Dodaj do ulubionych

Papryka na zimę

IP: *.lapy.sdi.tpnet.pl 23.08.03, 16:24
Kupiłam 5kg papryki I co z nią zrobić ?
Edytor zaawansowany
  • Gość: Grazyna IP: *.nsm.pl 23.08.03, 20:14
    Kiedys tez bawilam sie w wekowanie.Teraz prawie wszysto zamrazam.Włóz pokrojaną
    w dosc duze kawalki papryke(oczywiscie bez pestek) na podgrzany olej.I na malym
    ogniu pod przykryciem ok 15 min.Mozna potrzasac garnkiem,aby sie nie
    przypalilo.Ostudzic i do zamrazarki.Ja jeszcze dodaje do smazenia
    cukinie,pomidory bez skórki(najlepsze Lima-maja malo soku),baklazany.Zima to
    rozmrazam i dodaje do podsmazonej cebulki z czosnkiem i jak ugotuje sie ryz
    obiad gotowy.Smacznego.
  • Gość: lola IP: korbank:* / 10.0.0.* 24.08.03, 09:20
    Kroje i taką surową zamrazam, zimą jak znalazł
  • Gość: Ewa IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 24.08.03, 12:05
    mam przepis na paprykę po macedońsku/wspaniała,wypróbowana w zeszłym roku/jak
    Cię zainteresuje napisz- podam
  • Gość: Tess IP: *.telia.com 24.08.03, 12:21
    Ewo,,,,
    ja ,jestem zainteresowana,
    warto cos nowego sprobowac
    i zapelnic spizarnie na zime,,,,z gory dziekuje,,,pozdrawiam,,,,
  • goska35 24.08.03, 16:23
    A ja polecam paprykę konserwową - na ostro

    Paprykę pokroić, włożyc do jakiegoś naczynia (ja robię to w zlewozmywaku),
    zalać wrzątkiem, parzyć przez 2-3 minuty (papryka mięknie i robi się
    plastyczniejsza, łatwiej ułożyć w słoiczkach). Ostygniętą włożyć do słoiczków,
    dodać 2-3 plasterki ostrej papryki, zalać zalewą i łyżeczką oliwy. Zakręcić i
    zagotowac (około 20-25 minut).

    Zalewa:
    4 szklanki wody
    8 łyżek octu
    4 łyżki cukru
    1 łyżka soli

    Jest pyszna, a najlepsza jak postoi i przejdzie smakiem ostrej paparyczki
    Pozdrawiam
  • Gość: Ewa IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 24.08.03, 21:32
    PAPRYKA PO MACEDOŃSKU" -ocena "rewelacja"
    składniki:
    papryka - 10-12 szt
    sos
    ocet winny - 1 łyżka
    cukier 1 łyżeczka
    czosnek duży 4 ząbki/jak ktoś lubi może być 5
    olej 4 łyżki
    sól wg uznania
    sposób wykonania
    W piekarniku upiec paprykę / 220 stopni -ok.20-30 minut/papryka ma stać-po 15
    minutach odwracamy ją z góry na dół.Gorącą dajemy do foliowej torby,zawiązując
    i taki tobołek wsadzamy do miski / sok wycieka......./ i odstawiamy na 5-6
    godzin.
    Następnie obieramy dokładnie ze skórki i kroimy w cienkie paski lub
    plastry /zalewamy sosem i dokładnie mieszamy.Gotowe wsadzamy do słoikow ,po
    paru godzinach można już jeść.
    Może stać w lodówce nawet miesiąc.
    Ja robię na zimę bez pasteryzacji, w gorące i wyparzone słoiki/albo można
    chwilę pogotowac/
  • uleczkaj 25.08.03, 11:18
    Gość portalu: Ewa napisał(a):

    > PAPRYKA PO MACEDOŃSKU" -ocena "rewelacja"
    > składniki:
    > papryka - 10-12 szt
    > sos
    > ocet winny - 1 łyżka
    > cukier 1 łyżeczka
    > czosnek duży 4 ząbki/jak ktoś lubi może być 5
    > olej 4 łyżki
    > sól wg uznania
    > sposób wykonania
    > W piekarniku upiec paprykę / 220 stopni -ok.20-30 minut/papryka ma stać-po 15
    > minutach odwracamy ją z góry na dół.Gorącą dajemy do foliowej
    torby,zawiązując
    > i taki tobołek wsadzamy do miski / sok wycieka......./ i odstawiamy na 5-6
    > godzin.
    Następnie obieramy dokładnie ze skórki i kroimy w cienkie paski lub
    > plastry /zalewamy sosem i dokładnie mieszamy.Gotowe wsadzamy do słoikow ,po
    > paru godzinach można już jeść.
    > Może stać w lodówce nawet miesiąc.
    > Ja robię na zimę bez pasteryzacji, w gorące i wyparzone słoiki/albo można
    > chwilę pogotowac/
    Mam pytania do Twojego wielce obiecującego przepisu:
    Czy do sosu nie dodaje się wody? Ząbki czosnku w całości czy zmiażdżone?
    Ulka
  • Gość: Ewa IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 26.08.03, 21:53
    nie trzeba wody,masz przecież olej- czosnek przez praskę
  • anlukas 26.08.03, 22:39
    zieloną paprykę można kisić identycznie jak ogórki.
  • Gość: Maryna IP: 195.94.199.* 27.08.03, 00:52
    Gość portalu: ha14 napisał(a):

    > Kupiłam 5kg papryki I co z nią zrobić ?
    Ja najpierw myślę a póżniej kupuję...?

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka