Dodaj do ulubionych

Co z sałaty pekińskiej

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.08, 15:44
Zostałam obdarzona kilkoma głowkami salaty pekińskiej. Co mogę z niej przyrzadzić? Do najlepszych kucharek nie należę...:(
Edytor zaawansowany
  • Gość: enso IP: *.icpnet.pl 21.03.08, 16:21
    dorzucić warzywa, mięso/soje i przyprawy i zrobić a la chińszczyznę.
  • Gość: x IP: *.PH-1511G-BSR64K-02.ish.de 21.03.08, 16:36
    z Tybetem wyrzucilbym na smietnik, bojkotujmy tez zupki chinskie.
    Brzmi to moze smiesznie, ale od czegos trzeba zaczac. My kucharze-
    amatorzy solidaryzujemy sie z ruchem separatystycznym Tybetu.
  • 22.03.08, 15:04
    Gość portalu: x napisał(a):

    > z Tybetem wyrzucilbym na smietnik, bojkotujmy tez zupki chinskie.
    > Brzmi to moze smiesznie, ale od czegos trzeba zaczac. My kucharze-
    > amatorzy solidaryzujemy sie z ruchem separatystycznym Tybetu.

    Tak, tak, tak, a politycy i tak będą sprzedawać Tybet...
    --
    opieram się wszystkiemu, oprócz pokusy /O.W.
  • 21.03.08, 16:53
    www.puszka.pl/przepis/3239-
    kapusta_pekinska_duszona_z_ziemniakami.html może coś
    takiego...jadłam u koleżanki ja dodałabym mieso jeszcze ale to
    zalezy od gustu...
  • 21.03.08, 16:56
    link za długi wiec wklejam przepis
    składniki:
    2 główki kapusty pekińskiej
    40 dag ziemniaków
    3 cebule
    mała puszka pomidorów w zalewie
    łyżka maggi w płynie
    2 łyżki oliwy
    cukier
    pieprz
    sól

    Przygotowanie:
    Kapustę czyszczę, usuwam uszkodzone liście. Następnie przecinam na
    pół. Kroję w paski.

    Obieram ziemniaki i kroję w spore kawałki (kostki).

    Obieram cebulę i siekam na drobne kawałeczki.

    W rondlu cebulę podsmażam, dodaję ziemniaki i smażę przez kilka
    minut. Następnie wrzucam kapustę i dolewam odrobinę wody. Gdy tak
    wszystko chwilkę razem podusi się do momentu jak odparuje woda,
    wrzucam pomidory w zalewie i maggi. Duszę około 30 minut co jakiś
    czas zaglądając czy aby nie wyparowała woda i danie się nie
    przypala. I po tym czasie potrawa gotowa. Pod koniec dodaję
    przyprawy do smaku.

    Dla urozmaicenia i wzbogacenia smaku można pod koniec duszenia dodać
    też grzyby. Najlepiej smakuje z zsiadłym mlekiem.
  • Gość: x IP: *.PH-1511G-BSR64K-02.ish.de 21.03.08, 17:54
    a o czyms takim slyszalas?:
    www.tinyurl.pl/
    dla ulatwienia po polsku.
  • 21.03.08, 23:26
    Nie ma czegoś takiego jak sałata pekińska. Jest natomiast kapusta pekińska,
    która wpełza do kuchni niczym natrętna liszka.

    jak widać, coraz częściej jest też przedmiotem prezentów, z którymi
    nieszczęśliwie obdarzenie nie wiedzą, co zrobić.

    Skompostować.


    --
    poszukiwaczesmaku.pl -
    super strona o kuchni regionalnej
  • 22.03.08, 14:59
    poszukiwaczarmi napisał:

    > Nie ma czegoś takiego jak sałata pekińska. Jest natomiast kapusta
    pekińska,
    > która wpełza do kuchni niczym natrętna liszka.
    >
    > jak widać, coraz częściej jest też przedmiotem prezentów, z którymi
    > nieszczęśliwie obdarzenie nie wiedzą, co zrobić.
    >
    > Skompostować.
    >
    >


    Puscić na allegro.
    Wielu rzeczy nie rozumiem. Np. tego co jest złego w kapuście
    pekińskiej?
    --
    opieram się wszystkiemu, oprócz pokusy /O.W.
  • 22.03.08, 15:19
    Zlego jest to, ze poszukiwacz wyczytal u Maklowicza, ze to kapusta
    pekinska to spadek po PRLu.

    --
    Outernet - rzeczywistosc poza Internetem.
  • 22.03.08, 15:28
    bene_gesserit napisała:

    > Zlego jest to, ze poszukiwacz wyczytal u Maklowicza, ze to kapusta
    > pekinska to spadek po PRLu.
    >

    I Makłowicz zapewne zakazał ją jeść. Też wyrocznia.
    --
    opieram się wszystkiemu, oprócz pokusy /O.W.
  • 22.03.08, 18:36
    Na temat tej królowej polskich sałat (przez małe "pe" i małe "es) mieliśmy już
    całkiem oddzielny wątek, w którym objawili się mentorzy kapuścianego pekinizmu
    na stołach.

    W samym warzywie nic złego nie ma (no chyba że rolnikowi pomyliły się proporcje
    i za bardzo zaazotował) :) Nie wspomina o KP także Makłowicz, o ile pamięć mnie
    nie zawodzi, nie jest też KP reliktem PRLu, bo w tych barwnych czasach z
    pewnością nie było jej tyle, ile jest teraz (np bukiet z jarzyn w Stylowej nigdy
    nie zawierał KP).

    Moje stanowcze nie dla KP wywołuje jej wszędobylskość, owa moda na zastępowanie
    znamiennie reprezentowana w sekcji sałat polskich "restauracji". A zatem:
    - sałatka grecka: kapusta pekińska, ogórek, pomidor, feta (no akurat feta, ale
    to całkiem inna bajka)
    - sałatka z tuńczykiem: kapusta pekińska, ogórek, pomidor, tuńczyk, kukurydza
    - sałatka z kurczakiem: kapusta pekińska, ogórek, pomidor, kurczak
    - sałatka meksykańska: kapusta pekińska, fasola z puszki, kukurydza z puszki

    Stanowcze nie.

    A Allegro to dobry pomysł. Być może znajdzie się posiadacz wygłodniałych
    królików lub dręczyciel myszoskoczka :)

    --
    Kuchnia kociewska i kaszubska - poszukiwaczesmaku.pl
  • 22.03.08, 21:56
    Ja dziś wymieszałam pekinkę z fasolą, groszkiem, kukurydzą, papryką i odrobiną
    cebuli.:P
    Zmień miejsca stołowania się i tyle.;))
    --
    opieram się wszystkiemu, oprócz pokusy /O.W.
  • 22.03.08, 14:17
    pekińska+zielony ogórek w kostkę + rodzynki+orzechy włoskie+ sos
    koperkowy knorra:oto moja ulubiona sałatka
  • 22.03.08, 15:01
    Kapusta pekińska na ciepło:
    kapusta pekińska, masło, bułka tarta (niekoniecznie), sól, pieprz i kminek.
    Kapustę pekińską kroimy w paski. W rondlu roztapiamy masło i dodajemy kapustę.
    Po ok. 10 minutach dodajemy 2 łyżki bułki tartej i doprawiamy do smaku.



    --
    Z młodych gniewnych wyrastają starzy wku..eni.
    Agnieszka Osiecka
  • 22.03.08, 15:03
    Z kapusty pekińskiej zrób sałatki, gołąbki (takie faszerowane
    mieszki albo sparzoną, pokrojoną kapustę wymieszaj z mielonym
    mięsem, przyprawionym odpowiednio i upiecz; można jeść na zimno albo
    na gorąco z sosem pomidorowym - takie inne wydanie gołąbków) albo
    ugotuj coś na wzór młodej kapusty (tej naszej, tradycyjnej).
    --
    opieram się wszystkiemu, oprócz pokusy /O.W.

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.