Dodaj do ulubionych

Jaką podać sałatę/surówkę do ryby?

01.02.08, 16:20
Witam, jestem początkująca w kuchni, więc proszę o wsparcie.
Chciałabym zrobić rybę (filety) w sosie czosnkowym, ale nie wiem,
jaką podać do tego sałatę/surówkę. Będę wdzięczna za podpowiedzi ;)
Edytor zaawansowany
  • 01.02.08, 16:31
    IMHO do ryby w sosie pasuja raczej gotowane warzywa, niza salata czy
    surowka. Podalabym brokuly, marchewke gotowane i okraszone maslem.
    --
    So why do witches burn?
    ...Because they're made of wood...?
  • 01.02.08, 16:40
    Dlaczego miałyby nie pasować, przecież to bogactwo witamin jakże potrzebnych
    zimą. Ja najbardziej lubię z kapusty kiszonej. Zboczenie takie tym bardziej, że
    mam swoją zakiszoną z marchwią, jabłkami i kminkiem.
    A robi się z niej surówkę bardzo prosto. Jeśli nie można kupić z marchwią to
    wystarczy do poszatkowanej kapusty dodać startą na najmniejszych oczkach, dodać
    odrobinę cukru (jeśli jest zbyt kwaśna), poszatkowaną natkę pietruszki i jeszcze
    doprawić białym pieprzem. Na końcu dodać łyżkę lub dwie dobrej oliwy, wymieszać
    i gotowe.
    --
    Teraz ja spamuję: Dania ba_nity lepsze czasem od kobity.)))
  • 01.02.08, 17:19
    Oj, Banito, Ty od razu z grubej rury, ze przesadzam ;)
    To kwestia smaku i tyle. W mojej skromnej opinii, warzywa lepsze sa
    do ryby w sosie, niz surowka. Surowke, szczegolnie z bialej, lub
    kiszonej kapusty lubie z ryba, ale panierowana. Moje kubki smakowe
    lepiej znosza takie polaczenia i tyle :)
    --
    So why do witches burn?
    ...Because they're made of wood...?
  • 01.02.08, 17:25
    o uzasadnienie dlaczego gotowane warzywa (nawet na parze większość witamin szlag
    trafia) mają wyprzeć surówki?Chyba Ci przyślę zestaw przepisów.)))
    P.S.Jeśli poczułaś się urażona to przepraszam.
    --
    Teraz ja spamuję: Dania ba_nity lepsze czasem od kobity.)))
  • 01.02.08, 17:33
    Skadze! :)
    --
    So why do witches burn?
    ...Because they're made of wood...?
  • 02.02.08, 00:09
    Panią Serwusową, która zadedykowała mi co prawda niepełny, ale brzydki wyraz,
    zdecydowałem się tutaj poprzeć, albowiem przy potrawach w sosie lepiej czują się
    warzywa, czy to duszone czy na parze czy mieszanki zasmażane itp, niż surówki,
    które za to gracko spełniają się przy propozycjach smażonych :) Mniemam, że
    szczegół tkwi w zbyt rozbieżnych konsystencjach.

    Dlatego w tym przypadku nieźle może wypaść szpinak w śmietanie czy brukselka na
    parze z masłem

    --
    poszukiwaczesmaku.pl -
    super strona o kuchni regionalnej
  • 01.02.08, 16:48
    Do ryby to takim standardem jest kiszona kapusta, ale z sosem czosnkowym, hmm...
    ja bym zrobiłą marchewkę z jabłkiem utartą i już :)
    --
    "Horror, pornografia i zoofilia" (©Brunosch)
  • 01.02.08, 16:58
    W zasadzie to jeszcze nie wiadomo czy do morskiej czy słodkowodnej bo to też ma
    znaczenie. Podaj przepis na swoją marchewke bo tak ogólnikowo to trudno
    uruchomić wyobraźnię "smakową".)))
    --
    Teraz ja spamuję: Dania ba_nity lepsze czasem od kobity.)))
  • 01.02.08, 17:03
    Ja lubię z kiszonej kapusty na słodko - poszatkować kapustę, polać posłodzoną
    śmietaną.
    --
    Anielka (25.10.2005), Antek (01.10.2007)
    Blisko mamy
  • 01.02.08, 18:58
    Ja męża nie będę cytować.....o gustach i smakach się nie dyskutuje.
    Popieram warzywa blanszowane. Albo sałatę ze szpinaku. Ale surówka z
    kapusty kiszonej do ryby w sosie czosnkowym....a fe.
  • 01.02.08, 19:39
    "Absolutnie nie krytykuję Twojego smaku czy gustu - po prostu taka
    uwaga. Przeczytaj pierwszy post - sos czosnkowy i Twoja surówka to
    raczej nie jest dobra para."
  • 01.02.08, 19:45
    śmietaną kapusta kiszona? No to Ci gratuluję.
    --
    Teraz ja spamuję: Dania ba_nity lepsze czasem od kobity.)))
  • 01.02.08, 19:51
  • 01.02.08, 21:31

    --
    Teraz ja spamuję: Dania ba_nity lepsze czasem od kobity.)))
  • Gość: anna.b IP: *.toya.net.pl 02.02.08, 00:02
    Ojej, nie przypuszczalam, ze moj post wywola tak ozywiona dyskusje
    nt. salaty czy surowki ;)
    W kazdym razie dziekuje za odzew. Zdycydowalam sie na warzywa z
    wody, do tego biale wino... ach, powinno smakowac ;)
    Jeszcze raz dzieki.
  • 02.02.08, 00:11
    Normalka.
    --
    Teraz ja spamuję: Dania ba_nity lepsze czasem od kobity.)))
  • 02.02.08, 13:51
    Przede wszystkim sałaty. O innej porze roku lubię sórówkę ze spinaku, lub
    szpinak lekko duszony na oliwie i surówkę z młodej kapustki.
    --
    kotek odzyskany
  • 02.02.08, 14:02
    O rajuśku, ale ort...
    --
    kotek odzyskany

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.