Dodaj do ulubionych

Mam biszkopt

IP: 195.93.162.* 17.03.08, 15:57
...właściwie dopiero będę miała, przed świętami ale już obiecany.
Biszkopt okrągły, taki tortowy. Co z niego zrobic bo typowego tortu
nie chcę, troche nieodpowiedni na wielkanocne święta. Jak
to "przerobić" żeby wyszło coś bardziej wielkanocnego? liczę na
Waszą pomoc, Kochani.
Edytor zaawansowany
  • bene_gesserit 17.03.08, 16:53
    Trifle sa uniwersalne, bardzo efektowne i mozna je zrobic dokladnie
    ze wszystkim - pewnie tez udekorowac bukszpanem (:
    tnij.com/hpBT



    --
    www.kukarecords.com/
  • Gość: anita IP: *.telsten.com 17.03.08, 17:11
    Gdybym miała biszkopt i nie chciała zrobić z niego tortu, zrobiłabym
    sernik na zimno: 1 galaretke o dowolnym smaku rozpuszczasz w 250 ml
    wrzątku, dodajesz 1 duże opakowanie jogurtu naturalnego (460 - 500
    g, ja używam najczęsciej danone bez cukru albo bakoma, serek
    naturalny turek też jest bardzo dobry) i mieszasz razem, najlepiej
    trzepaczką, żeby nie zostały grudki. Nie trzeba czekać, az galaretka
    ostygnie. Dodajesz owoce w kawałkach albo w całości (mrożone maliny,
    mrożone truskawki, brzoskwinie z puszki albo jakies owoce z kompotu.
    Z mrożonymi owocami jest o tyle fajniej, że całośc bardzo szybko
    zastyga, a owoce się w tym wszystkim rozmrażają). Wykładasz tę masę
    na biszkopt w tortownicy i wierzch dekorujesz, na przykład cienką
    warstwą czystej galaretki, albo innymi pasującymi owocami z
    galaretką, albo samymi owocami. Ja robię taki sernik z połowy
    biszkoptu(przekrojonego w poprzek, druga połowę zamrażam na następny
    raz), bo lubie jak masy jest bardzo dużo, a ciasta cienki plaster.
    Jak zrobisz masę z żółtą galaretką i jakimiś żóltymi owocami, a
    wierzch udekorujesz zielona galaretką, to będzie bardzo wiosennie i
    wielkanocnie:))
  • Gość: niezdecydowana IP: 195.93.162.* 18.03.08, 08:19
    Podoba mi sie pomysł z sernikiem na zimno i chyba tak zrobię ale
    zostanie jeszcze druga połowa. Może nawet 2/3 bo biszkopt napewno
    będzie wysoki. Co zrobic z reszty? Myślalam o jakiejś masie makowej,
    też takiej na zimno ale nie wiem jak sie to robi i czy będzie dobre?
  • kinia.0 18.03.08, 09:12
    Jeśli lubisz wiórki kokosowe,możesz zrobić masę taką jak się robi do
    rafaello.
  • ag.gu 18.03.08, 09:50
    gotujesz puszkę mleka na kajmak.Po ostudzeniu miksujesz z kostką
    masła.Ja dodaję jeszcze trochę żelatyny,bo masa jest rzadka.Tę masę
    wykładasz na nasączony plaster biszkoptu.Na wierzchu układasz
    herbatniki petitki zanurzane w rumie,a całość polewasz polewą
    czekoladową tylko taką, która pozostaje elastyczna po wysygnięciu.U
    mnie zwykle robi furorę.
    --
    moją ulubioną sygnaturkę wykorzystuje już ktoś inny...
  • Gość: kasia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.08, 18:29
    a czym nasączasz biszkopt?
  • ag.gu 19.03.08, 23:51
    Gość portalu: kasia napisał(a):

    > a czym nasączasz biszkopt?

    można np herbatą z cytryną lub z cytryną i rumem,oba warianty
    oczywiście słodzone.A jak mam lenia,rozcieńczam rum wodą i też może
    być.No i lepiej zrobić dzień wcześniej-lepiej smakuje.Tylko ew.
    polewę w dniu podania,będzie ładniejsza.
    --
    moją ulubioną sygnaturkę wykorzystuje już ktoś inny...
  • linn_linn 19.03.08, 19:14
    Do atmosfery wiosenno-wielkanocnej pasowalby dobrze wloski tort
    mimosa.
    Tak wyglada jego wykonanie:
    www.dolci.it/corsi/pasticceria/lezione5.htm
    Od gory odkroic jeden blat, potem wyzlobic wewnetrzna czesc, potem
    dokladnie nasaczyc:
    www.dolci.it/corsi/pasticceria/torta/bagna.jpg
    W srodku polozyc warstwe kremu chantilly / krem budyniowy pol na pol
    z bita smietana / wymieszana z kostkami ananasa / z syropu /.
    Przykryc odkrojonym blatem. Znowu nasaczyc i polozyc na wierzchu
    warstwe kremu. Z czesci wyzlobionej zrobic okruszki. Posypac nimi
    wierzch tortu. Posypac cukrem pudrem i ewentualnie ozdobic.
    Jest to wlasciwie tort na dzien kobiet, ale moze byc i na Wielkanoc.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.