Z czym podać łososia ? Dodaj do ulubionych

  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
  • hej,proszę o radę jakie dodatki można podać do łososia? planuję kolację walentynkową, zakupiłam już steki z łososia frosty ale nie wiem z czym go podać ? wczesniej jadłam go z ryżem i sałatą w sosie jogurtowym ale mój narzeczony nieznosi ryżu? jakie wino można podaćdo tej potrawy ?
  • Gość: majorka IP: *.chello.pl 11.02.08, 19:28
    No szkoda, że nie zamówiłaś hamburgerów z McDonalda...
  • i frosty... podasz ze wszystkim - ziemniakami, ryzami, kaszami,
    warzywami - od z grilla, po duszone i pieczone, owocami na sałatacj
    itp....
  • Nie wiem czy Walentynkowe, ale podam Ci co ja robie (bo Moj nie lubi
    ryb a to akurat mu smakuje) - lososia smaruje odrobina roztopionego
    masla, piekie w pikarniku (nie podam Ci czasu, bo zalezy od grubosci
    kawalka ryby - staram sie nie ususzyc na smierc :-)) podaje z
    frytkami (chunky chips - grubasne frytki, najpierw smaze w nizszej
    temperaturze zeby sie "ugotowaly" w srodku, a potem na maxa zeby
    byly chrupiace) oraz zielonym groszkiem (ugotowanym z zabkiem
    czosnku), "zgniecionym" praska do ziemniakow z odrobina smietanki.
    Moja wersja "fish and chips" i bardzo mi pasuje (p.s. pamietaj ze
    walentynkowo gotujesz wiec nie przesadz z czosnkiem :-)
    Aha... podaje biale wytrawne bo takie obydwoje lubimy :-)

    Powodzenia!!!!!!!!!!!!!
  • Gość: Opium IP: *.chello.pl 11.02.08, 22:42
    dobry pomysł z tym łososiem, może też takie coś zrobię. Ja to bym go
    w folię zawineła, czosnek pokroiła w dzwonki, trochę masła, może
    papryka do tego, zakręciła folią i do pieca. Potem z cytrynką
    oczywiście i białym pieczywem, wino czerowne, mam obecnie otwarte
    Trapiche, Mendoza-Argentina, 2006, Malbec. Idealne do ryby i nie
    było drogie.
  • ja na walentynmi co roku cos z chłopakiem gotuje, losos był jakies 2
    lata temu a roblismy go w ziołach prowansalskich. Obtoczony w
    ziołach był przysmażony, potem na talerzu dodawalismy do niego masło
    czosnkowe. Jedlismy z ziemniakami (tez z masłem czosnkowym).
    Pychotka :)
  • Robi sie to blyskiem( 20 minut), jest smaczne i wyglada efektownie ... no i bez
    ryzu :)

    Skladniki :
    2 filety lososia
    pol paczki tagliatelle (takie wstazkowate spagetti)
    ~100 ml goracego bulionu warzywnego (moze byc z kostki)
    10-15dkg groszku mrozonego
    ~ 100ml jogurtu naturalnego low-fat
    1-2 szalotki lub pol malej cebulki - drobno pokrojonej w kostke
    posiekana natka

    1. Rozgrzej grill do goraca.
    2. Ugotuj makaron, odcedz i wrzuc z powrotem do gara
    3. W miedzyczasie wyloz folia aluminiowa foremke do pieczenia. Poloz na
    niej lososia i wrzuc pod grilla piekac go ~5 minut z kazdej strony, az bedzie
    ladnie przyrumieniony. Odstaw na bok
    4. Wlej bulion do rondelka i zagotuj go. Dodaj pokrojona szalotke, groszek i
    DUZO pieprzu. Gotuj jakies 5-8 minut.
    5. Teraz podziej widelcem lososia na mniejsze kawalki - jak ci wpadnie pod reke.
    6. Do jogurtu wlej troszke bulionu i rozmieszaj, tak zeby sie zagrzal. Potem
    wlej jogurt do MAKARONU, dodaj rosolek z groszkiem.
    7. Dodaj posiekana pietruszke i lososia. Wymieszaj delikatnie i podaj na talerze.

    Polecam do tego biale sycylijskie wino.
  • Gość: monika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.08, 17:08
    A może placuszki z cukinii ( i można dodać koperku )...
  • Gość: ania_m IP: *.pools.arcor-ip.net 13.02.08, 17:17
    o ej porze roku cukinia wybitnie do bani. ogolnie na lato b. dobry pomysl
  • hej, dzieki za wszystkie rady i tak jak proponuje jacek 1f chyba zdecyduje się na warzywa – może duszone w sosie maślanym ???winko wybiore jakieś białe półwytrawne. Oj te wasze przepisy na brzmą apetycznie ale pewnie jest czasochłonny a ja nie mam go zbyt wiele dlatego korzystam z dań możonych ale zawsze staram się je podać w inny sposów – czasem brak mi pomysłów, pozdrawim
  • Gość: majorka IP: *.chello.pl 13.02.08, 18:26
    Weroniko, upieczenie łososia nie-gotowca wcale nie trwa o wiele
    dłużej niż upieczenie mrożonki, a nie wiadomo, co siedzi w tych
    dziwnych panierkach, nie mówiąc już o tym, że takie gotowe danie
    wychodzi po prostu drożej! Rybę wystarczy doprawić, wysmarować oliwą
    albo masłem, skropić cytryną - albo nie i zawinąć w folię - tłustą
    rybę niekoniecznie. Oczywiście są też bardziej pracochłonne
    sposoby :) Pozdrawiam - Majorka
  • ... i to caly : ryba + makaron + sos
  • Dwa steki z lososia zamarynowac w oliwie, posypac ziolami / szalwia,
    tymianek i in./, ostra papryczka, zielenina. Odstawic na godz.,potem
    doprawic sola, pieprzem i sokiem cytrynowym. Obwinac plastrem
    cienkie surowej wedzonej szynki, typu parmenska i zapiec w
    piekarniku ok. 8 min. / stek ok. 150 g /.
    Podawac z zielonymi gotowanymi warzywami, jak: brokuly, fasolka
    szparagowa i in.
    Podaje najczesciej z ziemniakami / fr. zapiekanka z Delfinatu lub
    inna /, frytkami lub krokietami.
  • Gość: :) IP: *.aster.pl 13.02.08, 22:22
    Może na walentynkową kolację podać z czymś
    innym niż groszek, brokuł czy fasolka szparagowa :))
  • Czyli.................
  • ;-)
  • już nie podam swojego przepisu, który poznałem 20 lat temu w Szwecji w muzeum
    łososia w Morum (brak umlautów), bo wymaga świeżej ryby a nie gotowca. pozdrawiam
    --
    poszukuję starych książek kucharskich
  • Dzwonka świeżego łososia posmarować oliwą zmieszaną z ziołami: mięta, szczypta
    szałwii, koperek i co kto lubi. odstawić na 2-3 godziny. położyć na rozgrzanym
    ruszcie lub grilu, piec do miękkości (zależnie od wielkości dzwonek) podlewając
    marynatą (do marynaty można do podlewania dodać trochę białego wina np.
    półwytrawnego)
    Podawać z pieczonymi ćwiartkami ziemniaków z ziołami lub z młodymi ziemniakami z
    koperkiem.
    Łososia podajemy na liściu sałaty, w środek dzwonka wkładamy trochę czarnego
    kawioru i z boków przyozdabiamy rakami (gotowanymi w koprze i posmarowanymi
    masłem) i owocami miechunki rozdętej, )dla obcojęzycznych "Cape Gooseberry"
    www.lookgaleria.pl/?s=cdrf&p=10602&szukaj_wyswietlpo=30&d=&start_p=&start=0#top)
    pozdrawiam
    --
    poszukuję starych książek kucharskich
  • Gość: benek IP: *.aster.pl 14.02.08, 08:51
    ja bym podal z sałatka z cykorii
  • Gość: majorka IP: *.chello.pl 14.02.08, 09:55
    A może Cię jednak podkusi, bo ja chętnie skorzystam!
  • Gość: senin IP: *.bri.connect.net.au 14.02.08, 10:44
  • Ja robie lososia w najprostszy mozliwy sposob, czyli umyte i
    osuszone kawalki klade na blaszce , posypuje sola i swiezo zmielonym
    pieprzem i wstawiam do pieca na 180C na 10-12 minut. Prosto, bardzo
    szybko i zawsze dobrze. Do tego male ziemniaczki ( tzw. baby) z
    odrobina masla ( do malutkich ziemniakow mam dostep caly rok). I
    warzywa zrobione na parze - innacze rzeczy sa dla mnie zbyt mocne do
    takiego kompletu.
  • Gość: sasanka IP: *.intersc.com.pl 14.02.08, 14:27
    no jednak łosoś frosty i żarcie z maca to niebo a ziemia. jak morzesz
    porównywać?? weronika nie martw się.ja tego łososia kupuję często bo smaczny jest :)
  • podawać tego przepisu, bo nie zawiera produktów Frosty. Zrobiłem to jednak na
    prośbę Majorki.
    Dodam jeszcze, że wolę łososia bałtyckiego niż norweskiego
    Pozdrawiam
    --
    poszukuję starych książek kucharskich
  • Gość: majorka IP: *.chello.pl 14.02.08, 22:43
    bardzo dziękuję, wkrótce skorzystam :)
  • hej, podajecie smakowite przepisy i chyba kiedy będę miała luźniejszy dzień skuszę się i skorzystam, tymczasem mogę wam powiedzieć , że kolacja wyszła super jak zawsze przy sprawdzonych daniach. W zasadzie nie jestem asem w gotowaniu i przy szczególnych okazjach nie mogę pozwolić sobie na wpadkę ale te wasze przepisiki są tak apetyczne ,że spróbuję coś tam ugotować i przetestuję najpierw na sobie.
  • hej, podajecie smakowite przepisy i chyba kiedy będę miała luźniejszy dzień skuszę się i skorzystam, tymczasem mogę wam powiedzieć , że kolacja wyszła super jak zawsze przy sprawdzonych daniach. W zasadzie nie jestem asem w gotowaniu i pewnie dlatego czesto korzystam z gotowych dan, lub roznego rodzaju mrozonek i przy szczególnych okazjach nie mogę pozwolić sobie na wpadkę ale te wasze przepisiki są tak apetyczne ,że spróbuję coś tam ugotować i przetestuję najpierw na sobie.
  • Gość: trans IP: *.zone4.bethere.co.uk 07.02.14, 18:49
    Tatar
  • Gość: sonia7 IP: *.dynamic.chello.pl 23.02.14, 00:48
    Polecam z podać łososia z gotowanymi zielonymi szparagami oblanymi masłem oraz z młodymi ziemiakami opruszonymi pietruszką.
  • Gość: pawcio IP: *.29.164.165.threembb.co.uk 07.07.14, 04:15
    Ja moja droga mojej kobiecie podaje grilowanego lososia na risotto pieczarkowym ozdobionym w cukinie. A na przystawke pesto szpinakowe i chrupka buleczka i do tego wino i reszta to juz niebo w gebie
  • Ryb się nie jada :)
  • Gość: shgsg IP: *.dynamic.chello.pl 07.07.14, 12:08
    ryby się jada, bo są smaczne i zdrowe
  • Gość portalu: shgsg napisał(a):

    > ryby się jada, bo są smaczne i zdrowe

    Ryby najlepiej czuja się, gdy pluskają w wodzie. One czują, myślą, chcą żyć, jak ty.
  • Gość portalu: shgsg napisał(a):

    > ryby się jada, bo są smaczne i zdrowe

    ...i są po to, żeby je jeść. Właśnie się dowiedziałam że w weekend jadę łowić ryby, nie mogę się doczekać.
    :-)

    --
    Chaotyczna neutralna.
  • Gość: x IP: *.dip0.t-ipconnect.de 07.07.14, 16:23
    Gość portalu: trans napisał(a):

    > Tatar

    jak najbardziej, z bagietka i sałatka;)
  • filippa.pippa napisała:

    > A jak złapiesz rybę na haczyk, to ja jak zakatrupisz? Nożem, czy kamieniem?

    Kamień? Dziwną masz metodę, mnie nie przyszłoby to do głowy, tobie najwyraźniej tak skoro o tym piszesz. Nie wiem, skąd w tobie taka agresja w stosunku do ryb, może poczytaj o tym, jak zabić błyskawicznie żeby ryby nie męczyć a wyżyj się na siłowni.

    --
    Chaotyczna neutralna.

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Zadaj pytanie na Forum

Za darmo

Na każdy temat

Tysiącom użytkowników

Zapytaj

Bestsellery

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.