Dodaj do ulubionych

Przecier pomidorowy

15.05.08, 12:26
jak zrobić przecier pomidorowy do zupy (nie z puszki ale taki prawdziwy)?
Edytor zaawansowany
  • ba_nita 15.05.08, 12:30
    Sparzyć pomidory, zdjąć skórkę, wypestkować i jak sama nazwa wskazuje przetrzeć
    przez sito lub bardziej nowocześnie - zmiksować.
    --
    Niebezpieczeństwem zadawania pytań jest to, że można otrzymać odpowiedź...
  • Gość: izzi IP: *.pikonet.pl 18.05.08, 14:30
    Pomidory pokroić (lub zmiażdżyć, jeśli miękkie)dać trochę soli, masła lub
    margaryny(jeśli wywar z kości to raczej nie), podusić pół godzinki, przetrzeć
    przez nylonowe sitko.Ja daję ok.pół kg na 1,5 l zupy.
  • Gość: lika IP: *.spray.net.pl 19.05.08, 20:59
    o tej porze roku zdecydowanie przedkładam pomidory ze słoiczka( co prawda mam
    jeszcze swoje ale nawet ze sklepu lepsze) nad robienie przecieru ze
    szklarniowego plastiku
  • chicarica 20.05.08, 09:58
    Kroję umyte pomidory w cząstki razem ze skórą, duszę ok. pół godziny do 45 min
    (im twardsze tym dłużej), odstawiam do wystudzenia, następnie przecieram przez
    sito - można ręcznie, ja to robię mikserem z końcówką do przecieru. Pestki i
    skórka zostają prawie suche na sitku.
    O tej porze roku z pomidorów wyjdzie lipa, chyba lepiej (i paradoksalnie taniej)
    wyjdzie kupić porządną passatę np. Cirio.
    --
    Uwielbiam dzieci. Zwłaszcza płci męskiej, między 18 a 40 rokiem życia.
    Forum Avon

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.