Dodaj do ulubionych

Jak upiec dobry chleb?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 15:48
Wiem, skorzystać z wyszukiwarki:))
(ta odpowiedź powinna odstraszyć frustratów)
Chodzi mi zwykły chleb. Pszenno-żytni najlepiej na zakwasie. Marzy
mi się taki z chrupiącą skórką i dziurami w środku.
Nie mam maszyny, kamienia itp wynalazków.
Mam mąkę chlebową pszenną, żytnią razową eko, pszenną razową eko,
trochę cierpliwości i jestem zdesperowany niczym Pudzian w tańcu z
gwiazdami.
Czytałem różne fora na ten temat i nadal mam wątpliwości a wiem że
niektórzy mają duże doświadczenie:) I do nich się uśmiecham.
Czy na zakwasie z żytniej mąki wyjdzie chleb pszenny?
Czy muszę ten bochenek umieścić w koszyczku bo zrobi mi się duży
naleśnik?
I jak uzyskać temperaturę 25-29 C żeby to wszystko wyrosło? Dziś
jest cieplej,ale te 22 stopnie to chyba za mało. Trzymać po żarówką
jak kurczaki?
Życzliwi,pomóżcie biednej sierotce.
Edytor zaawansowany
  • ba_nita 05.05.08, 16:20
    W jaki sposób chcesz z mąki żytniej otrzymać chleb pszenny?
    --
    " A jo śtyrdzieści dzisiontków baranów porwołem, dwodzieścio dzisiontków baranów
    zjodłem, w tym śtyry śmirdzunce, Anitę ciupaską wychędozyłech i zyje i dobze hej
    " Walenty Kwiczoł
  • Gość: Syn Vinetou IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 17:04
    mąkę i taką i taką a chodzi mi o chleb pszenno żytni.
    Czy muszę w takim razie robić zakwas z obu mąk???
  • ba_nita 05.05.08, 17:16
    Zakwas z mąki pszennej to nie zakwas. Przynajmniej dla mnie. Pszenno żytniej też
    to dotyczy.
    Masz linka:
    gotowanie.onet.pl/152,katalog.html
    --
    " A jo śtyrdzieści dzisiontków baranów porwołem, dwodzieścio dzisiontków baranów
    zjodłem, w tym śtyry śmirdzunce, Anitę ciupaską wychędozyłech i zyje i dobze hej
    " Walenty Kwiczoł
  • roseanne 05.05.08, 17:42
    z doswiadczenia powiem ,e najwazniejsza oprocz dobrego zakwasu jest temperatura
    piekarnika,
    najlepiej by przekraczala 220C, przez pierwsze pol godziny, potem sie ja zmniejsza

    koszyczek jak koszyczek - ja pieke w foremkach :)

    w tv lokalnej widzialam pieczenia w garnku ( rozgrzanym) z zeliwa, pod pokrywka
    , potem bez
    --
    Inny Swiat - Zespół Aspergera
  • wiedzma30 05.05.08, 17:59
    Mozna tez w naczyniu zaroodpornym. Ja pieklam w takiej szklanej brytfannie.
  • dziuunia 05.05.08, 18:22
    Gość portalu: Syn Vinetou napisał(a):


    > Czytałem różne fora na ten temat i nadal mam wątpliwości a wiem
    że
    > niektórzy mają duże doświadczenie:) I do nich się uśmiecham.


    Tzn. co konkretnie czytałeś? Byłeś na Cinie:
    www.cincin.cc/index.php?showforum=55 albo na stronie
    Mirabbelki chleb.info.pl/ ?


    > Czy na zakwasie z żytniej mąki wyjdzie chleb pszenny?

    Wyjdzie chleb mieszany, ale można zrobić taki z bardzo małą
    zawartością mąki żytniej, i uogólniając będzie wtedy pszenny.


    > Czy muszę ten bochenek umieścić w koszyczku bo zrobi mi się duży
    > naleśnik?


    Nie musisz stosować koszyczka, możesz wyrastać i piec w foermkach
    jak już Rose niżej napisała. Gwoli ścisłości koszyczek stosuje się
    wyłącznie do wyrastania chleba, nie pieczemy w koszyczku.
    A naleśnik robi się od zbyt małej temperatury piekarnika przy
    chlebie bochenkowym, chleby pieczone w formie lepiej utrzymują
    kształt przy niższej temperaturze pieczenia.


    > I jak uzyskać temperaturę 25-29 C żeby to wszystko wyrosło?


    Nijak ;) Chleb wcale nie potrzebuje takiej temperatury żeby
    wyrosnąć, a najlepiej wstawić go do wyrośnięcia na noc do lodówki,
    lepiej wtedy smakuje :)


    --
    Are you ready to jump? Get ready ...
  • Gość: Syn Vinetou IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 19:55
    choć moje wątpliwości pozostały.
    Cóż, jak mawiał mój ojciec trzeba będzie zrobić rozpoznanie
    walką:)))))
  • annqaa 05.05.08, 21:50
    czesc,
    a co sadzicie o urzadzeniu :
    Wypiekacz Pieczywa Moulinex 5000

    wogole co sadzicie na temat jakichkolwiek dziwnych urzadzen umilajacych nam zycie?
    5 min temu uslyszalam, ze to jest swietny wynalazek. nie musze mowic co slyszalam.

    moze macie stycznosc z tym?

    prosze o odpowiedz, pozdrawiam,
    Ania
  • roseanne 05.05.08, 21:57
    tego typu nie znam, ale mam jakas maszynke do wyppiekania chleba
    do podstawowego chlebka na drozdzach, wg receptur z dolaczonej ksiazeczki jest
    ok, nawet z niewielkimi modyfikacjami
    ala jak do zakwasu to nie ma jak piekarnik
    --
    Inny Swiat - Zespół Aspergera
  • mathias_sammer 05.05.08, 22:18
    chleb upiec jest latwiej niz gotowa babke z torebki dr Oetkera.
    m.s.
    --
    Die Nöte des Menschen sind ohne Zahl. Und doch kann ihm nichts
    Schlimmeres zustoßen als der Verlust der Freiheit.
    Ho Chi Minh
  • jacek1f 06.05.08, 11:49
    wątek o weekendowym pieczeniu chleba - czysta nauka:-)
    powodzenia!
  • Gość: Syn Vinetou IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.08, 12:51
    Pięknie dziękuję.
    Tylko że tam nie ma ile on powienien się piec. Albo ja nie mogę
    doczytać. MOj piec wyrabia do 250 stopni. Wystarczy? I co jak nie mam
    kamienia? Mogę na zwykłej blasze? Dzięki bardzo. Czytałem ten blog i
    tam rzeczywiście jest całe kompendium wiedzy,ale jakoś nie trafiłem na
    ten chlebek. Skole Oko to ja jednak nie jestem.
    PS.Co to jest ten kamień do pieczenia chleba i gdzie go można kupić?
  • roseanne 06.05.08, 13:17
    nie mam kamienia, nie mam wielkiego gara zeliwnego

    pieke w normalnym piekarniku, w keksowkach lub na blacze, takiej plaskiej do ciastek

    pieke minimum 45 minut - bule z 4 szklanek maki, ale czasami i godzine - ma byc
    wyrosniete, brazowe i na dodatek sprawdzam patyczkiem :)

    mozna tez popukac- wg ksiazek ma dawac "pusty" odglos


    --
    Inny Swiat - Zespół Aspergera
  • Gość: g IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.08, 13:46
    kamień do chleba /pizzy kupisz w necie-kiedyś były na allegro.
    Tymczasowo możesz użyć podstawki pod doniczkę(taka zwykła czerwona
    gliniana).
    Ale to niekonieczne, na blasze też się upiecze.
    Kamień przydaje się przy dążeniu do doskonałości:)

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka