Dodaj do ulubionych

przepis na placki z serem i kminkiem

IP: *.szczecin.pl 20.08.03, 11:55
Poszukuje przepisu na placki z białym serem i kminkiem (wg Makłowicza)
Ciasto na placki powstaje z gotowanych ziemniaków, mąki zwykłej i ziemniczanej
(tylko ile ?)jajek (może z 2)..etc.
Nadzienie serowe to twaróg, troche masła, żółtko (chyba?) i sporo kmimku.
Buduje się z tego taki pieróg i smaży na oleju.
Byłam pewna, że zapamietam ten przepis, a tu..pustka, ciemność ;)
MOże ktoś wie o czym pisze?

Pozdrawiam
Edytor zaawansowany
  • jottka 20.08.03, 12:42
    przepisu wprawdzie nie znam, ale tu masz adres na stronę z przepisami
    makłowicza, tzn tymi, które autorowi stronki udało sie zapisać :)

    kuchnia.mckornik.com/
  • Gość: pulcheriaa IP: *.szczecin.pl 20.08.03, 13:35
    Przedarłam się już przez tą stronkę, ale dzięki. Placków z kminkiem nie
    odnalazłam, niestety..Postaram się coś sklecić z tego co mi jeszcze w pamięci
    zostało. O ile warto ;)
  • Gość: Annette IP: *.de.ibm.com 20.08.03, 13:53
    A pamiętasz z której kuchni jest to przepis? Mam przy sobie "Wędrówki" spisane
    na papierze, ale to strasznie dużo szukania. I czy one tak się właśnie
    nazywały, czy miały jakąś nazwę własną?
  • Gość: pulcheriaa IP: *.szczecin.pl 20.08.03, 14:15
    Jestem prawie pewna, że u nas, tzn w Polsce. Chyba w górach. Może w
    Bieszczadach?
  • pulcheriaa 22.08.03, 09:23
    Zastosowałam się do powyższego, "swojego" przepisu + przyprawy etc. Wnioski:
    Hmm..Nawet dobre, ale tak naprawde szkoda czasu. Jak potrzebujevcie w
    ekspresowym tempie zapchać żoładek, polecam.
  • olejna 22.08.03, 18:47
    A może ci chodzi o placki żmudzińskie? jeśli tak to nie był kminek tylko
    majeranek - w tej chwili mogę ci podac przepis z pamięci: ciasto na pieróg-
    placek: ugotowane przetarte ziemniaki wymieszane z jajkiem, mąką zwykłą i
    odrobiną ziemnaiczanej (ciasto podobne jak na kopytka), nadzienie: biały ser z
    roztartym majerankiem (w razie potrzeby dodać śmietanę), doprawić solą i
    pieprzem; uformować placki, nadziać, usmażyć; podawać polane kwaśną śmietaną i
    z kiszoną kapustą.

    To było w odcinku kręconym na Żmudzi. makłowicz podawał jeszcze świetny przepis
    na ziemniaki z zielonym groszkiem:
    ziemniaki ugotować razem z zielonym groszkiem (może być mrożony), ubic razem na
    puree, podawać polane skwarkami i kiszoną kapustą.

    Obie potrawy proste i pycha.
  • pulcheriaa 25.08.03, 09:08
    Bardzo prawdopodobne, że to te placki. Byłam pewna, że z kminkiem! ;) W każdym
    razie zrobiłam z kminkiem i były dobre. Dosyć pracochłonne i przyjęte bez
    entuzjazmu, niestety.

    pozdrawiam
  • olejna 25.08.03, 12:12
    A u mnie zajadają się aż uszy się trzęsą. A wcale nie sa takie pracochłonne -
    ziemniaki ubijam tłuczkiem i wyrabiam w garnku w którym sie gotowały, faszeruję
    bezpośrednio przed położeniam na patelnię - czas wykonania to okres gotowania
    ziemniaków + ok. 15 minut.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka