IP: *.dip.t-dialin.net 06.09.03, 15:43
3 jaja, 50g cukru pudru, 500g sera mascarpone, 100g śmietany kremówki, 100g
likieru amareto, biszkopty, kawa, gorzkie kakao.

Zaparzamy macną kawę ( ok. 2 szklanek ). Rozdzielamy jajka i z białek
ubijamy sztywną pianę, następnie ubijamy dobrze schłodzoną śmietanę. żółtka
ucieramy z cukrem na kremową masę, dodajemy ser mascarpone, ucieramy dalej.
Do tej masy dodajemy ubitą śmietanę i białka. Mieszamy ,aby składniki się
połączyły, odstawiamy do lodówki. Do gorącej kawy dodajemy amareto,
następnie umaczamy w niej biszkopty i układamy je ciasno na blasze ( np.
tortownica 20 cm). Na biszkopty nakładamy połowę masy, ponownie moczonne w
kawie biszkopty i pozostałą część masy. Całość odstawiamy do lodówki na 12
godz. Przed podaniem posypujemy kakaem.

Edytor zaawansowany
  • Gość: mona IP: *.koszalin.cvx.ppp.tpnet.pl 06.09.03, 20:05
    zamiast wloskiego i drogiego serka,mozna uzyc polskiego o podobnym skladzie ,
    nazywa sie ostrowia.probowalam,nie ma zadnej/prawie/ roznicy.no...chyba,ze w
    cenie.
  • Gość: Pichciarz IP: *.proxy.aol.com 07.09.03, 08:24
    Gość portalu: a.m napisał(a):

    > 3 jaja, 50g cukru pudru, 500g sera mascarpone, 100g śmietany kremówki, 100g
    > likieru amareto, biszkopty, kawa, gorzkie kakao.
    >
    > Zaparzamy macną kawę ( ok. 2 szklanek ). Rozdzielamy jajka i z białek
    > ubijamy sztywną pianę, następnie ubijamy dobrze schłodzoną śmietanę. żółtka
    > ucieramy z cukrem na kremową masę, dodajemy ser mascarpone, ucieramy dalej.
    > Do tej masy dodajemy ubitą śmietanę i białka. Mieszamy ,aby składniki się
    > połączyły, odstawiamy do lodówki. Do gorącej kawy dodajemy amareto,
    > następnie umaczamy w niej biszkopty i układamy je ciasno na blasze ( np.
    > tortownica 20 cm). Na biszkopty nakładamy połowę masy, ponownie moczonne w
    > kawie biszkopty i pozostałą część masy. Całość odstawiamy do lodówki na 12
    > godz. Przed podaniem posypujemy kakaem.
    >
    Sa dziesiatki przepisow, wystarczy wprowadzic do wyszukiwarki "tiramisu" i
    i wyskocza przepisy.
    Oto kilka linkow:
    http:kuchnia.gery.pl/przepisy/p916.htm
    kuchnia.3miasto.pl/4314.htm
    www.dieta.hg.pl/tiramisu.htm
    www.zeelandia.pl/pl/receptury/ciasto_tiramisu.html
    UWAGA NA PISOWNIE!
  • Gość: Linn IP: *.dialup.tiscali.it 08.09.03, 10:04
    Tiramisù najlepsze jest nastepnego dnia / w przepisie skrzacika sa 2 godziny;
    to stanowczo za malo /.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka