• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
Dodaj do ulubionych

Z czym podać łososia ?

  • 11.02.08, 18:54
    hej,proszę o radę jakie dodatki można podać do łososia? planuję kolację walentynkową, zakupiłam już steki z łososia frosty ale nie wiem z czym go podać ? wczesniej jadłam go z ryżem i sałatą w sosie jogurtowym ale mój narzeczony nieznosi ryżu? jakie wino można podaćdo tej potrawy ?
    Edytor zaawansowany
    • Gość: majorka IP: *.chello.pl 11.02.08, 19:28
      No szkoda, że nie zamówiłaś hamburgerów z McDonalda...
      • 11.02.08, 19:52
        i frosty... podasz ze wszystkim - ziemniakami, ryzami, kaszami,
        warzywami - od z grilla, po duszone i pieczone, owocami na sałatacj
        itp....
      • Gość: sasanka IP: *.intersc.com.pl 14.02.08, 14:27
        no jednak łosoś frosty i żarcie z maca to niebo a ziemia. jak morzesz
        porównywać?? weronika nie martw się.ja tego łososia kupuję często bo smaczny jest :)
    • 11.02.08, 21:09
      Nie wiem czy Walentynkowe, ale podam Ci co ja robie (bo Moj nie lubi
      ryb a to akurat mu smakuje) - lososia smaruje odrobina roztopionego
      masla, piekie w pikarniku (nie podam Ci czasu, bo zalezy od grubosci
      kawalka ryby - staram sie nie ususzyc na smierc :-)) podaje z
      frytkami (chunky chips - grubasne frytki, najpierw smaze w nizszej
      temperaturze zeby sie "ugotowaly" w srodku, a potem na maxa zeby
      byly chrupiace) oraz zielonym groszkiem (ugotowanym z zabkiem
      czosnku), "zgniecionym" praska do ziemniakow z odrobina smietanki.
      Moja wersja "fish and chips" i bardzo mi pasuje (p.s. pamietaj ze
      walentynkowo gotujesz wiec nie przesadz z czosnkiem :-)
      Aha... podaje biale wytrawne bo takie obydwoje lubimy :-)

      Powodzenia!!!!!!!!!!!!!
      • Gość: Opium IP: *.chello.pl 11.02.08, 22:42
        dobry pomysł z tym łososiem, może też takie coś zrobię. Ja to bym go
        w folię zawineła, czosnek pokroiła w dzwonki, trochę masła, może
        papryka do tego, zakręciła folią i do pieca. Potem z cytrynką
        oczywiście i białym pieczywem, wino czerowne, mam obecnie otwarte
        Trapiche, Mendoza-Argentina, 2006, Malbec. Idealne do ryby i nie
        było drogie.
    • 13.02.08, 15:23
      ja na walentynmi co roku cos z chłopakiem gotuje, losos był jakies 2
      lata temu a roblismy go w ziołach prowansalskich. Obtoczony w
      ziołach był przysmażony, potem na talerzu dodawalismy do niego masło
      czosnkowe. Jedlismy z ziemniakami (tez z masłem czosnkowym).
      Pychotka :)
    • 13.02.08, 15:58
      Robi sie to blyskiem( 20 minut), jest smaczne i wyglada efektownie ... no i bez
      ryzu :)

      Skladniki :
      2 filety lososia
      pol paczki tagliatelle (takie wstazkowate spagetti)
      ~100 ml goracego bulionu warzywnego (moze byc z kostki)
      10-15dkg groszku mrozonego
      ~ 100ml jogurtu naturalnego low-fat
      1-2 szalotki lub pol malej cebulki - drobno pokrojonej w kostke
      posiekana natka

      1. Rozgrzej grill do goraca.
      2. Ugotuj makaron, odcedz i wrzuc z powrotem do gara
      3. W miedzyczasie wyloz folia aluminiowa foremke do pieczenia. Poloz na
      niej lososia i wrzuc pod grilla piekac go ~5 minut z kazdej strony, az bedzie
      ladnie przyrumieniony. Odstaw na bok
      4. Wlej bulion do rondelka i zagotuj go. Dodaj pokrojona szalotke, groszek i
      DUZO pieprzu. Gotuj jakies 5-8 minut.
      5. Teraz podziej widelcem lososia na mniejsze kawalki - jak ci wpadnie pod reke.
      6. Do jogurtu wlej troszke bulionu i rozmieszaj, tak zeby sie zagrzal. Potem
      wlej jogurt do MAKARONU, dodaj rosolek z groszkiem.
      7. Dodaj posiekana pietruszke i lososia. Wymieszaj delikatnie i podaj na talerze.

      Polecam do tego biale sycylijskie wino.
    • Gość: monika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.08, 17:08
      A może placuszki z cukinii ( i można dodać koperku )...
      • Gość: ania_m IP: *.pools.arcor-ip.net 13.02.08, 17:17
        o ej porze roku cukinia wybitnie do bani. ogolnie na lato b. dobry pomysl
        • 13.02.08, 17:57
          hej, dzieki za wszystkie rady i tak jak proponuje jacek 1f chyba zdecyduje się na warzywa – może duszone w sosie maślanym ???winko wybiore jakieś białe półwytrawne. Oj te wasze przepisy na brzmą apetycznie ale pewnie jest czasochłonny a ja nie mam go zbyt wiele dlatego korzystam z dań możonych ale zawsze staram się je podać w inny sposów – czasem brak mi pomysłów, pozdrawim
          • Gość: majorka IP: *.chello.pl 13.02.08, 18:26
            Weroniko, upieczenie łososia nie-gotowca wcale nie trwa o wiele
            dłużej niż upieczenie mrożonki, a nie wiadomo, co siedzi w tych
            dziwnych panierkach, nie mówiąc już o tym, że takie gotowe danie
            wychodzi po prostu drożej! Rybę wystarczy doprawić, wysmarować oliwą
            albo masłem, skropić cytryną - albo nie i zawinąć w folię - tłustą
            rybę niekoniecznie. Oczywiście są też bardziej pracochłonne
            sposoby :) Pozdrawiam - Majorka
            • 14.02.08, 00:21
              już nie podam swojego przepisu, który poznałem 20 lat temu w Szwecji w muzeum
              łososia w Morum (brak umlautów), bo wymaga świeżej ryby a nie gotowca. pozdrawiam
              --
              poszukuję starych książek kucharskich
              • Gość: majorka IP: *.chello.pl 14.02.08, 09:55
                A może Cię jednak podkusi, bo ja chętnie skorzystam!
          • 13.02.08, 20:43
            ... i to caly : ryba + makaron + sos
    • 13.02.08, 22:02
      Dwa steki z lososia zamarynowac w oliwie, posypac ziolami / szalwia,
      tymianek i in./, ostra papryczka, zielenina. Odstawic na godz.,potem
      doprawic sola, pieprzem i sokiem cytrynowym. Obwinac plastrem
      cienkie surowej wedzonej szynki, typu parmenska i zapiec w
      piekarniku ok. 8 min. / stek ok. 150 g /.
      Podawac z zielonymi gotowanymi warzywami, jak: brokuly, fasolka
      szparagowa i in.
      Podaje najczesciej z ziemniakami / fr. zapiekanka z Delfinatu lub
      inna /, frytkami lub krokietami.
      • Gość: :) IP: *.aster.pl 13.02.08, 22:22
        Może na walentynkową kolację podać z czymś
        innym niż groszek, brokuł czy fasolka szparagowa :))
        • 13.02.08, 22:53
          Czyli.................
          • 13.02.08, 23:54
            ;-)
            • Gość: benek IP: *.aster.pl 14.02.08, 08:51
              ja bym podal z sałatka z cykorii
    • 14.02.08, 01:16
      Dzwonka świeżego łososia posmarować oliwą zmieszaną z ziołami: mięta, szczypta
      szałwii, koperek i co kto lubi. odstawić na 2-3 godziny. położyć na rozgrzanym
      ruszcie lub grilu, piec do miękkości (zależnie od wielkości dzwonek) podlewając
      marynatą (do marynaty można do podlewania dodać trochę białego wina np.
      półwytrawnego)
      Podawać z pieczonymi ćwiartkami ziemniaków z ziołami lub z młodymi ziemniakami z
      koperkiem.
      Łososia podajemy na liściu sałaty, w środek dzwonka wkładamy trochę czarnego
      kawioru i z boków przyozdabiamy rakami (gotowanymi w koprze i posmarowanymi
      masłem) i owocami miechunki rozdętej, )dla obcojęzycznych "Cape Gooseberry"
      www.lookgaleria.pl/?s=cdrf&p=10602&szukaj_wyswietlpo=30&d=&start_p=&start=0#top)
      pozdrawiam
      --
      poszukuję starych książek kucharskich
      • Gość: senin IP: *.bri.connect.net.au 14.02.08, 10:44
        • 14.02.08, 21:33
          podawać tego przepisu, bo nie zawiera produktów Frosty. Zrobiłem to jednak na
          prośbę Majorki.
          Dodam jeszcze, że wolę łososia bałtyckiego niż norweskiego
          Pozdrawiam
          --
          poszukuję starych książek kucharskich
          • Gość: majorka IP: *.chello.pl 14.02.08, 22:43
            bardzo dziękuję, wkrótce skorzystam :)
    • 14.02.08, 10:58
      Ja robie lososia w najprostszy mozliwy sposob, czyli umyte i
      osuszone kawalki klade na blaszce , posypuje sola i swiezo zmielonym
      pieprzem i wstawiam do pieca na 180C na 10-12 minut. Prosto, bardzo
      szybko i zawsze dobrze. Do tego male ziemniaczki ( tzw. baby) z
      odrobina masla ( do malutkich ziemniakow mam dostep caly rok). I
      warzywa zrobione na parze - innacze rzeczy sa dla mnie zbyt mocne do
      takiego kompletu.
      • 15.02.08, 20:08
        hej, podajecie smakowite przepisy i chyba kiedy będę miała luźniejszy dzień skuszę się i skorzystam, tymczasem mogę wam powiedzieć , że kolacja wyszła super jak zawsze przy sprawdzonych daniach. W zasadzie nie jestem asem w gotowaniu i przy szczególnych okazjach nie mogę pozwolić sobie na wpadkę ale te wasze przepisiki są tak apetyczne ,że spróbuję coś tam ugotować i przetestuję najpierw na sobie.
      • 15.02.08, 20:12
        hej, podajecie smakowite przepisy i chyba kiedy będę miała luźniejszy dzień skuszę się i skorzystam, tymczasem mogę wam powiedzieć , że kolacja wyszła super jak zawsze przy sprawdzonych daniach. W zasadzie nie jestem asem w gotowaniu i pewnie dlatego czesto korzystam z gotowych dan, lub roznego rodzaju mrozonek i przy szczególnych okazjach nie mogę pozwolić sobie na wpadkę ale te wasze przepisiki są tak apetyczne ,że spróbuję coś tam ugotować i przetestuję najpierw na sobie.
    • Gość: trans IP: *.zone4.bethere.co.uk 07.02.14, 18:49
      Tatar
      • Gość: x IP: *.dip0.t-ipconnect.de 07.07.14, 16:23
        Gość portalu: trans napisał(a):

        > Tatar

        jak najbardziej, z bagietka i sałatka;)
    • Gość: sonia7 IP: *.dynamic.chello.pl 23.02.14, 00:48
      Polecam z podać łososia z gotowanymi zielonymi szparagami oblanymi masłem oraz z młodymi ziemiakami opruszonymi pietruszką.
    • Gość: pawcio IP: *.29.164.165.threembb.co.uk 07.07.14, 04:15
      Ja moja droga mojej kobiecie podaje grilowanego lososia na risotto pieczarkowym ozdobionym w cukinie. A na przystawke pesto szpinakowe i chrupka buleczka i do tego wino i reszta to juz niebo w gebie
    • 07.07.14, 09:15
      Ryb się nie jada :)
      • Gość: shgsg IP: *.dynamic.chello.pl 07.07.14, 12:08
        ryby się jada, bo są smaczne i zdrowe
        • 07.07.14, 12:15
          Gość portalu: shgsg napisał(a):

          > ryby się jada, bo są smaczne i zdrowe

          Ryby najlepiej czuja się, gdy pluskają w wodzie. One czują, myślą, chcą żyć, jak ty.
        • 07.07.14, 15:37
          Gość portalu: shgsg napisał(a):

          > ryby się jada, bo są smaczne i zdrowe

          ...i są po to, żeby je jeść. Właśnie się dowiedziałam że w weekend jadę łowić ryby, nie mogę się doczekać.
          :-)

          --
          Chaotyczna neutralna.
    • 07.07.14, 17:31
      filippa.pippa napisała:

      > A jak złapiesz rybę na haczyk, to ja jak zakatrupisz? Nożem, czy kamieniem?

      Kamień? Dziwną masz metodę, mnie nie przyszłoby to do głowy, tobie najwyraźniej tak skoro o tym piszesz. Nie wiem, skąd w tobie taka agresja w stosunku do ryb, może poczytaj o tym, jak zabić błyskawicznie żeby ryby nie męczyć a wyżyj się na siłowni.

      --
      Chaotyczna neutralna.
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.