Dodaj do ulubionych

Dlaczego robi się zakalec?

02.03.08, 11:00
Hej,

mam taki "smaczny" przepis na ciasto, które można zrobic bez mleka (
z margaryną bezmleczną) a niestety na razie tylko takie mogę jeść.

I generalnie cisto mi smakuje (nawet z zakalcem) ale jednak
denerwuje mnie obeczność tego zakalca, a poza tym juz gosci nim nie
pozęstuję.

Przepis jest z opakowania proszku do pieczenia i stosuje sie do
niego ściśle.

Postanowiłam przepisac ten przepis i zapytać Was co Waszym zdaniem
może powodować ten zakalec. Co zmienić, ulepszyć w tym przepisie? Na
co uważać?

Dodam, że pieke w piekarniku elektryczny i ustawiam na grzanie z
góry i z dołu.

A oto przepis na Babkę piaskową:

20 dkg (1 szklanka) mąki pszennej
15 dkg (7 łyżek) mąki ziemniaczanej
20 dkg (niepełna szklanka) cukru
25 dkg margaryny
4 jaja
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
Tłuszcz i bułka tarta do formy

1.Margarynę utrzyj z cukrem, stopniowo dodawaj żółtka i dalej ucieraj
2.Makę ziemniaczaną i pszenną wraz z proszkiem przesiej do masy i
wymieszaj
3.Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie połącz z ciastem
4.Ciasto przełóż do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą podłużnej
formy o dł. Ok. 25 cm
5.Piecz w temperaturze 180-200 stopni około 50 minut
6.Posyp cukrem pudrem lub pokryj lukrem

Przyznam się, że zaglądam do ciast czy się już upiekło i sprawdzam
patyczkiem i na ogół jeszcze nie jest upieczone - moze to mu szkodzi
i trzeba założyć dłuższy czas pieczenia

Bedę wdzięczna za porady, bo mało ciast mogę jeść, a to jest na
dodatek proste i szybkie

pozdr

M.




Edytor zaawansowany
  • 02.03.08, 11:07
    temperaturze i daj ciastu czas w piekarniku na "ochłonięcie". Generalnie nie
    powinno sie wyciągać ciasta wcześniej niż blcha, w której się piekło ma
    temperaturę ciała. W wielu mijscowościach gospodynie domowe wyrabiają ciasta i
    noszą do upieczenia do piekarni.)))
    --
    Z młodych gniewnych wyrastają starzy wku..eni.
    Agnieszka Osiecka
  • Gość: Sonia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.08, 12:39
    Ciasta piaskowe często wychodzą z zakalcem.Najlepiej ubija się masło
    na puch,ale jeśli nie możesz jeść mlecznych wyrobów,podaję przepis
    Ewy Wachowicz na ciasto bardzo proste i smaczne ,które zrobisz w 5
    minut.Włącz piekarnik na 175 stopni.Do miski wbij 6jaj,6 łyżek
    oliwy,1,5 szklanki mąki,1 łyżęczkę proszku do pieczenia,1 szkl.
    cukru, cukier waniliowy lub starta skórka z cytryny,szczypta
    soli.Wszystko razem wymieszaj mikserem.Tortownicę 26 cm.wyściel
    papierem do pieczenia,wlej ciasto.Wstaw do nagrzanego piekarnika.Po
    20 minutach kiedy zbrązowieje przykrywam kawałkiem folii
    aluminiowej.Po 40 minutach sprawdzam patyczkiem ,jeśli jest suchy
    wyłączam,uchylam lekko drzwiczki po chwili wyjmuję gotowe ciasto.
    Takie ciasto można przełożyć dżemem,kremem,galaretką z owocami,można
    polukrować ale samo też jest smaczne.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.