Czy da się upiec 2 biszkopty na raz? Dodaj do ulubionych

  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
  • Muszę upiec dwa biszkpty (ciemny i jasny) i szybciej byłoby je razem
    włożyc do piekarnika.
    Ale czy wyjdą? nie opadną?
    Mam piekarnik elektryczny z termoobiegiem (jeżeli to ma zanczenie) i
    ma funkcję kilku "form" na raz.
    Ale nigdy nie próbowałam i w ogóle to od niedawan mam elektryczny
    więc zupełnie nie mam doświadczenia...
    I czy tak samo będzie np z tartą?

    czy ktoś piecze jednocześnie 2 rzeczy?

    Z góry dziekuję za rady.
  • Termoobieg jest właśnie po to, żeby można piec kilka rzeczy na raz.

    Tym bardziej, że Twój sprzęt posiada funkcję "wiele blach" :)

    --
    Moja strona: poszukiwaczesmaku.pl
  • mam piekarnik ze wszystkimi funkcjami, które wymienilaś
    pieklam "na raz" dwie blachy kruchych ciastek i tarty, tez z kruchego
    jednak profilaktycznie w połowie pieczenia zamieniałam je miejscami -
    z instrukcji obsługi piekarnika wynikało, że nie trzeba, ale jednak
    wolałam nie ryzykować
  • Gość: ma_go IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.08, 11:40
    piekę bułki na dwóch poziomach i placki drozdzowe/ z termoobiegiem.
    Chyba nie ma powodu, zeby biszkopt miał się nie udać?
    Musisz chyba poswięcić się dla dobra FK i potem to opisać:)
  • Gość: fankakuchni IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.02.08, 11:47
    Ja piekłam w termoobiegu naraz 3 blachy-
    2 biszkopty, 1 wkładkę kokosową.
    Pod koniec można wymienić górną na dolną
    żeby się równo upiekło.
    Zawsze piekę 2lub 3 blachy,lub 6 keksówek-na 2 poziomach
    np:chlebki, chałki.Póżniej połowę mrożę i mam zapas
  • no to włożę dwa biszkopty!
    I mam nadzieję, ze wyjdą bo to na tort na drugie urodziny synka - ma
    byc wóz strażacki :)
    jeszcze raz dziejkuję!!!

  • W termoobiegu piekłam dwa serniki, rogaliki na trzech poziomach, bez
    przekładania i wyszło dobrze ale biszkopty piekę osobno bez
    termoobiegu.
  • czy próbowałaś i nie wyszło czy wolisz nie ryzykować?
  • Mam piekarnik gazowy, raczej bez termoobiegu, też zastanawiam się czy można piec
    dwa ciasta równocześnie?
    beata_k75
  • Biszkopt zawsze wychodził mi dobry. Po zmianie kuchenki na
    elektryczną upiekłam w termoobiegu i to była klęska. Upiekł sie
    wprawdzie ale chyba biszkoptowi wichura przy wyrastaniu nie służy.
    Więcej nie próbowałam i piekę tylko z włączoną dolną grzałką. Nie
    wiem jak to jest bo dziewczyny pieką podobno w termoobiegu i piszą,
    że jest ok.
  • Jak pisałem w pierwszym poście na samej górze, kluczem do możliwości pieczenia
    na dwóch różnych poziomach jest termoobieg, czyli wymuszony obieg gorącego
    powietrza, bo to ono własnie, a nie Jozin z Mazin, piecze ciasta.

    Jeśli posiadasz zatem piekarnik gazowy, bez termoobiegu (gazowe chyba w ogóle go
    nie mają zresztą), możesz co najwyżej upiec dwa ciasta na jednym poziomie, np
    dwie okrągłe blaszki. Jeśli zajmiesz dwa poziomy, jedno upiecze się od góry, a
    drugie od dołu.

    Jeśli Jozin z Mazin to faktycznie Potwór z Bagien, to tak upieczone ciasta można
    przeznaczyć dla niego właśnie :)

    --
    Moja strona: poszukiwaczesmaku.pl
  • Tak to jest z piecami.
    Moj np (elektryczny z termoobiegiem) na wlaczonym termoobiegu
    kladzie wszystkie ciasta procz bez, kruchego i francuskiego.

    Imo nawet, jesli dwa biszkopty naraz na termoobiegu wyjda, to wyjda
    suche i lamliwe (dobry biszkopt powinien byc elastyczny, dlatego
    piecze sie go krotko w wysokiej temperaturze - zeby nie wysechl)

    Jesli tak wyjdzie autorce watku, proponuje, zeby wstawila go na noc
    do lodowki - odzyska elastycznosc (tylko najpierw nalezy z lodowki
    usunac ogorki kiszone i itd!)

    --
    -So, we’re the last feminists? Feminism dies with my generation?
    -It is to be hoped for, dear.
  • Gość: fanka kuchni IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.02.08, 07:41
    Przecież to zależy od składników.

    Nie ma co straszyć- z 10 lat piekę w termoobiegu,
    właśnie dlatego że można na różnych poziomach naraz.
    Jak komuś się udaje sernik , albo drożdżówki,
    to tym bardziej biszkopt.
  • >Jeśli posiadasz zatem piekarnik gazowy, bez termoobiegu (gazowe
    chyba w ogóle go nie mają zresztą),<

    To chyba jasne, że gazowe w ogóle nie mają. Wyobrażasz sobie palacy
    sie płomien gazu w przeciągu?
  • > Nie ma co straszyć- z 10 lat piekę w termoobiegu<

    Też z dziesięć lat pieke w termoobiegu. Piekę wszelkie ciasta, mięso
    i zapiekanki. Jest wygodniej, szybciej a co za tym idzie taniej. To,
    że udaje się np. sernik jeszcze nie oznacza, że musi udac się
    biszkopt. Biszkopt jest ciastem bardzo delikatnym, wyrasta dopiero w
    piekarniku. Na to wyrastanie potrzebuje trochę czasu, odpowiedniej
    temp. i spokoju. Termoobieg nie stwarza takich warunków. Po pierwsze
    termoobieg sprawia, że szybciej ścina się "skórka" i to co wewnątrz
    nie ma już gdzie wyrastać, może powstać zakalec. Po drugie w czasie
    pieczenia w piekarniku jest duzy ruch powietrza, to prawdziwy
    przeciąg, który powoduje że ciasto może opadać. Na zdrowy rozum,
    skoro z wyrastającym ciastem drożdzowym należy obchodzic sie
    delikatnie, nie wstrząsać bo opadnie, to z biszkoptem chyba tym
    bardziej. Nie rozumiem dlaczego uważasz, że sernik czy drożdzówka
    (ciasta ciężkie i stabilne) wymagaja więcej uwagi od biszkoptu?
  • To może jednak przed urodzinami nie będę eksperymentować...
    z biszkptem, ale tarty dwie już włożę.

    dziękuję!

  • Tydzień temu piekłam pierwszy raz w elektrycznym, faktycznie wyszedł
    trochę suchy. Dzieci i tak zjadły :) ale tak na przyszłość
    chciałabym wiedzieć: wysoka temepratura to jaka?
    ja piekłam w 200 stopniach ok godziny chyba - to za długo?
    dziękuję.
    --
    Jeżeli uważasz, że mężczyzna to tylko mężczyzna, masz rację. Jeżeli
    jednak pomyślisz o nim przystojny mężczyzna to jet to już zupełnie
    inny temat.
  • Skoro masz wątpliwości to tak będzie lepiej. Podwójne pieczenie nie
    zabierze aż tak dużo czasu a bedziesz pewniejsza. Wypróbujesz sobie
    w spokojnej chwili a wtedy napisz, proszę jak wyszło. Życzę miłej
    zabawy, smacznych wypieków a synkowi samych słonecznych dni.
  • Gość: x IP: *.PH-1511G-BSR64K-02.ish.de 29.02.08, 10:54
    je wlozysz do zmywarki:DDDD
    wiecej zaufania do techniki;-)
  • Gość: x IP: *.PH-1511G-BSR64K-02.ish.de 29.02.08, 10:56
  • Te 200 stopni jest ok, o ile to jest rzeczywiscie 200 stopni
    (roznie to jest z termostatami w piecykach). A czas pieczenia
    zalezy od grubosci biszkoptu. Wysuszony biszkopt na tort mozna i
    tak nasaczyc (bedzie sie troche kruszyl przy krojeniu, ale to
    drobiazg). Elastycznosc biszkoptu jest za to kwestia istotna przy
    robieniu rolady, wiec w takim przypadku rzeczywiscie warto troche
    pokombinowac - albo z piecykiem, albo wlozyc go na noc do lodowki,
    wtedy ja odzyska.


    --
    O sobie samej była wielkiego mniemania - miała się za największą
    doskonałość w całej Warszawie.
  • :(
  • oczywiście, że płuczę. resztki jedzenia zapychają sitko, a poza tym zmywarka
    ,,pierze'' u nas średnio co 1-2 dni, w tym czasie jedzenie zasycha w
    trudnozmywalną skorupę ( dla oszczędnego programu trudną do pokonania)
    --
    "Nauka uspokaja. Sztuka jest po to, by denerwować."
  • Gość: fanka kuchni IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.02.08, 12:44
    No i Dziewczyna zrezygnowała--będą 2 tarty.
    A kto widział piec biszkopt w 200st,lepiej
    piec w 160-180najwyżej, napewno sie uda.
    Delikatnie go traktujmy ,to będzie delikatny.
    --I właśnie, do kogo teraz mieć zaufanie,
    jak ludzie piszą różne rzeczy.
    Trzeba samej spróbować i zaprzyjażnić się z własnym
    piekarnikiem.

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Okazje.info.pl

Bestsellery

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.