Dodaj do ulubionych

biszkopt Dziuuni !

IP: 212.76.37.* 15.03.08, 19:03
czy ta ilosc skladnikow:

8 jaj
1 szkl. cukru pudru
1,5 szkl. mąki

bedzie odpowiednia jesli chce upiec prostokatny biszkopt w formie 36x25cm? czy
moze powinnam zwiekszyc ilosc skladnikow? bede wdzieczna za opinie autorki lub
kogos kto juz go piekl :) pzdrwm
Edytor zaawansowany
  • dziuunia 15.03.08, 19:28
    Biszkopt z 8 jaj piekę zazwyczaj w tortownicy o średnicy 28 cm i
    wysokości ok. 6 cm. Objętość takiej tortownicy to wg wzoru na
    objętośc walca:

    3,14x14x14x6=3692,64 cm sześcienne

    Objętość Twojej formy (przyjęłam wysokość 6 cm) to:

    36x25x6=5400 cm sześciennych

    5400 podzielone przez 3693 daje 1,462 po zaokrągleniu 1,5. Powinnaś
    więc wziąć 1,5 porcji składników czyli:

    12 jajek
    1,5 szklanki cukru
    2,25 szklanki mąki

    :)

    --
    pif paf bingo bang
    jednorękim bandytą
    rozbijam bank
  • Gość: ola IP: *.infinity.net.pl 15.03.08, 20:04
    jak mam taki sam przepis jak dziuunia a maka to tylko krupczatka ,
  • Gość: marija IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.08, 20:15
    Toż to profanacja!
    I maki, i biszkoptu. Biszkopt piecze sie z mąki tortowej,
    luksusowej, no, ostatecznie poznańskiej czy wrocławskiej.

    Ludzie to mają pomysły :-/

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka