Dodaj do ulubionych

bita smietana do kawy

IP: 217.17.46.* 29.08.03, 08:43
Zrobiłam ostatnio kawe mrozoną, i dla dekokoracji dodaję zawsze bitą
śmietane. Otworzyłam pierwszy kartonik -wszystko jak trzeba, 36% kremówka,
data ważności ok, i niestety smierdzi jakimś kwasem. Nie zraziłam się kupiłam
drugą, ubijam i zrobiła mi się dziwna substancja, która nie przypominała w
niczym lekkiej puszystej bitej smietany, tylko pół-masło, pół-wodę. Nigdy mi
się to nie zdarzyło, to wina śmietany czy moja? Może ubijałam ją na zbyt
duzych obrotach ? Nie dodawałam tez zadnych śmietanfixów.
Edytor zaawansowany
  • linkamocwiatru 29.08.03, 08:50
    Gość portalu: Ania napisał(a):

    > Zrobiłam ostatnio kawe mrozoną, i dla dekokoracji dodaję zawsze bitą
    > śmietane. Otworzyłam pierwszy kartonik -wszystko jak trzeba, 36% kremówka,
    > data ważności ok, i niestety smierdzi jakimś kwasem. Nie zraziłam się
    kupiłam
    > drugą, ubijam i zrobiła mi się dziwna substancja, która nie przypominała w
    > niczym lekkiej puszystej bitej smietany, tylko pół-masło, pół-wodę. Nigdy mi
    > się to nie zdarzyło, to wina śmietany czy moja? Może ubijałam ją na zbyt
    > duzych obrotach ? Nie dodawałam tez zadnych śmietanfixów.

    No raczej zle ubiłas, najpierw wolne obroty, na koniec szybkie. Zrobiłas masło
    i oddzieliła sie woda, moze tez za długo ubijałas
  • byhanya 29.08.03, 08:59
    zauwarzylam ze smietanke treba schlodzic inaczej trudno ja ubic . co do
    ubijania to powiedzialabym ze nejbezpieczniej ubijac najpierw szybko potem
    wolniej -jest wtedy wieksza kontrola kiedy treba przestac.
    ubijam smietanke baaaaaaaardzo czesto - prynajmniej raz w tygodniu pol litra od
    15 lat
  • Gość: Ania IP: 217.17.46.* 29.08.03, 11:42
    A do takiej bitej śmietany do kawy dodajecie utrwalacze?
  • joanna_1 29.08.03, 12:36
    Być może było za ciepło w pomieszczeniu, w którym ubijałaś smietankę.
    Ja utrwalaczy nie dodaję.
  • Gość: lola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.03, 20:48
    Gość portalu: Ania napisał(a):

    > A do takiej bitej śmietany do kawy dodajecie utrwalacze?
    Jezeli zaraz bedzie zjedzone to nie, a do mrozonej która bedzie czekała na
    konsumpcje to chyba tak, choc nie próbowałąm
  • Gość: kasia IP: *.crowley.pl 30.08.03, 16:44
    A jakim mikserem robiłaś, chodzi mi o to czy dwoma (lub jedną)końcówką
    miksującą czy wlałaś wszystko do dzbanka z nożem miksującym??
    Słyszałam, że w dzbanku nie wychodzi, ja ubijam śmietankę tymi dwoma końcówkami
    i jest pyszna, trzeba mocno schłodzić przed ubijaniem.
  • Gość: helio IP: *.acn.waw.pl 30.08.03, 21:44
    Z pierwszą śmietaną cuchnącą to nie wiem, natomiast tę drugą "przebiłaś".
    Ja prawdę mówiąc używam raczeej mocno schłodzonej 30%, h

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka