Dodaj do ulubionych

Kruchy SPÓD do sernika ...przepis!!!

12.03.08, 21:09
Proszę o sprawdzony przepis na kruchy spód pod sernik.Móje nie
zawsze wychodzą kruche.dziękuje
Edytor zaawansowany
  • 12.03.08, 21:39
    300gr maki
    100gr cukru
    100gr masla w kostke
    wrzucam do robota i "miksuje" do uzyskania jakby kruszonki i wtedy
    dodaje 1 jajko i tak ze dwie lyzki zzzimnej wody i ponownie zakrecam
    robotem. i sru do lodowki na schlodzenie.
    opcjonalnie mozna dodac 2 lyzki kakao.
    --
    Polityka to nie wibrator i nie przynosi efektow natychmiast:)
    by Palonykot do Fatygi
  • Gość: andrzej IP: *.Red-88-9-80.dynamicIP.rima-tde.net 03.04.08, 22:53
    a gdzie proszek do pieczenia
  • 12.03.08, 21:41
    Polecam

    Sweet shortcut pastry by Ainsley Harriot:

    225 g mąki
    100g masła, pokrojonego w kawałki
    100 g cukru pudru
    1 jajko

    mąkę, masło i cukier ucierać w mikserze ). Dodać jajko. Zanim się
    zbije w kulkę
    wyjąc.. zagnieść szybko ręcznie. Zawinąć w folię, odstawić do
    lodówki na jakieś 20 min.
    Rozwałkować, przełożyć na wysmarowaną masłem formę, podpiec 15 min w
    200 stopniach

    Jeszcze nigdy mnie nie zawiodło :)
    --
    Homo sapiens non urinat in ventum
  • Gość: ... albo nie ... IP: *.lupro.net 13.03.08, 07:06
    Ostatnio , upiekłam jabłecznik nz kruchym cieście ,
    wg. przepisu " momas" .
    Ciasto pyszne .

    ciasto kruche :
    30 dag . mąki
    20 dag . masła
    10 dag . cukru
    1 surowe żółtko
    dodałam też szczyptę soli

  • Gość: cava IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.03.08, 07:23
    Ja też dodaję tylko żółtko i na tę ilość składników łyżeczkę proszku do pieczenia.
  • Gość: Kenia IP: *.onlink.net 22.03.08, 21:23
    do ciast kruchych nie dodaje sie proszku do pieczenia. Caly wic
    polega na tym, ze daje sie duzo tluszczu i proszek jest niepotrzebny
    a ciasto kruche zdrowsze od proszkowego.
  • Gość: makowiec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.08, 10:09
    - 100 g cukru
    - 125 g Kasi
    - 100 g mąki pszennej
    - 100 g mąki krupczatki
    - 1 jajko
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Z podanych składników zagnieść ciasto i wyłożyć nim okrągłą formę. Ciasto ponakłuwać widelcem. Spód podpiec w piekarniku przez 15 minut, w temp. 180 stopni. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika.

    1000 g białego, chudego, 3-krotnie mielonego twarogu
    - 6 jajek
    - 2 budynie waniliowe
    - 0,5 l mleka
    - 200 g cukru
    - 400 g kwaśniej śmietany 12%
    Ubić pianę z 6 białek razem z całym cukrem. Ser przełożyć do naczynia. Dodać 6 żółtek, bydnie, śmietanę, mleko. Wszystkie składniki wymieszać mikserem na jednolitą masę. Na koniec dodać pianę i jeszcze delikatnie wymieszać z masą serową. Gdy ktoś woli bardzo słodkie wypieki, może jeszcze dodać trochę cukru pudru.
    Piec przez pierwsze 30 minut w temperaturze 200 stopni, następnie przez minimum 1 godzinę w temperaturze 150-170 stopni. Gdyby wierzch sernika mocno się zarumienił w jakimś miejscu, można przykryć je podczas pieczenia pergaminem, delikatnie uchylając drzwiczki piekarnika.
  • Gość: ... albo nie . IP: *.lupro.net 13.03.08, 07:28
    sorry..
    żółtka powinny być 3

    ( jeszcze się nie obudziłam ;) )
  • 13.03.08, 10:03
    Potwierdzam przepis Momas. 300x200x100 (maka, masło, cukier puder)
    + samo żółtko. wielokrotnie sprawdzony.
  • 19.03.08, 19:22
    karolina999923 napisała:

    > Potwierdzam przepis Momas. 300x200x100 (maka, masło, cukier puder)
    > + samo żółtko. wielokrotnie sprawdzony.

    Przepraszam bardzo... nie mogę znaleźć oryginalnego przepisu momas -- te żółtka
    mają być jedno, czy trzy? :))

    Nigdy jeszcze nie udało mi się upiec kruchego ciasta. Wszystkie inne - owszem,
    ale kruche nigdy nie jest kruche... :( Dlatego będę wdzięczna za dokładne
    instrukcje co do ilości tych żółtek.

    --
    "Don't put your trust in revolutions. They always come around again. That's why
    they're called revolutions. People die, and nothing changes." -- (Terry
    Pratchett, Night Watch)
  • 20.03.08, 07:49
    nessie-jp napisała:

    > karolina999923 napisała:
    >
    > > Potwierdzam przepis Momas. 300x200x100 (maka, masło, cukier
    puder)
    > > + samo żółtko. wielokrotnie sprawdzony.
    >
    > Przepraszam bardzo... nie mogę znaleźć oryginalnego przepisu
    momas -- te żółtka
    > mają być jedno, czy trzy? :))
    >
    >

    Żółtka mają być trzy - surowe .
  • 20.03.08, 16:09
    > Żółtka mają być trzy - surowe

    Dzięks. :)

    Ciasto zagniecione i leży w lodówce. Zobaczymy, czy tym razem mi się uda. :)

    --
    Every procedure for getting a cat to take a pill works fine -- once. Like the
    Borg, they learn... -- Terry Pratchett
  • 13.03.08, 09:50
    no i jeszcze jedno..... wydaje mi się, ze aby uzyskac kruchy spód,
    dobrzebyłoby ten spod najpierw podpiec i zaimpregnować, dopiero
    potem wylać masę zerową i piec.
    Impregnuje się roztrzepanym białkiem - surowe ciasto smarujesz nim i
    do piekarnika ....

    --
    Liczba literówek jest wprost proporcjonalna do poziomu irytacji.
  • 13.03.08, 12:32
    Ja mam trochę inny przepis-Sernik z kruszonką-nie wiem czy o coś
    takiego chodzi autorce wątku,ale ja go robię od lat i jest pyszny.Na
    ciasto:3 i 1/2 szkl mąki,2 łyżki cacao,1 szkl cukru,2 łyżeczki
    proszku do pieczenia,2 łyżki gęstej śmietany,25 dkg margaryny
    (rozpuścić)-wszystkie składniki zagnieść,podzielić ciasto na dwie
    części i na jakiś czas do zamrażalnika wsadzić aby się zmroziło. Na
    ser:1 kg sera zmielonego,15 dkg margaryny(rozpuścić)1 i 1/4 szkl
    cukru,6 jaj (białka na pianę)budyń śmietankowy,zapach
    cytrynowy.Wszystkie składniki wymieszać mikserem,na koniec dodać
    ubitą pianę i delikatnie wymieszać.Jedną część ciasta zetrzeć na
    tartce na spód blaszki,można zapiec 15 min i potem wyłożyć ser i
    zetrzeć na górę drugi kawałek ciasta,piec godzinę i 20 min .
  • 13.03.08, 12:48
    kinia, piekę identyczny. Jest pyszny!
  • 13.03.08, 12:54
    Ja go dosłownie uwielbiam ! Na Święta zawsze musi być ten sernik,a
    dla męża piekę keks bo to jego ulubione ciasto. Dobry jest też
    sernik z brzoskwiniami.
  • 13.03.08, 17:59
    Dziewczyny-ja piekę z mąki krupczatki 300g,masła 200g i cukier puder
    100g+3 zółtka ugotowane na twardo i nie zawsze wyjdzie kruchy.Aha
    robię na dużą blachę.Może zbyt cienki spód robię,a do tego ser na
    bazie wiedeńskiego +brzoskwinie.Nie jest super kruchy,ale zakalec
    też nie jest,mokry,twardy.Dzięki za powyższe.Będę próbowała-nie wiem
    tylko który.
  • 19.03.08, 21:18
    3 szklanki mąki
    1 szkl. cukru pudru
    20 dkg masła ( kostka)
    4 żółtka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Wszystko zagnieść. Wychodzi zawsze, stosuję jako podstawę do różnych ciast-
    serniki, jabłeczniki, makowce.
    Nigdy nie podpiekam, ani innych czarów nie używam, nie trzeba.
    --
    Forum Tychy Dobre Miejsce
  • Gość: heka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.03.08, 14:05
    Czy podane przez was przepisy sprawdzaja sie i nie nasiakaja sernikiem?
    Ja gdy robie sernik na kruchym spodzie, oczywiscie wczesniej go podpiekam, a
    potem dopiero masa serowa, to i tak mi namaka i wcale nie jest kruchy... :(
  • 25.03.08, 20:20
    nie nasiąkają nawet jabłkami.
    --
    Forum Tychy Dobre Miejsce
  • 21.03.08, 13:32
    1,5 szkl. maki,pol szkl.cukru,pol kostki margaryny,2
    lyzki kakao,5 lyzek mleka.Wszystkie skladniki szybko zagniesc i
    polozyc do zamrazalnika
  • 24.03.08, 23:05
    je nie robie spodu w zaden specjalny sposob a tylko ukladam na dnie
    formy zwykle harbatniki i ylewam mase; idelanie i prosto
  • Gość: ula IP: *.cust.tele2.be 25.03.08, 22:10
    spod pod sernik : 1 szkl maki,1 jajko, 1/2 szkl cukru,1/4 kostki
    masla,1lyzeczka proszku do pieczenia. Posiekac nozem, zagniesc i
    gotowe.
  • Gość: mela IP: *.uznam.net.pl 26.03.08, 00:05
    o kruchości ciasta decyduje stosunek ilości tłuszczu do mąki; im
    bardziej jest zbliżony do 1:1, (np. 20 dkg masła : 20 dkg maki) tym
    bardziej kruche jest ciasto, dodatek zółtka niekonieczny, a proszek
    do pieczenia zbędny.
    A oto przepis na ciato kruche, które wykorzystuję jako podkład pod
    sernik i nie tylko:

    30 - dkg mąki (krupczatka)
    20 - dkg masła (82%)
    1 - żółtko
    10 - dkg cukru pudru (i mniej, lub wogóle, w zależności od słodkości
    masy)

    i bardzo prosty, szybki, niezawodny sposób na jego wykonanie.

    Schłodzone masło siekam (za pomocą dwóch noży lub robota) z mąką,
    cukrem i żółtkiem na drobną kaszkę, całość zagniatam-zlepiam
    szybciutko w jedną całość i mocno schładzam w lodówce; im mocniej
    schłodzone tym lepiej. Następnie, po kawałku, wprost do dużej
    tortownicy, ścieram ciasto maszynką do warzyw (wieksze oczka),
    wyrównuję powierzchnię, lekko ostukuję formą o blat i przez ok.
    10÷15 min. podpiekam w temp. odpowiedniej dla ciast kruchych, czyli
    200'C.
    Masę serową wykładam na ciasto wystudzone, ale letnie też być może.
    Polecam.
  • Gość: aia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.08, 20:49
    Nie ma nic lepszego pod sernik jak okrągłe biszkopty. Smaczne i proste w obsłudze.
  • 05.04.08, 20:55
    Gość portalu: aia napisał(a):

    > Nie ma nic lepszego pod sernik jak okrągłe biszkopty. Smaczne i
    proste w obsłud
    > ze.

    Może i proste , ale nie ma tego maślanego smaku ,
    co ciasto z przepisu " momas " .
  • Gość: milka IP: *.xdsl.centertel.pl 16.05.08, 12:27
    wypróbowałam ten przepis.ciasto było kruche i doskonałe w
    smaku.dziękuje

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.