Dodaj do ulubionych

Jakie przyprawy do bigosu?

16.03.08, 09:14
Właśnie na ogniu stoi mi bigos. Pół na pół kapusty kiszonej i z
główki. Jeszcze nic nie dodawałam do niego po podobno najpierw musi
sie tak sam gotować ze trzy dni.
Jakie przyprawy należy do niego dodać? no i kiedy tak naprawdę?
Olka
Edytor zaawansowany
  • 16.03.08, 09:37
    Trzy dni owszem,ale juz ze wszystkim:)Z kielbasa,miesem i przyprawami:)Tu masz
    kika przepisow
    www.gotowanie.wkl.pl/przepis4156.html
    www.kuchnia.xpam.de/1621.htm
    kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=9055
    Osobiscie dodaje pieprz,papryke,ziola,lisc laurowy,sliwki(kilka),suszone
    grzybki,przecier i odrobine wina.Oczywiscie najpierw podsmazam oddzielnie
    cebule,boczek i kielbase.Oprocz tego kawalki miesa w sosie.Wszystko razem
    pomieszac i wlasnie dusic trzy dni-a nie sama kapuste:)
    --
    la donna e mobile :)
    no i jeszcze Pinezka
    Kuchenne Pogaduszki
  • 16.03.08, 12:09
    ja nie daję przecieru ani wina.Dodaję majeranek i jałowiec,który
    rozbijam w moździerzu.Pewnie to dyskusja akademicka,bo każdy robi po
    swojemu.
    --
    moją ulubioną sygnaturkę wykorzystuje już ktoś inny...
  • 20.03.08, 12:12
    jak jestem na tej stronie
    to nie chodzi mi o wysylanie gdzies
    bo to znam chodzi o to co ktos sam
    zrobil,przerobil,wymyslil
    i ma wspanialy pomysl
  • 16.03.08, 13:26
    Wrzucam jalowiec, ziele, liscie laurowe i maly kawalek swierkowej
    galazki (bez igiel).

    --
    'w wielu kosciolach kobiety z dziecmi stoja w innej czesci niz
    ludzie' - dcio na ff
  • 16.03.08, 17:15
    bene_gesserit napisała:

    > Wrzucam jalowiec, ziele, liscie laurowe i maly kawalek swierkowej
    > galazki (bez igiel).

    Odradzam; żywica zawiera alkaloidy; z jałowcem tez trzeba uwazac bo
    nie kazdy sie nadaje szczegolnie te ktore zawieraja sabinol - czyli
    podrodzaj sabinoides; ale jesli masz owoce naszego jalowca communis
    to okej;
  • 16.03.08, 17:22
    Jeszcze jedno - wielodniowe gotowanie - zgoda ale wszystkiego razem;
    Ja zainspirowany przez Jacka robie kapuste z grzybami lub bigos -
    tzw. siedmiodniowy; pierwszego dnia jest gotowany na maciupkim ogniu
    przez ponad godzine a potem przez nastepne 6 dni dogotowywany do
    zabulgotania i odstawiany do nastepnego dnia...
    Jest prawie czarny od grzybow sliwek kminku sosu Hoisin wisien i
    sliwek ponalewkowych (specjalnie trzymanych w lodówce miesiącami!) i
    przypraw... Smacznego!!! :-)
  • 16.03.08, 20:38
    Przedłużam więc czas robienia bigosu na więcej niż trzy dni.

    Olka
  • 16.03.08, 23:12
    figa543 napisała:

    > Przedłużam więc czas robienia bigosu na więcej niż trzy dni.
    >
    > Olka

    Na pewno ktos Ci doradzi dolewanie czerwonego wina wytrawnego; ja
    osobiscie dolewam pod koniec pierwszego gotowania zakwas buraczany
    zamiast wina - wydaje mi sie ze jest smaczniejszy niz wino, winem
    wole popijac bigos i to tez nie wytrawnym ale półwytrawnym i to takim
    jak np. Kadarka Rosentaler z wyraźnym powiewem poziomki i sliwki; na
    samym poczatku do kapusty dodaje smazone na maśle z cebulą pieczarki,
    ktore w ostatniej fazie podsmazania podlewam obficie deserowym winem
    różanym mojej wlasnej produkcji a juz na sam koniec wlewam troche
    destylatu albo jakiejs bardzo mocnej (ok. 70%)nalewki ziołowej
    takiej jak litewska 999 trejos devinerios albo suktinis i zapalam
    zeby wypalic alkohol a pozostawic balsamiczny smak dodatkow; dlatego
    zakwas buraczany dodaje po godzinie kiedy duszona kapusta juz
    nasączy sie smakami alkoholi, grzybow, dodatkow, sliwek i gruszek
    wedzonych, kminku, ziół itp...

  • 17.03.08, 23:54
    listek, sól, pieprz, papryka, jałowiec, majeranek, kminek, koniecznie czosnek,
    śliwki suszone i rodzynki, do tego sok malinowy, zamiast wina, czasem ponosi
    mnie fantazja ułańska i sypię co popadnie - też dobre ;)
    --
  • 18.03.08, 17:43
    anuteczek napisała:

    > ...rodzynki, do tego sok malinowy, zamiast wina, czasem ponosi
    > mnie fantazja ułańska i sypię co popadnie - też dobre ;)

    Dzieki za podpowiedź z sokiem malinowym i rodzynkami!
    :-))
  • 18.03.08, 20:58
    Ja podlewam sliweczki wodeczka,dusze grzybki ,cebulke no i
    oczywiscie wolowine i podsmazam dobra kielbase.Lubie duzo
    pieprzu i bigosik wychodzi super.Uwazam , ze z bigosem mozna
    experymentowac. Jalowca nie uzywalam, ale sprobuje.Zreszta
    ja tez sypie co popadnie czasami.

    pozdr
  • 17.03.08, 16:17
    Gość portalu: x napisał(a):

    > kadarka rosenthaler, bułgarska superbomba, słodko-kwaśna, bleeee
    > i gdzie ten wyraźny powiew poziomki i śliwki?:DDDDDDDDDDDDDDD
    > zum kotzen (do porzygania), trzykrotne mycie zębów nie usunie tego
    > wstrętnego posmaku, igitt

    :-))
  • Gość: szadoka IP: 212.160.172.* 19.03.08, 10:18
    Moj chwilowo zawiera : kapusty (kiszona i slodka), odrobine kielbasy
    przesmazonej z cebulka ( jeszcze za malo), dzikie mieso i kawal farfocla od
    zeberek ( taki bez kostek). Sol. pieprz, jalowiec, papryka ostra, wino czerone.
    Grzybow nie bedzie z powodu gosci, ktorzy nie moga. Kurka, i nadal smakuje jak
    zwykla kapusta. Nie wiem co jest. Normalnie wychodzi mi najlepszy bigos na
    swiecie a tu taka kucha. Ale popracuje jeszcze nad nim. Moj bigos jest
    mlodziutki, trzy dni ma dopiero.
  • 19.03.08, 14:14
    No ja tu o przyprawach, a mi sie rozciapał za bardzo :(((.
    Gdzie popełniłam błąd>???
    Olka
  • 19.03.08, 16:09
    figa543 napisała:

    > No ja tu o przyprawach, a mi sie rozciapał za bardzo :(((.
    > Gdzie popełniłam błąd>???
    > Olka

    My tu wlasne serca wkladamy do Twojego bigosu a Ty sie chmurzysz?!
    Olenko! Zlituj sie... Świeto za kilka dni! :-))
  • 19.03.08, 19:13
    Spróbuj kiedyś dodać śliwki wędzone -- koniecznie wędzone, nie te
    'kalifornijskie'. Tylko pamiętaj, żeby przedtem wyjąć z nich pestki!

    Takie śliwki dodaję zamiast jałowca i przecieru pomidorowego (pomidory w bigosie
    uważam za świętokradztwo). Do tego liść laurowy, grzyby suszone i to w zasadzie
    wszystko -- pozostałe elementy smaku pochodzą z mięs i wędlin dorzucanych do
    bigosu (a więc majeranek, pieprz, kolendra, kminek...)

    --
    "Don't put your trust in revolutions. They always come around again. That's why
    they're called revolutions. People die, and nothing changes." -- (Terry
    Pratchett, Night Watch)
  • 19.03.08, 23:51
    Zgrabnie podsumowując propozycje forumowiczów należy ze zdziwieniem przyjąć
    dodawanie do bigosu majeranku, kminku i pieczarek oraz bliżej nieokreślonych
    ziół (prowansalskich być może). Z rezerwą należy podejść do pomidorów oraz do
    przesady w dodawaniu białej kapusty.

    Z radością warto podejść do dodawania suszonych polskich śliwek, odrobiny
    jałowca, dużej ilości pieprzu, listka laurowego, ziela angielskiego oraz
    jakiegoś alkoholu - wina lub destylatu.

    Osobiście nie lubię grzybów w bigosie, choć wielu smakoszy te niepozorne a
    aromatyczne owoce lasu bardzo sobie ceni, zwłaszcza po wysuszeniu. Natomiast
    najważniejsza w bigosie jest kapusta kiszona i jeśli będzie ona niedobra,
    niesmaczna, niekwaśna, bez wigoru, podła, mdła lub oszukana, wówczas żadne
    przyprawy nie będą potrzebne, gdyż i tak otrzymamy szmacianą breję. Jeśli zatem
    dopilnujemy, aby kiszona kapusta była przedniej jakości, dodamy małe ilości
    najróżniejszych wędlin i kiełbas, nieco przypraw, damy całości czasu, to wyjdzie
    niezły bigos :)


    --
    Kuchnia kociewska i kaszubska - poszukiwaczesmaku.pl
  • 20.03.08, 11:33
    chyba moja kapusta kiszona była za miękka :((( choć bardzo dobra w
    smaku.
    Albo za dużo wodą podlewałam
    Olka
  • 20.03.08, 20:41
    bigos to cos co lubie prawie najbardziej na swiecie sesese

    dodaję po ok godzinie gotowania na wielki gar kaputy:
    2 liscie laurowe
    pare ziarenek ziela angielskiego

    3 laski kiełbaski wcześniej podsmażonej
    mięso przygotowane jak a gulasz - ok pół kilo
    koniecznie grzyby! suszone (wczesniej namoczone) albo pieczarki
    (wczesniej uduszone)
    ze 3 cebule wczesniej duszone

    podlewam lekko winem czerwonym
    gotuje długo na wolnym ogniu podlewając wodą


    a na koniec profanacja dla niektórych: sloiczek koncentratu
    pomidorowego

    i to jest dopiero bigos

    a jak dodasz same przyprawy bedziesz miala kapuste z przyprawami



    --
    Nie należy ani okrętu przytwierdzać do jednej kotwicy, ani życia
    opierać na jednej nadziei.
  • Gość: Gocha IP: *.cdma.centertel.pl 26.03.15, 09:17
    Nikt nie napisał o najważniejszym, a mianowicie mięsie a dokładnie mięsie z kością! Różne mięsa od wołowego po wieprzowe i to kości dają smaczek, tzn. ze szpiku wychodzi smak. Raczej nie dolewać wody do bigosu bo wyjdzie jakaś breja jak wcześniej napisała autorka. Natomiast dobrze jest świeżą kiszoną kapustę postawić na ogniu w garnku oczywiście:) wykroić mięsko z kości i je wrzucić do kapusty, ja dodaję golonke bo bez niej dla mnie bigos nie ma bytu. Tak zagotować kapustę z pół godzinki i odstawić na jutro. Podsmażyć mięsko boczek wędzony i kiełbaskę i dodać do kiszonej, zagotować i z 15 minut gotować. Odstawić, do jutra, dodać przyprawy, w których najważniejsze to pieprz ziarnisty, śliwki suszone, wino czerwone wytrawne (jeśli nie mam to słodkie też może być), liść laurowy, majeranek i co tam kto jeszcze chce. Każdego dnia bigos wstawić na ogień do zawrzenia i odstawić do następnego dnia. U mnie jest już dobry po 4 dniach, ale można i tydzień. Mickiewicz w Panu Tadeuszu napisał, że i dłużej to trwało. Smacznego! Mój syn twierdzi, że lepszego bigosu nie jadał. Początki były trudne i dzięki tacie nauczyłam się gotować bigos, ponieważ kiedy go spróbował stwierdził, że jest to bigos mysliwski. Zwierzyna uciekła do lasu. Teraz po wielu latach wiem, że bigos musi mieć duuuuuuuuuuuuużo różnych mięsideł! Mieszajcie drewnianą łyżką!

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.