Dodaj do ulubionych

tort szwarcwaldzki-problem

09.03.08, 23:07
Ciasto:
6 jajek / 175 g cukru / 120g maki / 40 g skrobi (=maki
ziemniaczanej)/ 40 g kakao / 2 lyzki
mielonego cynamonu / szczypta mielonych gozdzikow / 40 g plynnego
masla

Jajka ubic z cukrem w misce nad goraca woda, az beda puszyste. Dalej
ubijac na kostkach lodu, do schlodzenia masy.
Make wymieszac ze skrobia, kakao, cynamonem i gozdzikami. Polaczyc z
ubitymi jajkami. Na koniec
dodac ochlodzone maslo.

Z tego przepisu robiłam ciasto.Niestety,po dodaniu mąki masa
jajeczna opadła.Po upieczeniu nie był to zakalec,ale do tortu się
nie nadawał.Skończyło się na zrobieniu biszkoptu z mojego
niezawodnego przepisu.Czy tu czegoś brakuje czy gdzieś tkwi jakiś
błąd?
--
moją ulubioną sygnaturkę wykorzystuje już ktoś inny...
Edytor zaawansowany
  • poszukiwaczarmi 09.03.08, 23:16
    Nieco dziwi mnie kwestia jajeczna. Wolałbym najpierw utrzeć same zółtka z
    cukrem, dodać następnie masło i składniki sypkie poza mączką, następnie ubiłbym
    białka, delikatnie dodałbym na masę, posypał mąką i lekko wymieszał. Nie
    powinien opaść.

    --
    Strona miłośników smaku - poszukiwaczesmaku.pl
  • ag.gu 09.03.08, 23:20
    ale na parze?Wydawało mi się,że to tak fajnie będzie i było,bo masa
    jajeczna urosła do olbrzymich rozmiarów,a potem kompletna klapa.Tort
    w końcu zrobiłam i był pyszny,ale z innego spodu.
    --
    moją ulubioną sygnaturkę wykorzystuje już ktoś inny...
  • Gość: anita IP: *.telsten.com 09.03.08, 23:25
    W tym przepisie nie ma proszku do pieczenia, więc moim zdaniem
    nalezałoby ubic pianę z bialek osobno, żeby tę cięzką masę (z
    masłem) unieść. Zaczęłabym od ubicia bialek na sztywno z cukrem, do
    nich żółtka i mąka wymieszana z kakao, na koniec masło.
    Ja mam taki przepis, skopiowany z Kuchnia.tv:
    Składniki ciasta czekoladowego
    340g złocistego cukru
    340g masła
    6 jaj
    240g przesianej mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    100g kakao

    Składniki masy
    2 puszki wiśni w syropie
    2 łyżki stołowe kirszu

    Składniki polewy
    600ml kremówki
    200g dobrej jakości gorzkiej czekolady, połamanej na kawałki

    Do przybrania
    60g gorzkiej czekolady do starcia

    Przygotowanie
    Rozgrzać piekarnik do 190°C. Tortownicę o średnicy 20 cm posmarować
    cienko masłem, posypać mąką, strzepnąć nadmiar. Wyłożyć posmarowanym
    masłem pergaminem.

    Zrobić ciasto
    Do miski wrzucić masło, wsypać cukier, rozetrzeć na puszystą masę.
    Rozcierać dalej, wbijać po jednym jajku. Wsypywać na zmianę mąkę i
    kakao, dalej ucierając. Dodać proszek do pieczenia, wymieszać.
    Przełożyć masę do przygotowanej tortownicy, wygładzić wierzch, piec
    w rozgrzanym piekarniku 35-40 minut, aż ciasto będzie sprężyste.
    Można też wsunąć patyczek. Jeśli będzie czysty, ciasto jest
    upieczone. Wyjąć z piekarnika, zostawić w tortownicy na 5 minut,
    potem wyłożyć na metalową kratkę. Odcedzić wiśnie, zachować 200 ml
    syropu. Dodać kirsz i wymieszać.
    Dużym, żłobkowanym nożem przekroić ciasto na trzy plastry. Ułożyć je
    obok siebie na desce, polać syropem z kirszem. Zostawić, aby
    nasiąkły.

    Przygotować polewę
    Rozgrzać 200 ml śmietany, aż będzie bardzo gorąca, wrzucić czekoladę
    połamaną na kawałki. Zdjąć z ognia i mieszać, aż czekolada się
    roztopi i powstanie gładka masa. Przelać do miski i schłodzić w
    lodówce, aby nieco zgęstniała. Ubić resztę śmietany na gęstą masę.
    Na jednym płacie ciasta rozsmarować połowę bitej śmietany, posypać
    połową wiśni. Lekko docisnąć. Położyć drugi płat, powtórzyć
    czynności. Przykryć trzecim płatem. Delikatnie docisnąć cały tort
    dłońmi. Wyjąć polewę z lodówki, wymieszać. Płaskim nożem rozsmarować
    na wierzchu i po bokach tortu, zaczynając od góry. Jeśli spłynie
    nieco polewy, nie będzie to miało znaczenia. Pozostawić w chłodnym
    miejscu, aby polewa zastygła. Kroić grube porcje i podawać.


  • ag.gu 09.03.08, 23:44
    muszę wypróbować ten przepis,bo na tamten już się nie
    zdecyduję.Zaczerpnęłam go z archiwum FK,więc liczyłam ,że
    wypróbowany.O mały włos byłby blamaż,bo to były urodziny mojego
    taty,a goście zawsze czekają na moje ciasta.A próbowałaś robić swoją
    wersję?
    --
    moją ulubioną sygnaturkę wykorzystuje już ktoś inny...
  • Gość: anita IP: *.telsten.com 09.03.08, 23:48
    Tak, robilam raz tort wedlug tego przepisu i nawet bardziej mi
    smakował, niż na biszkopcie, bo to ciasto jest cięższe i wilgotne.
  • ag.gu 09.03.08, 23:55
    to jest szansa,że i mnie się uda ;-)
    --
    moją ulubioną sygnaturkę wykorzystuje już ktoś inny...
  • ag.gu 10.03.08, 10:13
    dzięki.Morał tej historii jest taki,że przy ważnych okazjach nie
    można eksperymentować, względnie trzeba zrobić wcześniej próbę
    generalną. Pomysł z ubijaniem na parze wydał mi się rewelacyjny, ale
    kompletnie się nie sprawdził w moim przypadku. Kwestia doświadczenia
    jest drugorzędna. O mnie raczej nie można powiedzieć, że nie
    potrafię :-)
    Nieudane ciasto też zostało zjedzone po nasączeniu,przełożeniu
    wiśniami i oblaniu czekoladą pozostałych po produkcji tortu, gdyż de
    facto zakalca w nim nie było. Nawet nie było złe.
    --
    moją ulubioną sygnaturkę wykorzystuje już ktoś inny...

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka