Dodaj do ulubionych

Czy macie domowe sposoby na kiełki?

03.03.08, 15:49
Czy robicie domowym sposobem kiełki? Bez pudełek specjalnych do kiełkowania
nasion. Ja spróbowałam zrobić kiełki z soczewicy. Namoczyłam w wodzie na dwa
dni a gdy pokazały sie,odcedziłam i przepłukiwałam je dwa, trzy razy dziennie.
Jako naczynia użyłam dzbanka do herbaty/litrowy/i po trzech , czterech dniach
miałam burzę korzeni.Nie probowałam innych nasion, ale soczewica kiełkuje
bardzo dobrze.Używacie kiełki w kuchni? pozdrawiam maria
Edytor zaawansowany
  • 03.03.08, 19:19
    podkoweczka5 napisała:

    > Czy robicie domowym sposobem kiełki?
    ..........
    regularnie zajadam się podkiełkowanym słonecznikiem, siemieniem lnianym czy
    pestkami dyni
    ale raczej tylko moczę w wodzie przez noc a rano zajadam "zupkę" z dodatkiem
    płatków owsianych i np, rodzynek
    to czego nie zjem zostaje na drugi dzień- po odlaniu wody nasionka
    podkiełkowują
  • 04.03.08, 15:58
    Czy nasionka siemienia i słonecznika kupujesz w sklepie spożywczym?pozdrawiam
    maria
  • 04.03.08, 16:51
    Tak, robie kielki w domu w sloiku. Soczewica faktycznie swietnie kielkuje, ale
    moja uwaga, za dlugo trzymasz w wodzie. Wystarczy zostawic do namoczenia na noc.
    Nasionka, ktore stoja dlugo w wodzie moga zaczac gnic. Bardzo dobre sa kielki
    rzodkiewki, roznych zboz (slodziutkie) a lucerna smakuje jak trawa. Moj ulubiony
    przepis na kielki soczewicy tutaj:
    fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,74196654,74196654.html
    --
    Gruzja05.09.2007-23.09.2007
  • 04.03.08, 17:03
    podkoweczka5 napisała:

    > Czy nasionka siemienia i słonecznika kupujesz w sklepie spożywczym?pozdrawiam
    > maria
    ............
    tak - w sklepie spożywczym;
    a słonecznik łuskany - wystarczy przepłukać zalać wodą na noc a rano wodę odlać
    do dalszego kiełkowania wystarczy zwykły słoik z pokrywką w której są otworki
    taki kiełkujący słonecznik wystarczy raz dziennie przepłukać i zajadać
    kiełki przez kilka dni

  • 05.03.08, 10:48
    Mam słonecznik i dynię.Zaczynam hodowlę. Dziękuje za rady. pozdrawiam maria
  • 06.03.08, 16:43
    podkiełkowany słonecznik to pyszna i zdrowa przekąska;
    słoiczek z nasionkami stoi na parapecie a kiełki- jak to kiełki- rosną
  • Gość: abc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.08, 20:23
    A do tych kiełków parę plasterków szynki parmeńskiej, albo westfalskiej,
    musztarda lub majonez.Z braku synki moż być boczek wędzony lub wędzonka
    krotoszyńska.
    Może też być sałatka z kiełkow z majonezem i kurczakiem wędzonym lub pieczonym.
    Albo plaster schabu pieczonego a na nim kiełki z winagretem.
    Plaster pieczonej piersi z indyka z kiełkami i ćwikłą.
    Możliwości jest wiele, wieprzowina, wołowina, drób, dziczyzna.
    mniam
  • 07.03.08, 09:02
    kiełkuję w słoiku, na który nakladam gazę, ściskam gumka i odwracam
    do góry nogami ustawiając np na filiżance by woda spokojnie ociekała
    i nic w słoiku nie zostawało a kiełki nie gniły.
    Nasiona zalewam wodą tylko na noc, potem przelewam wodą 2-3 razy
    dziennie.

    Kiełkuję słonecznika, dynię, siemie lniane a z kupnych nasion do
    kiełkowania brokuła, rzodkiewkę, sezam, fasolkę mung i kapustę
    czerwoną.
  • Gość: Mućka IP: *.lodz.dialog.net.pl 08.03.08, 19:49
    Czy kiełki fasoli mung można jeść na surowo, czy trzeba sparzyć? Mam nadzieję że
    ktoś wie. Szukałam w googlach ale tam nie ma jednoznacznej odpowiedzi.
  • 08.03.08, 23:00
    Kielkow roslin straczkowych nie spozywa sie na surowo. Zreszta, na surowo nie sa smaczne.
    --
    Gruzja 05.09.2007-23.09.2007
  • Gość: Mućka IP: *.lodz.dialog.net.pl 08.03.08, 23:44
    Dziękuję
  • 09.03.08, 19:21
    thiessa napisała:

    > Kielkow roslin straczkowych nie spozywa sie na surowo. Zreszta, na surowo nie
    sa smaczne.
    --
    nie masz racji,
    kiełki strączkowych jada się na surowo
    ( przy kiełkowaniu ok 90% oligosacharydów ulega rozkładowi na cukry
    prostsze - dlatego są łatwo strawne)
    dodaje sie je np. do surówek i sałatek
  • Gość: senin IP: *.bri.connect.net.au 09.03.08, 06:55
    Gość portalu: Mućka napisał(a):

    > Czy kiełki fasoli mung można jeść na surowo, czy trzeba sparzyć?
    Mam nadzieję ż
    > e
    > ktoś wie

    ja nie parze, ale dodaje pod koniec smazenia/gotowania - mozna
    oczywiscie wczesniej aparzyc - ale po co. I tak traca ten smak
    surowizny po kilkudziesieciu sekundach

    dodaje do zup, makaronow i 'stir fry's'
  • 09.03.08, 19:25
    dorota20w napisała:

    > kiełkuję w słoiku,(..).
    > Nasiona zalewam wodą tylko na noc, potem przelewam wodą 2-3 razy
    > dziennie.
    >
    > Kiełkuję , dynię,
    ........
    polecam pestki dyni
    i smaczne i super zdrowy pokarm
    np. wartość białka jest porównywalna do białka z jajka
    (amino acid score -136)
    www.nutritiondata.com/facts-C00001-01c20nS.html
    świetne źródło m.inn żelaza, magnezu i cynku

    ( nastawiam kolejny słoiczek )
  • 11.03.08, 11:55
    Może głupie pytanie, ale co tam...
    czy kupujecie słonecznik i dynie łuskaną taką ze sklepu? paczkowaną?
    a co z soczewicą, też mogę paczkowaną ze sklepu, czy mam kupic
    specjalne nasionka na kiełki (są o wiele droższe i jest ich ździebko
    w paczuszce)
    podpowiedzcie proszę...
    --
    KONKURS-Oddaj swój głos

    Julia
  • 11.03.08, 12:24
    Jakie nasiona np. rzodkiewki powinnam kupić, wydaje mi się, że
    wszystkie paczkowane są zaprawiane. Można to wypłukać, czy znajdę
    gdzieś nie zaprawiane, tzn. siostra znajdzie i pocztą prześle.
    pozdrawiam
  • Gość: ewa IP: *.lanet.net.pl 11.03.08, 19:48
    Ja kupuję specjalne nasiona do kiełkowania-tak się nazywają.
  • 11.03.08, 22:13
    Może źle robię, ale kupuję nasiona w sklepie spożywczym,szukałam takich do
    kiełkowania, ale tam ich nie ma.Czy są specjalne sklepy z takimi nasionami?
    pozdrawiam maria
  • Gość: kaska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.03.08, 22:22
    nasiona do kielkowania sa w sklepach ze zdrowa zywnoscia. mozna tez
    kupic w przez internet. podobno bywaja w sklepach ogrodniczych, ale
    powinno byc na nich napisane, ze sa na kielki.
  • 14.03.08, 19:58
    Kupiłam je w sklepie ogrodniczym, z nasionami.
  • Gość: kaska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.03.08, 22:17
    kielkuje taki zwykly slonecznik ze sklepu - bardzo ladnie wschodzi.
    tak samo zrobilabym z soczewica, fasolka mung i dynia. jedynie
    nasiona brokulow, rzodkiewki i lucerny kupilabym takie specjalne.
    pozdr.
  • 12.03.08, 23:12
    a rzezucha, nikt nie kielkuje rzezuchy? a to takie aromatyczno ostre ziolko ;) hoduje na ligninie, przelewam rano i wieczorem, mam sliczna laczke zielona ;)
  • 14.03.08, 19:59
    corneliss napisała:

    > a rzezucha, nikt nie kielkuje rzezuchy? a to takie aromatyczno ostre ziolko ;)
    ............
    owszem -pycha

    ale rzeżucha to już nie kiełek
    to roślina

    całe to kiełkowanie ma jeszcze jedna zaletę ( prócz wielu innych)-
    mniejszy jest przyrost entropii niż przy gotowaniu pieczeniu i smażeniu

    --
    "Nasze wartości i zasady:prawda,tolerancja,poszanowanie praw ,pomoc
    potrzebującym. Staramy się je czynnie wprowadzać życie..i w
    portalu.-pragniemy,uchronić czytelnika przed inwazją nienawiści,chcemy by
    Czytelnik mógł w znaleźć tu azyl (AGORA)
  • 31.03.08, 15:15
    > ale rzeżucha to już nie kiełek
    > to roślina

    Widziałeś Ty kiedy dorosłą roślinę rzeżuchy? Kilkadziesiąt cm ma, i kwitnie; to
    co sie je to faza liścieni :) Ja bym ją uznała za kiełek.
    --
    A ja wolę Wolę
    Rude i Łaciate
    Ogród Martvej
  • 15.03.08, 11:53
    Rzeżuchę jadłam do tej pory na zielono, nigdy jej nie kiełkowałam, a może kiełki
    lepsze od zielonej?
  • 14.03.08, 19:57
    ja dziś kupiłam specjalne nasiona do kiełków ("specjalne" tzn pewnie
    bez jakichś nawozów czy zapraw), jest to zestaw pikantny. W
    instrukcji jest napisane, że należy je moczyć w wodzie 12h,
    następnie położyć na gazie naciągniętej na słoik z wodą, przyryć (w
    ciemnościach mają lepiej rosnąć). Jak wykiełkują to próbowac, by
    ustalić w jakiej fazie kiełkowania najbardziej nam smakują. Jak mi
    urosną to opisze jak było ;))))))))
  • Gość: Doris IP: 81.210.116.* 31.03.08, 13:01
    Napisz koniecznie, mam chyba te same nasionka i chcę z nich zrobić
    (jak najlepszy) użytek.
    Pytanie od początkującej kiełkomaniaczki, jak dużo ma być wody w
    słoiczku, nie wiem czy gaza z nasionkami ma się stykać z wodą, czy
    woda ma tylko w ciemności i cieple parować...

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.