Dodaj do ulubionych

Czy Ktos z Was gotuje swoje potrawy w parowarze???

27.01.08, 22:51
chcialabym sobie kupic taki parowar- steamer Tefala, ale kompletnie nie wiem
czy rzeczywiscie potrawy są smaczniejsze, moze ktos zna jakies przepisy????
Edytor zaawansowany
  • winoczerwone 27.01.08, 23:46
    moim zdaniem smaczniejsze są warzywa, gotowane na parze, bez
    porownania - ziemniaki, marchew, kalafior, brukselka, cokolwiek;
    nawet niekoniecznie potrzebują soli potem
    ryby tez zyskują
    nie mam parowara, uzywam metalowej wkładki do zwykłego garnka albo
    bambusowych koszyczków, mozna to kupic w każdym markecie - moze
    spróbuj najpierw, zanim kupisz parowar, to jest jednak jakiś tam
    dodatkowy mebel w kuchni
  • the_kami 27.01.08, 23:49
    Ja tylko warzywa: brokuły, brukselka, kalafior, szparagi, fasolka - BARDZO
    polecam. Nie trzeba do nich soli, nie tracą koloru i smaku, łatwiej 'złapać'
    właściwy moment (brokuły z wody notorycznie rozgotowuję, z parowaru są akurat).
    Mięs i ryb w tym nie robię, ale ponoć są całkiem zjadliwe.

    --
    Kami
    zapraszamy do gry Lineage II -Interlude
  • ba_nita 28.01.08, 08:41
    powiedziałbym, ze inne. Ale warto na pewno. Ja traktuję parowar jako przyrząd do
    innej obróbki potraw.
    --
    Teraz ja spamuję: Dania ba_nity lepsze czasem od kobity.)))
  • marita_ie 28.01.08, 09:16
    czyli co do mięs to nie macie doświadczenia? czytalam troche o mięsach,ryżu
    gotowanm w tym urzadzeniu, ale to byly artykuły, nic osobistego.;-)wolę opinię
    prawdziwe
  • Gość: ania_m IP: *.pools.arcor-ip.net 28.01.08, 10:46
    na parze, ale w bambusowym koszyczku, nie w parowarze, gotowalam lososia, muszle
    i kawalki piersi kurczaka. kurczakiem nie bylam zachwycona, choc oblozylam go
    ziolami i gotowalam nad aromatycznym wywarem, ale to raczej kwestia
    indywidualnego gustu. wole po prostu drob pieczony. ten z pary byl,trzeba
    przyznac, soczysty, ale jakos mi nie podchodzil.
    kiedys robilam ryz tajski wg przepisu z jakiegos kompendium kuchni tajlandzkiej.
    o ile pamietam ryz moczylo sie wiele godzin w wodzie. potem na lnianej scierce
    przekladalo do bambusowego sita, przykrywalo i gotowalo z 40 min. moge przepisu
    poszukac jak trzeba. poniewaz mam na oko ze 40 pozycji o tej kuchni, moze to
    chwile potrwac :)
    mysle, ze senin moze wiedziec na temat takiej metody gotowania ryzu wiecej. ja
    uzywam dobrych garnkow, jesli potrzebuje mala ilosc, badz kocheru do ryzu na
    wieksza ilosc osob.
  • marita_ie 28.01.08, 11:33
    hmm, a co z makaronami??? skoro miesio i ryz sie zrobią to i makaron pod wplywem
    pary zmieknie?? podobno zdrowsze jedzenie i bardziej wartosciowe, bo nie
    wyplukuje sie witamin z woda w gotowaniu.jestem zielona w temacie.
  • Gość: ania_m IP: *.pools.arcor-ip.net 28.01.08, 12:03
    makaron raczej nie :)
    ryz mieknie, bo godzinami moczy sie w wodzie, ktora nasiaka.
    calkiem SUCHE z natury jedzenie na parze sie nie ugotuje.
    zreszta, dlaczego do cholery musisz gotowac makaron w parowarze?
  • marita_ie 28.01.08, 12:04
    nie wiem do cholery, czy wogole chche cos gotowac w parowarze, pytanie w sumie
    dotyczylosmaku potraw z oarowaru.hehe ;-)i czy sie oplaca kupic.
  • Gość: g IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.08, 12:37
    jedzenie wyłącznie z parowara znudzi Ci się po 3 dniach, no może po
    tygodniu:)
    Ale jako urozmaicenie posiłków to b. dobry pomysł.
    Dla mnie mięso z parowara- niejadalne, niezależnie od sposobu
    przyrządzenia.
    Ryby, warzywa, chińskie "pierożki"-ok
    A makaron to za wiele witamin nie ma, nie zaszkodzisz mu zwykłym
    gotowaniem:P
    Parowar jako osobne urządzenie tylko do dużej kuchni, ja stosuję
    wkładki.
  • mhr-cs 07.03.08, 10:51
    a czy kto musi codzienie parowac
    jesz codzienie szynke
  • mhr-cs 07.03.08, 10:49
    dla mnie tak
    kazdy ma inny smak
    a probowac trzeba wszedzie
    ja polecam inny nie
    tej decyzi ci nikt nie wezmie
  • marita_ie 28.01.08, 12:05
    co do ryzu to kolezanka mowi,ze nie moczyla ryzu przed wlozeniem do parowaru ;-)
  • marita_ie 28.01.08, 15:21
    chyba go nie kupie.zakupie za to wkladke i zobacze.
  • dragon_fruit 28.01.08, 16:59
    słusznie
    --
    "Ja bardzo dużo czytam, odświeżam umysł i -k u r w a- będę jak
    brzytwa."
  • Gość: ania_m IP: *.pools.arcor-ip.net 28.01.08, 20:46

    rozejzalam sie po niemieckich forach i istotnie ryz i makaron mozna b. dobrze
    ugotowac w parowarze. pytanie tylko po co, bo:
    ryz trzeba wsadzic do parowara w naczyniu z woda, proporcje zaleznie od gatunku.
    czas gotowania od 35min (basmati) do 60 min (ryz na mleku) - czyli strasznie dlugo
    makaron potrzebuje 1,5 ilosci wody i czasu gotowania z opakowania plus 3 min.
    czyli strata czasu, a zadna oszczednosc witamin i innych wartosciowych skladnikow
  • marita_ie 30.01.08, 00:16
    Ok, jakbyś miala gdzies na kompie te przepisy, o ktorych pisalas wczesniej i
    moglabys mi je wrzucic, bylabym wdzieczna,ale tylko te ktore sama sprobowalas.
    ;-)pozdrawiam.a co do makaromu to rzeczywiscie bez sensu ;-)
  • Gość: ania_m IP: *.pools.arcor-ip.net 30.01.08, 01:04
    nie mam parowaru.
    czasy i wlasciwa moc do nastawienia beda podane w ksiazeczce-instrukcji obslugi.
    zalezy ona od producenta i parametrow urzadzenia. idz do media marktu, saturna,
    czy jak mu tam i zarzadaj pokazania przynaleznej ksiazeczki. kupic raczej lepiej
    w sieci, bo taniej.
    polecam sklep 2w1. za robot kuchenny zaplacilam tam dokladnie o 100zl taniej niz
    w electroworldzie
  • putka2 06.03.08, 19:28
    Dziewczyny poradżcie, jestem na kupnie takiego niedrogiego za 94
    zł., czym on sie różni od tych po 300 zł., firmą ? czy szybko się
    gotuje, czy duzo zużywa energi, myślę o szybkim gotowaniu po
    przyjściu z pracy lub o zabraniu go np. na wczasy, aby czasami
    wrzucić do niego na szybko np udka, ziemniaki, szparagówkę itp.
    poradżcie ? pozdrawiam
  • Gość: ania_m IP: *.pools.arcor-ip.net 06.03.08, 19:46
    napisz producenta i model
  • putka2 06.03.08, 19:56
    jw
  • Gość: senin IP: *.bri.connect.net.au 07.03.08, 12:02
    i nie zawracaj glowy parowarem...
    bo okaze sie ze masz nastepna zawalidroge w szafce z garnkami


    jesli gotowanie na parze nie bylo do tej pory twoim chlebem
    powszednim, to zapewne po 2 tygodniach od zakupu parowra byc nim
    przestanie... i wrocisz do swoich zwyklych sposobow... z gotowaniem
    na parze wlacznie, ale do tego zwykla wkaldka lub koszyk wystarcza



    moja sygnaturka od tego postu:

    Nie dajmy sie zwariowac...nikomu i niczemu.. nawet curry ;)))
  • dzida.0 29.03.08, 09:30
    wlśnie szukam takiego koszyka , ggdzie można kupić (okolice Katowic)
    kiedyś były w ikeei , ale ostatnio nie widzę proszę o jakieś
    namiary ,dzięki
  • mhr-cs 29.03.08, 11:21
    dzida.0 napisała:

    > wlśnie szukam takiego koszyka , ggdzie można kupić (okolice
    Katowic)
    > kiedyś były w ikeei , ale ostatnio nie widzę proszę o jakieś
    > namiary ,dzięki
    poszukaj w allegro
  • mhr-cs 29.03.08, 11:20
    mozesz tez w tym koszyku robic
    ale jest maly na 1-2 osoby
    parowanie jest stare i dobre
    ale jak kupisz sobie jeszcze do tego
    indukcyjna kuchnie to bedziesz oszczedna
  • mhr-cs 07.03.08, 10:54
    bo jego nie trzeba moczyc
    tylko dodac do tej miseczki troche wody
    i to wystarczy
  • mhr-cs 07.03.08, 10:46
    ze do ryzu czeba dodac troche wody
    to hyba kazdy zna
  • mhr-cs 07.03.08, 10:44
    nie probowalam
    ale najlepiej jak sie samemu sproboje
  • mhr-cs 07.03.08, 10:40
    koszyczki tez sa dobre
    ale to przewaznie na jedna osobe
  • mhr-cs 07.03.08, 10:33
    ja na dolnej czesci wlozylam
    warzywa a na drugiej
    ok.1kg poledwicy z sola,pieprzem,papryka rozmarynkiem
    i inne jak ktos lubi
    zalezy od rodzaju parnika
    ale bylo wszystko gotowe po 3/4 godzienie
    oczywiscie wazyw nie solilam
    polecam
  • mhr-cs 07.03.08, 10:38
    zapomnialam napisac
    ze w pojemniku byl tez ryz z wywarem
    moze byc tylko woda
  • Gość: ania_m IP: *.pools.arcor-ip.net 07.03.08, 12:08
    JEDNYM poscie do cholery?
    wystarczy najpierw POMYSLEC, a POTEM napisac. RAZ a dobrze. tak ciezko
    to zrozumiec?
    nie masz znakow przestankowych na swojej klawiaturze btw? tylko enter?
  • Gość: anita IP: *.aster.pl 08.03.08, 11:53
    Naprana jesteś kobieto.
  • Gość: Marina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.08, 12:21
    Tez podzielam opinie tych,ktorzy wola warzywa z parowara-sa
    delikatniejsze i bardziej wykwintne w smaku,niz te z wody..

    Czesto robie rybe-ktora wszyscy bardzo chwala-podziele sie przepisem-
    moj wlasny
    Pange rozmrazam, nacieram marynata: sos sojowy,imbir,czosnek,cytryna
    (od 20 min do 2 godz).Rybe przekladam na folie,wykladam na poleczke
    parowara i zalewam smietana wymieszana z curry.Po 20 minutach pyszne
    danie fotowe.Podaje z ryzem i brokulami (ryzu nie gotuje w
    parowarze,ale brokuly oczywiscie tak).
  • Gość: putka2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.08, 17:46
    wszystkim którzy mnie oświecili.Ryzu raczej nie zamierzam gotować
    tylko tak jak wspomniałyście rybę ( podałaś super przepis - dzieki )
    udka i warzywa z mrożonki. Chodzi mi tylko i wyłącznie o szybkość
    gotowania bo wracam późno z pracy i nie mam czasu w tygodniu na
    długie gotowania, córka po przedszkolu jest marudna i nie pozwala na
    eksperymenty. Jeszcze raz wielkie dzieki pozdrawiam kasia
  • wronka30 11.03.08, 18:37
    Hej ja gotuje mieso w parowarze. Moj maz jest Marokanczykiem, i tam
    sie tego naczynia uzywa 24 h ;)) Zawrowno warzywa jak i owoce
    wychodza pyszne. Do tego oszczedzasz na gazie, bo inna nazwa na to
    naczycie to szybkowar. Wolowinke masz gotowa w ciagu 40 minut. Ja
    zazwyczaj robie w parowarze cos arabskiego, ale polski gulasz
    rowniez. Posdumowujac, szybkowar to swietny zakup, ulatwia gotowanie
    i wzbogaca smak potraw. Pozdrawiam
    --
    www.basmala.bobasy.pl/

    b2.lilypie.com/ZTpgp2.png""
    target="_blank">b2.lilypie.com/ZTpgp2.png"</a> alt="Lilypie 2nd
    Birthday Ticker" border="0" width="400" height="80" /></a>
  • wronka30 11.03.08, 18:39
    nie owoce tylko mieso, co mi do glowy z tymi owocami przyszlo ;)
    --
    www.basmala.bobasy.pl/

    b2.lilypie.com/ZTpgp2.png""
    target="_blank">b2.lilypie.com/ZTpgp2.png"</a> alt="Lilypie 2nd
    Birthday Ticker" border="0" width="400" height="80" /></a>
  • izabelski 12.03.08, 01:58
    warzywa - jak najbardziej, bo na pewno ci sie nic nie przypali i wiesz dokaldnie
    ile bedzie to trwalo
    --
    Tacy co sie nie poddaja, zawsze odnosza sukcesy!

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.