Dodaj do ulubionych

Co gotujecie na Wielkanoc?

03.03.08, 23:50
Goscie juz sie szykuje, a ja mam zupelna pustke w glowi :(
Barszczy bedzie ... ale co wiecej?

Macie jakies pomysly?
Edytor zaawansowany
  • szynka wędzona, biała kiełbasa, kiełbasa szynkowa, baleron tyle z wędlin. Żurek
    z kiełbasą i jajkiem - zakwas już nastawiony, barszcz czerwony z uszkami.
    Zresztą na jeden dzień nie warto się przemęczać.
    --
    poszukuję starych książek kucharskich
  • Gość: roseanne IP: *.18-58-74.mc.videotron.ca 04.03.08, 00:06
    babka drozdzowa, obowiazkowe risotto ze szparagami
    kurczak faszerowany


    maz pewnie sernik z brzoskwiniami zrobi i chwacit
  • 04.03.08, 09:44
    Na śniadanie jemy co roku to samo:
    żurek z jajkiem,
    kiełbasa biała,
    sałatka jarzynowa,
    wędliny;
    na obiad różnie, w tym roku zrobię chyba królika w sosie śliwkowym
    (bo mi smakuje), albo schab z morelami, do tego ziemniaki nie wiem
    jeszcze w jakiej postaci, albo jakieś kluseczki, do tego jakieś
    warzywa, pewnie ugotuję rosół (bo dla mnie tydzień bez rosołku, to
    tydzień stracony).
    Może ugotuję bigos, bo to dobra potrawa na święta, jak się da radę
    zjeść to dobrze, jak nie to przestoi święta i potem też dobry :).
    W Polsce zawsze piekłam kurczaka, bo wszyscy lubią na zimno z
    sałatką jarzynową i na ciepło, a tutaj mało nas, więc mniej będę
    gotować bo kto to wszystko zje? Wogóle te święta tutaj to nie
    święta :(.
    Jeśli chodzi o ciasta to obowiązkowo robię babkę, mazurki zawsze
    robiła teściowa, w tym roku sama będę musiała spróbować, choć z tymi
    wypiekami u mnie to różnie bywa.
  • 04.03.08, 10:02
    biały barszcz - zakwas:
    gotowanie.onet.pl/24975,0,1,kiszenie_zakwasu_na_bialy_barszcz,ksiazka_przepis.html
    sam "łon":
    gotowanie.onet.pl/24976,0,1,bialy_barszcz,ksiazka_przepis.html
    a na zakwasie białego barszczu lubimy:
    gotowanie.onet.pl/24980,0,1,kurczak_balsamiczny_na_zakwasie_bialego_barszczu,ksiazka_przepis.html
    no i oczywiście sałatka z buraków czerwonych (nie licząc ćwikły):
    gotowanie.onet.pl/23934,0,1,salatka_z_burakow_zachod_slonca,ksiazka_przepis.html
    kulebiak (tradycyjnie u nas nie jadamy chleba - kulebiak wystarczy i to aż nadto):
    gotowanie.onet.pl/23931,0,1,kulebiak_z_pieczarkami,ksiazka_przepis.html
    druga wersja (pierwsza "maszynowa":
    gotowanie.onet.pl/8736,0,1,kulebiak,ksiazka_przepis.html
    W tym roku z opieńkami lub kurkami.
    P.S. Warto rozpropagować to, że biały barszcz nie jest żurkiem. Już nie raz
    trzeba było uczyć zawodowych kucharzy na czym polega różnica.
    --
    Z młodych gniewnych wyrastają starzy wku..eni.
    Agnieszka Osiecka
  • Gość: Karolina IP: *.adsl.alicedsl.de 04.03.08, 10:54
    Czyli na bialy barszcz daje sie taka sama make jak na zurek tylko zalewa sie
    goraca woda. Tak?
  • 04.03.08, 11:37
    żur: ŻYTNIA razowa, biały barszcz PSZENNA razowa.
    Czy to naprawdę jest aż tak skomplikowane? I owszem - na biały barszcz zalewa
    się gorącą.
    --
    Z młodych gniewnych wyrastają starzy wku..eni.
    Agnieszka Osiecka
  • Gość: ania_m IP: *.pools.arcor-ip.net 04.03.08, 12:05
    i jakos kulebiak tylko i wylacznie wtedy sie robi, przez co jest
    highlightem roku :)
    zurku ani barszczu bialego nie robimy wcale, bo nikt nie lubi.
    ewentualnie zupe chrzanowa na wywarze od gotowania bialej kielbasy w
    lany poniedzialek.
    poniewaz boze narodzenie jest w mojej rodzinie kulinarnie rzecz
    biorac mega konserwatywno-tradycyjne, na wielkanoc nie ma od kilku
    lat zadnego kanonu. w zeszlym roku bylo np motto "stol na zielono" i
    wiekszosc potraw miala taki kolor. jako zupa byl np krem z zielonego
    groszku z pesto mietowym podany z pianka jak capuccino w grubych
    szklankach. rok wczesniej byl, rowniez zielony, krem z czosnku
    niedzwiedziego - pyycha. na goraco jest czesto jagniecina, np po
    rzymsku. z przystawek zadnej "pozywnej warzywnej salatki", ktorej
    dzieki bogu nikt nie trawi. ogolnie zadnych majonezowych salatek-
    potworkow na stole nie ma. sa za to salatki typu grilowana cukinia z
    mieta, ziemniaczana z rzezucha (przepis jamie o.), niesmiertelna
    rukola z pomidorkami i parmezanem itp. do tego sloj samorobnych
    antipasti, focaccia, albo inne wlasnorecznie upieczone pieczywo
    (leci do pieca w niedziele rano). wedliny raczej wlasne. tradycyjne
    jajka na twardo u nas faszerowane pieczarkami i zielenina. z
    dodatkow wlasne marynaty, sos salsa verde, zielony tatarsk,i itp.
    z ciast drozdzowka, ciasto ukrecane z marcepanem w ksztalcie baranka
    (troche kiczu nie zawadzi)pieczone wg przepisu z blaszki, mazurek
    migdalowy babci neli rubinstein, mazurek czekoladowy i moze jakis
    sernik. bardzo lubie ten z ricoty z polewa rozmarynowa, wiec pewnie
    zrobie.
  • 04.03.08, 12:16
    Czy pisząc "jagnięcina po rzymsku" masz na myśli jagnięcinę z pieca,
    przyprawianą m.in. czosnkiem, rozmarynem, szałwią i tymiankiem,
    podawaną z ziemniakami opiekanymi z rozmarynem? Jestem bardzo
    ciekawa, bo abbacchio, czyli jagniątko mające do 40 dni, jest
    wielkanocnym specjałem regionalnym w Lacjum.

    --
    Sygnaturkowy totolotek.
  • Gość: ania_m IP: *.pools.arcor-ip.net 04.03.08, 12:23
    niestety to pierwsze. bez szalwii, a z czosnkiem, mieta, tymiankiem i
    rozmarynem. z ziemniaczkam z rozmarynem, pomidorami pieczonymi i u nas
    jeszcze z karczochami, jak sie dostanie swieze.
    bardzo chetnie zjadlabym takie 40dniowe mleczne jagnie, ale w
    3miescie niemozliwy jest zakup takowego :(
  • 04.03.08, 16:10
    ba_nita napisał:

    > żur: ŻYTNIA razowa, biały barszcz PSZENNA razowa.
    > Czy to naprawdę jest aż tak skomplikowane?

    Tak Banito, skomplikowane.

    Np. dla mnie, który generalnie jadam tylko żur. A w sklepie "gotowce" w obu
    przypadkach zawierają obie mąki (wg etykiety).
  • 04.03.08, 16:17
    cierpliwy. Po raz kolejny. Nawet ZAWODOWI kucharze nie potrafią rozróżnić
    białego barszczu od żuru. Tak samo jak nie wiedzą czym jest ciszka albo wereszczaki.

    --
    Z młodych gniewnych wyrastają starzy wku..eni.
    Agnieszka Osiecka
  • Gość: danka IP: *.infinity.net.pl 04.03.08, 14:44
    swieta , swieta i po swietach i nic nie będę robić specjalnego
  • Gość: miki IP: *.limes.com.pl 04.03.08, 16:54
    No nie, dlczego nic specjalnego? Przecież musi być uroczyste
    śniadanie ze święconką? Ja w tym roku idę w cielęcinę pieczoną,
    szpikowaną słoniną, do tego domowa ćwikła, borówki, grzybki.Piękny
    kawałek kulki już się mrozi.Coctail z krewetek, po jednym kawałku
    białej, trochę żuru. Żadnych wędlin, bo do prawdziwych nie mam
    dostępu, nie będę się miotać. Upoluję, a jedzą goście po plasterku
    albo wcale. Jeden mazurek, za to stół ustrojony, że proszę siadać.
  • Gość: ania_m IP: *.pools.arcor-ip.net 04.03.08, 17:02
    w zeszlym roku w ramach "zielonego stolu" wykonalam absolutny banal
    kulinarny, ktory spotkal sie z wielkim entuzjazmem calej rodziny.
    kreweki z zalewy; te wieksze i recznie obierane, przez co drozsze
    wrzuciam do domowej roboty czosnkowego majonezu. do tego drobniutko
    posiekana natka i cieniutenke plasterki chili jao dekoracja. to
    wszystko wsadzone w obfitej ilosci w dojrzale awokado w miejsce
    pestki. awokado skropilam limetka, farsz jadlo sie lyzeczka mieszajac
    z wyskrobywanym na biezaco miaszem.
  • 04.03.08, 18:23
    tym kraju?
    --
    Z młodych gniewnych wyrastają starzy wku..eni.
    Agnieszka Osiecka
  • 04.03.08, 17:28
    dla mnie Wielkanoc (tak jak Wigilia i święta Bożego Narodzenia)
    rowna się tradycyjne potrawy, takie jak u babci i u mamy - na
    eksperymenty i cudawianki mam pozostałe 360 dni; gotujemy razem z
    siostrą i to tez jest dodatkowa radość
    bedzie zurek, pieczona szynka z chrzanem i ćwikłą, jajka faszerowane
    rzezuchą, pieczona biała kiełbasa, domowy chleb, schab na zimno
    kilka mazurków (obowiazkowo mazurek cygański i kajmakowy, ale inne
    także), sernik i babki drożdżowe, no i baranek z ciasta
    jedyne, co ulega zmianom, to farsz do jajek na twardo i nadzienie do
    mazurków:-)
  • Gość: fanka kuchni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.08, 17:41
    Ja popieram tradycję,
    należy przekazywać dalej,potrawy z domu rodzinnego.
  • Gość: ania_m IP: *.pools.arcor-ip.net 04.03.08, 17:53
  • 04.03.08, 17:59
    mazurek cygański, prosze:
    20 dag cukru
    10 dag maki
    10 dag rodzynek
    10 dag orzechów
    10 dag fig
    10 dag daktyli
    5 dag skórki pomarańczowej, smazonej w cukrze
    5 jaj
    5 dag cykaty (dodaję zamiast skórke otarta z cytryny)
    1 wafel
    make przesiać; rodzynki, figi, daktyle pokroic na mniejsze kawałki,
    dodac skórke pomarańczową i cytrynową oraz posiekane orzechy; zółtka
    utrzec z cukrem na pulchna masę, ubic piane z białek; do piany dodac
    zółtka, bakalie i mąkę, delikatnie wymieszać, rozsmarowac na waflu;
    piec w 160-180 stopniach przez pół godziny
    częsciej zamiast wafla uzywam spodu z kruchego ciasta, mam ich
    mnóstwo, bo mazurki produkujemy hurtowo, do jedzenia i na prezenty

    przepis pochodzi z "Kuchni Polskiej" z 1966 r, odziedziczonej po
    mamie, i ma dedykację od ojca dla mamy: bla bla rózne czułości i
    podpis: zawsze nienasycony mąż niedożywiony:-)) to też fragment
    rodzinnej historii i bez tej ksiązki nie wyobrażam sobie żadnych
    świąt
  • Gość: fanka kuchni IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.03.08, 15:30
    Dziękuję bardzo.
  • Gość: ejena IP: *.milczanska.net 04.03.08, 17:53

    obowiązkowo pascha!
  • 04.03.08, 18:00
    no pewnie, że pascha, zupelnie zapomniaalm!
  • Gość: ania_m IP: *.pools.arcor-ip.net 04.03.08, 18:13
    wysylaj tego linka amerykanom przed swietem dziekczynienia, tam bedzie
    bardziej na temat
  • 04.03.08, 20:49
    witam dopiero od 7 lat zajmuje sie gotowaniem . jak na razie sprawia
    mi to przyjemnośc jestem facetem wielkanoc to świeto jajek i mięsa i
    ryb zupa barszcz biały na zakwaśie z maki żytniej dodatki jajka i
    kielbasa . przystawka ryba morska lub biala w panierce z bulki
    tartej +migdały platki polane sosem serowym , kulki mięsne robi się
    jak knedle dodaje ser pleśniowy i smaże do tego sos turecki z
    ogorków kiszonych, pierś z kurczaka kieszonka delikatnie ostrym
    nożem grzyby i ananas wykalaczka do tego sos musztardowy i białe wino
  • 05.03.08, 00:27
    moze bys osobo znalazl(a) jakies jajca z klatkach lub za drutem kolczastym
    wszak do podstawowe danie na owe swieta
    --
    Inny Swiat - Zespół Aspergera
  • 05.03.08, 01:06
    co do wedlin - to polecam szynki z Waitrose
    sa bardziej kontynentalne
    a z tych dostepnych wszedzie - sprobuj westfalskiej
    --
    Tacy co sie nie poddaja, zawsze odnosza sukcesy!
  • 05.03.08, 01:20
    Bicze wodne! Stanowczo bicze wodne!Te tam psychoterapie to bajka,
    Kilka sesji biczów i pan jak nowy rozum nabedzie.
    --
    A posse ad esse
  • Gość: kuchara IP: 149.156.14.* 05.03.08, 08:10
    Pasztet własnego wyrobu, jajca na twardo (w tym przepiórcze - bo
    ładne), chrzan i duuużo zieleniny. Na przykład sałata wymieszana z
    roszponką, rukolą i listkami świeżego szpinaku + winegret.
  • Gość: kucharz IP: *.PH-1511G-BSR64K-02.ish.de 05.03.08, 09:11
    nie pasujesz do otoczenia:DDD
    chyba dostrzegasz inny sens świąt, poza obżeraniem się.
    Alleluja!
    Witajmy wiosnę;-)
  • Gość: kuchara IP: 149.156.14.* 06.03.08, 08:17
    Odpowiedź kucharzowi: trafione w samo sedno!
    Mi to pasuje, że nie pasuję...
  • 06.03.08, 10:06
    Na obiad na pewno botwinka z jajkiem i młode ziemniaki ze skwarkami
    i koperkiem. Wielkanoc to wiosenne święto, chociaż wyjątkowo
    wcześnie w tym roku, więc niech będzie wiosennie.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.