Dodaj do ulubionych

Co zrobić, żeby sernik nie opadał?

20.04.08, 21:01
Nie wiem, czy to ja robie jakis blad, czy to przepis jest lichy?

-Na podpieczony uprzednio kruchy spod wlewam mase serowa (uciera sie
wczesniej mikserem 450 gram ricotty, pól szklanki srednio tlustej
smietany, 1/3 szklanki cukru i dodaje starta skórke z pomaranczy i
cytryny). Pieke ok pol godziny i zostawiam w piekarniku, zeby
ostygl. Wtedy troche opada. Moze jakis blad w sztuce? ;-) Nie
probowalam wyjac od razu, zeby ostygl bo jeszcze bardziej sie balam
ze opadnie.

Czy wiecie co zrobic zeby sernik nie opadal po upieczeniu?
Edytor zaawansowany
  • Gość: ajka IP: *.jaskom.pl 20.04.08, 21:46
    to jest jakiś inny przepis niż tradycyjny? a może tej śmietany nie
    dodawać? pozdr.
  • Gość: ajka IP: *.jaskom.pl 20.04.08, 21:49
    a gdzie jajka?
  • 20.04.08, 22:08
    Oczywiscie, ze sie zagapilam!!!
    W tej masie serowej sa dwa jajka i jedno zoltko!!!
    I zawsze (niezaleznie od ciasta) oddzielnie dodaje zoltka a oddzielnie
    ubite bialka...
  • Gość: kabushka IP: *.proxy.aol.com 21.04.08, 06:49
    A no wlasnie - kazdy sernik opada, mniej lub bardziej ;-)
    Przynajmniej kazdy moj. ;-) W piatek pieklam i tym razem opadl
    mniej, a nawet powiedzialabym, ze byl jednym z wyzszych, jakie
    upieklam - nie wiem, czy to kwestia przepisu (nie mam
    swojego "dyzurnego" i zazwyczaj cos zmieniam, cos dodaje, czegos
    oejmuje), czy np. tego, ze nie wysmarowalam maslem bokow tortownicy?
    Gdzies wyczytalam, zeby tego nie robic, a wczesniej namietnie
    objezdzalam cala tortownice. ;-) A te pol godziny, ktore pieklas
    swoj sernik to nie za krotko? Byc moze to nie ma znaczenia, ale
    zazwyczaj piecze sie je okolo godziny...
    Nigdy nie probowalam tego sposobu, ale wielokrotnie slyszlam o
    upuszczaniu z nieduzej wysokosci ciasta na blat - cos tam jest
    zwiazane z powietrzem... ;-) A moze lepiej niech wypowiedza sie
    osoby, ktore maja maja wieksza wprawe i doswiadczenie w pieczeniu
    sernikow? Ja akurat ich za czesto nie robie, ale generalnie
    stwierdzam, ze trzeba sie zawziac i probowac! :-) Ewentualnie
    pocieszac sie, za nawet jak jest opadniety, to i tak nadal smaczny,
    co ja robie baaaardzo czesto. Pozdrawiam!
  • 21.04.08, 07:08
    W Twoim przepisie brakuje mi także mąki lub grysiku
    (ja zawsze dodaję).
    Serniki tak mają,że opadją.
    Ostatnio, sernik przed pieczeniem,upuściłam z ok. 20 cm. wysokości,
    po pieczeniu też. Nie wiem co poskutkowało. Sernik nie opadł.
  • 21.04.08, 11:29
    Dzieki dziewczyny! Sprobuje rzecz jasna tej metody z upuszczaniem.
    Brzmi nieco "znachorsko" ;-) a zarazem logicznie ;-) ale najwazniejsze
    zeby podzialalo !!! Mam tylko jeszcze pytanie, ile tej maki lub
    gryzika proporcjonalnie trzeba dodac?
  • 21.04.08, 12:26
    pengua napisała:

    > Mam tylko jeszcze pytanie, ile tej maki lub
    > gryzika proporcjonalnie trzeba dodac?

    Na 1kg. sera - 10 dkg.mąki lub 5 dkg.grysiku - tak mówi przepis.
    Ja daję mąkę lub grysik po 10 dkg.
  • 21.04.08, 16:23
    Super! Dzieki bardz za info!
  • 21.04.08, 16:28
    No właśnie z tego wątku dowiedziałam się o sposobie z upuszczaniem i
    od tej pory tak robię.Jest jeszcze jedna moja obserwacja - ile razy
    daje na wierzch sera cokolwiek - kruszonkę, pianę z białek,
    warstewkę ciasta - nie opada, a sam ser na wierzchu, anwet po
    upuszczeniu - przynajmniej odrobine siądzie.
  • 21.04.08, 16:31
    Ale jestem zdziwiona, ze szok! Wszyscy rzucaja sernikami ;-) I w
    dodatku wedlug nich to dziala! Za pare dni robie sernik na imieniny
    taty i tez bede rzucac ;-)
  • 21.04.08, 16:38
    Spróbuj,sama się przekonasz.Nie żeby całkiem nie opadł, ale duzo,
    duzo mniej.
    Ja spuszczam na kafelki w kuchni tak gdzieś z wysokości 20cm,
    patzrąc,żeby równo lądowało.

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.