• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego

Dlaczego robi się zakalec? Dodaj do ulubionych

  • 02.03.08, 11:00
    Hej,

    mam taki "smaczny" przepis na ciasto, które można zrobic bez mleka (
    z margaryną bezmleczną) a niestety na razie tylko takie mogę jeść.

    I generalnie cisto mi smakuje (nawet z zakalcem) ale jednak
    denerwuje mnie obeczność tego zakalca, a poza tym juz gosci nim nie
    pozęstuję.

    Przepis jest z opakowania proszku do pieczenia i stosuje sie do
    niego ściśle.

    Postanowiłam przepisac ten przepis i zapytać Was co Waszym zdaniem
    może powodować ten zakalec. Co zmienić, ulepszyć w tym przepisie? Na
    co uważać?

    Dodam, że pieke w piekarniku elektryczny i ustawiam na grzanie z
    góry i z dołu.

    A oto przepis na Babkę piaskową:

    20 dkg (1 szklanka) mąki pszennej
    15 dkg (7 łyżek) mąki ziemniaczanej
    20 dkg (niepełna szklanka) cukru
    25 dkg margaryny
    4 jaja
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 cukier waniliowy
    Tłuszcz i bułka tarta do formy

    1.Margarynę utrzyj z cukrem, stopniowo dodawaj żółtka i dalej ucieraj
    2.Makę ziemniaczaną i pszenną wraz z proszkiem przesiej do masy i
    wymieszaj
    3.Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie połącz z ciastem
    4.Ciasto przełóż do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą podłużnej
    formy o dł. Ok. 25 cm
    5.Piecz w temperaturze 180-200 stopni około 50 minut
    6.Posyp cukrem pudrem lub pokryj lukrem

    Przyznam się, że zaglądam do ciast czy się już upiekło i sprawdzam
    patyczkiem i na ogół jeszcze nie jest upieczone - moze to mu szkodzi
    i trzeba założyć dłuższy czas pieczenia

    Bedę wdzięczna za porady, bo mało ciast mogę jeść, a to jest na
    dodatek proste i szybkie

    pozdr

    M.




    Zaawansowany formularz
    • 02.03.08, 11:07
      temperaturze i daj ciastu czas w piekarniku na "ochłonięcie". Generalnie nie
      powinno sie wyciągać ciasta wcześniej niż blcha, w której się piekło ma
      temperaturę ciała. W wielu mijscowościach gospodynie domowe wyrabiają ciasta i
      noszą do upieczenia do piekarni.)))
      --
      Z młodych gniewnych wyrastają starzy wku..eni.
      Agnieszka Osiecka
      • Gość: Sonia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.08, 12:39
        Ciasta piaskowe często wychodzą z zakalcem.Najlepiej ubija się masło
        na puch,ale jeśli nie możesz jeść mlecznych wyrobów,podaję przepis
        Ewy Wachowicz na ciasto bardzo proste i smaczne ,które zrobisz w 5
        minut.Włącz piekarnik na 175 stopni.Do miski wbij 6jaj,6 łyżek
        oliwy,1,5 szklanki mąki,1 łyżęczkę proszku do pieczenia,1 szkl.
        cukru, cukier waniliowy lub starta skórka z cytryny,szczypta
        soli.Wszystko razem wymieszaj mikserem.Tortownicę 26 cm.wyściel
        papierem do pieczenia,wlej ciasto.Wstaw do nagrzanego piekarnika.Po
        20 minutach kiedy zbrązowieje przykrywam kawałkiem folii
        aluminiowej.Po 40 minutach sprawdzam patyczkiem ,jeśli jest suchy
        wyłączam,uchylam lekko drzwiczki po chwili wyjmuję gotowe ciasto.
        Takie ciasto można przełożyć dżemem,kremem,galaretką z owocami,można
        polukrować ale samo też jest smaczne.
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.