• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego

Jaką podać sałatę/surówkę do ryby? Dodaj do ulubionych

  • 01.02.08, 16:20
    Witam, jestem początkująca w kuchni, więc proszę o wsparcie.
    Chciałabym zrobić rybę (filety) w sosie czosnkowym, ale nie wiem,
    jaką podać do tego sałatę/surówkę. Będę wdzięczna za podpowiedzi ;)
    Edytor zaawansowany
    • 01.02.08, 16:31
      IMHO do ryby w sosie pasuja raczej gotowane warzywa, niza salata czy
      surowka. Podalabym brokuly, marchewke gotowane i okraszone maslem.
      --
      So why do witches burn?
      ...Because they're made of wood...?
      • 01.02.08, 16:40
        Dlaczego miałyby nie pasować, przecież to bogactwo witamin jakże potrzebnych
        zimą. Ja najbardziej lubię z kapusty kiszonej. Zboczenie takie tym bardziej, że
        mam swoją zakiszoną z marchwią, jabłkami i kminkiem.
        A robi się z niej surówkę bardzo prosto. Jeśli nie można kupić z marchwią to
        wystarczy do poszatkowanej kapusty dodać startą na najmniejszych oczkach, dodać
        odrobinę cukru (jeśli jest zbyt kwaśna), poszatkowaną natkę pietruszki i jeszcze
        doprawić białym pieprzem. Na końcu dodać łyżkę lub dwie dobrej oliwy, wymieszać
        i gotowe.
        --
        Teraz ja spamuję: Dania ba_nity lepsze czasem od kobity.)))
        • 01.02.08, 17:19
          Oj, Banito, Ty od razu z grubej rury, ze przesadzam ;)
          To kwestia smaku i tyle. W mojej skromnej opinii, warzywa lepsze sa
          do ryby w sosie, niz surowka. Surowke, szczegolnie z bialej, lub
          kiszonej kapusty lubie z ryba, ale panierowana. Moje kubki smakowe
          lepiej znosza takie polaczenia i tyle :)
          --
          So why do witches burn?
          ...Because they're made of wood...?
          • 01.02.08, 17:25
            o uzasadnienie dlaczego gotowane warzywa (nawet na parze większość witamin szlag
            trafia) mają wyprzeć surówki?Chyba Ci przyślę zestaw przepisów.)))
            P.S.Jeśli poczułaś się urażona to przepraszam.
            --
            Teraz ja spamuję: Dania ba_nity lepsze czasem od kobity.)))
            • 01.02.08, 17:33
              Skadze! :)
              --
              So why do witches burn?
              ...Because they're made of wood...?
            • 02.02.08, 00:00
              Dziękuję!

              --
              Moja strona: poszukiwaczesmaku.pl
          • 02.02.08, 00:09
            Panią Serwusową, która zadedykowała mi co prawda niepełny, ale brzydki wyraz,
            zdecydowałem się tutaj poprzeć, albowiem przy potrawach w sosie lepiej czują się
            warzywa, czy to duszone czy na parze czy mieszanki zasmażane itp, niż surówki,
            które za to gracko spełniają się przy propozycjach smażonych :) Mniemam, że
            szczegół tkwi w zbyt rozbieżnych konsystencjach.

            Dlatego w tym przypadku nieźle może wypaść szpinak w śmietanie czy brukselka na
            parze z masłem

            --
            poszukiwaczesmaku.pl -
            super strona o kuchni regionalnej
    • 01.02.08, 16:48
      Do ryby to takim standardem jest kiszona kapusta, ale z sosem czosnkowym, hmm...
      ja bym zrobiłą marchewkę z jabłkiem utartą i już :)
      --
      "Horror, pornografia i zoofilia" (©Brunosch)
      • 01.02.08, 16:58
        W zasadzie to jeszcze nie wiadomo czy do morskiej czy słodkowodnej bo to też ma
        znaczenie. Podaj przepis na swoją marchewke bo tak ogólnikowo to trudno
        uruchomić wyobraźnię "smakową".)))
        --
        Teraz ja spamuję: Dania ba_nity lepsze czasem od kobity.)))
    • 01.02.08, 17:03
      Ja lubię z kiszonej kapusty na słodko - poszatkować kapustę, polać posłodzoną
      śmietaną.
      --
      Anielka (25.10.2005), Antek (01.10.2007)
      Blisko mamy
    • 01.02.08, 18:58
      Ja męża nie będę cytować.....o gustach i smakach się nie dyskutuje.
      Popieram warzywa blanszowane. Albo sałatę ze szpinaku. Ale surówka z
      kapusty kiszonej do ryby w sosie czosnkowym....a fe.
    • 01.02.08, 19:39
      "Absolutnie nie krytykuję Twojego smaku czy gustu - po prostu taka
      uwaga. Przeczytaj pierwszy post - sos czosnkowy i Twoja surówka to
      raczej nie jest dobra para."
      • 01.02.08, 19:45
        śmietaną kapusta kiszona? No to Ci gratuluję.
        --
        Teraz ja spamuję: Dania ba_nity lepsze czasem od kobity.)))
        • 01.02.08, 19:51
          • 01.02.08, 21:31

            --
            Teraz ja spamuję: Dania ba_nity lepsze czasem od kobity.)))
    • Gość: anna.b IP: *.toya.net.pl 02.02.08, 00:02
      Ojej, nie przypuszczalam, ze moj post wywola tak ozywiona dyskusje
      nt. salaty czy surowki ;)
      W kazdym razie dziekuje za odzew. Zdycydowalam sie na warzywa z
      wody, do tego biale wino... ach, powinno smakowac ;)
      Jeszcze raz dzieki.
      • 02.02.08, 00:11
        Normalka.
        --
        Teraz ja spamuję: Dania ba_nity lepsze czasem od kobity.)))
    • 02.02.08, 13:51
      Przede wszystkim sałaty. O innej porze roku lubię sórówkę ze spinaku, lub
      szpinak lekko duszony na oliwie i surówkę z młodej kapustki.
      --
      kotek odzyskany
      • 02.02.08, 14:02
        O rajuśku, ale ort...
        --
        kotek odzyskany
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.