Dodaj do ulubionych

pomidory+cukinia=?

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.08.03, 22:26
Mam właśnie pod dostatkiem tych warzyw i zastanawiam się, co z nich stworzyć.
Taki miszmasz - coś jak leczo - z ugotowanych pomidorów, cukinii i papryki
trochę mi się już przejadł...
Mam w domu jeszcze puszkę czerwonej fasolki, może coś z tym?
Macie jakieś fajne pomysły???
Obserwuj wątek
    • Gość: Maggie Re: pomidory+cukinia=? IP: *.w81-53.abo.wanadoo.fr 20.08.03, 10:27
      Cukine mozesz zamarynowac:
      pociac w plasterki okolo 0,5 cm grubosci; obsmazyc w oliwie z oliwek (z kazdej
      strony okolo 1 - 2 minut); ostudzic na reczniku papierowym; ukladac warstwami w
      naczyniu badz pojemniku z pokrywka; kazda warstwe lekko posolic i popierzyc,
      skropic (lekko) octem z wina bialego czy z jablek (zadnej esencji) i obsypac w
      cieniutki plasterki pocietym czosnkiem i natka pietruszki badz bazylia;
      przechowywac w lodowce; podawac z bagietka na pierwsze danie.

      Pomidory mozesz zrobic a la provencales:

      przeciac w polowie; kazda polowke posolic i popieprzyc; w rondelku ropuscic
      maslo i dodac pokrojona w kostke cebule, czosnek, natke pietruszki i bulke
      tarta; gdy masa sie zarumieni, nakladac na polowki pomidorow i opiec w
      piekarniku (temp. 200°C) okolo 15 - 20 minut; podawac jako dodatek do miesa.

      Pozdrowienia
    • Gość: Lalka cukinia+papryka IP: *.usc.es 20.08.03, 14:21
      Ostatnio miałam ten sam problem i wymyśliłam coś takiego;

      Cukinię + paprykę kroję w małe słupki + trochę cebuli

      Robię ciasto dość rzadkie: mąka, woda, jajko i proszek do pieczenia,szczypta
      soli,

      wrzucam warzywa posypane pieprzem czarnym, papryką i szczyptą pieprzu cayene do
      ciasta, mieszam dokladnie, (ciasto ma tylko je oblepiać w całość, nie mogą w
      nim pływać) i łyżką kłade małe placki na rozgrzany głęboki olej, jak do
      racuchów. Ogień nieduży, smażę z obu stron.

      Ja zrobiłam dość pikantne i podałam z łagodną surówką z marchewki.
      • eeddkkaa Re: pomidory+cukinia=? 20.08.03, 22:12
        mmm, podobają mi się te kombinacje z ciastem!!! Spróbuję na jutrzejszy obiad!
        (tylko nie za dużo tłuszczu, właśnie zaczęłam dietę! :) Te pozostałe pomysły
        też pewnie kiedyś wykorzystam, mam jeszcze tyyyyle tych warzyw! Dzięki!!!

      • Gość: gargantua Re: pomidory+cukinia=? IP: *.cable.ubr03.croy.blueyonder.co.uk 21.08.03, 12:18
        Ja osobiscie uwielbiam cukinie i zyc bez niej nie moge ale te najpopularniejsze
        polaczenia z pomidorami sie moga znudzic jesli sie wtraja tego takie ilosci jak
        ja. Zaproponuje wiec cos niecodziennego: wstazki cukini i marchewki z imbirem.
        Wstazki z tych warzyw robimy najlepiej obierakiem ale musza byc co najmniej
        grube na milimetr inaczej sie rozpadaja. Najlepiej tak obierac zeby na kazdej
        wstazce byl jakis paseczek ciemniejszej zieleni ze skorki (ladniej wyglada i
        lepiej sie trzyma). Podsmazamy na masle (nie oliwie - ta ma zbyt intensywny
        aromat do tego rodzaju dania) najpierw sama marchewke ze szczypta soli i cukru
        oraz cieniutko pokrojonym zabkiem czosnku (niekoniecznie, moj osobisty na
        przyklad woli bez) i jak zacznie byc elastyczna dorzucamy wstazki cukini i
        starty kawalek imbiru (najlepszy swiezy, ale mozna od biedy sie obyc
        sproszkowanym). Teraz juz pojdzie "pierunem" bo cukinia sie moze szybko
        rozciapciac. Mozna doprawic do smaku bialym pieprzem jesli ktos lubi ale ja
        wole bez tego dodatku bo pieprznosc pieprzu mi sie gryzie ze specyficznym
        smakiem imbiru, za to czasem dodaje estragonu. Gorowe najlepiej wymieszac z
        posiekanymi liscmi kolendry i podawac na cieplo jako przystawke.

        Smacznego

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka