Dodaj do ulubionych

Cukinia surowa-mozna jesc,czy nie?

IP: *.dip.t-dialin.net 06.04.08, 14:00
Przeczytalam w ksiazce kucharskiej,ze nie mozna jesc surowej
cukinii.Nie napisali dlaczego nie i jakos mi to nie bardzo
pasuje...Jakie jest Wasze zdanie i doswiadczenia"cukiniowe"?
Edytor zaawansowany
  • 06.04.08, 14:46
    w lecie robimy salatke, ktora zawiera surowa cukinie
    jest rzeczywiscie bez smaku, ale z czosnkiem doskonakle pasuje do grillowanych mies
  • Gość: syswia IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 06.04.08, 15:35
    mloda delikatna chrupiaca cukinia jest fantastyczna
    i ma swoj smak, jest bardzo delikatny, ale jest
    wole ja od ogorka
  • Gość: g IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.08, 16:15
    a ja polecam małosolną, robi się tak samo jak ogórki.
    Im mniejsza tym lepsza.
  • 06.04.08, 16:55
    jadam i surową ,raczej nie jako główny składnik, i półsurową w
    potrawach na modłę azjatycką - króciutko podsmażoną z przyprawami
    (tez razem z innymi warzywami) - jest krucha i smaczna.
  • 06.04.08, 18:27
    Żółty gatunek cukinii,jadam na surowo w sałatce z cebulką w sosie jogurtowym ;)
  • 06.04.08, 19:13
    podobno nie mozna jesc surowej fasolki szparagowej - raz sie taka zatrulam. ale
    surowa cukinia jak najbardziej. jem normalnie na kanapkach
    --
    widział kto takiego kotka?
  • 07.04.08, 00:22
    Ludzie jedzą surowe cukinie, ale uwierz mi, a może nawet lepiej sprawdź, ile
    radości daje cukinia lekko przesmażona na oliwie z czosnkiem posypana morską
    solą... to jest genialne. Można cukinię ładnie pokroić w długie paseczki i
    otrzymać cukiniowe spaghetti :)
    bez wątpienia będzie to lepsza propozycja niż cukinia na surowo :)

    --
    poszukiwaczesmaku.pl -
    super strona o kuchni regionalnej
  • Gość: dude IP: *.dip.t-dialin.net 07.04.08, 00:44
    Wiem,ze mozna i jak smakuje.Dzieki,ze mnie uswiadomiles;-)..Baaardzo
    lubie.Pytalam o surowa.I nie jak smakuje,tylko czy mozna.
  • Gość: x IP: *.PH-1511G-BSR64K-02.ish.de 07.04.08, 01:43
    cukinie pokroic w cienkie paseczki (Julienne) dl. ok. 5 cm, zalac sosem
    przyrzadzonym z 1,5 lyzki solowej Schalottenessig, 4 lyzek oliwy, dwoch
    przecisnietych przez praske zabkow czosnku, soli i pieprzu. Posypac posiekanymi
    listkami bazylii. Niech troche przesiaknie (wystarczy pol godzinki) i mozna
    serwowac.
  • 08.04.08, 09:57
    nigdy nie jadłam surowej, zawsze albo gotowana, smazona, duszona,
    zapiekana, ale surowej nie próbowałam.
    --
    pomóżcie i głosujcie na Asiunie
    Dziękujemy za każdy głosik. Można głosować codziennie raz dziennie.
    www.bostonenglish.pl
  • 08.04.08, 15:50
    pewnie, że można
    ja jem - obywa się bez sensacji żołądkowych ;>

    jadam, bo mi smakuje i lubię
    najczęściej kroję po prostu w plastry, trochę solę, kropię trochę oliwą i to tyle

    oczywiście nie mówię o cukiniach gigasize z miękiszem o smaku i konsystencji kapcia, ale o sztukach młodych, jak najmniejszych, jędrnych ;>


    --
    Zamknąć to forum! Zostawić tylko wyszukiwarkę.
    (Baky o f. Kuchnia)
  • Gość: dorala IP: *.acn.waw.pl 08.04.08, 17:34
    Ja trę na tarce do różnych surówek. Zaczęło się wtedy, gdy zabrakło
    surowego ogórka. Super smakuje.
  • 08.04.08, 17:51
    Jem surowa cukinie i zyje :D
    --
    Nie jestem na diecie! Po prostu nie jem tyle, ile bym chciała. (L.E.)

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.