 łyżeczka jasnego miodu
    0,5 jabłka
    0,5 banana
    4 łyżki jogurtu
    sok z połowy cytryny
    2 posiekane orzechy włoskie
    cynamon.
  • joa66 23.01.08, 14:54
    omlet z zieleniną
  • pani.serwusowa 23.01.08, 16:29
    Jajecznica z roznymi dodatkami.
    Omlety - jak wyzej.
    Albo taka zapiekanka - nie potrzebujesz do niej dobrego chleba, wiem
    z autopsji - uzylam angielskiego shitu ;)
    fotoforum.gazeta.pl/3,0,921571,2,70.html
    No i jak lubisz cos na slodko - jak mam dwudniowe croissanty, to
    kroje je w plasterki, na patelni teflonowej rozgrzewam nieco miodu,
    dosypuje pokrojone orzeszki z migdalami, maczam w masie kawalki
    croissanta - dosc sycace, dobre na sniadanie dla osob lubiacych
    startowac na slodko ;)

    --
    So why do witches burn?
    ...Because they're made of wood...?
  • figgin1 23.01.08, 18:23
    Jajecznica, fakfurtery, twaróg, sałatki... Ja lubię zupę, ale chyba jestem
    ekstemalna...
  • ba_nita 23.01.08, 19:39
    garnek z czystym barszczem czerwonym, białym lub żur. A kamionki służące do
    kiszenia zakwasu na nie nigdy nie mają wolnych mocy przerobowych.)))
    --
    Nie mam zamiaru chodzić gdzieś wcześniej , jeśli mogę się w tym miejscu znależć
    później.
  • drinkit 24.01.08, 13:49
    Twarożek ze szczypiorkiem i pietruszka. Mogę zjesc całą miskę. Jest
    pyszny, zdrowy i pachnący. Bez tego dzien stracony.
  • karka831 24.01.08, 14:49
    Pasta jajeczna, twarożek (na slodko lub wersja z warzywami), jogurt z muesli,
    nalesniki z serem i smietana albo z dzemem, omlet...:)
  • kim5 24.01.08, 16:21
    Twarożek jest smaczny (też bardzo lubię), ale niestety nie jest tak
    odżywczy, jak się powszechnie uważa. Niestety, cenny wapń zostaje w
    serwatce. Dużo zdrowszy pod tym względem jest żółty ser.
    --
    Sygnaturka szuka dowodu osobistego.
  • ba_nita 25.01.08, 15:33
    chleba.
    --
    Nie mam zamiaru chodzić gdzieś wcześniej , jeśli mogę się w tym miejscu znależć
    później.
  • mayme 24.01.08, 16:22
    Dla mnie nie ma lepszego śniadania jak bardzo gęsta owsianka na mleku. Jak
    jeszcze dosypię np. orzechów i rodzynek albo kokosa i migdałów to pełnia
    porannego szczęścia ;)

    --
    Świat słodyczy - mój blog
  • Gość: Jaga IP: *.icpnet.pl 24.01.08, 16:21
    Dziękuję za wszelkie pomysły. Zastanawiam się, czy ja sie najem np.
    opakowaniem twarożku lub zupką mleczną. Omlety wolę na kolację -
    robię różne wariacje...
  • mayme 24.01.08, 16:25
    Owsianka to nie jest "zupka mleczna".
    Naprawdę długo trzyma.
    --
    Świat słodyczy - mój blog
  • niedzwiedzica_sousie 25.01.08, 10:12
    ja robię owsiankę tak: wieczorem zalewam 3 łyżki płatków wrzątkiem,
    do tego wrzucam kilka rodzynek, suszonych żurawin, jedną pokrojoną
    suszoną śliwkę i jedną morelkę.
    rano podgotowuję to trochę, dokładam lyżeczkę miodu i wlewam 3 łyzki
    kefiru.

    możesz zrobić sobie też tosty francuskie - pieczywo pszenne moczysz
    w mleku, następnie w jajku i smazysz na patelni


    --
    oczekuj najlepszego, ale bądź przygotowany na najgorsze
  • figgin1 25.01.08, 15:52
    Gość portalu: Jaga napisał(a):

    > Dziękuję za wszelkie pomysły. Zastanawiam się, czy ja sie najem np.
    > opakowaniem twarożku.
    Założę się, że nikt tu nie miał na myśli "opakowania" czyli klasycznego kubka
    "twarożku wiejskiego" tylko michę domowego twarogu ze śmietaną.
  • mika_p 25.01.08, 12:47
    Rozgnieciony banan, starte jabłko - zalać dużym (400g) jogurtem naturalnym,
    można dodać trochę cynamonu czy cykru albo i rodzynek. Na własnej misce wsypać
    na to płatki kukurydziane.

    Jest to porcja wystarczajaca dla normalnej trzydziestolatki i żarłocznej
    trzylatki (i zostaje jeszcze odrobina na II śniadanie dla dziecka).

    --
    To jest losowo wybrana sygnaturka.
  • Gość: Omega IP: *.intersc.com.pl 25.01.08, 14:50
    Polecam Ci ciasto francuskie Frosty. Wystarczy rozmrozić i pociąć na takie
    kawałki, jakie chcesz. Można zrobić na słodko - z dżemem, czy owocami, albo
    bardziej konkretnie - na każdy kawałek położyć szynkę, kiełbaskę, trochę
    keczupu, ser, albo sarynki. Wsadzasz na blaszce do piekarnika i po kilku
    minutach masz super jedzonko. Możesz zjeść na ciepło a to co zostanie nadaje się
    na zimno jako przekąska.
  • mjermak 25.01.08, 15:55
    Szbko sie robi, trzeba tylko nabyc foremke i papierki, ja peike tak
    co 3 tydzien na niedziele i jeszcze nigdy nam sie nie znudzily, bo
    rozne robie.
    Albo nalesniki z serem podsmazane (mozna zrobic w sobote wieczorem)
    gofry, tez mozna dzien wczesniej zrobic albo w ogole zrobic duzo,
    zamrozic i sobie w malym tosterze odgrzewac.
    Niedawno bylam na diecie i an snaidanie jadlam salatke z pomidorow
    albo z kiszonej kapusty z jablkiem i marchewka-zadzwiajaco dobre na
    poczatek dnia.
    --
    Don't look for problems look for solutions!
  • Gość: en IP: *.chello.pl 25.01.08, 20:51
    Znacie maca braj? Na osobe 2,5 arkusika macy zwyklej (nie zadnej z
    cebulka czy maca a la pizza). arkusiki potrzymac chwile pod kranem z
    zimna woda az zmiekna. Wlozyc do miseczki, pogniesc. Zalac
    rozbeltanym jajkiem, posolic jak kto lubi (ja nie sole), wymieszac.
    Usmazyc na masle lub oleju z obu stron. Wychodzi nieduzy, zgrabny
    omlecik. Dobry z miodem. Przepisow jest duzo, ten najprostszy i
    blyskawiczny, z warsztatow kuchni zydowskiej w Krakowie. Inna
    wersja - mace pokruszyc, zalac goracym mlekiem, poczekac az
    napecznieje i przestygnie, potem jajka i smazyc.
  • coralin 25.01.08, 21:10
    Chleb lub jeszcze lepiej suchary bezcukrowe obtoczyc w jajku z mlekiem i smazyc
    z obu stron na maśle. Mozna jesć na słodko z dzemem lub z wędlina i serem.
  • republican 27.01.08, 21:46
    Chitlins palcami wyciskane
    --
    Takie te ciarachy tworde, trza by stoc i walic w
    morde.
  • karola_17 30.01.08, 13:59
    Ja zazwyczaj na śniadanie zjadam 2 sznytki jakiegoś razowego chleba
    z serem lub szynką i wypijam herbatę - bez cukru oczywiście:)
    --
    www.ewafarnaa.bloog.pl.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka