Dodaj do ulubionych

śledzie...

11.09.03, 15:41
Takie solone, robię najczęściej w śmietanie z cebulą i jabłkiem, albo z
gotowanym jajkiem, ziemniakami i buraczkami i majonezem, czasem marynuję w
occie (z cebulką i marchewką), ale korci mnie jakiś zupełnie nowy, ciekawy
przepis.
Znacie?
To poproszę!
Edytor zaawansowany
  • ariel23 11.09.03, 15:45
    Ja kiedys jadlam gdzies taka pyszna salatke, w ktorej na pewno byly sledzie i
    smazony boczek.... Nie wiem czy nie bylo tam tez ziemniakow gotowanych i
    cebuli. Moze ktos z Was cos takiego zna?
    Polaczenie sledz-boczek bylo zaskakujaco dobre.
  • roseanne 11.09.03, 20:40
    a w oleju z cebulka, rodzynkami i ostrymi przyprawami?


    latwo sie robi, "przegryza sie w trzy dni" i jest super :)
  • Gość: Dorusia IP: *.kom / 10.104.36.* 11.09.03, 22:00
    Sledzie cytrynowe
    zwykłe matiasy(wymoczone jak ktoś lubi mało słone)
    pokroić na kawałki ok 3cm,cebulke pokroić w cieniutkie plasteri,przelac
    wrzątkiem(mozna cebulkę w kosteczkę posiekać)
    układać w słoiku(lub w czymś innym)
    kawałki śledzi na to obraną i pokrojoną w plasterki cytrynę,na to cebulkę(już
    spreparowaną),i tak warstwy do wykończenia składników,na koniec zalać
    olejem,jeść ...chyba na drugi dzień conajmniej,żeby się przeszło...

    Sledziki robią się kruche i lekko kwaśne,i są na pewno zdrowsze od occiaków!
  • Gość: kaska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.03, 23:21
    Szwedzi jedza z bita smietana.........Nie przelknelabym, ale mozesz sprobowac;-
    )
  • Gość: Asia IP: *.a2000.nl 12.09.03, 10:20
    ja robilam wlasne sledzie po kaszubsku. Przepis uzyskalam wnioskujac co moze
    byc w sprzedawanych w sloikach sledzikach po kaszubsku. No i wyszly nawet dosc
    podobne :)
    Sledzie wlozyc do wody na troche zeby nie byly takie slone. Nastepnie pokroic
    w kawalki i wlozyc do zaprawy octowej(1do 3 z woda). Zostawic na kilka
    godzin.
    Na patelnie wlac olej, rozgrzac, na nim poddusic pokrojona w kostke lub paski
    cebule. Jak cebula sie poddusi, dodac przecier pomidorowy. Tej zalewy musi
    byc tyle zeby pokryla sledzie.
    Ostudzic. Wymieszac z wyjetymi z octu sledziami.
  • Gość: Tess IP: *.telia.com 12.09.03, 15:10
    ale ta ubita smietana zmieszana jest z majonezem,
    gdzie pozniej mozna dodac rozne dodatki smakowe:
    musztarda lub kawiorem,bardzo smaczne.
  • Gość: kasia IP: *.crowley.pl 12.09.03, 12:10
    Moje ulubione:
    Śledziki z tacki pokroić na kawałki, taki na jeden kęs. Pokroić jak najdrobniej:
    1 średnią cebulkę,
    2 ogórki konserwowe,
    kilka większych grzybków marynowanych(lub śliwek z octu)
    To wszystko wymieszać z malutkim słoiczkiem przecieru 30% pomidorowego, łyżką
    soku z cytryny, łyżeczką cukru, świeżo mielonym pieprzem, można dodać trochę
    oleju ze śledzi. Przekładać warstwami śledziki z sosem pomidorowym i niech się
    dobę przemacerują w lodówce.
    Pyszne, naprawdę pyszne.
    Pozdrawiam,
  • Gość: sisi IP: 195.116.133.* 12.09.03, 12:39
    Albo sledzie pod pierzynka:
    Warstwami:sledzie, cebulka, majonez+jogurt,ziemniaki, marchewka, sledzie,
    cebulka, majonez+jogurt, jajka na twardo, ser zolty. Sledzie i cebulke kroimy
    (cebulke bardzo drobno), reszte scieramy na tarce z duzymi oczkami. Pychotka!
  • Gość: Al IP: EUENTCHEDCISA* / *.pmintl.ch 12.09.03, 12:42
    Sledzie, cebulka, drobno pokrojone (ugotowane)buraczki czerwone, przyprawy .
    Sos wg gustu majonezowy, śmietanowy , jogurtowy.
    Ciekawy kolor i pyszne.
  • Gość: Mika IP: *.uznam.net.pl 12.09.03, 16:27
    default napisała:

    ale korci mnie jakiś zupełnie nowy, ciekawy
    > przepis.
    > Znacie?
    > To poproszę!
    Śledzie z pieczarkami,pycha
    Pieczarki ok.30dkg pokroić i udusić z cebulką (na oleju)
    Pod koniec duszenia dodać rodzynki.
    Wystudzić,dodać pokrojone śledzie (raczej drobno) i majonez "Babuni"
  • Gość: wini3 IP: *.tarnobrzeg.cvx.ppp.tpnet.pl 14.09.03, 11:33
    zaglądnij na www.kuchnia.com.pl/DiD/ryby jest mnóstwo interesujących
    przepisów ! Zresztą lubię tę stronę i często zaglądam.
  • Gość: Jacky IP: *.bze.com.pl 14.09.03, 13:53
    Mam zamiar zrobić wg. tego przepisu:
    Sałatka ze sledzi zielonych.
    Zalewa: na 2 kg sledzi
    1 szkl. octu, 2 szkl. wody, 2 lyzki soli, 1 lyzka cukru, ziele ang., pieprz
    Wlozyc do zalewy na 12 do 24 h.
    Po wyjeciu z zalewy sciagnac skore i pokroic sledzie w kostke.
    0,5 szkl. oleju, 3 cebule, sloik ogorkow konserwowych, duzy sloik pieczarek
    marynowanych, 1 ketchup, duzo zielonej pietruszki.
    Cebule pokroic i zeszklic na oleju – wystudzic. Ukladac warstwami: sledzie,
    ketchup, pietruszka, ogorki, pieczarki, cebula.
    Robil ktoś?
  • aniutek 14.09.03, 18:52
    a moze ktos zna dokladny przepis na tatara sledziowego z tego co pamietam to sledz,czerwona
    papryka ogorek konserwowy w kostke, cebula, natka, ketchup, chyba kapary.... moze cos jeszcze
    ? moze ktos zna ? jadl? jest pyszne .....
    --
    pozdrawiam,
    aniutek
  • goska35 14.09.03, 19:01
    A ja nie lubię śledzi, ale skusił mnie kolega podając przepis na połaczenie
    śledzi i ananasów, spróbowałam, pyszne.

    Sledzie (najlepsze Liesnera) ososzyć ręcznikiem papierowym i zalać sokiem z
    ananasów w puszce (tak na około godzinę odstawić). Potem znowu ososzyć i
    pokroić w małe kawałki (takie na kęs). Sledzie ułożyć w salaterce.

    Ananasy pokroić w kostkę i rozłożyć na śledzikach. Wszystko to zalać majonezem
    wymieszanym ze śmietaną (dosyć dużo tego majonezu ma być) i na tymże majonezie
    poukładać na środku jajka ugotowane na twardo i pokrojone w ósemki oraz drobno
    posiekaną cebulkę i szczypiorek (tak po obrzeżach).

    Smakuje i wygląda rewelacyjnie.

    Smacznego
  • Gość: tangerines IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 14.09.03, 19:06
    Śledzie po japońsku
    8 matiasów, jabłko - kwaśne winne, 4 ogórki konserwowe, puszka groszku, 4
    jajka na twardo, koperek, biała część pora.
    Matiasy wymoczyć, zalać na 30 min 6 łyżkami oleju, olej wylać, matiasy
    pokroić na kawałki. Do matiasów dodać pokrojone ogórki, jabłko bez skórki,
    białą część dużego pora, groszek, jajka. Doprawić pieprzem i ewentualnie
    solą, dodać koperek. Zalać sosem majonezowym (4 łyżki majonezu, szklanka
    śmietany 18%). Można dodać listki mięty. Można wszystko wymieszać lub ze
    sładników zrobić sałatkę warstwową - jabłka, śledzie, pieprz, por, groszek,
    jajka, ogórki, sos, koperek.
    Najlepsze są po 12 godzinach w lodówce.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka