• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego

Kruchy SPÓD do sernika ...przepis!!! Dodaj do ulubionych

  • 12.03.08, 21:09
    Proszę o sprawdzony przepis na kruchy spód pod sernik.Móje nie
    zawsze wychodzą kruche.dziękuje
    Zaawansowany formularz
    • 12.03.08, 21:39
      300gr maki
      100gr cukru
      100gr masla w kostke
      wrzucam do robota i "miksuje" do uzyskania jakby kruszonki i wtedy
      dodaje 1 jajko i tak ze dwie lyzki zzzimnej wody i ponownie zakrecam
      robotem. i sru do lodowki na schlodzenie.
      opcjonalnie mozna dodac 2 lyzki kakao.
      --
      Polityka to nie wibrator i nie przynosi efektow natychmiast:)
      by Palonykot do Fatygi
      • Gość: andrzej IP: *.Red-88-9-80.dynamicIP.rima-tde.net 03.04.08, 22:53
        a gdzie proszek do pieczenia
    • 12.03.08, 21:41
      Polecam

      Sweet shortcut pastry by Ainsley Harriot:

      225 g mąki
      100g masła, pokrojonego w kawałki
      100 g cukru pudru
      1 jajko

      mąkę, masło i cukier ucierać w mikserze ). Dodać jajko. Zanim się
      zbije w kulkę
      wyjąc.. zagnieść szybko ręcznie. Zawinąć w folię, odstawić do
      lodówki na jakieś 20 min.
      Rozwałkować, przełożyć na wysmarowaną masłem formę, podpiec 15 min w
      200 stopniach

      Jeszcze nigdy mnie nie zawiodło :)
      --
      Homo sapiens non urinat in ventum
      • Gość: ... albo nie ... IP: *.lupro.net 13.03.08, 07:06
        Ostatnio , upiekłam jabłecznik nz kruchym cieście ,
        wg. przepisu " momas" .
        Ciasto pyszne .

        ciasto kruche :
        30 dag . mąki
        20 dag . masła
        10 dag . cukru
        1 surowe żółtko
        dodałam też szczyptę soli

        • Gość: cava IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.03.08, 07:23
          Ja też dodaję tylko żółtko i na tę ilość składników łyżeczkę proszku do pieczenia.
          • Gość: Kenia IP: *.onlink.net 22.03.08, 21:23
            do ciast kruchych nie dodaje sie proszku do pieczenia. Caly wic
            polega na tym, ze daje sie duzo tluszczu i proszek jest niepotrzebny
            a ciasto kruche zdrowsze od proszkowego.
          • Gość: makowiec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.08, 10:09
            - 100 g cukru
            - 125 g Kasi
            - 100 g mąki pszennej
            - 100 g mąki krupczatki
            - 1 jajko
            - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
            Z podanych składników zagnieść ciasto i wyłożyć nim okrągłą formę. Ciasto ponakłuwać widelcem. Spód podpiec w piekarniku przez 15 minut, w temp. 180 stopni. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika.

            1000 g białego, chudego, 3-krotnie mielonego twarogu
            - 6 jajek
            - 2 budynie waniliowe
            - 0,5 l mleka
            - 200 g cukru
            - 400 g kwaśniej śmietany 12%
            Ubić pianę z 6 białek razem z całym cukrem. Ser przełożyć do naczynia. Dodać 6 żółtek, bydnie, śmietanę, mleko. Wszystkie składniki wymieszać mikserem na jednolitą masę. Na koniec dodać pianę i jeszcze delikatnie wymieszać z masą serową. Gdy ktoś woli bardzo słodkie wypieki, może jeszcze dodać trochę cukru pudru.
            Piec przez pierwsze 30 minut w temperaturze 200 stopni, następnie przez minimum 1 godzinę w temperaturze 150-170 stopni. Gdyby wierzch sernika mocno się zarumienił w jakimś miejscu, można przykryć je podczas pieczenia pergaminem, delikatnie uchylając drzwiczki piekarnika.
        • Gość: ... albo nie . IP: *.lupro.net 13.03.08, 07:28
          sorry..
          żółtka powinny być 3

          ( jeszcze się nie obudziłam ;) )
          • 13.03.08, 08:24
            I cukier puder koniecznie:)Kruche Momas jet sprawdzone wielokrotnie:)
            --
            la donna e mobile :)
            no i jeszcze Pinezka
            Kuchenne Pogaduszki
        • 13.03.08, 10:03
          Potwierdzam przepis Momas. 300x200x100 (maka, masło, cukier puder)
          + samo żółtko. wielokrotnie sprawdzony.
          • 19.03.08, 19:22
            karolina999923 napisała:

            > Potwierdzam przepis Momas. 300x200x100 (maka, masło, cukier puder)
            > + samo żółtko. wielokrotnie sprawdzony.

            Przepraszam bardzo... nie mogę znaleźć oryginalnego przepisu momas -- te żółtka
            mają być jedno, czy trzy? :))

            Nigdy jeszcze nie udało mi się upiec kruchego ciasta. Wszystkie inne - owszem,
            ale kruche nigdy nie jest kruche... :( Dlatego będę wdzięczna za dokładne
            instrukcje co do ilości tych żółtek.

            --
            "Don't put your trust in revolutions. They always come around again. That's why
            they're called revolutions. People die, and nothing changes." -- (Terry
            Pratchett, Night Watch)
            • 20.03.08, 07:49
              nessie-jp napisała:

              > karolina999923 napisała:
              >
              > > Potwierdzam przepis Momas. 300x200x100 (maka, masło, cukier
              puder)
              > > + samo żółtko. wielokrotnie sprawdzony.
              >
              > Przepraszam bardzo... nie mogę znaleźć oryginalnego przepisu
              momas -- te żółtka
              > mają być jedno, czy trzy? :))
              >
              >

              Żółtka mają być trzy - surowe .
              • 20.03.08, 16:09
                > Żółtka mają być trzy - surowe

                Dzięks. :)

                Ciasto zagniecione i leży w lodówce. Zobaczymy, czy tym razem mi się uda. :)

                --
                Every procedure for getting a cat to take a pill works fine -- once. Like the
                Borg, they learn... -- Terry Pratchett
    • 13.03.08, 09:50
      no i jeszcze jedno..... wydaje mi się, ze aby uzyskac kruchy spód,
      dobrzebyłoby ten spod najpierw podpiec i zaimpregnować, dopiero
      potem wylać masę zerową i piec.
      Impregnuje się roztrzepanym białkiem - surowe ciasto smarujesz nim i
      do piekarnika ....

      --
      Liczba literówek jest wprost proporcjonalna do poziomu irytacji.
      • 13.03.08, 12:32
        Ja mam trochę inny przepis-Sernik z kruszonką-nie wiem czy o coś
        takiego chodzi autorce wątku,ale ja go robię od lat i jest pyszny.Na
        ciasto:3 i 1/2 szkl mąki,2 łyżki cacao,1 szkl cukru,2 łyżeczki
        proszku do pieczenia,2 łyżki gęstej śmietany,25 dkg margaryny
        (rozpuścić)-wszystkie składniki zagnieść,podzielić ciasto na dwie
        części i na jakiś czas do zamrażalnika wsadzić aby się zmroziło. Na
        ser:1 kg sera zmielonego,15 dkg margaryny(rozpuścić)1 i 1/4 szkl
        cukru,6 jaj (białka na pianę)budyń śmietankowy,zapach
        cytrynowy.Wszystkie składniki wymieszać mikserem,na koniec dodać
        ubitą pianę i delikatnie wymieszać.Jedną część ciasta zetrzeć na
        tartce na spód blaszki,można zapiec 15 min i potem wyłożyć ser i
        zetrzeć na górę drugi kawałek ciasta,piec godzinę i 20 min .
        • 13.03.08, 12:48
          kinia, piekę identyczny. Jest pyszny!
          • 13.03.08, 12:54
            Ja go dosłownie uwielbiam ! Na Święta zawsze musi być ten sernik,a
            dla męża piekę keks bo to jego ulubione ciasto. Dobry jest też
            sernik z brzoskwiniami.
            • 13.03.08, 17:59
              Dziewczyny-ja piekę z mąki krupczatki 300g,masła 200g i cukier puder
              100g+3 zółtka ugotowane na twardo i nie zawsze wyjdzie kruchy.Aha
              robię na dużą blachę.Może zbyt cienki spód robię,a do tego ser na
              bazie wiedeńskiego +brzoskwinie.Nie jest super kruchy,ale zakalec
              też nie jest,mokry,twardy.Dzięki za powyższe.Będę próbowała-nie wiem
              tylko który.
              • 19.03.08, 21:18
                3 szklanki mąki
                1 szkl. cukru pudru
                20 dkg masła ( kostka)
                4 żółtka
                2 łyżeczki proszku do pieczenia
                Wszystko zagnieść. Wychodzi zawsze, stosuję jako podstawę do różnych ciast-
                serniki, jabłeczniki, makowce.
                Nigdy nie podpiekam, ani innych czarów nie używam, nie trzeba.
                --
                Forum Tychy Dobre Miejsce
    • Gość: heka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.03.08, 14:05
      Czy podane przez was przepisy sprawdzaja sie i nie nasiakaja sernikiem?
      Ja gdy robie sernik na kruchym spodzie, oczywiscie wczesniej go podpiekam, a
      potem dopiero masa serowa, to i tak mi namaka i wcale nie jest kruchy... :(
      • 25.03.08, 20:20
        nie nasiąkają nawet jabłkami.
        --
        Forum Tychy Dobre Miejsce
    • 21.03.08, 13:32
      1,5 szkl. maki,pol szkl.cukru,pol kostki margaryny,2
      lyzki kakao,5 lyzek mleka.Wszystkie skladniki szybko zagniesc i
      polozyc do zamrazalnika
    • 24.03.08, 23:05
      je nie robie spodu w zaden specjalny sposob a tylko ukladam na dnie
      formy zwykle harbatniki i ylewam mase; idelanie i prosto
    • Gość: ula IP: *.cust.tele2.be 25.03.08, 22:10
      spod pod sernik : 1 szkl maki,1 jajko, 1/2 szkl cukru,1/4 kostki
      masla,1lyzeczka proszku do pieczenia. Posiekac nozem, zagniesc i
      gotowe.
    • Gość: mela IP: *.uznam.net.pl 26.03.08, 00:05
      o kruchości ciasta decyduje stosunek ilości tłuszczu do mąki; im
      bardziej jest zbliżony do 1:1, (np. 20 dkg masła : 20 dkg maki) tym
      bardziej kruche jest ciasto, dodatek zółtka niekonieczny, a proszek
      do pieczenia zbędny.
      A oto przepis na ciato kruche, które wykorzystuję jako podkład pod
      sernik i nie tylko:

      30 - dkg mąki (krupczatka)
      20 - dkg masła (82%)
      1 - żółtko
      10 - dkg cukru pudru (i mniej, lub wogóle, w zależności od słodkości
      masy)

      i bardzo prosty, szybki, niezawodny sposób na jego wykonanie.

      Schłodzone masło siekam (za pomocą dwóch noży lub robota) z mąką,
      cukrem i żółtkiem na drobną kaszkę, całość zagniatam-zlepiam
      szybciutko w jedną całość i mocno schładzam w lodówce; im mocniej
      schłodzone tym lepiej. Następnie, po kawałku, wprost do dużej
      tortownicy, ścieram ciasto maszynką do warzyw (wieksze oczka),
      wyrównuję powierzchnię, lekko ostukuję formą o blat i przez ok.
      10÷15 min. podpiekam w temp. odpowiedniej dla ciast kruchych, czyli
      200'C.
      Masę serową wykładam na ciasto wystudzone, ale letnie też być może.
      Polecam.
    • Gość: aia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.08, 20:49
      Nie ma nic lepszego pod sernik jak okrągłe biszkopty. Smaczne i proste w obsłudze.
      • 05.04.08, 20:55
        Gość portalu: aia napisał(a):

        > Nie ma nic lepszego pod sernik jak okrągłe biszkopty. Smaczne i
        proste w obsłud
        > ze.

        Może i proste , ale nie ma tego maślanego smaku ,
        co ciasto z przepisu " momas " .
        • Gość: milka IP: *.xdsl.centertel.pl 16.05.08, 12:27
          wypróbowałam ten przepis.ciasto było kruche i doskonałe w
          smaku.dziękuje
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.