z czego sie robi kindziuk? Dodaj do ulubionych

  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
  • z jakiego miesa? I czy lubicie?
  • Gość: bruno IP: 217.11.133.* 03.09.03, 14:27
    Przepadam, tylko to takie nieprzyzwoicie drogie. Robi się z surowej
    wieprzowiny, a potem suszy.
  • Na pewno z wieprzowiny? Bo mi sie cos obilo o uszy, ze to wolowe, dlatego tu
    napisalam, zeby sie upewnic....
  • A ja słyszałam, że mięso (wieprzowe) najpierw się suszy, a pó?niej z niego robi
    kindziuk. W delikatesach Piotr i Paweł kosztuje 36,90 zł. Uwielbiam. Tylko
    trzeba prosić o cienko pokrojonego.
    Co? podobnego, ale jednak innego w smaku robi Sokołów pod nazwš szołdra.
  • No wlasnie, cienko pokrojony. Inaczej jest twardy i nie tak dobry. W
    delikatesach Hypernova kosztuje ok 37 zl, a u mnie w sklepie na osiedlu 44!!!
    Ogromna roznica.
    A jadlas te szoldre? Polecasz???

    mirabellka napisała:

    > A ja słyszałam, że mięso (wieprzowe) najpierw się suszy, a pó?niej z niego
    robi
    >
    > kindziuk. W delikatesach Piotr i Paweł kosztuje 36,90 zł. Uwielbiam. Tylko
    > trzeba prosić o cienko pokrojonego.
    > Co? podobnego, ale jednak innego w smaku robi Sokołów pod nazwš szołdra.
  • Gość: lola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.03, 21:22
    ariel23 napisała:

    > z jakiego miesa? I czy lubicie?

    Uswiadomcie kolezanke co to za wynalazek???
  • Kindziuk jest to mięso wieprzowe, przyprawione ziołami i solą a nastepnie
    włożone do wieprzoewgo żołądka (jak salceson) i suszone kilka miesięcy w
    przewiewnym miejscu. Podobno genialne w smaku, ale znam to z opowieści.
  • Gość: goldi IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 04.09.03, 01:33
    Ten kindziuk za 33 zl kg ktory jedliscie to jest kielbasa kindziuk produkowana
    przez PMB,ale od niedawna robia rowniez szynke kindziuk 220 zl za kilogram
    kupilem kilka dni temu w Sezamie na Marszalkowskiej w W-wie.Cieniutko pokrojone
    plastry rewelacja szynka parmenska sie chowa pozatym jest od niej dwa razy
    drozszy i wedlug mnie smaczniejszy.Polecam sprobowac:)
  • > A jadlas te szoldre? Polecasz???
    >

    Tak, polecam szołdrę. Jest b. dobra. Ale wolę kindziuk.
  • Gość: Pracownik IP: *.dynamic.mm.pl 05.02.14, 22:36
    Ludzie szołdra i kindziuk to jest to samo ;)
    Pracuje przy produkcji. Zależy tylko na jaki region idzie ;)
  • nie wiem z czego. ktos juz pisal.
    uwielbiam. dziekuje za przypomnienie, kupie przy nastepnej wizycie....
  • Gość: klik IP: *.gdynia.mm.pl 05.02.14, 23:01
    Na razie przoduje w reaktywowaniu wątków z "wykopalisk".
  • Kiedyś projektowałem magazyny dla "Lecha" i "PMB" w Białymstoku, "Mazurii" w Ełku, "Kabo" w Choroszczy i dla ZM w Sokołowie i wiem od tamtejszych ludzi że szołdra to coś troche jednak innego niz kindziuk - szczególnie ten litewski... szołdrę lubie a kindziuka nie bardzo ;-)
  • Kindziuk robi się z najlepszych gatunków mięsa wieprzowego. Szynka, polędwica, schab. Mięso jest peklowane i wędzone zimnym i rzadkim dymem. Cały proces trwa ok 2-3 miesięcy. Najlepsze można kupić na polskiej Litwie, czyli w powiecie Sejneńskim. Cena ok 28-30 zł

    --
    Jedzą, piją, lulki palą,
    Tańce, hulanka, swawola;
    Ledwie karczmy nie rozwalą,
    Cha cha, chi chi, hejże, hola!

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.